Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 18 óra 45 perc

Nagyon megtréfálhatja a világot Szaúd-Arábia

2018, március 15 - 16:34
Miközben a globális befektetői közösség azt találgatja, mikor és hol viszi tőzsdére Szaúd-Arábia az Aramco olajóriást, a vezetés végül úgy dönthet, inkább otthon kezdik meg a részvénykibocsátást, és csak később lépnek ki a nemzetközi porondra.
Kategóriák: Energiaválság

Az amerikai jegybank tehet keresztbe a szuperüzletnek

2018, március 12 - 11:48
Ahogy az amerikai jegybank folytatja a kamatemelési ciklusát, nehézségekkel nézhetnek szembe a dollár árfolyamához szorosan kötődő olajfüggő országok. Érintett lehet ebben a körben Szaúd-Arábia is, ahol az Aramco olajóriás tőzsdére vitele is problémákba ütközhet éppen az amerikai hatás miatt.
Kategóriák: Energiaválság

Ez most a legfurcsább olajállam a világon

2018, március 7 - 12:13
Az egyetlen Opec-tagország, amely behozatalra szorul üzemanyagból, az Nigéria. Afrika legnagyobb, és a világ egyik meghatározó olajkitermelő állama továbbra is képtelen megbirkózni a finomítók kapacitásnövelésével. Most nemzetközi konzorciumok oldhatják fel a képtelen állapotot ? írja az Oilprice.
Kategóriák: Energiaválság

Buláta sajt különböző ízekben

2018, március 2 - 08:28
Kategóriák: Energiaválság

Új ura lehet az olajpiacnak 2019-ben

2018, február 27 - 14:42
Az Egyesült Államok letaszíthatja a trónjáról Oroszországot, és a legnagyobb olajkitermelőjévé léphet elő 2019-ben ? állítja a Nemzetközi Energiaügynökség. Az USA ráadásul jól halad, mivel tavaly már maga mögött hagyta Szaúd-Arábiát.
Kategóriák: Energiaválság

Ezek a termékek uralják a világkereskedelmet

2018, február 22 - 12:50
Minden egyes nap hatalmas mennyiségű kereskedelem bonyolódik le a világpiacon, de van néhány termék, amely egyértelműen kitűnik a többi közül. Mindeközben az Egyesült Államok az import és az export területén is sok szempontból világelső.
Kategóriák: Energiaválság

Ezermilliárdokat pumpálna az olajpiacba az OPEC

2018, február 21 - 14:15
Az olajpiac egészének legalább 10 ezer milliárd dollár értékű beruházásra lenne szüksége 2040-ig ahhoz, hogy biztosítsa az elegendő kínálatot a világ növekvő népességének bővülő keresletéhez ? mondta az OPEC vezetője.
Kategóriák: Energiaválság

Az oroszok is beszállhatnak a gigaüzletbe

2018, február 14 - 14:49
Tovább mélyítené az olajpiaci szövetséget Oroszország és Szaúd-Arábia, ahogy az oroszok beszállnának a Saudi Aramco olajvállalatba annak tőzsdére lépésekor. Ráadásul mindez kínai segítséggel történhet meg.
Kategóriák: Energiaválság

Nem halogatható tovább az ázsiai platformok bontása

2018, február 13 - 16:13
Nem halogatható tovább az ázsiai, elsősorban a Csendes-óceán térségébe telepített, elöregedett olajinfrastruktúra visszabontása. Ha az érintett vállalatok és olajtársaságok nem tesznek semmit, az akár súlyos katasztrófákhoz is vezethet. A számla magas lesz, de muszáj kifizetni.
Kategóriák: Energiaválság

Zátonyra futhat az év legnagyobb üzlete

2018, február 7 - 12:24
Előfordulhat, hogy Szaúd-Arábia átütemezi az idei évre tervezett gigaüzletet, vagyis a Saudi Aramco állami olajóriás tőzsdére vitelét ? mondja a BP vezérigazgatója. Bob Dudley szerint a szándék megvan, de egy kisebb piaci bizonytalanság is kisiklathatja az üzletet.
Kategóriák: Energiaválság

Az iraki hadsereg hadműveletet indított egy olajszállítási útvonalért

2018, február 7 - 10:24
Iraki erők hadműveletet indítottak az iráni határ térségében, hogy megerősítsék a terület ellenőrzését, amelyen keresztül olajat szállítanának a szomszédos országba ? közölte a hadsereg szerdán.
Kategóriák: Energiaválság

Menő és környezetbarát bicikliket gyártanak Afrikában

2018, február 2 - 16:25
Bár alig néhány éve indult a kezdeményezés, napjainkra országos viszonylatban ismertté és sikeressé vált a bambuszkerékpárok gyártása Ghánában. Az ország gazdasága erősen függ a kőolajtól és a kakaótól, azonban az öko-biciklik gyártása és az ahhoz hasonló kezdeményezések, segíthetnek diverzifikálni azt.
Kategóriák: Energiaválság

Depóállásokra telepítik a metró napelemeit Rijádban

2018, január 31 - 14:04
A holland Stukton nevű vállalat, a Samsunghoz köthető Wagner Solarral közösen telepíthet napelemeket Szaúd-Arábia fővárosának, Rijádnak, az épülő metróhálózatára.
Kategóriák: Energiaválság

Kifinomult programmal manipuláltak orosz benzinkutakon

2018, január 30 - 11:39
Vélhetően az orosz benzinkutak távfelügyeleti rendszerét bolondította meg az a vírus, amelynek programozójára nemrégiben csapott le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat ? írja az Oilprice.
Kategóriák: Energiaválság

Fizethetnek a szaúdi milliárdosok szabadságukért

2018, január 29 - 12:09
Több mint két hónapos fogva tartás után engedték szabadon a rijádi Ritz-Carlton Hotel luxuslakosztályából az egyik legfontosabb szaúdi üzletembert, akit sokakkal együtt, még tavaly novemberben vettek őrizetbe, korrupcióellenes intézkedések jelszavával. Cége értéke azonnal emelkedésnek indult, de a szabadság árát ettől még ? az esemény utóhatásait tekintve ? évekig nyögheti a szaúdi gazdaság.
Kategóriák: Energiaválság

Több mint 3 éves csúcson a Brent ára

2018, január 25 - 10:12
A Brent hordónkénti ára több mint három éve legmagasabb szinten, 71 dollár (18 ezer forint) felett állt csütörtök kora reggel.
Kategóriák: Energiaválság

Téli friss saláta

2018, január 24 - 14:59
Kategóriák: Energiaválság

A kínálat csökkenésével függhet össze az olajár emelkedése

2018, január 22 - 14:17
Emelkedésnek indult hétfőn a kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia energetikai minisztere jelezte, hogy folytatódik az együttműködés a nagy exportőr országok között a kitermelés-csökkentési megállapodás, 2018 végére tervezett lezárása után.
Kategóriák: Energiaválság

A vártnál tovább tarthat a nagy olajpiaci összefogás

2018, január 22 - 13:30
Miközben az OPEC és Oroszország egyaránt megerősítette, hogy fenn fogják tartani az olajkitermelés korlátozására vonatkozó megállapodást az idei év végéig, arra is utaltak, hogy készek az együttműködés meghosszabbítására 2018-at követően is.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb állam lehet tagja az olajexportáló országok kartelljének

2018, január 22 - 11:53
A Kongói Köztársaság vezetése ? vagy más néven, Kongó-Brazaville, nem a Kongói Demokratikus Köztársasággal ? január elején döntött arról, hogy az ország felvételét kéri az OPEC-tagországok sorába. Az erről szóló dokumentum csak ezen a héten jutott el a sajtó munkatársaihoz, írja a Reuters, és Kongó szándéka kapcsán rögtön felmerül az a kérdés is: miért most döntöttek így, amikor az ország gazdasága évek óta gyengélkedik, és épp az olaj miatt?
Kategóriák: Energiaválság