Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 20 óra 47 perc

Olaj helyett sci-fi technológia

2018, augusztus 13 - 15:11
A világ legnagyobb olajexportőre igyekszik bebiztosítani a jövőjét, és már egy ideje törekszik arra, hogy leépítse a gazdasági növekedés nyersanyagfüggőségét. Szaúd-Arábia ezért az olaj helyett inkább a jövő technológiái felé fordítja a fejét.
Kategóriák: Energiaválság

Feltámadt hamvaiból az olajfőnix

2018, augusztus 11 - 21:05
2016 decemberében termelt ki Kuvait utoljára annyi olajat, mint idén augusztusának első napjaiban, írja az Oilprice. A parányi, de a fekete aranynak köszönhetően igen jómódú olajállamban elégedettek a júliusi OPEC-döntéssel, minek nyomán jelentősen növelni tudták a napi mennyiséget.
Kategóriák: Energiaválság

Itt szabadulhat el az újabb inflációs pokol

2018, augusztus 6 - 12:06
Június hónapban 63 százalék fölé kúszott az infláció mértéke Szudánban, Afrika és egyben a világ egyik legszegényebb országában. Az adatot a kartúmi központi statisztikai hivatal tettel közé, jelenti az Africanews.
Kategóriák: Energiaválság

Rekordmennyiségű olajat öntöttek a piacra

2018, július 31 - 16:20
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése júliusban elérte az idei évi csúcsát, miután a Perzsa-öböl menti országok a június végén kötött megállapodás értelmében növelték a kibocsátást. A bővülést az iráni és a líbiai kínálat csökkenése azonban mérsékelte.
Kategóriák: Energiaválság

Már 120 dolláros olajárra figyelmeztetnek az elemzők

2018, július 30 - 14:24
Közel 7 százalékot gyengült ebben a hónapban a nyersolaj világpiaci ára, ami azonban inkább beszállási lehetőség lehet a vásárlóknak, mintsem a pánik jele. Ráadásul egyes elemzők arra számítanak, hogy az év végére az árfolyam átlépheti a 120 dolláros szintet is.
Kategóriák: Energiaválság

Egyre veszélyesebb az olajszállítás a jemeni partoknál

2018, július 30 - 09:56
Szaúd-Arábia átmenetileg felfüggesztette az olajszállítást a Vörös-tengeren keresztül, miután az Iránnal szövetséges jemeni húti fegyveresek támadást intéztek két olajtanker ellen. Az itt található Bab al-Mandeb szoroson szállítják a Szuezi-csatornán keresztül az olajat Európába, valamint az Egyesült Államokba, és a világ egyik legfontosabb útvonalának számít az olajszállításban. A szaúdiak lépése éreztetheti hatását az olajárakban.
Kategóriák: Energiaválság

A szövetkezeti ország, amely néhány év alatt megtöbbszörözheti GDP-jét

2018, július 26 - 04:36
Az egykori brit gyarmat, Guyana lehet Dél-Amerika új olajhatalma, a közelmúltban feltárt, gazdag tengeri lelőhelyek miatt. A New York Times helyszíni riportjából azonban kiderül, hiába kecsegtetnek a lelőhelyek azzal, hogy kitermelésükkel megtöbbszörözhető az ország GDP-je, több minden ellene szól annak, hogy a kontinens egyik legszegényebb országa gyorsan meggazdagodhasson.
Kategóriák: Energiaválság

Az év bombaüzlete: teával fizetnének olajért

2018, július 24 - 18:48
Srí Lanka teával fizetne az olajért Iránnak. Az Irán elleni szankciók miatt, a szigetország egyelőre nem indíthat hagyományos pénzügyi kifizetéseket irányába, ezért szokatlan, de érthető ajánlatot tettek Teheránnak.
Kategóriák: Energiaválság

Egy ország a katasztrófa szélén, jöhet a végső összeomlás?

2018, július 24 - 17:04
Az IMF prognózisa szerint Venezuelában az infláció az idén elérheti az egymillió százalékot. Ez az egyik legsúlyosabb hiperinflációs helyzetet idézné elő a modern kori történelemben.
Kategóriák: Energiaválság

A legfőbb iráni vallási vezető is támogatja az elnököt

2018, július 21 - 16:21
Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szombaton támogatásáról biztosította Haszan Róháni iráni elnök javaslatát. E szerint elzárják az olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, amennyiben Washington megakadályozza Teherán olajeladásait.
Kategóriák: Energiaválság

Nincs megállás! Tovább szakadhatnak a nyersanyagok

2018, július 20 - 15:16
Nem vetítenek előre túl sok jót az elemzések a nyersanyagpiaci árak tekintetében. Az elmúlt időszak összeomlása után is további esések jöhetnek, ha bejönnek a jóslatok. Mindössze két fontos szereplő tudja tartani magát az árral szemben.
Kategóriák: Energiaválság

Partizánként építi a világ legnagyobb olajfinomítóját ez az ország

2018, július 19 - 18:06
Gőzerővel folynak a munkálatok Nigériában a világ legnagyobb olajfinomítójának építésén. A projektnek új lendületet adhat, hogy a beruházás mögött álló Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere, saját személyes vagyonából is jelentős összeget csatornáz át a fejlesztésbe.
Kategóriák: Energiaválság

Kínán múlhat az olajpiac jövője

2018, július 18 - 16:48
A következő hónapokban lelassulhat a világ legnagyobb olajkeresleti piacának számító Kína étvágya. Ez elsősorban az emelkedő olajárnak köszönhető, de a Peking által kivetett új adók is visszafoghatják az importot.
Kategóriák: Energiaválság

Zuhanórepülésbe kezdtek az olajárak

2018, július 17 - 20:54
Az olaj hordónkénti ára a hét elején tovább esett, miután Steve Mnuchin, az amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy lesznek kivételek és néhány olajfinomító vállalat engedélyt kap, hogy a szankciók ellenére is olajat vegyen Irántól.
Kategóriák: Energiaválság

Súlyos energiaválság fenyegeti a világot

2018, július 17 - 16:07
A harmadik egymást követő évben csökkent az energiaszektorba áramló tőke mennyisége. Emiatt pedig sokan aggódnak, hogy lesz-e elég rendelkezésre álló energia a jövőben, illetve hogy a világ képes lesz-e megbirkózni a klímaváltozással.
Kategóriák: Energiaválság

Jövőre újra az USA lehet a világ vezető olajkitermelője

2018, július 16 - 17:00
Az Egyesült Államok jövőre újból a világ vezető olajtermelőjévé válhat, miután a hetvenes évek közepén a Szovjetunió vette át az elsőséget.
Kategóriák: Energiaválság

Most Norvégia miatt drágul az olaj

2018, július 10 - 11:52
További emelkedéseket mutatnak az olajárak a kínálati hiánnyal összefüggő aggodalmak miatt. Most éppen a norvég helyzet okoz fejfájást a befektetőknek, ahol több száz olajipari dolgozó készül sztrájkolni a sikertelen bértárgyalások miatt.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb árrobbanás jöhet az olajpiacon?

2018, július 9 - 14:09
Egyes prognózisok szerint az olajárak 150 dollár fölé is felmehetnek. Az árak még a 2008-as szinteket is meghaladhatják, ha az olajtársaságok nem változtatnak eddigi stratégiájukon.
Kategóriák: Energiaválság

Mégsem valósul meg minden idők legnagyobb tőzsdei ügylete?

2018, július 9 - 11:18
Egyre nőnek a kétségek, hogy megvalósul-e az a hatalmas részvénykibocsátás, amelynek során a szaúd-arábiai olajóriás, a Saudi Aramco részvényeit lehetett volna lejegyezni. Pedig ez lett volna minden idők legnagyobb tőzsdei tranzakciója.
Kategóriák: Energiaválság