Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 22 óra 46 perc

A tengeri energiarobotok extrém környezetben is bevethetők lesznek

2017, november 15 - 13:45
Az Egyesült Királyság legjobb egyetemeinek összefogásával és több mint harminc vállalat részvételével fejlesztik a jövő célrobotjait. Vagyis azokat a mesterséges intelligenciával felszerelt eszközöket, melyek az offshore, azaz a tengeri energiaplatformok karbantartását végzik majd. Ha elkészülnek, olyan környezetben is alkalmazhatók lesznek, ahol az ember bajosan boldogulna.
Kategóriák: Energiaválság

Kezdhetünk félni az emelkedő olajártól?

2017, november 15 - 13:12
Amennyiben az olajpiaci rali tartósnak bizonyul, úgy akár a globális növekedést is visszafoghatja, ráadásul hozzájárulhat az infláció emelkedéséhez. Vagyis nem biztos, hogy mindenki örül majd annak, ha az olaj ára tartóan emelkedésbe kapcsol.
Kategóriák: Energiaválság

Megvan az európai jelentési szezon nagy nyertese

2017, november 14 - 12:39
Ahogy az európai vállalati gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik, jól látszik, hogy az energiaszektor eredményei messze kiemelkednek a többiek közül. Ez pedig nem kizárólag a magasabb olajárnak köszönhető.
Kategóriák: Energiaválság

Kapros, feta sajtos cukkini saláta

2017, november 11 - 09:22
Kategóriák: Energiaválság

Visszatérhet a 400 forintos benzinár

2017, november 6 - 13:02
Május végén az OPEC úgy döntött, hogy 50 dollárban határozza meg az olaj hordónkénti árát, viszont úgy tűnik, ez nem marad így sokáig. A hónap végén ismét összeülnek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének vezetői, és ezúttal nagy valószínűséggel ismét emelni fogják az olaj célárfolyamát.
Kategóriák: Energiaválság

Minden idők legnagyobb tőzsdei zuhanása egy kínai cégé

2017, október 31 - 10:53
800 milliárd dollár. Ennyi pénzt vesztett piaci értékéből tíz év alatt a kínai állami olajvállalat, a PetroChina. Ez több pénz, mint a világ 12 leggazdagabb emberének együttes vagyona.
Kategóriák: Energiaválság

Kétéves csúcson az olaj ára

2017, október 30 - 13:16
Úgy tűnik, hogy magához tár az olaj árfolyama, a Brent-keverék 2015 nyara óta került először 60 dollár fölé. Az emelkedés egy várható OPEC-döntésnek köszönhető, a 60 dolláros határt már elégségesnek találják a legnagyobb kitermelő országok.
Kategóriák: Energiaválság

Így hajtja végre az energiafordulatot Szingapúr

2017, október 27 - 15:42
Az ázsiai városállam, Szingapúr, sok tekintetben a kontinens bezzegországának számít. Egyszerre híres szigorú szabályairól, gazdagságáról, és arról, hogy egyfajta távol-keleti olvasztótégelyként, számos nemzet képviselője él ott együtt, általában példás békességben. A parányi ország, ahol rendkívül szigorúan büntetik az utcai szemetelést, és ahol elképesztő fényűzésben kapcsolódhatnak ki a tehetősebb látogatók, új terveket kovácsolt a tiszta energiák hasznosítására.
Kategóriák: Energiaválság

A sivatagban építi a jövő városát Szaúd-Arábia

2017, október 26 - 09:23
Szaúd-Arábia 500 milliárd amerikai dollárból, azaz nagyjából az éves magyar GDP négyszereséből építi fel a jövő városát Jordánia határán, a Vörös-tenger partján. A projekt vélhetően a legnagyobb vállalkozás, amibe nemhogy arab ország, de talán a világ valaha belevágott. A Neom névre keresztelt gigaváros kizárólag megújuló energiát használ majd, külön gazdasági és közigazgatási szabályokat hoznak működtetésére, és a szaúdiak ígérete szerint, szinte tudományos-fantasztikus filmbe illő, utópisztikus életminőséget kínál majd lakosainak.
Kategóriák: Energiaválság

Kína letaszítaná a trónról a dollárt

2017, október 25 - 15:39
Nem titkolt célja az ázsiai országnak, hogy egyeduralkodó gazdasági hatalom legyen. Az utóbbi évek intézkedései mind erre irányulnak. Nemrég írtunk róla, hogy az elektromos autók területén is hatalmas előnyt szerezhet Kína, ha tovább járja a már kitaposott utat. Az ázsiai ország, mint a világ legnagyobb olajimportőre viszont éppen az olaj által szeretné elérni, hogy a jüan rövid időn belül lenyomja a dollárt, és legyen a világ első számú fizetőeszköze.
Kategóriák: Energiaválság

Rendkívüli lépésekre készül az OPEC

2017, október 9 - 13:30
Az olajpiaci kitermelők sikerrel tudják stabilizálni a túlkínálatos olajpiacot, noha a talpra állás 2018-as fenntartásához további rendkívüli intézkedésekre lehet szükség ? mondta az OPEC vezetője.
Kategóriák: Energiaválság

Trónfosztás történt az energiapiacon

2017, október 3 - 10:42
Egy friss rangsorolás szerint immáron a Gazprom a világ vezető energiavállalata. Ezzel pedig megtört az ExxonMobil 12 éve tartó uralma a szektorban, ráadásul úgy tűnik, alapvető változások zajlanak le az iparágban.
Kategóriák: Energiaválság

A kurd függetlenségi törekvés alaposan megmozgatta az olaj árát

2017, október 2 - 23:15
Az elmúlt héten kétéves csúcsra ugrott a Brent típusú olaj ára, miután a Közel-Keleten több olyan gócpont is kialakult, ami bizonytalanná teszi az olajkitermelést és értékesítést. A legfőbb kérdés most a függetlenedni vágyó Kurdisztán és a kurd olajkitermelés alakulása, de a szír olajmezők és az Irán körüli bizonytalanságok is aggodalmakat váltottak ki a piacokon.
Kategóriák: Energiaválság

Az elektromos autók odavághatnak az olajpiacnak

2017, szeptember 25 - 14:55
Az olajpiac vezető elemzői elkezdték felmérni, mely forgatókönyvek jelenthetik a legnagyobb fenyegetést az olajpiac jövőbeni keresletére nézve. Arra jutottak, hogy Kína és India esetleges drasztikus döntései mindent vinnének.
Kategóriák: Energiaválság

Annyi pénze van Norvégiának, hogy ki sem lehet mondani

2017, szeptember 21 - 09:30
Norvégiáról eddig is lehetett tudni, hogy gazdag ország, azonban fontos határt lépett át a nemzet vagyonalapja. Az ezer milliárd dolláros pénztömeg még a norvégokat is meglepte, a külön számla gyakorlatilag spórolás az olaj nélküli, szűkösebb időkre.
Kategóriák: Energiaválság

Rekordokat és csalódást is hozhat a szuperüzlet

2017, szeptember 9 - 08:25
Amikor a világ legnagyobb olajtársaságának tartott Saudi Aramco jövőre először nyilvánosságra hozza a pénzügyi eredményeit, vagy világrekord eredményekről számol majd be, vagy visszafogja a várakozásokat azzal kapcsolatban, hogy a vállalat valóban 2 ezer milliárd dolláros piaci értékkel bírhat, ha tőzsdére lép.
Kategóriák: Energiaválság

Tíz éve nem volt ilyen az Északi-tengeren

2017, szeptember 4 - 16:17
Egy évtizede nem látott jó éve lehet a brit olajiparnak az Északi-tengeren, ahogy egyre több új projekt kezd el üzemelni 2017-ben. A 2018 utáni jövőkép azonban borúsabb, mivel lassan elkezdenek beütni az alacsony olajár kellemetlen hatásai.
Kategóriák: Energiaválság

Afrika nagyágyúi már túljutottak a legnehezebb időkön

2017, szeptember 4 - 15:11
Afrika két legnagyobb gazdasága a várakozások szerint az idei második negyedévben maga mögött hagyta a legrosszabb időszakot. Dél-Afrika ugyanis valószínűleg kijött a recesszióból, míg Nigéria elkezdett talpra állni az elmúlt 25 év legkeményebb zuhanásából.
Kategóriák: Energiaválság

Óriási mennyiségben táraz be olajból Észak-Korea

2017, szeptember 2 - 14:24
Észak-Korea áprilisban elhatározta, hogy egymillió tonnára növeli olajtartalékát - jelentette szombat egy japán lap, egy meg nem nevezett phenjani forrást idézve.
Kategóriák: Energiaválság

Több ezer indián bojkottálhatja a perui olajkitermelést

2017, augusztus 29 - 13:10
Még le sem csillapodtak a kedélyek az Amazonas medencéjében, melyek azért borzolódtak fel, mert a brazil kormány eddig védett területeket nyitott meg a bányatársaságok számára, most itt az újabb összezördülés. Ezúttal perui őslakos indiánok keményítettek be a kormánnyal szemben, mert az szerintük nem tartja magát a konzultációs törvényben foglaltakhoz. Az ügy nem előzmény nélküli: az Origo is megírta, hogy a kanadai Frontera nevű vállalatnak igencsak nehéz dolga van Peruban. Az olajbizniszt most az indiánok is megfúrhatják, mert úgy érzik, kormányuk a hátuk mögött állapodott meg a társasággal.
Kategóriák: Energiaválság