Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 3 óra 14 perc

Mégiscsak visszajöhet a 100 dolláros olajár

2018, szeptember 24 - 11:48
Nagyjából 2 százalékot ralizott hétfőn reggel a Brent típusú olaj, elsősorban az Irán elleni új amerikai szankcióknak köszönhetően. Ráadásul egyes elemzők belengették, hamarosan jöhet a 100 dolláros hordónkénti árfolyam. Mindeközben az OPEC is megkongatta vészharangot, és figyelmeztetett, komoly beruházási aktivitásra van szükség, ha a világ meg akar felelni a következő évtizedek keresletnövekedésének.
Kategóriák: Energiaválság

Elképesztő lépés három amerikai olajóriástól, ennek csak örülni lehet

2018, szeptember 21 - 15:24
Három nagy amerikai olaj- és gázipari vállalat, az Exxon, a Chevron és az Occidental (más néven: Oxy) bejelentette, hogy csatlakoznak az Oil and Gas Climate Initiative (OGCI) nevű klímavédelmi kezdeményezéshez - írja az Oilprice.
Kategóriák: Energiaválság

Bezuhanhat az amerikai olaj a következő hetekben

2018, szeptember 20 - 11:40
Az amerikai WTI típusú nyersolaj hordónkénti árfolyama akár 65 dollárig is süllyedhet ebben az évben, ahogy a finomítóknak extra munkát jelent majd az új szabályokra való felkészülés. Ez pedig visszafogja a finomítók nyersolaj iránti keresletét, lenyomva WTI árát. Hosszabb távon azonban tovább emelkedhet az amerikai olaj.
Kategóriák: Energiaválság

Több mint egymilliárd dolláros vesztegetési ügy az olajiparban

2018, szeptember 18 - 12:19
Kevés ilyen nagyságrendű vesztegetési ügyben folytattak eddig bírósági eljárást az olajiparban, mint most Milánóban a brit-holland Shell és az olasz Eni olajtársaság esetében. A napokban újabb bizonyítékok kerültek elő egy házkutatás során.
Kategóriák: Energiaválság

Már 80 dollár fölött a Brent olaj ára

2018, szeptember 13 - 10:35
Május 22. óta először került hordónként 80 dollár fölé a Brent olajfajta hordónkénti ára szerda délután.
Kategóriák: Energiaválság

Gigaberuházást jelentett be a Mol

2018, szeptember 12 - 14:06
Nagy horderejű megállapodást kötött a Mol-csoport a német ThyssenKrupp AG-val, amelynek keretében - jelentős állami támogatást is felhasználva - egy poliol-gyártó üzem létesül Tiszaújvárosban.
Kategóriák: Energiaválság

Equilor: pozitívak a világgazdasági kilátások

2018, szeptember 12 - 13:36
Továbbra is növekedés jellemzi a világgazdaságot, azonban a jövővel kapcsolatban egyre több a bizonytalanság és a kockázat az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint. Miközben az Egyesült Államok egyre intenzívebb kereskedelmi háborúi a tengerentúli gazdaság növekedésére egyelőre nincsenek kifejezetten negatív hatással, ugyanez az Európai Unióra és a fejlődő térség piacaira nem mondható el.
Kategóriák: Energiaválság

Elmaradhat az olajár idei szárnyalása

2018, szeptember 3 - 14:48
A Közel-Kelet legnagyobb OPEC-en kívüli olajkitermelőjének minisztere szerint valószínűtlen, hogy az olaj hordónkénti árfolyama idén átlépje a 80 dolláros szintet. Az ománi kormánytag úgy látja, a jelenlegi árszínvonal korrektnek tekinthető.
Kategóriák: Energiaválság

Így lopnak ki milliárdokat az összeomló Venezuelából

2018, augusztus 31 - 08:48
Matthius Krull svájci bankár bűnösnek vallotta magát a bíróságon, miután kiderült, hogy a venezuelai nemzeti olajvállalattól csalások és vesztegetések által befolyt pénzt segített tisztára mosni az ország gazdasági összeomlása után.
Kategóriák: Energiaválság

Már formálódik a nagy dollárellenes koalíció

2018, augusztus 28 - 18:28
Az Egyesült Államok jelenleg gazdasági harcot vív a világ országainak nagyjából tizedével, melyek összlakossága együtt megközelíti a 2 milliárd főt, a kombinált gazdasági erejük pedig meghaladja a 15 ezer milliárd dollárt. Az ellenfelek ráadásul elkezdtek egy dollárellenes koalícióba tömörülni, ami végül akár az egész világot átalakíthatja.
Kategóriák: Energiaválság

Jókora meglepetés születhet az olajexportáló országok rangsorában

2018, augusztus 28 - 09:34
Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor hamarosan változás állhat be a világ legnagyobb olajexportáló országainak sorrendjében. Szaúd-Arábia és Oroszország mögé ugyanis felzárkózhat Texas állam.
Kategóriák: Energiaválság

Károsanyag-kibocsátást csökkent, és közben olajországgá válik Panama

2018, augusztus 26 - 10:17
A Panama-csatorna nemcsak a hajózási útvonal és a tengeren töltött idő lerövidüléséhez járul hozzá, hanem ezek révén a tengerjáró hajókhoz köthető emisszió csökkentéséhez is. A csatorna bővítésével az igazán nagy hajók számára is megnyílt a közvetlen óceáni átjáró, miközben Panamában abban bíznak, hamarosan olajkitermelő országgá válhatnak.
Kategóriák: Energiaválság

Leteszik a fegyvert az afrikai nindzsák, beindulhat a gazdaság

2018, augusztus 24 - 15:21
A Kongói Köztársaság (Kongó-Brazzaville) lázadói bejelentették, hajlandók beszüntetni az ellenállást és letenni a fegyvert. Ezzel régóta húzódó, súlyos áldozatokat és komoly gazdasági károkat okozó konfliktus lezárása jöhet el.
Kategóriák: Energiaválság

Teljes a csőd Venezuelában

2018, augusztus 21 - 14:55
Egyre rémisztőbb állapotok uralkodnak a gazdasági csőd szélén álló Venezuelában, ahol a szakértők szerint az év végén akár 1 millió százalékos lehet az infláció. A teljesen elértéktelenedett helyi pénznemből, a venezuelai bolivar végéről, öt nullát vágtak le most.
Kategóriák: Energiaválság

Erkélyen vagy a kertben grillezne? Ezekre figyeljen!

2018, augusztus 18 - 11:40
A jó idő és a kert - vagy egy valamire is való erkély -, plusz némi grillrácsos alkalmatosság már jó alapot teremt egy családi, baráti összejövetelhez. A szabad levegőn falatozás és már maga a főzés, sütés is eleve jó közösségi élmény, amit a különleges aromájú ételek csak fokoznak. No, de hogyan grillezzünk, ha az ízek mellett az egészségünket is szeretnénk védeni? Dietetikusunk válaszol.
Kategóriák: Energiaválság

Így menekülhet meg az olajpiac

2018, augusztus 17 - 16:35
Ha tartós marad az amerikai palaolaj-kitermelés növekedése, az ellensúlyozhatja a globális olajpiaci nehézségeket a következő hónapokban. Az USA ezzel egy időre stabilizálhatja a kitermelési gondokkal küszködő iparágat.
Kategóriák: Energiaválság

Egy egyszerű szerkezet, amellyel előbbre gördült a gazdaság szekere

2018, augusztus 17 - 13:15
Nem is gondolnánk, hogy egy olyan hétköznapinak tartott dolog, mint a hordó, milyen fontos szerepet tölt be mindmáig a gazdasági életben. Sok olyan anyag tárolására szolgált például, amelyek jelentős szerepet játszottak az ipari termelésben. S ha az eredeti tároló funkciója egyre inkább háttérbe szorul is, számos területen mind a mai napig mértékegységként használják.
Kategóriák: Energiaválság

Olaj helyett sci-fi technológia

2018, augusztus 13 - 15:11
A világ legnagyobb olajexportőre igyekszik bebiztosítani a jövőjét, és már egy ideje törekszik arra, hogy leépítse a gazdasági növekedés nyersanyagfüggőségét. Szaúd-Arábia ezért az olaj helyett inkább a jövő technológiái felé fordítja a fejét.
Kategóriák: Energiaválság

Feltámadt hamvaiból az olajfőnix

2018, augusztus 11 - 21:05
2016 decemberében termelt ki Kuvait utoljára annyi olajat, mint idén augusztusának első napjaiban, írja az Oilprice. A parányi, de a fekete aranynak köszönhetően igen jómódú olajállamban elégedettek a júliusi OPEC-döntéssel, minek nyomán jelentősen növelni tudták a napi mennyiséget.
Kategóriák: Energiaválság