Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 6 óra 38 perc

Az olajemirátus minden idők legnagyobb víztartalékát halmozta fel

2018, január 17 - 16:40
A világ egyik legnagyobb sivatagi víztározóját mutatták be egy olajban gazdag országban. A gigantikus tárolóba sótlanított víz kerül, és hónapokra elég lenne az egész országnak.
Kategóriák: Energiaválság

Felállhat a padlóról Nyugat-Európa olajnagyhatalma

2018, január 16 - 14:59
Talpra állhat a norvég olajszektor, miután az iparág egy generáció óta nem látott szenvedésen ment keresztül. Bár még mindig súlyos kihívásokkal kell szembenéznie, Nyugat-Európa legnagyobb olajhatalma lassan összeszedi magát.
Kategóriák: Energiaválság

Több lábon áll a leggazdagabb zimbabwei

2018, január 16 - 11:12
Mintegy 1,7 milliárd dollárnyi vagyonával (nagyjából 450 milliárd forint) az 57 éves Strive Masiyiwa lett az első zimbabwei milliárdos. A leggazdagabb afrikai üzletembert ezzel az összeggel ugyan még nem lehet megszorongatni, de az igazán tehetősek listájára már föl lehet vele kerülni.
Kategóriák: Energiaválság

Újra recesszióba csúszhat Oroszország

2018, január 12 - 14:56
Miután az orosz gazdaság a 21. századi történetének leghosszabb recessziós időszakát produkálta, úgy tűnik, a talpra állás mindössze egy rövid szünet volt a nehézségek közepette. Oroszország ugyanis valószínűleg újra technikai recessziótól szenved.
Kategóriák: Energiaválság

Exxon: a klímaváltozás egy hatalmas átverés

2018, január 11 - 08:42
Az Exxon nem hisz abban, hogy bármilyen negatív hatást gyakorolna a környezetre. Kalifornia néhány nagyvárosának vezetése viszont ezt másképp gondolja. San Francisco, Oakland és még néhány  kaliforniai város vezetése több milliárd dolláros kártérítést követel az Exxontól, mivel szerintük az olajvállalat nagyban hozzájárult a klímaváltozáshoz és az általa okozott károkhoz. Az Exxon szerint előre kitervelt összeesküvésről van szó.
Kategóriák: Energiaválság

Évek óta nem látott csúcson az olaj

2018, január 10 - 13:59
Szerdán 2014 óta nem látott magasságba emelkedett az amerikai olaj árfolyama, köszönhetően az OPEC által folytatott kitermelés-csökkentésnek, illetve az egyre egészségesebb keresletnek. Ráadásul az USA készleteinek beszakadása is erősen támogatta a drágulást.
Kategóriák: Energiaválság

Venezuela egy lépésre van a szakadéktól

2018, január 10 - 13:38
Bár Venezuela a világ legnagyobb olajkészletén ül, más termékeket alig lehet kapni az országban. Ezek közé tartoznak az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek is, emiatt az infláció rekordmagasságba emelkedett.
Kategóriák: Energiaválság

Ezek lesznek 2018 legégetőbb befektetői kérdései

2018, január 9 - 14:11
A tavalyi év ideális környezetnek bizonyult a globális növekedés és a rekordokat döntő amerikai részvénypiac számára egyaránt. A 2018-as év azonban tartogat néhány olyan nyitott kérdést, amely alapjaiban határozhatja meg a befektetői hangulat alakulását.
Kategóriák: Energiaválság

Ülve tiltakoztak az újonnan bevezetett áfa ellen

2018, január 8 - 11:25
Szaúd-Arábiában 11 herceget tartóztattak le azért, mert a főügyészség törvénytelennek ítélte tiltakozásukat. A hercegek a januártól bevezetett 5 százalékos áfa, pontosabban annak árdrágító hatása, és az államilag megemelt közműdíjak mértéke ellen tiltakoztak.
Kategóriák: Energiaválság

A Coca-Cola kicsinálhatja az olajipart

2018, január 5 - 11:08
Azok a vállalatok, amelyek a hagyományos műanyag helyett új, környezetbarát csomagolásban árusítják termékeiket, egyre nagyobb veszélyt jelentenek az olajipar számára. Eddig a műanyag uralta az üdítőitalok piacát, azonban egyre többen szeretnének más, fenntarthatóbb megoldást választani. Ha a legnagyobb gyártók hátat fordítanak a műanyagnak, akkor nagyon lecsökkenhet az olaj utáni igény.
Kategóriák: Energiaválság

A történelemben először vezetik be az áfát a két olajállamban

2018, január 2 - 16:28
Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek idén január 1-től bevezették az általános forgalmi adót, azaz az áfát. A két ország történetében korábban még soha nem volt ilyen. Bár Szaúd-Arábia a globális világ egyik leggazdagabb országának számít olajkészlete miatt, a csökkenő olajárak ott is éreztetik hatásukat. A kieső bevételt valahogy pótolni kell a gyökeres társadalmi és gazdasági fordulatra készülő államban.
Kategóriák: Energiaválság

Az oroszok ügyes trükkel játszották ki az olajpiacot

2018, január 2 - 14:46
Rekord magasságba ért 2017-ben az orosz nyersolaj-kitermelés, noha az ország részt vesz az OPEC által vezetett kibocsátás-csökkentési projektben. Az oroszok egy ügyes manőverrel megoldották, hogy egyszerre feleljenek meg az egyezségnek és emeljék új csúcsra a kitermelést.
Kategóriák: Energiaválság

Összecsapnak a bankok az olajpiac fölött

2017, december 22 - 12:51
Az olaj decemberben jó úton járt ahhoz, hogy az egymást követő második évben növekedést produkáljon, miután az OPEC és szövetségesei a múlt hónapban megállapodtak, kiterjesztik a kitermelés-csökkentési tervüket. Ezzel együtt igencsak eltér a legnagyobb bankok véleménye azzal kapcsolatban, milyen irányt vesz az olaj ára 2018-ban.
Kategóriák: Energiaválság

A jövő évi amerikai olajtermelés közel 50 éves csúcsra nőhet

2017, december 21 - 11:55
Közel 50 éves csúcsra nőhet az amerikai olajtermelés jövőre.
Kategóriák: Energiaválság

A Brent olaj ára közel két és fél éves csúcson

2017, december 12 - 09:56
Közel két és fél éves csúcsra emelkedett a Brent olajfajta hordónkénti ára kedd kora reggel.
Kategóriák: Energiaválság

Márciustól újra lehet moziba menni az olajkirályságban

2017, december 11 - 13:01
Újabb mérföldkőhöz érkezett Szaúd-Arábia meghirdetett gazdasági és társadalmi reformja. Ahogy az Origo is megírta, a Szalmán koronaherceg nevével összefonódott, komplex ország-átalakítási program azt jelenti, hogy a dúsgazdag olajország megkezdte a felkészülést a fekete arany utáni életre. Ennek újabb, de kétségkívül látványos mérföldköve, hogy jövő márciustól újra lehet moziba menni az országban.
Kategóriák: Energiaválság

Mostantól szimulátoron lehet gyakorolni az olajplatformok bezárását

2017, december 8 - 11:51
Az olajipar az utolsó százötven év legnagyobb üzletévé nőtte ki magát globális viszonylatban. Bár jelentősége még mindig óriási, egyre több elemzés hívja fel a figyelmet arra, hogy hamarosan megkezdődik az iparág leépülése, illetve tervszerű leépítése. Bezárhatnak a régi finomítók, a nagy olajhatalmak már megkezdték az átállást a fekete arany utáni életre, a megújuló energiákra épülő termelés pedig mind nagyobb arányban veszi ki részét az ellátásból. Az olaj- és gáztermelés leépítése azonban akkora pénzeket igényel, ami egy újabb ágazat megjelenését eredményezi. Aminek ráadásul már saját szimulátora is van.
Kategóriák: Energiaválság

Jövőre is maradhat az olajpiaci bika

2017, december 5 - 11:45
Az olajár várhatóan jövőre is megtartja majd az erejét ? vélik a Goldman Sachs elemzői. A teljes olajpiaci hozam 2018-ban várhatóan 9 százalékos lesz a bank szakértői szerint.
Kategóriák: Energiaválság

Őrizetbe vették a venezuelai olajvállalat volt vezetőit

2017, november 30 - 18:07
Egyre nagyobb méreteket ölt a venezuelai korrupcióellenes kampány, csütörtökre virradóra őrizetbe vették a PDVSA venezuelai állami olajvállalat és az olajtárca volt vezetőit.
Kategóriák: Energiaválság

Nincs meglepetés, döntött az OPEC

2017, november 30 - 14:50
Ma gyűlést tart a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete Bécsben. A gyűlés célja az volt, hogy megállapodjanak a közeljövő olajkitermeléséről a szervezet tagjai. Nem történt meglepetés, a kitermelési kvótát meghosszabbították 2018 végéig.
Kategóriák: Energiaválság