Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 9 óra 20 perc

A politika falazott, a vegyipari lobbi eltussolt

2018, július 20 - 18:29
1956 májusában borzalmas, rejtélyes betegség ütötte fel a fejét Japán Minamata városában. A központi idegrendszert megtámadó ismeretlen eredetű járvány sorba szedte az áldozatait, a szakemberek pedig sokáig tanácstalanok voltak abban a kérdésben, hogy vajon mi okozhatja a ijesztő tünetekkel járó kórt. A nyomok a város előtt elterülő öböl iszapjához, illetve a Chisso vegyipari konszern helyi üzeméhez vezettek.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nem látjuk, mégis 4,5 millió embert ölt meg egy év alatt

2018, július 7 - 13:15
Azt kiszámítani, hogy hányan haltak meg légszennyezettség, vagy bármilyen más szennyezés miatt, nem egyszerű feladat. Pedig a probléma nagyon valós és aktuális, a rendkívül finom szemcséjű anyagok és mérgező gázok könnyen korai elhalálozást idézhetnek elő az által, hogy károsítják a tüdőt, valamint a szív- és érrendszert. Tisztázni az ok-okozati összefüggést, és számszerűsíteni azt ugyanakkor nem egyszerű feladat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Drámai a helyzet, fuldoklik a Balti-tenger partvidéke

2018, július 7 - 11:15
Ezerötszáz éve nem tapasztalt oxigénhiány alakult ki a Balti-tenger partjainál az elmúlt évszázadban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nyáron száműzik a szívószálat és a PET palackot Budapestről

2018, július 5 - 07:50
Augusztus 1-én indul a Felelős Gasztrohős civil szervezet Szívószálmentes augusztusi kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra. Júliusban pedig a műanyag palackokat száműzik a nyárból.
Kategóriák: Klímaváltozás

Mikroműanyagok úsznak a Duna mellékfolyóiban

2018, június 29 - 13:43
A Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot annak a projektnek a keretében, amelynek célja, hogy megmérje Magyarország felszíni vizeinek mikroműanyag-tartalmát.
Kategóriák: Klímaváltozás

Alultápláltak a fák Európában

2018, június 25 - 15:30
A mezőgazdasági termelés, a dízelmotorok és a gyárak okozta légszennyezettség miatt alultápláltak a fák Európában - derült ki egy új tanulmányból.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rekordmennyiségű mikroműanyag úszik a Földközi-tengerben

2018, június 8 - 12:33
ekordmennyiségű mikroműanyag található a Földközi-tengerben. A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) pénteki jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén: négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.
Kategóriák: Klímaváltozás

Fontos bejelentés tett az IKEA a műanyagokkal kapcsolatban

2018, június 7 - 16:18
Egyre környezettudatosabbá igyekeznek válni Európa országai és vállalatai egyaránt. Most az IKEA jelentette be, hogy három év múlva már nem használnak és árulnak olyan műanyagot, amely egyszer használatos.
Kategóriák: Klímaváltozás

Elkeserítő, mennyi műanyag és vegyszer van az Antarktiszon

2018, június 7 - 14:56
Már az Antarktisz távoli vizeiben is kimutatható a műanyag- és vegyi szennyezettség a Greenpeace természetvédelmi szervezet szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

80 műanyagzacskót találtak a boncolás során az elpusztult bálna gyomrában (18+)

2018, június 4 - 10:19
80 megevett, emészthetetlen műanyagzacskó okozta egy bálna halálát Thaiföldön.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az ember miatt is lehetnek rákosak a vadon élő állatok

2018, május 23 - 17:33
Rákot okozhat a vadon élő állatoknál az olyan emberi tevékenység, amely átalakítja a környezetet.
Kategóriák: Klímaváltozás

Környezetvédelem és közlekedés

2018, május 14 - 12:15
A környezetvédelem és az egészséges élettér szempontjából meghatározó tényezők közül ebben a cikkben a közlekedést taglaljuk, különös tekintettel a nagyvárosok közlekedésére.
Kategóriák: Klímaváltozás

Lebomló söröspohárral indítja a májust a Heineken

2018, május 3 - 15:49
Négy vendéglátóhelyen indul, de a Heineken Hungária futótűzként terjesztené tovább ?műanyagpohár mentes május" mozgalmát, amelynek keretében szakítanak a megszokott műanyag söröspoharakkal és lebomló, növényi alapú poharakban kínálják majd söreiket. A környezetkímélő PLA poharak elterjesztésével drasztikusan csökkenhet a Heineken Hungária karbonlábnyoma, valamint a vendéglátásban termelt hulladék mennyisége. Ehhez ugyanakkor nélkülözhetetlen a fogyasztók, és rajtuk keresztül a vendéglátóhelyek meggyőzése is.
Kategóriák: Klímaváltozás

India vezeti a WHO légszennyezettségi listáját

2018, május 3 - 14:36
India vezeti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) légszennyezettségi listáját: a világ tíz legrosszabb levegőminőségű városa az ázsiai országban található.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kihalási katasztrófa fenyegeti a Viktória-tó élővilágát

2018, május 1 - 15:29
Kihalás fenyegeti az afrikai Viktória-tó medencéjében előforduló állat- és növényfajok 20 százalékát, a csak itt honos élőlényeknek pedig akár a háromnegyede is kipusztulhat ? közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).
Kategóriák: Klímaváltozás

A Maldív-szigetek a világ egyik legszomorúbb országa

2018, április 30 - 06:51
Fehér homok, vakítóan kék tenger, luxus felsőfokon. A világ így ismeri a Maldív-szigeteket és ez a kép nem is áll messze az egyik valóságtól. A másik valóság egy borzalmasan szegény ország képét vetíti elénk, ahol szomorú emberek tengetik az életüket egyik napról a másikra. Ahol a föld és az óceán lassan belefullad a műanyagba és a PET-palackokba. Erről a másik Maldív-szigetekről beszélt a 17 éve Malén élő Kiss Csaba az Origónak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Műanyag hulladékból épít utat egy afrikai ország

2018, április 28 - 17:18
A szegénység és a környezetszennyezés óriási probléma Ghánában. Azonban egy helyi vállalat elkezdett építőanyagot előállítani a szemétből, ami alkalmas utak és házak építésére is, ráadásul olcsóbb, mint a hagyományos építőanyagok.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évek óta hordták ki Rákospalotára a romlott húst, most tetten érték őket

2018, április 24 - 12:44
Tetten érték azt a bandát, amelynek tagjai évek óta romlott húst hordtak ki Rákospalota külterületére.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rengeteget pazarolnak az amerikaiak

2018, április 23 - 16:13
Április 22-én volt a Föld napja, amelyről a világ szinte majdnem országában megemlékeztek. 2018 a "műanyagmentes világ" éve, azonban a szakértők szerint nem csak a környezetszennyezés mértéke nagy, hanem a környezeti változások is felgyorsultak. Óriási gond a pazarlás is, amely az Egyesült Államokban a legnagyobb mértékű.
Kategóriák: Klímaváltozás

Betilthatják a műanyag szívószálat és fültisztító pálcikát

2018, április 19 - 12:10
Nagy-Britannia egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, és emiatt egyre több termék betiltását tervezi az ország. A nejlonszatyor és az egyszer használatos kávéspoharak mellett most újabb termékeket nézett ki magának a kormány, a műanyag szívószál és a fülpiszkáló is eltűnhet az országból rövid időn belül.
Kategóriák: Klímaváltozás