Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 22 perc 44 másodperc

Rengeteget pazarolnak az amerikaiak

2018, április 23 - 16:13
Április 22-én volt a Föld napja, amelyről a világ szinte majdnem országában megemlékeztek. 2018 a "műanyagmentes világ" éve, azonban a szakértők szerint nem csak a környezetszennyezés mértéke nagy, hanem a környezeti változások is felgyorsultak. Óriási gond a pazarlás is, amely az Egyesült Államokban a legnagyobb mértékű.
Kategóriák: Klímaváltozás

Betilthatják a műanyag szívószálat és fültisztító pálcikát

2018, április 19 - 12:10
Nagy-Britannia egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, és emiatt egyre több termék betiltását tervezi az ország. A nejlonszatyor és az egyszer használatos kávéspoharak mellett most újabb termékeket nézett ki magának a kormány, a műanyag szívószál és a fülpiszkáló is eltűnhet az országból rövid időn belül.
Kategóriák: Klímaváltozás

A cementgyártás környezeti hatásai

2018, április 19 - 12:01
A cement az építőiparban legtöbbet használt kötőanyag. Gyártása jelentős hatással van a környezetre. Ezzel a cementgyárak is tisztában vannak és igyekeznek ezt minimálisra csökkenteni. A gyárak fejlesztése alapvetően a folyamatok optimalizálását, az energiahatékonyságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését jelenti.
Kategóriák: Klímaváltozás

Forradalmi lépést jelentett be a Costa Coffee

2018, április 18 - 15:45
A világon egyre több helyen nyílik olyan kávézó, amely papírpohárban kínálja elvitelre az italt. Azonban ezek a poharak csak nagyon körülményesen hasznosíthatók újra, így rendkívül ártalmasak a környezetre. A Costa Coffee most visszavásárolja saját poharait, és hosszú távú céljuk, hogy minden poharat újrahasznosítsanak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Focipálya méretű "takarítóhajóval" tisztítanák meg az óceánokat

2018, április 12 - 14:27
Focipálya méretű "takarítóhajóval" tisztítaná meg az óceánokat a nagy méretű műanyaghulladékoktól egy svájci felfedező-kalandor, aki a szerdán megkezdődött 46. Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállítás első napján mutatta be a közönségnek a világon egyedülállónak számító Manta nevű hajó makettjét.
Kategóriák: Klímaváltozás

Sokkoló, mit találtak az elpusztult cet gyomrában

2018, április 11 - 12:02
Még februárban vetette partra a víz egy fiatal nagy ámbráscet tetemét Spanyolország déli partvidékén. A kutatók most kiderítették, mi végzett a hatalmas állattal. Egészen elképesztő, amit az emlős emésztőszervrendszerében találtak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Súlyos környezetszennyezés Kolumbiában

2018, március 27 - 04:32
Súlyos környezetszennyezést és állatpusztulást okozott Kolumbiában egy folyami olajszennyezés. A helyi média hétfői híradásai szerint mintegy 600 hordónyi olaj ömlött Barrancabermeja város közelében a Lizamas és a Sogamoso folyókba, az előbbiben 24, a másikban 20 kilométer hosszan terült el az olajfolt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Még műanyag WC-ülőke is található az óceán közepén

2018, március 22 - 20:30
Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy friss tudományos kutatás szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Óriási jutalmat ajánl a Starbucks egy különleges találmányért

2018, március 22 - 15:56
Óriási problémát jelent a világnak a műanyagok okozta környezetszennyezés. Csak műanyaggal bélelt kávés papírpoharakból 600 milliárdot használ el az emberiség évente, nem csoda, hogy ennek a mennyiségnek a tizedéért felelős Starbucks óriási jutalmat ajánlott annak, aki megoldja a kávéspoharak okozta problémát.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nanoméretűvé alakítják a mikroműanyagokat az antarktiszi krillek

2018, március 10 - 14:01
Nanoméretűvé képesek átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat, vagyis az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket az Antarktisz körüli vizekben élő sarki krillek - állapították meg kutatók, akik szerint a természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk.
Kategóriák: Klímaváltozás

A Starbucks pluszpénzt kér a papír kávéspoharak miatt

2018, február 26 - 16:08
Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot okoznak az egyszer használatos kávés poharak. Az elvitelre kért kávék jelentős részét papírpoharakban kérik a vásárlók, így rengeteg szemetet termelnek. A poháron lévő műanyagréteg miatt viszont nagyon bonyolult az újrahasznosítás.
Kategóriák: Klímaváltozás

Műanyaggal van tele az óceán halainak gyomra

2018, február 20 - 16:47
Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Németország bevezetné az ingyenes tömegközlekedést

2018, február 13 - 20:28
A közösségi közlekedés ingyenessé tételét mérlegeli a német szövetségi kormány egy kedden kiszivárgott levél szerint, amelyben a levegőminőség javítása érdekében tervezett intézkedésekről tájékoztatják az Európai Bizottságot.
Kategóriák: Klímaváltozás

Már az Északi-sarkot is veszélyezteti a sok műanyaghulladék

2018, február 9 - 18:08
A tengerbe jutó műanyaghulladék az Északi-sarkvidéket sem kíméli, a műanyag mikroszemcséi beépülnek a tenger jegébe, és a sarkkörön túli élővilágot is veszélyeztetik.
Kategóriák: Klímaváltozás

Veszélyes szintet ért el a foszforszennyezés világszerte

2018, január 26 - 15:58
Veszélyesen magas szintű a világ édesvízi vízgyűjtő területein az ember által előállított foszfor szennyezése, a legsúlyosabban szennyezett térségek az oroszországi Aral-tó, a kínai Sárga-folyó menti Huang-ho térsége, a indiai Indus és Gangesz folyók és Európában a Duna vízgyűjtő területe az Amerikai Geofizikai Unió folyóiratában közzétett tanulmány szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Előrébb állították a Végítélet Óráját

2018, január 26 - 14:53
Előrébb állította a végítélet képzeletbeli óráját tudósok egy nemzetközi csoportja, a mutató az óta nem állt ennyire közel, mindössze két percre az éjféltől, hogy a hidegháború a tetőfokára hágott. A szakértők a politikusoknak a nukleáris háború veszélyére adott elégtelen válaszával indokolták a lépést csütörtöki washingtoni bejelentésükben.
Kategóriák: Klímaváltozás

Bajban a csomagszállító cégek és a nagyvárosok

2018, január 9 - 17:46
A Fekete Péntek és karácsony alkalmával komolyan megugrott az online rendelések száma világszerte. Bár az internetes vásárlás jó dolog, és a szektor robbanásszerűen növekszik, az azt kiszolgáló logisztika nehezen tartja a lépést. Ráadásul az egyre több csomagszállító autó miatt a környezetszennyezés, a városok forgalma és a szemét mennyisége is jelentősen növekszik.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ezek fenyegetik a világ második legnagyobb gazdaságát

2018, január 4 - 19:44
Tavaly csak hatalmas mértékű eladósodás árán bővülhetett 1990 óta a legnagyobb mértékben a kínai gazdaság. A legfőbb kockázatot jelenleg a pénzügyi szektor, az ingatlanárak és az építőipar jelenti: több nagyvárosban csak az építőipari vállalatokhoz fűződő adósság meghaladja a város teljes GDP-jét. A három legnagyobb fenyegetettségnek az adósságot, a szegénységet és a környezetszennyezést tekinti a kínai vezetés, amely inkább visszavenne a gazdasági növekedés üteméből az egyensúly javára.
Kategóriák: Klímaváltozás