Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - napenergia
Frissítve: 22 óra 52 perc

Észak-Koreában már háztartásoknál is hasznosul a napenergia

2017, november 14 - 11:26
Észak-Korea gazdaságának utóbbi években tapasztalt, magához mérten jelentős erősödése ellenére, még mindig nem sikerült megoldania az energiaellátás biztonságát. Még a fővárosban, Phenjanban is gyakoriak az áramszünetek, a vidéki térségek ellátottságáról pedig nem áll rendelkezésre megbízható adat. Most azonban alig egy perces videó bizonyítja, a latorállamban is megjelent a napenergia közvetlen, háztartási hasznosítása.
Kategóriák: Energiaválság

Koszovó is ráfordul a napenergiára a balkáni államok közül

2017, november 6 - 12:33
Az alig tízezer négyzetkilométer nagyságú Koszovó hivatalosan is megkezdte energiafordulatát. A gazdasági miniszter bejelentette, az állam mintegy 100 millió euró értékben ír ki pályázatot napelem-farmok építésére.
Kategóriák: Energiaválság

Albánia fékezhetetlen a tisztaenergiák hasznosításában

2017, november 4 - 08:06
Albánia nagyon komolyan veszi a megújuló energiák kérdését. Ahogy az Origo beszámolt arról, a balkáni állam egyike annak a négy országnak, amelyek sikeresen végrehajtották az energiafordulatot. Ez azt jelenti, hogy az ország infrastruktúrájának villamos energiával való ellátása lényegében megújulók hasznosításával történik, a fosszilis hordozók kizárásával. Most újabb erőművek létesülhetnek.
Kategóriák: Energiaválság

2020-tól már csak ?közel nulla? energiafogyasztású házak épülhetnek

2017, október 11 - 12:52
Az Európai Parlament és Tanács 2010/31/EU irányelve 2021. január 1-től valamennyi új épületre kötelezően előírja a ?közel nulla" energiafogyasztás elérését. Azt hogy ez konkrét számértékben mit jelent, azt minden tagállam saját maga határozza meg. Magyarországon ez 2020-tól várhatóan maximum 75-80 kWh/m2/év energiafogyasztást jelent majd.
Kategóriák: Energiaválság

Már algából és krematóriumból is jön az energia

2017, szeptember 11 - 17:07
Ha ilyen ütemben halad a megújuló energiák térnyerése, hamarosan csak rövidhír lesz a napi forgatagban, ha egy újabb tengeri szélfarm vagy napelemes termelő építésébe kezdenek valahol. Miközben egyes tudósok jóslatai szerint a globális világ valójában már a 2050-es, majdnem totális energiaátállásra gyúr, addig a mérnökök egy része újabb források bevonásán töri a fejét. Elképesztő projektek zajlanak jelenleg is a világ különböző pontjain azért, hogy minél szélesebb lehessen a tisztaenergia-kínálat palettája.
Kategóriák: Energiaválság

800 ezer brit háztartás kap ingyen napelemeket

2017, szeptember 7 - 10:23
Évi 240 fontot spórolhatnak majd az alacsony jövedelmű háztartások.
Kategóriák: Energiaválság

Kétoldalú napelemes technológiát kap Bermuda Nemzeti Múzeuma

2017, augusztus 28 - 09:10
Hamarosan nem elnyel, hanem termel, méghozzá napenergiából tiszta energiát a misztikum övezte terület névadó szigete. Legalábbis ez valószínűsíthető abból a bejelentésből, miszerint Bermuda Nemzeti Múzeumának épületét, a legkorszerűbb napelemes technológiai megoldások egyikével látják el. Olyan paneleket szerelnek fel, amelyek mindkét oldala képes a napsugarak összegyűjtésére.
Kategóriák: Energiaválság

Sok pénzt emészt fel a 99 éve nem látott természeti csoda

2017, augusztus 20 - 22:53
A napfogyatkozás egy olyan ritka jelenség, amelyet az emberek többsége legfeljebb egyszer figyelhet meg az életében. Augusztus 21-én úgy fogja kitakarni a hold a napot, hogy az így keletkezett árnyék keresztbe átvonul az egész Egyesült Államokon. A kiterjedt napfogyatkozásnak számos gazdasági hatása is lesz.
Kategóriák: Energiaválság

Gigantikus sivatagi naperőmű, tenger alatti kábelek

2017, augusztus 15 - 12:28
Napenergiával foglalkozó brit techcég, tunéziai és máltai befektetők is megtalálhatók a TuNur-projekt részvényesei között. A társaságok jelzőkkel nehezen kifejezhető nagyságú vállalkozásba vágják fejszéjüket: a Szaharában építenek naperőműveket, és az ott megtermelt villamos energiát Európa kapja. Ehhez be kell kábelezniük a tenger fenekét és egy kicsit az öreg kontinens déli részét is.
Kategóriák: Energiaválság

Egy hallókészülék energiáját is megtermeli a napelemes szemüveg

2017, augusztus 9 - 12:08
Organikus, szemitranszparens napszemüveg lehet hamarosan a jövő slágere a nyári szezonban. Az okos napszemüveg lencséi olyan, félig áttetsző anyaggal vannak bevonva, melynek alapja a félvezető polimerekéhez hasonló. A szerves anyagú megoldás távlati célja, hogy olyan helyeken is alkalmazható legyen, ahol a hagyományos szilíciumos megoldások nem megfelelőek.
Kategóriák: Energiaválság

Burkina Faso-ban telepítik a kombinált energiatermelőt

2017, augusztus 8 - 14:10
A finn Wärtsilä energiaügyekben utazó technológiai csoport, amely Banglades után most Afrikában tesz kísérletet arra, hogy a korábbinál környezetkímélőbben és hatékonyan állítson elő energiát. A fotovoltaikus fejlesztést egy már működő hőtermelőre telepítik. Az elvárás a minél jobb hatásfok és a kiszámítható energiatermelés.
Kategóriák: Energiaválság

Brutális a bővülés a napenergia szektorban

2017, augusztus 7 - 10:40
Az USA Energiaügyi Minisztériuma közzétette legfrissebb jelentését, melyben különösen szembeötlő az, hogy a napenergia-szektor rekordméretű foglalkoztatottság-bővülésen ment át az elmúlt években.
Kategóriák: Energiaválság

Mintegy 3 megawattot termelnek a lebegő napenergia-hasznosítók

2017, július 31 - 09:41
A dél-koreai Solkiss nevű cég nem kisebb vállalkozásba fog bele, mint egy olyan napelem-farm építésébe, mely az égitest mozgását is leköveti a víz tetején lebegve, ezzel maximalizálva a környezetbarát termelést. A tengerre telepített széltornyokat vezérlő, hullámzást kiegyenlítő szuperszoftverről itt tettünk említést, most itt a vízen lebegő napenergia-termelő, mely már november végén munkába is állhat.
Kategóriák: Energiaválság