Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 25 perc 4 másodperc

A klímaváltozás zűrzavart okoz a táplálékláncban

2018, április 18 - 11:27
A globális felmelegedés összezavarja a természet összetett táplálkozási harmóniáját egy új tanulmány szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ijesztően gyorsan olvadnak az alaszkai hegyi gleccserek

2018, április 11 - 15:01
Gyorsabban olvadnak az Alaszkai-hegységben lévő gleccserek, mint bármikor az elmúlt 400 évben.
Kategóriák: Klímaváltozás

Drámaian megváltozott a legnagyobb északi-sarkvidéki tó

2018, április 9 - 11:55
Jelentős változáson esett át a klímaváltozás miatt az elmúlt néhány évben az északi-sarkvidék legnagyobb víztömegű tava, a kanadai Hazen-tó - állapította meg egy osztrák-kanadai kutatócsoport, amely a Nature Communications című szaklapban számolt be eredményeiről.
Kategóriák: Klímaváltozás

A napsugárzás tompításának lehetséges módjait vizsgálják

2018, április 5 - 11:55
A napsugárzás tompításának lehetséges módjait fogják vizsgálni a fejlődő országok kutatói a klímaváltozás megfékezésének jegyében, remélve, sikerül meggyőző bizonyítékot találniuk arra, hogy egy mesterséges "vegyi napernyő" kevesebb kockázattal járna, mint a globális átlaghőmérséklet veszélyes megemelkedése.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kizöldültek az európai hegycsúcsok

2018, április 5 - 11:24
Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957-66 közötti időszakhoz képest - mutatta ki 11 európai országi kutatóinak közös tanulmánya, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban tettek közzé.
Kategóriák: Klímaváltozás

Úgy tűnik, menthetetlen az Északi-sark

2018, április 4 - 14:46
Az északi-sarki jeget a két Celsius-fokos hőmérsékleti limit betartása sem mentheti meg szakértők figyelmeztetése szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Özönvíz, szélvihar és 42 fok várható 2050. július 10-re

2018, március 26 - 17:09
Pusztító vihar, özönvízszerű esőzés, orkán erejű szél és 42 Celsius-fokos meleg is szerepel az Országos Meteorológiai Szolgálat 2050. július 10-re prognosztizált időjárás-jelentésében, amellyel a klímaváltozás hatásaira hívják fel a figyelmet.
Kategóriák: Klímaváltozás

Magyarországon 35 település csatlakozott a Föld órája akcióhoz

2018, március 25 - 13:46
Magyarországon 35 település csatlakozott az idei Föld órája akcióhoz, amellyel a klímaváltozás ellen és a természet védelme mellett kívánnak mozgósítani.
Kategóriák: Klímaváltozás

Itt a bizonyíték: gyakrabban fordul szélsőségesre az időjárás

2018, március 22 - 12:54
Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) legújabb jelentéséből, amely egy 2013-as tanulmány frissített kiadása.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: A klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen

2018, március 20 - 21:48
A Brazíliavárosban rendezett Víz Világfórum második napján, kedden Áder János köztársasági elnök felvetette, hogy a klímakatasztrófa már nem a jövő, hanem a jelen. A köztársasági elnök erről a "Víz és finanszírozás" című tematikus ülésen beszélt. Hangsúlyozta, hogy a fenyegető vízproblémák ? a vízszennyezés, az elsivatagosodás, a tisztítatlan szennyvíz ? miatt évente, a világ szintjén 600 milliárd dollárt kellene költeni új technológiák bevezetésére.
Kategóriák: Klímaváltozás

A havasi nyulak is megsínylik a klímaváltozást

2018, március 18 - 15:08
Az Alpokban élő havasi nyulak túlélését is fenyegeti a klímaváltozás, és a számuk csökkenése más állatokra is kihatással lesz - figyelmeztetnek svájci kutatók egy szerdán megjelent tanulmányban.
Kategóriák: Klímaváltozás

A párizsi egyezmény sem állítja meg a tengerszint emelkedését

2018, február 22 - 11:39
A 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás teljesítése ellenére is várhatóan 0,7-1,2 méterrel fog emelkedni a globális tengerszint 2300-ra - állítják a kutatók.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje, mint gondoltuk

2018, február 13 - 12:17
Az eddigi előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra egy friss vizsgálat eredménye szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az erdők és a gyepterületek szerepe a klíma alakulásában

2018, február 12 - 15:23
A vegetáció meghatározó szerepet tölt be a Föld klímájának alakulásában. Az alábbiakban az erdők és a gyepek klímaszabályozó képességével foglalkozunk.
Kategóriák: Klímaváltozás

Továbbra is nagy veszélyt jelent az ózonlyuk

2018, február 7 - 13:05
Az Antarktisz feletti szezonális ózonlyuk ugyan zsugorodik, ám a sűrűbben lakott földrajzi szélességeken nem regenerálódik az ózonréteg - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
Kategóriák: Klímaváltozás

Váratlan helyről érkezik egy jelentős éghajlati fenyegetés

2018, január 28 - 15:14
A felmelegedés és a tápanyag-túlterhelés kombinációja bugyborékoló metángyárakká változtatja a sekély tavakat. Ezzel viszont ördögi kör indul be, mert a metán a szén-dioxidnál 25-ször erősebb üvegházhatásával tovább hajszolja a klímaváltozást.
Kategóriák: Klímaváltozás

Merjek beszélni a gyerekeimnek a klímaváltozás borzalmairól?

2018, január 26 - 17:48
Én egy teljesen átlagos apuka vagyok. Próbálok nyitott szemmel és füllel járni a világban, törődni a családom jövőjével. Foglalkozom a taníttatásukkal, érdekel a véleményük, a sorsuk. Szeretném őket boldognak látni.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ne egyen szendvicset, ha jót akar a Földnek!

2018, január 26 - 15:21
A szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása a gépkocsiforgaloméval vetekszik Nagy-Britanniában - állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói.
Kategóriák: Klímaváltozás

Előrébb állították a Végítélet Óráját

2018, január 26 - 14:53
Előrébb állította a végítélet képzeletbeli óráját tudósok egy nemzetközi csoportja, a mutató az óta nem állt ennyire közel, mindössze két percre az éjféltől, hogy a hidegháború a tetőfokára hágott. A szakértők a politikusoknak a nukleáris háború veszélyére adott elégtelen válaszával indokolták a lépést csütörtöki washingtoni bejelentésükben.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiderült, miért nőstény a teknősök zöme

2018, január 24 - 17:26
Nemcsak az óceánok melegedése, hanem a talajnedvesség is befolyásolhatja a délkelet-floridai tengeri teknősök nemét - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.
Kategóriák: Klímaváltozás