Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 9 óra 19 perc

Ijesztő adat: egymilliárd embert fenyeget a tomboló hőség

2018, július 16 - 15:25
Világszerte több mint egymilliárd embernek jelent komoly fenyegetést a globális felmelegedés miatti hőség a testük lehűtéséhez, az élelmiszerek és orvosságok tárolásához szükséges berendezések hiánya miatt ? figyelmeztetett hétfői jelentésében egy nonprofit szervezet.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az idei volt a második legforróbb június a világon

2018, július 11 - 11:48
Az idei volt az eddig mért második legforróbb június a világon - közölte a héten a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely szerint az év folyamán eddig begyűjtött adatok fényében az idei a La Nina légköri jelenséggel kísért évek közül a legmelegebb a rendszeres mérések kezdete óta. Csak a 2016-os június volt 0,06 Celsius-fokkal melegebb.
Kategóriák: Klímaváltozás

Drámai a helyzet, fuldoklik a Balti-tenger partvidéke

2018, július 7 - 11:15
Ezerötszáz éve nem tapasztalt oxigénhiány alakult ki a Balti-tenger partjainál az elmúlt évszázadban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ha ez bekövetkezik, a gatyánk is rámegy

2018, július 4 - 19:04
Amennyiben nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedés mértékét, tovább folytatódik a tengerszint emelkedése. A folyamat révén elképesztő árvizek köszöntenek a világra, ami évi 14 billió dollárt is felemészthet, számolták ki klimatológusok egy új tanulmányban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kimozdítottuk az egyensúlyából a Földet

2018, július 3 - 13:53
Az Antarktisz 800 ezer éves történetét tárta fel az idők folyamán újrakristályosodott hó és jég tömegéből vett minta. Az úgynevezett jégmag még a globális klímaváltozásra is válaszokat adott a most zárult konferencián, amelyet a svájci Davosban tartottak. A tanácskozáson az Origo tudósítója is részt vett, ahol a világ azon vezető szakértői és döntéshozói mutatták be új eredményeiket, akik az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon dolgoznak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Meglepő dolog történik az Antarktiszon, és ez végre jó nekünk

2018, június 24 - 14:34
Az antarktiszi anyakőzet meglepően gyors emelkedése, amely a nagymértékű jégolvadás számlájára írható, lassíthatja a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedést - állítják a kutatók.
Kategóriák: Klímaváltozás

Fosszilis tüzelőanyagok égetése nélkül gyártanának acélt a svédek

2018, június 24 - 10:39
Egy fosszilis tüzelőanyagok égetése nélkül működő acélgyár építését kezdték meg Svédországban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Több mint harmadával csökkenhet a zöldségkínálat

2018, június 19 - 07:49
Az egyre drasztikusabb klímaváltozás következtében több mint egyharmadával csökkenhet a világ zöldségtermelése 2050-re. Az emelkedő éves átlaghőmérséklet és az egyre komolyabb problémát jelentő vízhiány miatt a legfontosabb mezőgazdasági termények kínálata szűkülhet a világpiacon.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megállíthatatlan az Antarktisz olvadása

2018, június 14 - 13:43
Majdnem egy centiméterrel növelte a világ tengereinek szintjét az 1990-es évek eleje óta a gyorsuló antarktiszi jégolvadás, a kontinens háromezer milliárd tonna jeget veszített el 1992 és 2017 között a Nature című tudományos folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Pusztulnak Afrika legöregebb és legnagyobb majomkenyérfái

2018, június 12 - 11:11
Részben vagy teljesen elpusztult hirtelen Afrika némely legöregebb és legnagyobb majomkenyérfája az elmúlt évtizedben, botanikusok szerint az 1100-2500 éves fák a klímaváltozás áldozataivá válhattak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiderült, mennyi esélyünk van túlélni a globális felmelegedést

2018, június 11 - 20:57
Egy friss kutatás kiderítette, hogy az egyes országoknak mennyi esélye van túlélni a globális felmelegedést. Az elemzés során több tényezőt figyelembe vettek, az eredmény meglepő. 
Kategóriák: Klímaváltozás

Eltűnhet néhány bogyós gyümölcs

2018, június 11 - 07:28
A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése - írta a Magyar Idők hétfőn.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hétköznapi változtatásokkal is korlátozni tudnánk a felmelegedést

2018, június 5 - 14:51
Másfél Celsius-fokban lehetne korlátozni a globális felmelegedést, ha olyan hétköznapi dolgokon változtatnánk, mint az utazás módja, a házak fűtése és hűtése - állapította meg egy új nemzetközi kutatás.
Kategóriák: Klímaváltozás

A világ 13 ezer városának szénlábnyomát számították ki

2018, június 1 - 12:47
A világ 189 országa 13 ezer városának szénlábnyomát állapították meg norvég kutatók, számításaik szerint Szöulnak, a kínai Kantonnak és New Yorknak a legnagyobb a szénlábnyoma. Budapest a 210. helyre került.
Kategóriák: Klímaváltozás

Elszaporodtak a medúzák? Meg kell enni őket

2018, május 29 - 12:26
Medúzaevésre biztatják tengerkutatók az európaiakat, hogy meggátolják a tengeri csalánozó további elszaporodását.
Kategóriák: Klímaváltozás

Élénkítené a világgazdaságot a globális felmelegedés korlátozása

2018, május 24 - 11:35
A globális felmelegedés szigorú korlátozása élénkítené a világgazdaságot azáltal, hogy elejét venné annak, hogy a hőhullámok, szárazságok és áradások több tízmilliárd dollárnyi kárt okozzanak ebben a században - mutatták ki amerikai kutatók, felbecsülve a 2015. évi párizsi klímaegyezmény gazdasági hatásait.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megmentené a fajok többségét, ha mindenki tartaná magát az egyezményhez

2018, május 20 - 17:08
Megmentené a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét a klímaváltozás hatásaitól, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését ? hangsúlyozzák a Kelet-Angliai Egyetem kutatói.
Kategóriák: Klímaváltozás

Csak egy módon menthetjük meg az élővilágot

2018, május 19 - 12:41
Megmentené a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét a klímaváltozás hatásaitól, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését - hangsúlyozzák a Kelet-Angliai Egyetem kutatói.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiderítették, mi mentette meg Európát a töröktől

2018, május 4 - 13:00
Egy kisebb jégkorszak vetett véget az Oszmán Birodalom tündöklésének és járult hozzá a tizenöt éves háború 1606-os lezárásához egy csütörtökön publikált kutatás szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Új-Zéland méretű erdők tűntek el

2018, április 29 - 11:38
Szinte lehetetlennek tűnik a legfrissebb kutatások tükrében a párizsi megállapodás célkitűzése, amely szerint az átlagos globális hőmérsékletnövekedést jóval 2 Celsius fok alatt, lehetőleg legfeljebb 1,5 fokos értéken kell tartani. Az éghajlati tudományok matematikája jelenleg azt mutatja, hogy ehhez az oxigéntermelő erdők fenntartása és növelése létfontosságú.
Kategóriák: Klímaváltozás