Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 22 óra 39 perc

Ázsiáig terjed a magyar akác

2017, november 14 - 13:13
A klímaváltozással járó elsivatagosodás elleni küzdelemben segít a magyar akác Ázsia több országában. Dél-Koreában és Kínában jó talajmegkötő képessége mellett a rendkívül magas fűtőértéke, a bútor- és faiparban való hasznosítása, és a méhészetben betöltött szerepe miatt is kelendő. Ebben a hónapban zárul le a második szakasza annak a távol-keleti kutatási együttműködésnek, amelyben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) akácszakértője is részt vett.
Kategóriák: Klímaváltozás

Elmondhatatlan szenvedés előtt áll az emberiség

2017, november 14 - 10:49
A világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról - tudósított a The Independent online kiadása.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nemsokára újra zöld lesz Grönland

2017, november 13 - 14:32
A grönlandi jégtábla is eltűnhet a klímaváltozás miatt - véli egy amerikai kutatócsoport korábbi megfigyelések alapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ismét növekszik a világ szén-dioxid-kibocsátása 2017-ben

2017, november 13 - 14:01
Három évnyi magas szinten stagnálás után idén várhatóan ismét növekszik, mintegy 2 százalékkal a világ szén-dioxid-kibocsátása.
Kategóriák: Klímaváltozás

Infografikán a klímaváltozás okozta gazdasági kárérték

2017, november 9 - 16:05
Egyre melegebb és hosszabban tartó hőhullámok, szárazság, növekvő légszennyezettség: ezek a közismertnek tekinthető velejárói annak, hogy a Föld légköre melegszik. A legfrissebb elemzések azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás a gazdasági teljesítményt is visszaveti, miközben a szélsőséges időjárási események egyre nagyobb gazdasági károkat okoznak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évente 25 millióan válnak földönfutóvá a klímaváltozás miatt

2017, november 8 - 17:12
Évente 25 millióan kényszerülnek elmenekülni otthonukból az éghajlat változása miatt, a "klímamenekültek" száma így nagyságrendekkel meghaladja a háborús menekültekét ? figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a bonni nemzetközi klímavédelmi konferencián.
Kategóriák: Klímaváltozás

Már csak 600 éve maradt az emberiségnek

2017, november 8 - 13:47
Újabb vészjósló kijelentéseket tett a világhírű fizikus, Stephen Hawking. A tudós szerint 600 éven belül az emberiség egy tűzgolyóvá változtatja a Földet, amitől az lakhatatlanná válik.
Kategóriák: Klímaváltozás

Meghívták Áder Jánost a december 12-i klíma-csúcstalálkozóra

2017, november 3 - 10:35
Az ENSZ főtitkára, a francia elnök és a Világbank vezetője meghívta Áder János államfőt a december 12-i klíma-csúcstalálkozóra, amelynek Franciaország lesz a házigazdája ? közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken az MTI-vel.
Kategóriák: Klímaváltozás

Már most több millió ember egészségét károsítja a klímaváltozás

2017, október 31 - 15:03
Már most jelentős hatásai vannak a klímaváltozásnak az emberiség egészségére - állapították meg az Egészségügyi Világszervezet és a világ 26 kutatóintézetének és egyetemének szakemberei a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Brutális következményei lesznek egy nagyobb vulkánkitörésnek

2017, október 31 - 11:26
A Tambora indonéz vulkán 1815-ös kitörése lényegében eltörölte a következő nyarat, ezzel világszerte éhínséget és járványokat okozva. Ha 2085-ben történne valami hasonló, a klimatikus hatás még drasztikusabb lenne ? jósolják amerikai légkörkutatók.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évmilliók óta nem volt ilyen katasztrofális a helyzet

2017, október 30 - 15:32
Rekordütemben növekedett és évmilliók óta nem tapasztalt szintre emelkedett 2016-ban a légköri szén-dioxid-koncentráció - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szokásos évi jelentéséből, amely szerint utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt ilyen magas a légköri szén-dioxid-koncentráció, amikor a bolygó felszínének átlaghőmérséklete 3 Celsius-fokkal volt melegebb, a globális tengerszint pedig 20 méterrel volt magasabb a mostaninál.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ötévenként sújtja majd nagyobb áradás New Yorkot

2017, október 25 - 14:16
New Yorkot ötévenként sújtja jelentősebb áradás 2030 és 2045 között a legpesszimistább klímaforgatókönyv, az úgynevezett RCP8,5 megvalósulása esetén - figyelmeztetnek kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).
Kategóriák: Klímaváltozás

Európa édesvíz-háztartásán is nyomot hagy a klímaváltozás

2017, október 17 - 17:06
Az évszázad végére a Földközi-tenger vidékét a mostaninál nagyobb szárazság, a földrész északi régióját pedig több csapadék fogja jellemezni, egy friss tanulmány szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Üvegházhatású gázokat okádnak magukból a kagylók és férgek

2017, október 16 - 14:40
Hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt, metánt és kéjgázt bocsátanak ki az óceánok fenekén élő kagylók és férgek a beleikben lévő baktériumok révén - figyelmeztetnek a Cardiffi és a Stockholmi Egyetem kutatói.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ferenc pápa: A világnak össze kell fognia a migráció megoldásáért

2017, október 16 - 12:48
Világméretű megállapodást sürgetett a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció érdekében Ferenc pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római székházában hétfőn.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egyre többe kerül megvédeni a jég birodalmának településeit

2017, október 13 - 11:11
A klímaváltozás katasztrofális hatását felfestő kutatók szakmai véleménye ugyan nem mindenben egyezik, de abban általában konszenzus van, hogy a felmelegedés miatt a sarkköri jégtakarók olvadása és a jégréteg alatti fagyott talaj felmelegedése, súlyos következményekkel járhat a bolygón élők számára. Ám ez már nemcsak a közeli, aggasztó jövő, hanem a jelen. Az Északi-sarkkör települései már megkezdték a csatát a természet erőivel, de úgy tűnik, ezt a háborút nem lehet megnyerni.
Kategóriák: Klímaváltozás

Fazekas Sándor a Kárpátok keretegyezmény új elnöke

2017, október 12 - 12:28
Három évre Magyarország vette át az ENSZ környezeti programjának (UNEP) égisze alatt hét ország által működtetett Kárpátok keretegyezmény elnöki tisztségét ? közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.
Kategóriák: Klímaváltozás

Eltűnik a hó egy része az Antarktisz felett

2017, szeptember 28 - 11:30
Meteorológusok egy eddig ismeretlen jelenségre bukkantak az Antarktiszon: a sarki kontinens száraz szelei elgőzölögtetik a hókristályokat. Az eltűnő csapadékmennyiség hatással van a jégsapka tömegére, így a klímaváltozást leíró modelleknek is számításba kell venniük.
Kategóriák: Klímaváltozás

Változik a tavak színe a felmelegedés miatt

2017, szeptember 26 - 10:02
Intenzívebb lesz a nagy tavak színe a Föld felmelegedésének hatására.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: A vízválság a klímaváltozás előtt jár

2017, szeptember 20 - 20:26
A vízválság előbb sújthat bennünket, mint az elhatalmasodó klímaváltozás - hívta fel a figyelmet Áder János köztársasági elnök a New York-i ENSZ- konferencián.
Kategóriák: Klímaváltozás