Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetvédelem
Frissítve: 7 óra 29 perc

Bálnák gyötrelmes halálát okozza a hajóforgalom

2018, június 4 - 15:21
Kulcsfontosságúvá vált a világ egyik legveszélyeztetettebb bálna populációjának megmentése. Az ámbráscetek pusztulásának egyik legborzalmasabb módja ugyanis, ha hajókkal ütköznek. A görög kormány most ígéretet tett arra, hogy hamarosan intézkedéseket léptet életbe a forgalmas hajózási útvonalakon.
Kategóriák: Klímaváltozás

Turistaszenzáció lehet a mesterséges üvegstrandból

2018, június 4 - 07:45
Környezetvédelmi okokból öntöttek ki 3 ezer köbméter üvegtörmeléket egy japán strandra, de az ettől olyan különleges lett, hogy a turisták érdeklődését is felkeltheti.
Kategóriák: Klímaváltozás

Üvegstrand a japán Omura városánál

2018, június 3 - 17:47
Kategóriák: Klímaváltozás

A magyar fürdőhelyeken jobb a víz, mint Svédországban

2018, május 29 - 15:56
Az európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legmagasabb, kiváló minősítést az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett éves jelentése szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

A kísértetvonatok temetőjéből emelkedhet ki az új lítium nagyhatalom

2018, május 24 - 16:21
Legalább két olyan körülmény van, amely különlegessé teszi a világ legnagyobb sósivatagát, a Salar de Uyuni nevű sómezőt Bolíviában. Az egyik, hogy itt található a világ legnagyobb roncsvonat-temetője, egyben az ország turisztikai szempontból egyik legértékesebb látnivalója. A másik maga a só, és a fennsík alatt található értékes nyersanyag. A területről ugyanis különösen jó minőségű lítium-karbonát nyerhető ki, és ha a bolíviai vezetés néhány éve bejelentett terve megvalósul, az egész országot fellendítheti az elektromos autók akkumulátorához szükséges, legfontosabb hozzávaló.
Kategóriák: Klímaváltozás

Környezettudatos márkáktól vásárolj!

2018, május 22 - 15:49
Marha kellemetlen leírni, de az én ökológiai lábnyomom bizony pofátlanul nagy. Nem számszerűsíteném, de lenne mit tanulnom a "biotyúkoktól" - ahogy az én nem éppen finomkodó barátnőm nevezi a környezetvédelem fontosságát fennhangon hirdető hölgyeket.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ez a száz éves cég is kulcsszerepet vállal az élővilág megmentésében

2018, május 22 - 12:27
A kozmetikai- és szépségipar egyik vezetőjeként a L'Oréal új, fenntarthatósági programján belül meghatározta, hogy 2020-ra az összes terméke megújuló alapanyagokból fog készülni.
Kategóriák: Klímaváltozás

Feltalálták az öntisztító bugyit, a környezetvédelmet tartották szem előtt

2018, május 15 - 17:54
A környezetvédelem volt az elsődleges cél, amikor megalkották az öntisztító bugyit és alsónadrágot, amely magától megöli a kellemetlen szagokat és a baktériumokat. Az újrahasznosított anyagból készült alsóneműt 14-17 napig nem kell kimosni, így vizet takaríthatunk meg.
Kategóriák: Klímaváltozás

Környezetvédelem és közlekedés

2018, május 14 - 12:15
A környezetvédelem és az egészséges élettér szempontjából meghatározó tényezők közül ebben a cikkben a közlekedést taglaljuk, különös tekintettel a nagyvárosok közlekedésére.
Kategóriák: Klímaváltozás

Popsiháború: a briteknél betiltanák a nedves törlőkendőket

2018, május 9 - 07:27
Könnyen lehet, a briteknél hamarosan búcsút inthetnek az egyszer használatos nedves törlőkendőknek - írja a BBC. Az ok: a brit kormány könyörületet nem ismerve folyatja hadjáratát a mindent elárasztó plasztikszemét ellen, ahová egy huszáros mozdulattal besorolták ezen praktikus és sokoldalúan használható higiéniai eszközöket is.
Kategóriák: Klímaváltozás

Venne algából készült ruhát?

2018, május 5 - 10:12
A spanyol Inditex és a svéd H&M fast fashion márkák olyan textileket fejlesztenek, amivel csökkenthetik a ruhák környezeti költségeit. A bútorkészítésre használt ruhamaradékot egy kémiai eljárással cellulózzá alakítják, fából készült szálakkal keverik össze, és Refibra nevű alapanyagként ismét felhasználhatja a divatipar ? és nem ez az egyetlen innovatív megoldás.
Kategóriák: Klímaváltozás

Bizarr otthonok 3. - Kukában él, és hajléktalanoknak készít szemétből otthont

2018, május 3 - 20:24
A hajléktalanok gyakran laknak kukák, konténerek szomszédságában ? főleg az Egyesült Államokban -, de olyanról ritkábban hallani, hogy konkrétan a szemetesben leljenek új otthonra. A ?Homeless Homes Projekt" kitalálója, Gregory Kloehn nem az a fajta, aki bort iszik és vizet prédikál. Bizony, nyáron maga is egy kuka-házban él.
Kategóriák: Klímaváltozás

Szuperliga alakult a műanyagválság felszámolására

2018, április 28 - 13:31
Jelentős előrelépés történhet a műanyaghulladék okozta problémák megoldásában azzal, hogy az Egyesült Királyságban több tucat nagyvállalat egyezett meg abban, vállalják, hogy a termékcsomagolásból száműzik az egyszer használatos műanyagokat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Föld napja: szakértők szerint felgyorsultak a környezeti változások

2018, április 22 - 19:56
Az elmúlt időszakban felgyorsultak a környezetet érintő változások - hangoztatták szakértők az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában vasárnap, a Föld napján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Méhekért aggódva ültettek a Budapest Voices tagjai

2018, április 20 - 16:04
Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices természetbarát tagjai emiatt felhívják a lakosság és az önkormányzatok figyelmét, hogy ültessenek olyan növényeket, melyek táplálékul szolgálnak a méheknek. Ugyanis minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető.
Kategóriák: Klímaváltozás

Júniusban két új természetvédelmi terület nyílik a Maldív-szigeteken

2018, április 20 - 14:22
A Maldív-szigetek vizeiben a világ egyik legszebb természeti paradicsoma rejtőzik, ahol a fenséges manta rájáktól a cetcápákon át a legkisebb mikrofaunáig számtalan különlegesség megtalálható.
Kategóriák: Klímaváltozás

Komoly veszélyekkel jár a hihetetlen utazás

2018, április 20 - 11:35
Április 21-e a Halvándorlás Világnapja ? ezen a napon ünnepeljük azokat a halfajokat, amelyek hatalmas utat tesznek meg a folyókban azért, hogy szaporodjanak, ezzel is életben tartva fajukat. Sokan azonban nem érik el végső céljukat: több tízezer duzzasztógát rombolja ugyanis Európa folyóinak természetes állapotát, és blokkolja a halak vonulási útvonalát. Sőt, a helyzet ennél is súlyosabb: jelenleg is több ezer duzzasztót terveznek építeni kontinensünk folyóin.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hogyan csökkentsd az otthoni szemeted: 15+1 tipp kezdőknek

2018, április 17 - 09:02
Szoktál azon gondolkodni, hogy miért nem gyártanak nagyobb háztartási szemeteseket? Például miért nem lehet egy konténert tárolni a konyhában? A szemét ugyanis olyan tempóban gyűlik, hogy lassan már az is sportnak számít, míg leviszed, és visszakocogsz a lakásba.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egy növény miatt kerülhet bajba a globális gitárgyártás

2018, április 14 - 16:04
A globális gitárpiac szenved egy környezetvédelmi szigorítás miatt. A Washingtoni Egyezmény védett fajai közé felkerült több száz rózsafaféle is, amelynek a beszerzése így legális helyről nagyon körülményessé vált. Emiatt negyedével visszaesett az USA gitárexportja, amit a teljes piac megérez.
Kategóriák: Klímaváltozás