Életveszélyes állatok lepték el az ausztrál partokat

Klímaváltozás - 2022, január 20 - 16:59
Hatalmas mennyiségben mossa partra a víz a fájdalmas csípésű telepes medúzafaj, a portugál gálya (Physalia physalis) egyedeit Ausztráliában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Képekben az elmúlt 24 óra - január 19.

Olaj - 2022, január 19 - 12:28
Kategóriák: Energiaválság

Az eddigi hét legmelegebb év egyike volt 2021

Klímaváltozás - 2022, január 19 - 11:50
Az elmúlt hét év (2015-2021) a legmelegebb volt globálisan a feljegyzések szerint, annak ellenére, hogy a La Nina időjárási jelenség tavaly átmenetileg csökkentette a világhőmérsékletet - közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO).
Kategóriák: Klímaváltozás

Több mint tíz éve nem volt ilyen az orosz energiapiacon

Energia - 2022, január 19 - 09:29
Több mint tíz év után először fordult elő, hogy Oroszország negyedéves gázexportból származó bevétele nagyobb volt mint az olajbevétele.
Kategóriák: Energiaválság

A klímaváltozással megváltozott a tigriscápák vándorlási mintázata

Klímaváltozás - 2022, január 18 - 18:28
A melegedő óceáni hőmérsékletek miatt megváltozott a tigriscápák vándorlási mintázata, melynek komoly következményei lehetnek az ökoszisztémára, mutatja egy, a Miami Egyetem tudósai által vezetett új tanulmány
Kategóriák: Klímaváltozás

Gázrobbanás volt Kispesten, egy embert kórházba vittek

Gáz - 2022, január 18 - 13:12
Gázrobbanás történt Kispesten, amelyben megsérült egy ember. A rendőrség nyomozást indított.
Kategóriák: Energiaválság

Marhákra kiadott gázkibocsátási tanúsítvány miatt lehet botrány az USA-ban

Gáz - 2022, január 18 - 12:33
November óta jelentkezhetnek az amerikai marhatenyésztők abba a programba, amely révén tanúsítványt kapnak arról, hogy marháik alacsony gázkibocsátásúak, s így környezetkímélőbbek más szarvasmarháknál, de szakértők szerint ez megtévesztheti a fogyasztókat - írja helyi idő szerint hétfőn megjelent cikkében a Wired.
Kategóriák: Energiaválság

Komoly környezeti előnyökkel járhat a rövidebb munkahét

Klímavédelem - 2022, január 18 - 09:12
Amikor a világjárvány először kényszerítette bezárásra az irodákat, ennek következményeként az utakon is hirtelen és jelentősen megcsappant az ingázók száma, a környezeti hatások pedig a legtöbb városban is láthatóak voltak. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésével, a lezárások alatt sok metropoliszban egyenesen eltűnt a szmog. Ennek apropóján a A 4 Day Week Campaign és a Platform London környezetvédelmi szervezet egy olyan átfogó vizsgálatba kezdett, amely megállapította, hogy ugyanezek az előnyök származnának a négynapos munkahétre való átállásból is.
Kategóriák: Klímaváltozás

Tízéves csúcson a vezérigazgatói optimizmus

Gáz - 2022, január 17 - 18:09
Világszerte a vezetők 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság az előttünk álló évben, csupán 15 százalékuk számít visszaesésre. Erős összefüggés látható az ügyfélbizalom és a vezérigazgatói optimizmus, valamint a között, hogy történt-e nettó zéró kibocsátásra vonatkozó kötelezettségvállalás az adott szervezetnél. A kiber- és egészségügyi kockázatok szerepelnek az elsők között a globális fenyegetések listáján, ezeket szorosan követi a makrogazdasági volatilitás. A következő 12 hónapra nézve az Egyesült Államokat látják a vezérigazgatók a legfontosabb növekedési célpontnak, míg a második helyen Kína áll ? derül ki a PwC 25. Globális Vezérigazgató Felméréséből.
Kategóriák: Energiaválság

Ezért jó, ha nagyobb valószínűséggel növényi alapú ételeket választunk

Klímaváltozás - 2022, január 17 - 14:56
A hústermelés bizonyítottan megterheli a környezetet, ezért ha csökkenteni szeretnénk az ökológiai lábnyomunkat és meg akarunk küzdeni az éghajlatváltozással, akkor néhány kutatás szerint csökkentenünk kell a húsfogyasztásunkat. Ebben egy új tanulmány szerint szerepet játszhatnak az éttermek és a kávézók is: elsősorban a növényi alapú alternatívák kínálatának növelésével.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megindult felfelé a kőolaj világpiaci ára

Olaj - 2022, január 17 - 13:56
Az olaj világpiaci ára kilenchetes csúcsra emelkedett a múlt héten, átlépve a hordónkénti 86 dolláros szintet is. A drágulást elsősorban az amerikai dollár gyengélkedése fűti, de a piac a növekvő keresletet is egyre inkább kezdi beárazni.
Kategóriák: Energiaválság

Összefüggés van a klímaváltozás és a koraszülések között

Klímaváltozás - 2022, január 17 - 13:50
Új kutatások szerint a terhesség alatt átélt hőség és a légszennyezettség koraszüléshez vezethet és életre szóló egészségkárosodást okozhat a születendő kisbabáknál.
Kategóriák: Klímaváltozás

Bekapcsoltak egy újabb gigantikus naperőművet

Energia - 2022, január 17 - 12:08
Az Európában található napelempark 126.000 fotovoltaikus panelt tartalmaz, melyek 75 hektáron helyezkednek el. Az erőmű évente mintegy 64 gigawattóra (GWh) energiát termel, ami 38.000 ember éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg, és élettartama alatt több mint 550.000 tonna szén-dioxidot képes távol tartani a légkörből.
Kategóriák: Energiaválság

Matolcsy György: Visszatérnek-e az 1970-es évek?

Válság kezelés - 2022, január 15 - 09:02
Egyre többen egyre több hasonlóságot látnak az 1970-es és a 2020-as évtizedek között. Adódik a kérdés: visszatérnek-e a '70-es évek a mi évtizedünkben? A válasz röviden: nem, mert semmi sem ismétlődik azonosan a történelem során. Hosszabban pedig: igen, mert a világpolitika, a gazdaság és a pénz területén sok hasonlóság lehet a két évtized között. Az élet és a történelem kettős törvénye az ismétlés és a változtatás. Mindkettő egyszerre lehet érvényes az 50 évvel ezelőtti 1970-es és a mostani, 2020-as évekre. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének írása.
Kategóriák: Energiaválság

A növények fennmaradását is veszélyezteti az állatok eltűnése

Klímaváltozás - 2022, január 14 - 14:45
A magokat szétszóró emlős- és madárfajok számának csökkenése árt a növények alkalmazkodó képességének a Science tudományos lap új számában megjelent tanulmány szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Átfogó oktatási segédanyagot készített a környezettudatosságról egy ismert nagyvállalat

Környezetvédelem - 2022, január 13 - 14:11
A tavaly bemutatott környezeti oktató kisfilmek után elkészült a P&G ÖKO-szokások oktatási segédanyaga 7.-8. osztályosok számára is. A három fontos területet ? vízfogyasztás, energiafelhasználás és hulladékgyűjtés ? átölelő, részletes és átfogó oktatási segédlet komplex és interaktív formában segíti a tanárok munkáját a diákok környezeti nevelésében.
Kategóriák: Klímaváltozás

Drámaivá vált az óceánok felmelegedése

Klímaváltozás - 2022, január 12 - 13:34
Rekordmelegek voltak tavaly is az óceánok. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kevés gáz fogyott az enyhe időjárás miatt az idei első héten

Gáz - 2022, január 12 - 12:46
248,6 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország az idei év első hetében a szokatlanul enyhe időjárás miatt. Ez közel 110 millió köbméterrel kevesebb, mint az elmúlt 5 év átlagos január első heti fogyasztása. A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 45 százalékos, amely az import forrásokkal és a hazai termeléssel elegendő tartalékot jelent még tartósan hideg idő esetén is - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleményében. 
Kategóriák: Energiaválság