Egy majdnem blackout: a megújulók miatt elsötétülhet Európa

Atomenergia - 2021, január 16 - 11:07
A villamos energia a világ fejlettségének mai szintjén olyanná vált számunkra, mint a levegő vagy a víz. Ez csak akkor tudatosul bennünk, amikor hirtelen elsötétül minden, leáll a fűtés, nem működik a hűtőszekrény, nem folyik a csapból a víz, mert nincs, ami fenntartsa a nyomást a rendszerben, ráadásul még egy kávét sem tudunk főzni, mert a kávéfőző is árammal működik. A világjárvány idején szó szerint élet-halál kérdése, hogy van-e, ami működtesse a lélegeztetőgépeket. Szerencsére az európai országok összekapcsolt villamosenergia-rendszerei jobbára megbízhatóan működnek, viszont figyelmeztető jel, hogy egy hete, 2020. január 8-án, pénteken csak egy hajszál választott el bennünket egy kijózanító, Európa-szintű masszív áramszünettől, ami nem az első eset volt. Az egyik ok: a megújuló energiaforrások nyakló nélküli rendszerbe állítása, ami miatt bármikor bekövetkezhet egy nagyobb áramszünet Európában. Nézzük sorban a további okokat!
Kategóriák: Energiaválság

A tengeri füvek a Földközi-tenger takarítói

Környezetszennyezés - 2021, január 16 - 10:34
Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.
Kategóriák: Klímaváltozás

A három legmelegebb év egyike volt 2020

Klímaváltozás - 2021, január 15 - 10:45
A három legmelegebb év egyike volt 2020 a rendszeres mérések kezdete, a 19. század közepe óta.
Kategóriák: Klímaváltozás

Német Lajos rémisztő előrejelzése: "Hamarosan két évszakossá válhat az időjárásunk"

Klímaváltozás - 2021, január 15 - 06:32
Nem nagyon lesznek már olyan telek, mint régen, amikor térdig érő hó is hullott. Németh Lajos szerint hazánk időjárása hamarosan két évszakosság válhat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Bíztató elemzői előrejelzés érkezett, rekordot érhet el idén a világgazdaság bővülése

Környezetvédelem - 2021, január 14 - 13:14
Az előrejelzések szerint a világgazdaság 2021-ben piaci árfolyamon számítva hozzávetőleg 5 százalékkal ? a 21. században az eddigi leggyorsabb ütemben ? bővülhet, vagyis a világgazdaság teljesítménye 2021 végére vagy 2022 elejére összességében elérheti a világjárvány előtti szintet.
Kategóriák: Klímaváltozás

A műszálas ruhák mosásával szennyezzük legjobban az Északi-sarkvidéket

Környezetszennyezés - 2021, január 13 - 15:34
Mikroműanyag szálakkal szennyezett az északi-sarkvidék egésze - állapították meg a kutatók, akik szerint a mikroszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokban kimosott műszálas ruhákból származnak.
Kategóriák: Klímaváltozás

A szlovén tenger koralljait is veszélyezteti a klímaváltozás

Klímaváltozás - 2021, január 13 - 14:19
Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti - közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.
Kategóriák: Klímaváltozás

A koronavírus-járvány ellenére minimálisan csökkent a hazai áramfogyasztás

Atomenergia - 2021, január 13 - 11:26
Az emberiséget sújtó koronavírus-járvány és a gazdasági recesszió következtében az előzetes becslések alapján 2020-ban globálisan 2 százalékkal csökkenhetett a villamosenergia-fogyasztás. Az Európai Unióban ennél nagyobb mértékű, átlagosan 4-5 százalékos csökkenéssel kell számolni, de például Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság esetében csaknem 6 százalékos volt a fogyasztás mérséklődése. Magyarországon tavaly márciusig fogyasztásnövekedés, április és szeptember között csökkenés, az utolsó negyedévben viszont többszázalékos növekedést tapasztalhattunk. 2020-ban hazánkban éves szinten összességében csak mintegy 1,4 százalékos volt a villamosenergiaigény-csökkenés a 2019. évi értékhez képest.
Kategóriák: Energiaválság

Tíz hónapos csúcson az olajárak

Olaj - 2021, január 13 - 11:03
Több hónapos csúcsra emelkedett a kőolaj ára, köszönhetően a dollár gyengülő árfolyamának, és a kitermelés visszafogásának hírére.
Kategóriák: Energiaválság

Így szerezzen energiát ételekből kávé helyett

Energia - 2021, január 13 - 09:50
Ha napközben ránk tör a fáradtság, általában rögtön a kávéért nyúlunk. Csakhogy a cukor és a koffein hirtelen energialöketet ad, ami gyorsan el is múlik, és újra fáradtnak érezzük magunkat. Ehelyett inkább forduljunk a táplálékokhoz segítségért, hiszen rengeteg egészséges alapanyagunk van, amelyek fenntarthatják az energiaszintet az egész nap folyamán. Íme néhány tipp, amellyel legyőzhetjük a fáradtságot.
Kategóriák: Energiaválság

Ötször akkora területen pusztult el a trópusi őserdő négy év alatt, mint Ausztria területe

Környezetvédelem - 2021, január 13 - 06:28
Ötször akkora területen pusztult el a trópusi őserdő 2004 és 2018 között, mint amekkora Ausztria területe. A pusztulás nagy részét az erdőirtások, a mezőgazdaság okozták. A műholdas felvételek szerint mostanra legalább 24 trópusi, illetve szubtrópusi válsággóc alakult ki, ahol az erőirtás már jelentős méreteket öltött.
Kategóriák: Klímaváltozás

Miért vegyél bio-t? Nem csak az egészséged, de a környezet is megköszöni!

Környezetvédelem - 2021, január 12 - 11:32
A biotermékek fogyasztása és az ökológiai gazdálkodások támogatása nemcsak saját egészségünk szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenység is egyben. Ahogyan azt már előző cikkünkben írtuk a bio alapanyagok és ételek vásárlásával hozzájárulsz a biológiai sokféleség megőrzéséhez, mely napjainkra szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek.
Kategóriák: Klímaváltozás

Környezettudatos megoldás vagy lakhatási zsákutca a konténerház?

Környezettudatosság - 2021, január 11 - 14:57
A konténerház valóban az, aminek a neve alapján is elsőnek hinnénk, vagyis egy olyan lakóépület, amely eredetileg konténernek készült. Valószínűleg éppen ez az oka, hogy sokan lepukkant megoldásnak tartják, és soha az életben be nem költöznének egy ilyen házba, de még a szőlőbe sem szívesen raknának le egy ehhez hasonló építményt. Hát igen, egy hullámpalára emlékeztető, itt-ott rozsdásodó, kopott festékes, télen hideg, nyáron meleg helyen senki nem hajtaná szívesen álomra a fejét ? csakhogy most egyáltalán nem erről lesz szó. És bár nem állítjuk, hogy nincsenek a dolognak negatívumai, az alábbi fémkuckók azért egészen meggyőzőek.
Kategóriák: Klímaváltozás

Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök és szakember szakirányú továbbképzés a PTE-n

Atomerőmű - 2021, január 11 - 11:35
Februártól - a múlt évhez hasonlóan - ismét atomerőművi üzemeltetési szakmérnök és atomerőművi üzemeltetési szakember szakirányú továbbképzéseket indít a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki kara.
Kategóriák: Energiaválság

Jégmentessé válhatnak az antarktiszi vizek is

Klímaváltozás - 2021, január 10 - 15:57
Erőteljesen megváltoztathatja az Antarktisz növény- és állatvilágát a következő évtizedekben a klímaváltozás. A sarkvidéki vizek felmelegedésével a mérsékeltebb régiókban élő fajok vándorolhatnak be a területre, ami kezdetben növeli a faji sokszínűséget, más fajok azonban idővel eltűnhetnek.
Kategóriák: Klímaváltozás

Törpe zsiráfokat találtak Afrikában

Klímaváltozás - 2021, január 8 - 19:12
Az utóbbi években két törpe zsiráfot is találtak kutatók, az egyiket Namíbiában, a másikat Ugandában. A jelenségről tanulmányban számoltak be, nem titkolva meglepetésüket.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évente több százezer vetélésért felelős a levegőszennyezettség Dél-Ázsiában

Környezetszennyezés - 2021, január 8 - 17:53
Évente több százezer vetélésért és halvaszületésért felelős a szennyezett levegő Indiában és Dél-Ázsia más országaiban - állapította meg egy kínai kutatócsoport.
Kategóriák: Klímaváltozás

Bezöldül az Antarktisz

Klímaváltozás - 2021, január 8 - 13:09
Erőteljesen megváltoztathatja az Antarktisz növény- és állatvilágát a következő évtizedekben a klímaváltozás. A sarkvidéki vizek felmelegedésével a mérsékeltebb régiókban élő fajok vándorolhatnak be a területre, ami kezdetben növeli a faji sokszínűséget, más fajok azonban idővel eltűnhetnek.
Kategóriák: Klímaváltozás