Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - energia
Frissítve: 7 óra 32 perc

Elkerülhetetlen a globális olajhiány?

2021, október 27 - 16:48
A vártnál korábban jöhet el a globális olajkitermelés tetőpontja, vagyis az a pont, ahonnan a világ kibocsátása már tartósan csökkenni fog. Ahogy viszont az új kínálati infrastruktúra már évek óta alulfinanszírozott, a globális energiapolitikai átállás akár azt is eredményezheti, hogy világméretű olajhiány alakul ki.
Kategóriák: Energiaválság

Mit csomagoljunk elemózsiának, ha túrázni indulunk? A dietetikus elárulja

2021, október 25 - 15:12
Az őszi túrák felpezsdítik a testünket és a lelkünket. Valódi és takarékos kikapcsolódást nyújtanak, amikor kiszakadunk a mindennapok pörgéséből, és lelassítunk az erdők, rétek ritmusára. Ahhoz, hogy jól bírjuk a terhelést, a kényelmes túracipőn túl az sem mindegy, milyen étkeket csomagolunk a hátizsákunkba. Dietetikusunk tippjei következnek.
Kategóriák: Energiaválság

Éltető és szépítő elixír: a víz

2021, október 22 - 21:13
Az elegendő vízfogyasztás számtalan előnnyel jár. A napi vízbeviteled növelésével javíthatsz bőröd kinézetén, az anyagcsere-szabályozásodon és az energiaszinteden is.
Kategóriák: Energiaválság

Kedvező természeti hatásokkal jár a Mátra kábelesítése

2021, október 22 - 15:26
Átadta az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Mátrában zajló kábelesítési projekt első ütemét, a Mátraszentimre és Mátrakeresztes közötti, csaknem 6 kilométeres középfeszültségű szakaszon a szabadvezetékek helyett már földkábelekben fut a villamos energia.
Kategóriák: Energiaválság

A magyar fogyasztók szeptemberben is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhattak

2021, október 21 - 11:19
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.
Kategóriák: Energiaválság

Kvíz: Tudod-e hogyan védekezz az őszi fáradtság ellen?

2021, október 20 - 22:18
Az őszi hónapokban az álmosságért felelős melatoninszint megemelkedik a szervezetünkben, az örömhormonként ismert szerotonin termelődése viszont lecsökken. Így készül fel testünk a nyugodtabb, lassabb időszakra, de tudtad-e, hogy akár gyógynövényekkel is tehetsz azért, hogy formában maradj?
Kategóriák: Energiaválság

Győzd le az őszi fáradtságot energiát adó gyógynövényekkel!

2021, október 17 - 13:37
Minden egyes borongós nap növelheti kedvetlenségünket. A jelenségnek őszi fáradtság a neve, ami jóval több lehet, mint egy egyszerű hangulatingadozás. Kevesebbet süt a nap, szervezetünk energiaszintje lecsökken és kezd eluralkodni rajtunk a fáradtság. Szerencsére lehet rá megoldás, ha energiával feltöltve szeretnéd folytatni az őszi napokat.
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, melyik évig nő még a világ olaj- és gázkereslete

2021, október 13 - 14:33
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azzal számol, hogy idén napi 5,2 millió hordóval nő a világ olajkereslete, és 2023-ra már visszatér a pandémia előtti szintre, míg a világ gázkereslete 15 százalékkal bővül 2030-ra, döntő részben az ázsiai és csendes-óceáni térség keresletnövekedésének a hatására.
Kategóriák: Energiaválság

Még egy hideg és hosszú tél esetén sem lesz gázhiány Magyarországon

2021, október 12 - 11:13
A rendszerüzemeltetők felkészültek, a hazai tárolók töltöttségi szintje megfelel az elmúlt 10 év átlagának, ezáltal még egy hideg és hosszú tél esetén sem lesz gázhiány Magyarországon ? mondta a Növekedés.hu-nak Deme Krisztián, a Magyar Földgáztároló Zrt. kereskedelem, marketing és szabályozás vezetője. Az európai gáztárolók ellenben több mint 10 éves mélyponton vannak a fűtési szezon kezdete előtt.
Kategóriák: Energiaválság

Egy magyar techcég megszünteti a megújuló energiák időjárás-függőségből fakadó kockázatát

2021, október 11 - 12:28
A megújuló energiaforrások széleskörű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az időjárásfüggőség, és az ebből fakadó ellátási bizonytalanság. Éppen ezért szakértők középtávon a hagyományos- és a megújuló energiaforrások vegyes használatában látják a megoldást. Ez viszont szintén számos kihívásba ütközik jelenleg, melyek közül az egyik legjelentősebb, hogy a hagyományos erőműveket ?rossz idő" esetén villámgyorsan és rugalmasan be lehessen kapcsolni a villamosenergia hálózatba. Erre kínál megoldást az Enerhash, melynek köszönhetően hatékonyabban lehet egy rendszerbe kapcsolni a hagyományos- és megújuló erőműveket. Itthon az E-ON Energiatermelő Kft. már használja rendszerüket - olvasható az E-ON Energiatermelő Kft. és az Enerhash közös sajtóközleményében. 
Kategóriák: Energiaválság

Óriási tengeri olajlelőhelyre bukkant Kína

2021, október 7 - 12:03
A kínai állami olaj- és gázipari vállalat, a China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) a napokban megerősítette, hogy óriási tengeri olajlelőhelyet fedeztek fel a Bohai-öbölben.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor: Brüsszel ne emelje az energiaárakat! - videó

2021, október 6 - 08:31
Orbán Viktor miniszterelnök kedden a szlovéniai Brdóba utazott, ahol este részt vesz az Európai Unió állam- és kormányfői számára szervezett kötetlen munkavacsorán, majd másnap az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón.
Kategóriák: Energiaválság

Mától Szerbiából is érkezhet földgáz Magyarország felé

2021, október 1 - 11:05
Október 1-jével megindult a kereskedelmi forgalmazás a Szerbiát és Magyarországot összekötő új földgázvezetéken, melyen keresztül évi 8,5 milliárd m3 földgáz szállítása válik lehetővé. A szerb-magyar határkeresztezőn így immár Magyarország irányába is megindulhat a szállítás, ami jelentősen növeli az ország ellátásbiztonságát és hozzájárul a földgázimport útvonalak diverzifikációjához.
Kategóriák: Energiaválság

Jelentősen lelassult a kínai ipar az energiaválság miatt

2021, szeptember 30 - 13:41
Váratlanul behúzta a féket a kínai gyáripari aktivitás, ahogy egyre súlyosabbá kezd válni az országban az áramhiány, a nyersanyagárak pedig folyamatosan emelkednek. Az elemzők és a piaci szereplők pedig egyre jobban aggódnak a világ második legnagyobb gazdaságának állapota miatt.
Kategóriák: Energiaválság

Mindent megmozgatnak Kínában azért, hogy legyen elég szén

2021, szeptember 29 - 16:23
A zavartalan szénszállítás biztosítását kérte a vasútvállalatoktól és a helyi hatóságoktól a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság a Kína több részén jelentkező energiaellátási problémák kiküszöbölése érdekében, amelyek elsősorban az ipari vállalatok tevékenységét akadályozzák.
Kategóriák: Energiaválság

Kezd globálissá válni az energiaválság

2021, szeptember 28 - 14:43
Ahogy egyre közelebb kerülünk a téli szezonhoz, az európai földgázválság elkezdett globális válsággá erősödni, és már világszerte hatással van az energiaárakra. Az európai földgáztartalékok problémája így mára elkezdte az egekbe emelni nemcsak a gáz, de az olaj és a szén világpiaci árát is.
Kategóriák: Energiaválság

Az ország első energiaközösségét hozzák létre Keszthelyen

2021, szeptember 28 - 12:05
Magyarország első, napelemparkkal működő energiaközösségét hozza létre Keszthelyen az önkormányzat és az MVM Optimum Zrt. lakossági és vállalkozói részvétellel.
Kategóriák: Energiaválság

Komolyan ijesztő az, hogy mennyi áramot igényel a világ első számú kriptovalutája

2021, szeptember 28 - 08:54
A bitcoin árfolyama közel ötszörösére emelkedett az elmúlt évben, azonban a hatalmas felfutás újra rávilágított arra, milyen elképesztő energiaigényük van a kriptovalutáknak. Az elemzők pedig néhány rendkívül látványos összehasonlítással érzékeltetik is a bitcoin áramfelhasználását.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb külföldi piacokra lépett be az MVM Partner

2021, szeptember 24 - 10:24
Három új külföldi villamosenergia-piacra lépett be az MVM Partner Zrt., az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedője. A társaság augusztus végétől a belga, a holland és a görög villamosenergia-piacokkal bővítette működési területét az egy évtizede megkezdett terjeszkedési stratégiájának részeként - közölte az MVM Partner Zrt. az MTI-vel.
Kategóriák: Energiaválság

Néhány dinoszaurusz csóválhatta a farkát

2021, szeptember 23 - 16:48
Egy új tanulmány szerint a kisebb, két lábon járó dinoszauruszok csóválhatták a farkukat, miközben jártak vagy futottak. Nem könnyű azonban kitalálni, hogyan mozoghattak egykor a mára kihalt fajok a világban, mivel a tudomány csak a csontokat és a lábnyomokat tud elemezni. A kétlábon járó dinoszauruszokkal kapcsolatos, korábbi tanulmányok többsége a mozgásra, azon belül állatok lábára összpontosított. Most azonban a kutatók egy lépéssel továbbmentek.
Kategóriák: Energiaválság