Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - energia
Frissítve: 4 óra 54 perc

Fontos rendelkezés érinti az elektromos gyógyászati segédeszközt használókat

2022, augusztus 10 - 09:47
A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (pl. mozgássérültek) is áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek - írja közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).
Kategóriák: Energiaválság

22 fokra hűtött üres irodák, nappali kivilágítás, lézershow ? így (nem) spórol a német kormány a parlamenti szünet alatt

2022, augusztus 7 - 13:33
Amíg mindenkinek takarékoskodnia kell az energiával és a pénzzel, addig a nyári szünet miatt hetekig szinte üresen álló épületben továbbra is megy a klíma és nappal is kivilágítják az utcai homlokzatokat, de egy méregdrága lézershow is belefér a képzeletbeli költségvetésbe ? íme, így (nem) spórol a kormány, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, mennyi földgáz van a hazai tárolókban

2022, augusztus 5 - 11:57
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint továbbra is megfelelő ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése. Augusztus 1-jére az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban. Az eddig betárolt 3,25 milliárd köbméter az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka - írja a MEKH közleménye.
Kategóriák: Energiaválság

Rengeteg olajat találtak a kakaó országában

2022, augusztus 2 - 15:49
Elefántcsontpart 2023-ra jelentős olajkitermelő országgá kíván válni, amit megtámogat egy most feltárt hatalmas olaj- és földgázlelőhely.
Kategóriák: Energiaválság

Elhagyta Hawaiit az utolsó szénszállító hajó

2022, augusztus 2 - 12:59
Az utolsó szénszállító hajó is elhagyta a napokban a Hawaii-szigeteket. Ezzel az állam még utoljára feltölti az utolsó széntüzelésű erőművét, mielőtt az szeptemberben bezár. Hawaii így teljesen maga mögött hagyja a szénalapú energiatermelést.
Kategóriák: Energiaválság

Brüsszel feláldozta Európa stabilitását

2022, augusztus 1 - 12:21
Hazánkban az átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentett ár, de fölötte sem versenypiaci árat kell fizetnie a háztartásoknak, hanem annál jóval kedvezőbb, lakossági piaci árat ? mondta el az Origónak Pálfalvi Milán. A Nézőpont Intézet elemzője szerint ezzel a szétválasztással a kormány az elszabadult világpiaci energiaárakra is reagált. Pálfalvi beszélt még Brüsszel elhibázott politikájáról, és arról is, hogy miért nem szabadna Magyarországnak közvetett módon belekeverednie az Oroszország és Brüsszel közötti gazdasági háborúba.
Kategóriák: Energiaválság

Menczer Tamás: Magyarország energiaellátása biztonságban van!

2022, július 27 - 07:54
Magyarország energiaellátása biztonságban van, és a Magyarország által előrelátóan beszerzett gázt nem fogja innen elvinni senki, ezt soha nem fogjuk megengedni ? mondta Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára az Origónak adott interjúban. Menczer Brüsszel ésszerűtlen terveiről, az energia-veszélyhelyzetről, a háborúról, az Európát érintő energiaválságról és a kontinens jövőjéről is beszélt.
Kategóriák: Energiaválság

Súlyos áramkimaradásokkal fenyeget a kínai hőhullám

2022, július 26 - 15:41
A hosszú ideje tartó kínai hőhullám rekord szintekre emelte az ország áramfogyasztását. Ez pedig már komoly áramkimaradásokkal is fenyeget, ráadásul a hőség várhatóan még egy hétig kitart.
Kategóriák: Energiaválság

Ezt mindenkinek tudnia kell, aki új albérletbe költözik

2022, július 25 - 13:53
A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni a szolgáltatónál - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn abból az alkalomból, hogy a felvételi ponthatárok kihirdetése évek óta az albérletpiac főszezonjának kezdete, amikor számos kiadó ingatlan talál új bérlőre. A bérleti szerződések mellett azonban figyelni kell a közművekkel kapcsolatos teendőkre is - hangsúlyozta a hivatal közleményében.
Kategóriák: Energiaválság

Hatalmas a világ szénigénye, még a tálibok is árat emeltek

2022, július 22 - 16:19
Az elmúlt években az egész világ igyekezett eltávolodni az erősen környezetszennyező széntől az energiatermelésben, azonban az ukrajnai háború mindent felülírt. Rövid távon már a világ legnagyobb gazdaságai is növelik a szénfelhasználásukat.
Kategóriák: Energiaválság

Döbbenetes rádiójelek érkeztek a Földre az űrből

2022, július 21 - 18:02
Rendkívül szokatlan, az univerzum mélységeiből érkezett rádiójel detektálásáról számol be egy kutatócsoport a Nature tudományos szaklapban július 13-án megjelent tanulmányában. Az FRB 201912221A katalógusszámot kapott gyors rádióhullám keletkezési helye és eredete egyelőre még nem ismert.
Kategóriák: Energiaválság

Egyre több helyen vezetnek be extraprofitadót, van, ahol 90 százalékos különadót terveznek

2022, július 19 - 10:46
Hazánk mellett elsőként az Egyesült Királyság, Olaszország és Görögország jelentett be energiaipari különadót, míg Spanyolország és Belgium nemrégiben állt elő hasonló tervekkel.
Kategóriák: Energiaválság

Ma szavaz a parlament a költségvetésről: így tudja a kormány megvédeni az emberek biztonságát

2022, július 19 - 07:58
Az energiaválság, az ukrán-orosz háború és a Brüsszellel folytatott diskurzus napi szintű döntéshozásra és felülvizsgálatra kényszeríti a magyar kormányt ? hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője elmondta, hogy a kormány az általa meghatározott célokat szem előtt tartva tud olyan döntéseket hozni, amelyek garantálhatják Magyarország polgárainak a biztonságát és a magyar családok kiadásainak mérséklését. A 2023-as költségvetésről azt mondta, hogy a tervezhetőségre épül.
Kategóriák: Energiaválság

Elveszítjük a jólétet, amivel évek óta rendelkeztünk ? figyelmeztet a közeledő válságra a német szakember

2022, július 18 - 11:05
A munkaadók szövetségének elnöke szerint Németország történetének legnagyobb válságával néznek szembe az emberek - tudósít a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor: Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk

2022, július 16 - 17:43
Európában háborús árak vannak. Senki sem gondolta volna azon a csütörtöki napon, február 24-én, hogy nem egyszerűen egy konfliktus, háború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem hogy lezárul egy korszak, és egy új szakaszába lép az európai történelem, belelépünk a háborúk korába - írta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Facebook-oldalán. 
Kategóriák: Energiaválság

Fenntarthatósági kiadványt készített egy hazai bank

2022, július 15 - 15:56
Az iparág egyik vezető vállalataként kiemelkedő szerepünk van a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálásban ? vallja magáról az UniCredit Bank, és ezt komoly eredményekkel támasztja alá fenntartósági kiadványában.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor: Energia-vészhelyzet Európában!

2022, július 15 - 10:11
Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában többek között arról beszélt, hogy a kormány mindent elkövet, hogy a háború negatív hatásaitól megvédje az országot. 
Kategóriák: Energiaválság

Osztrák kancellár: alkoholba fognak menekülni az európaiak, ha így emelkednek az energiaárak

2022, július 14 - 16:36
?Az Uniónak egy új ellenséggel kell szembenéznie az abszurdan magas energiaköltségek és az infláció formájában. Ha a blokk vezetői nem tudnak megfelelő válaszokat adni ezekre a kihívásokra, akkor az európaiaknak ? az alkoholon és a kábítószereken kívül ? kevés lehetőségük maradhat a nehézségek leküzdésére" ? fogalmazott Karl Nehammer osztrák kancellár a kormányzó Osztrák néppárt (OVP) Tirol tartományban megtartott nagygyűlésén kedden - számolt be róla a Ripost.
Kategóriák: Energiaválság

A baloldali politikusok azt tanácsolják az elszegényedő német nyugdíjasoknak, hogy télen vegyenek fel még egy pulóvert

2022, július 14 - 14:58
Ahogy arról az Origo a világsajtóra, illetve számos német közvélemény-formáló aggodalmaira hivatkozva beszámolt, energia-veszélyhelyzet van kialakulóban Németországban. A kialakuló energia-veszélyhelyzet okai összetettek, mindenekelőtt az orosz-ukrán háború, valamint az erre adott brüsszeli-berlini szankciós politika a felelős. További problémát okoz, hogy a hatalom lévő, radikális baloldali Zöldek (Die Grünen) ? ideológiai okokból vezéreltetve ? hallani sem akarnak az atomenergia felhasználásáról, amely jelentős részben kiváltaná a szankcionált orosz energiahordozók hiányát. Ráadásképpen a Zöldek különböző, hosszú távú klímacélokat hirdettek meg, amelyeket egyre inkább felülírnak a realitások, külön kiemelve az orosz-ukrán háborút. A berlini Zöldek amerikai és közel-keleti cseppfolyósított gáz (LGN) beszerzését kínálják alternatívaként. Ezzel három alapvető gond van, egyrészt nem áll rendelkezésre elengedő tankerhajó az LNG szállításához, másrészt rendkívül környezetszennyező, illetve elég drága is. ?Megoldásképpen" a dúsgazdag zöld politikusok azt ?tanácsolják" az elszegényedő német nyugdíjasoknak, hogy ?vegyenek fel még egy pulóvert", hideg vízben zuhanyozzanak és csak 17 Celsius-fokra fűtsék a szobát, mert az akkor olcsóbb lesz a számla... ?Egész véletlenül" nemrég két másik dúsgazdag baloldali politikus is arra utalt, hogy mi átlagemberek fogyasszunk kevesebbet. Frans Timmermans holland EU-biztosról és Tüttő Katáról, Budapest egyik főpolgármester-helyetteséről van szó. Az Origo a téma kapcsán Kiszelly Zoltánt, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatóját kérdezte.
Kategóriák: Energiaválság

Itt az előrejelzés: így hathat a lakáspiacra az energia-veszélyhelyzet

2022, július 14 - 12:12
A növekvő világpiaci energiaárak miatt a jövőben egyre fontosabb szempont lehet a vevők számára a kiszemelt lakás korszerűsége és energiahatékonysága, ami felértékelheti ezeket az ingatlanokat a következő időszakban ? derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.
Kategóriák: Energiaválság