Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - energia
Frissítve: 15 óra 44 perc

Pár nap és tekerni kell az órákat! Nehogy elfelejtsük!

2023, március 22 - 11:52
Az óraátállítás mindig fájdalmasan érint minket, főleg amikor hajnali 2 óráról tekerjük előre a mutatókat 3 órára. Még szerencse, hogy a digitális eszközeink ezt megteszik helyettünk, és csöndben egy órát lecsípnek az életünkből. Így nekünk csak a karóráinkkal és a konyhai ketyegővel kell bajlódnunk, hogy többet mutassanak. De miért is, és még meddig? Összeszedtük a válaszokat.
Kategóriák: Energiaválság

Nehezen találsz párt? Sebzettek lehetnek a nőies energiáid

2023, március 21 - 17:30
Úgy érzed, mindent megteszel annak érdekében, hogy boldog kapcsolatban élj, de valami mindig közbejön? Lehet, hogy egy kis energetikai finomhangolásra van szükséged.
Kategóriák: Energiaválság

Vlagyimir Putyin: Oroszország képes kielégíteni Kína energiaigényét

2023, március 21 - 17:28
Az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét, akár szerződés alapján, akár azon kívül - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel kedden szűk körben lefolytatott hivatalos tárgyalásokat követően.
Kategóriák: Energiaválság

Átadták Magyarország új naperőművét

2023, március 21 - 14:25
Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 24 megawatt csúcsértékű (MWp) beépített teljesítményű naperőművet épített Szegeden európai uniós támogatással. A beruházás összköltsége 9,455 milliárd forint, melyhez 3,575 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.
Kategóriák: Energiaválság

Történelmi bejelentést tett a Mol-csoport

2023, március 21 - 08:45
Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezett a Mol-csoporthoz az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos. A 90.000 tonna kőolaj a Seavelvet tartályhajón érkezett a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba, ahonnan aztán az Adria vezetéken keresztül a szlovákiai Slovnaft Finomítóba kerül. Az Azeri Light Mol finomítóiba történő szállítása és finomítása lehetővé teszi, hogy a vállalatcsoport megvalósítsa értékláncának teljes integrációját a kitermeléstől az értékesítésig. Az új forrásból származó kőolaj erősíti a Mol-csoport rugalmasságát és ellenállóképességét, amely különösen fontos az orosz eredetű kőolajtermékek exportjára kivetett EU-s szankciók életbe lépését követően - írja a cég közleménye.
Kategóriák: Energiaválság

Ilyen ütemezésben épülhetnek új erőművek Magyarországon

2023, március 17 - 17:23
A következő években sorra leálló erőművek helyett épülők jobban kímélik majd a környezetet, de az optimális összetételükről a korábbiakhoz képest mára új gondolatok is megfogalmazódtak. Néhány éve például szó sem volt a második paksi üzemidő-hosszabbításról, egy esetleges harmadik atomerőműről, a lignitalapú termelés életben tartásáról, pláne nem új szélerőművekről, ráadásul a gázerőművek építését sem nagyon ösztönözték az energiaárak. Időközben azonban változott a helyzet.
Kategóriák: Energiaválság

Csak Szerbiában alacsonyabbak az energiaárak a magyarországinál

2023, március 17 - 12:13
Az MVM honlapján már hozzáférhető a legfrissebb tájékoztató a kizárólag rezsicsökkentett tételeket tartalmazó lakossági számlák arányáról.
Kategóriák: Energiaválság

Magyarország energiaellátása biztosított

2023, március 16 - 12:01
Magyarország energiaellátása biztosított, a megújuló források a tervezettnél jelentősebb ütemben bővülhetnek, de az orosz gáz továbbra sem nélkülözhető - nyilatkozta a Mandiner hetilapnak az energiaügyi miniszter.
Kategóriák: Energiaválság

Elfogy a világ összes ezüstje a napelemek miatt

2023, március 8 - 14:02
A napelemek globális terjedése megállíthatatlan, azonban egyre nagyobb kérdést jelent, hogy lesz-e elegendő fém a panelek előállításához. Egy friss jelentés szerint a jelenlegi trendek szerint 2050-re már globális ezüstválsághoz vezethetnek a napelemek, ha az iparág nem talál megoldást a nyersanyagigény fenntartható kielégítésére.
Kategóriák: Energiaválság

Hatalmas lehetőség a kormányzati energiatámogatás a szállás- és vendéglátóhelyek számára

2023, március 8 - 12:33
Az ország előtt álló gazdasági kihívások hatékony kezelésére a magyar kormány többféle támogatási megoldás bevezetése mellett döntött a közelmúltban. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatára például a turisztikai kkv-k számára is elérhetővé tették a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program korábban csak a feldolgozóiparban igénybe vehető forrásait. A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program kiterjesztésével a szálláshely és vendéglátás ágazat kisvállalkozásai is történelmi segítséget kaphatnak megnövekedett rezsiszámláik fizetéséhez és energiahatékonysági beruházásaikhoz.
Kategóriák: Energiaválság

Csökkenni kezdett az infláció

2023, március 8 - 11:43
Inflációs fordulat történt Magyarországon, csökkenő pályára állt a drágulás - írja a Világgazdaság.
Kategóriák: Energiaválság

Kőolajtartalék megtalálására számít a Mol

2023, március 6 - 14:52
Ígéretesnek tűnik a szénhidrogén kutatás a Dány koncessziós területhez tartozó Üllő térségében - hangsúlyozta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója hétfőn az üllői 3D szeizmikus mérés bemutatásán.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb földgázlelőhelyeket talált a Mol Magyarországon

2023, február 27 - 17:37
Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A három új kút akár 20.000 átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig. A Mol 2019-ben indította útjára sekélygáz programját: új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1,4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz - áll a Mol közleményében.
Kategóriák: Energiaválság

Ez a 6 étel újratölti energiaszintünket

2023, február 24 - 09:42
Ha ősztől?tavaszig úgy érezzük, kevesebb az energiánk, miközben egyre többet szeretnénk enni, jó, ha tudjuk: nem vagyunk ezzel egyedül ? hívja fel a figyelmet a Mindmegette. Télen jelentős változások mennek végbe a szervezetünkben, ami kihat az anyagcserénkre, ezáltal a közérzetükre is.
Kategóriák: Energiaválság

Itt a Mol-csoport jelentése a tavalyi évről

2023, február 17 - 10:47
A Mol-csoport ma közzétette a 2022-es év és a 4. negyedév pénzügyi eredményeit. A változékony külső környezet ellenére a Mol-csoport 1,074 milliárd dollárt (438,8 milliárd forint) termelt 2022 utolsó negyedévében, így az egész éves EBITDA-ja elérte a 4,702 milliárd dollárt (1773,9 milliárd forint). Az upstream és downstream együttesen az eredmény 95 százalékát adta fele-fele arányban, amit az általános pozitív olajipari makrokörnyezet is támogatott. A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben - írja a cég közleménye.
Kategóriák: Energiaválság

Már fúrják a második földgázkutat Nyékpusztán

2023, február 16 - 15:34
A héten elkezdődik a második kút fúrása a Békés vármegyei Nyékpuszta térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, a kút várhatóan nyáron vagy ősszel áll termelésbe - közölte az MTI-vel csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium.
Kategóriák: Energiaválság

Egy kontinens annyi áramot fogyaszthat, mint a világ többi része összesen

2023, február 15 - 15:24
Néhány éven belül az ázsiai országok fogják felhasználni a világ villamosenergia-termelésének több mint felét. Kína pedig egyedül a globális áramkereslet harmadát adhatja 2025-re.
Kategóriák: Energiaválság

Megdőlt a napelemes termelési csúcs Magyarországon

2023, február 14 - 14:49
2023. február 10-én minden korábbinál többet, közel 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. A rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták. A belföldön hozzáférhető energiaforrások fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok valóra váltásához is - áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.
Kategóriák: Energiaválság

A szélsőbaloldali sztrájksorozat tönkreteszi a francia gazdaságot

2023, február 7 - 21:39
Csökkent az áramtermelés, és zavarok keletkeztek az üzemanyag-szállításban is a francia általános sztrájk harmadik napján. Franciaország rosszabbul teljesít majd az első negyedében az eurózóna többi tagjánál.
Kategóriák: Energiaválság

Mától érvényes az újabb veszélyes brüsszeli szankció: a magyar kormány megvédte Magyarországot

2023, február 5 - 11:07
A fűtési szezon vége felé közeledve a következő fűtési szezon beszerzési tárgyalásai mint megnövekedett kereslet jelentkeznek majd, az olaj tekintetében pedig a nyersolaj világpiaci kínálatának a csökkenése is érezhető lesz. Ez utóbbin fog sokat rontani a feldolgozott olajtermékekre vonatkozó EU-s szankció, hiszen hirtelen kiesik az európai piacról napi egymillió hordó gázolaj is ? jelentette ki Tóth Máté energiajogász. A Magyar Energetikai Társaság alelnöke az Origónak adott interjúban kifejtette, hogy a legnagyobb és legfontosabb feladat szavatolni az ellátásbiztonságot és megőrizni a lakosság árvédelmét az ipar lehetséges támogatásával egyidejűleg. Az idei év ezt a hatalmas feladatot fogja a leginkább próbára tenni, ezért az államra, az energiajogra és egyáltalán a szektorra igen komoly megpróbáltatások várnak majd ezen a téren. Az újabb veszélyes szankciók mától érvényesek - egész Európában óriási gondot és hamarosan dízelhiányt fog okozni. Magyarország megvédte a saját érdekeit és mentesítést tudott kiharcolni.
Kategóriák: Energiaválság