Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - energia
Frissítve: 11 óra 38 perc

Idén csaknem 750 millióból fejleszt az E.ON Zalaegerszegen

2021, július 22 - 07:37
Több mint hárommilliárd forintos beruházást hajtott végre 2015 óta Zalaegerszegen az E.ON Hungária Csoport, ebből idén mintegy 750 millió forintot fordítanak az áram- és a gázhálózat bővítésére és rekonstrukciójára - közölte sajtótájékoztatón az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója, egyben az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgató-helyettese.
Kategóriák: Energiaválság

Reggel vagy este jobb edzeni?

2021, július 17 - 19:52
Nem egyszerű megtalálni a megfelelő időpontot az edzéshez, főleg akkor, ha be vannak táblázva a mindennapjaid. A reggeli edzéshez korán kell kelni, az estit pedig könnyű ellébecolni egy hosszú nap után.
Kategóriák: Energiaválság

Továbbra is az európai élmezőnyben a hazai energiaárak

2021, július 12 - 13:41
A vizsgált európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára ? derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) június nemzetközi ár-összehasonlító elemzéséből. Az adatok szerint a villamos energia lakossági ára is nálunk a legolcsóbb az uniós fővárosok között.
Kategóriák: Energiaválság

Harminc éve nem látott erősödést produkálhat az amerikai szénipar

2021, július 12 - 07:28
Hirtelen nagyon jelentősen megugorhat az amerikai szénipari kibocsátás, ami igencsak meglepte az elemzőket. Úgy tűnik, a járvány utáni gazdasági felívelés során a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag is erősen ellenállónak bizonyul.
Kategóriák: Energiaválság

Indul a METÁR-tender benyújtási szakasza

2021, június 30 - 11:23
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) április 30-án harmadik alkalommal hirdette meg a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert - áll a MEKH közleményében. Az indulók július elsejétől nyújthatják be a pályázati dokumentációkat ? hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Tamás, a MEKH általános elnökhelyettese.
Kategóriák: Energiaválság

Kína megnyitja a világ második legnagyobb vízerőművét

2021, június 28 - 15:46
Kína teszt üzemmódban megnyitja a világ második legnagyobb vízerőművét. A Baihetan nevű erőmű várhatóan 2022 júliusára üzemel majd teljes kapacitással.
Kategóriák: Energiaválság

Atomerőművet is irányíthatnak a gyerekek a MiniPolisz interaktív kiállításán az MVM standján

2021, június 24 - 18:49
Az MVM Csoport standjával bővült a budapesti MiniPolisz gyermekváros, ahol a 3?12 éves korosztály játszva ismerheti meg az energetika világának alapjait. Az interaktív játszóházba látogató gyermekek az atomerőmű mellett a megújuló energiáról, valamint a villamosenergia-rendszer működéséről is tanulhatnak.
Kategóriák: Energiaválság

A bankok és az arany jobban szennyezik a környezetet, mint a bitcoin?

2021, június 20 - 21:06
Az elmúlt időszakban sok kritika érte az egyre népszerűbb kriptovalutákat azzal kapcsolatban, hogy rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet. A mögöttük álló technológiai infrastruktúra energiaigénye ugyanis hatalmas, ám egy elemzés szerint talán a világ kissé túlbecsüli ennek az igénynek a jelentőségét. A bankrendszer és az aranyipar ugyanis sokkal nagyobb energiafogyasztó, mint a bitcoin.
Kategóriák: Energiaválság

Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld

2021, június 18 - 10:58
Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld, "energia-egyensúlytalansága" nagyjából megkétszereződött 2005 és 2019 között - mutatták ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal kutatói közös tanulmányukban.
Kategóriák: Energiaválság

Az energiapiaccal együtt a globális repülőgépipar is teljesen átalakul

2021, június 17 - 17:10
Az elmúlt több mint egy évszázadban a repülőgépek iparágát folyamatosan változtatta meg a technológia fejlődése. A 21. században sincs ez másképp, és különösen a globális energiapiaci folyamatoknak köszönhetően, most újabb nagy átalakulás kapujában áll a szektor.
Kategóriák: Energiaválság

Szétszóródnak a világban a bitcoin-bányászok

2021, június 16 - 13:37
Kína sokáig a bitcoin-bányászat központja volt, mivel az ország adott otthont a bányászok több mint felének. Most azonban Peking igen szigorúan visszaszorítaná a tevékenységet, aminek köszönhetően számos bányász távozhat az országból. A folyamatnak pedig egy elsőre meglepő nyertese lehet: Texas.
Kategóriák: Energiaválság

Kizöldülhetnek valaha a kriptovaluták?

2021, június 12 - 23:02
Ahogy a kriptovaluták világszerte egyre népszerűbbek, a bitcoin árfolyama pedig az év első felében rekordokat döntött, az egész pénzügyi szektor számára megkerülhetetlenné vált a kriptovaluták talán legnagyobb problémája. A decentraliztált - vagyis nem jegybankok által felügyelt - digitális fizetőeszközök környezeti lábnyoma ugyanis jelentős, ami idővel érdemben visszafoghatja az elterjedésüket a pénzügyi rendszerben.
Kategóriák: Energiaválság

Európa legalacsonyabb energiaáraival számolhatnak a magyar lakossági fogyasztók

2021, június 11 - 15:34
A magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak a végfelhasználói árinformációk szerint - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata alapján az MTI-vel.
Kategóriák: Energiaválság

Hajlandó a világ két nagy olajkitermelő országa visszafogni olajipari beruházásait?

2021, június 7 - 16:02
Különös és igen éles szóváltás alakult ki a globális energiaszektorban. Oroszország és Szaúd-Arábia ugyanis igen kemény szavakkal utasította el a Nemzetközi Energiaügynökség arra vonatkozó felvetését, hogy le kellene állítani az olaj- és gázipari beruházásokat.
Kategóriák: Energiaválság

Felfoghatatlan összegben áramolhatnak beruházások idén az energiaszektorba

2021, június 3 - 15:06
Az energiaszektorba irányuló globális beruházások mértéke idén 10 százalékkal bővülhet, és majdnem elérheti a 2000 milliárd dollárt ? derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentéséből.
Kategóriák: Energiaválság

Biogáz előállítására dolgoztak ki új módszert magyar kutatók

2021, május 30 - 13:57
A fűzfa biomasszájának energetikai hasznosítására, biogáz előállítására dogoztak ki új módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK), az Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft.-vel és a Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.-vel együttműködve. A biogáz előállítására a fermentáló tankokban szinte valamennyi szerves anyag alkalmas, így az állati eredetű trágya, az élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok, az elpusztult állatok tetemei és a növények egyes részei, de felhasználható a háztartási szerves hulladék és a szennyvíziszap is.
Kategóriák: Energiaválság

Rendkívül kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek a magyar gyerekek

2021, május 29 - 09:17
Már az óvodás korúak is átveszik a felnőttek helytelen táplálkozási szokásait.
Kategóriák: Energiaválság

Az MVM Csoport tavaly 25 milliárd forinttal növelte árbevételét

2021, május 28 - 13:47
Az MVM Csoport nettó árbevétele tavaly 1835 milliárd forintot tett ki, ami 25 milliárddal magasabb a 2019-es eredménynél, 2016-hoz viszonyítva pedig 91 százalékos növekedést mutat - közölte Sum János, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese online sajtótájékoztatón.
Kategóriák: Energiaválság

Szoktál kávézni? Erről mindenképp tudnod kell

2021, május 24 - 13:37
Ha úgy érzed már túlzásba viszed, és szeretnél leállni a kávézással, koffeinfogyasztással, valószínűleg nem vagy egyedül. Amennyire jó érzés reggel ezzel indítani a napot, annyira addiktív is.
Kategóriák: Energiaválság

Több mint 1 millió dollárért kelt el Einstein kézzel írt híres egyenlete

2021, május 22 - 13:10
Több mint 1,2 millió dollárért kelt el Albert Einstein levele, amelyben saját kezűleg leírja híres E=mc2 képletét. A vételár háromszorosa annak, amire számítottak az aukciósház szakemberei.
Kategóriák: Energiaválság