Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - atomenergia
Frissítve: 9 óra 45 perc

Szlovénia szerint az atomenergia kulcsfontosságú az EU zöld gazdaságra való átállásához

2022, január 7 - 19:25
Szlovénia ragaszkodik ahhoz, hogy az atomenergia az uniós taxonómia részévé váljon - jelentette ki Jernej Vrtovec szlovén infrastrukturális miniszter pénteken, aki szerint a nukleáris energia kulcsfontosságú Szlovénia és az Európai Unió (EU) zöld gazdaságra való átállást célzó erőfeszítései szempontjából.
Kategóriák: Energiaválság

Atomreneszánsz az energiakáosz ellen

2022, január 6 - 09:13
Noha az Európai Bizottság év eleji állásfoglalása világossá tette, hogy az atomenergia és a földgáz nélkülözhetetlen a megújuló energiaforrások használatára való átálláshoz, a német kormány zöldminiszterei máris ?greenwashingot", azaz zöldre mosást kiáltva tiltakoznak az ellen, hogy az atomenergia is magánbefektetői finanszírozáshoz jusson a majdani uniós taxonómia rendeletben.
Kategóriák: Energiaválság

Magyarország vezető szerepet játszik a klímabarát atomenergia alkalmazásában

2021, december 21 - 20:52
A Paks II. Atomerőmű kivitelezése az ütemtervnek megfelelően halad. Ez volt az egyik legfőbb megállapítása annak a megbeszélésnek, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter és Süli János tárca nélküli miniszter társaságában Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával folytatott ? emelte ki Alekszandr Merten, a Paks II. projektigazgatója, a fővállalkozó ASZE vállalat alelnöke a 2021. december 20-ai budapesti sajtóreggelin.
Kategóriák: Energiaválság

Hazai csúcsfogyasztás ? Paks II-re már most égető szükség lenne! 

2021, december 8 - 13:16
Az európai energiakáosz közepette a Paks II. Atomerőmű megépítését ellenző hazai politikusok még mindig nap- és szélerőművekkel akarják megoldani az ország villamosenergia-ellátását, azt állítva, hogy ez Paks II nélkül is lehetséges. A valóság erre ismét vaskosan rácáfolt, miután a hidegre fordult időjárás miatt 2021. december 7-én 16 óra 45 perc körül minden eddiginél több áramot fogyasztott Magyarország. Bruttó 7210 MW-ot, és csak az importnak volt köszönhető, hogy az országban mindenhol volt áram.
Kategóriák: Energiaválság

Süli János: Atomenergia nélkül nincs zöld jövő és alacsony rezsi

2021, december 1 - 18:26
Atomenergia nélkül nincs klímavédelem, nincs zöld jövő és nincs alacsony rezsi - hangsúlyozta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón tartott előadásában szerdán.
Kategóriák: Energiaválság

Vérerek inspirálta anyag urániumot képes kivonni a tengervízből

2021, november 30 - 17:54
Az óceánok nagy, kiaknázatlan uránium raktárak, amely nagyon fontos a nukleáris energiához, és egy új technológia hosszú távú ellátást biztosíthat. - írja a New Scientist.
Kategóriák: Energiaválság

A visegrádi országok közös nyilatkozatban állnak ki a klímavédelmi célok elérését szolgáló atomenergia mellett

2021, november 18 - 14:49
A visegrádi országok kormányai által Pakson aláírt közös nyilatkozat kimondja: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül - írja a Kormány.hu.
Kategóriák: Energiaválság

Áder János: Hangzatos jelszavakkal, tüntetésekkel nem fogjuk megoldani a klímavédelem problémáját

2021, november 4 - 13:35
A klímavédelem ügyében nem politikai jelszavak szintjén kell vitatkozni, hangzatos jelszavakkal, tüntetésekkel nem fogjuk megoldani a problémákat - mondta Áder János köztársaság elnök a Magyar Nemzetnek. A lap csütörtöki számában megjelent interjúban az államfő egyebek mellett kitért arra, hogy atomenergia nélküli a párizsi klímacélokat nem lehet elérni, és jelezte: Magyarországon 1990-hez képest több mint 32 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ezzel előkelő helyen vagyunk a többi országhoz képest.
Kategóriák: Energiaválság

Az atomenergia jelenthet kiutat az európai energiaválságból

2021, október 25 - 09:07
Európa sajnálatos módon kénytelen szembesülni az elmúlt évek energiapolitikai döntéseinek súlyos következményeivel. Döntően az olcsónak nevezett, valójában azonban a támogatások nélkül nem rentábilis időjárásfüggő megújulók rohamléptékű rendszerbe állítása, a politikai alapon leállított alaperőművek, valamint a brüsszeli klímapolitika erőltetése következtében drámai hangulat uralkodik az energiapiacokon. A többszörösére emelkedett gáz- és villamosenergia-ár mellett súlyos gáz- és áramhiány fenyeget.
Kategóriák: Energiaválság

Áder János: Újra kell gondolni a rossz uniós döntéseket

2021, október 24 - 11:15
A korábbi Budapesti Víz Világtalálkozókkal szemben a Planet 2021 egy sokkal komplexebb kiállítás és tudományos konferencia lesz a megújult Hungexpón ? minderről Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke beszélt az Origónak adott interjújában.
Kategóriák: Energiaválság

Szijjártó Péter: Jól haladnak a paksi atomerőmű bővítésének előkészítő munkálatai

2021, október 12 - 17:27
Jól haladnak a paksi atomerőmű bővítésének előkészítő munkálatai, és a következő időszakban a kivitelező tíz újabb tervet és engedélykérelmet fog benyújtani az illetékes hatóságoknak - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.
Kategóriák: Energiaválság

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Magyarországon az európai átlag felébe kerül az áram

2021, október 6 - 10:40
A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint más országokkal ellentétben Magyarországon az ár tízéves összehasonlításban nem nőtt, hanem egyharmadával csökkent - írja a Mandiner.
Kategóriák: Energiaválság

Kádár Andrea vezeti az Országos Atomenergia Hivatalt

2021, szeptember 29 - 14:16
Az Országos Atomenergia Hivatal a függetlenségének megerősítése érdekében jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább. Az átalakulás egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatal számára, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését. A hivatal vezetőjének Orbán Viktor miniszterelnök 2021. szeptember 29-étől Kádár Andreát nevezte ki. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése.
Kategóriák: Energiaválság