Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - atomenergia
Frissítve: 11 óra 47 perc

Csúcsfogyasztás idején is csak a klímabarát atomenergiában bízhatunk

2021, június 30 - 10:54
A kánikulában sorra dőlnek meg a hazai nyári áramfogyasztási csúcsok, miközben a Paks II. projektet támadó ellenzéki politikusok a kellemes, légkondicionált irodáikban váltig ismételgetik, hogy az atom helyett a megújuló energiaforrásokra kellene inkább támaszkodni, és jelentősen csökkenthető a hazai fogyasztás, illetve importból pótolható a hiány. Az alábbiakban ismét levezetem, hogy az ellenzéki politikusokkal együtt miért kapna rögtön hőgutát a fél ország, ha megvalósulnának ezek a lázálmok.
Kategóriák: Energiaválság

A hazai energiaellátás biztosításához elengedhetetlen az atomenergia

2021, június 28 - 20:49
Magyarországon atomenergia nélkül a kitűzött kibocsátás-csökkentési célok elérése nem lehetséges - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, miután Süli Jánossal, a Paks II. projektért felelős miniszterrel egyeztetett hétfőn Pakson. A találkozó során a két miniszter bejárást tartott az atomerőműben és az új blokkok építési területén - ismertte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Kategóriák: Energiaválság

Egy új korszak kezdete az atomenergetikában

2021, június 9 - 13:18
A globális atomenergetikában új korszak kezdődött, miután a megvalósulás útjára lépett a világ első olyan gyorsneutronos atomerőművének az építése, amely mellett kiégett üzemanyagot újrafeldolgozó üzem is létesül. Ezzel életre kel, amiről a szakemberek évtizedek óta mindig jövő időben beszéltek: az üzemanyagciklus zárása. Mindez a Roszatomhoz tartozó szeverszki Szibériai Vegyi Kombinát területén valósul meg, ahol 2021. június 8-án megkezdődött az innovatív BRESZT-OD-300 típusú, ólomhűtésű gyorsneutronos blokk alapozása.
Kategóriák: Energiaválság

Aranyláz az áramhiány árnyékában

2021, június 3 - 13:10
A csörgősipka a jelek szerint kezd egyenviseletté válni a magyar parlament ellenzéki padsoraiban. Másként nehéz lenne mire vélni Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd Magyarországért ?atomszakértő? országgyűlési képviselőjének törvénymódosító javaslatát, amely szerint az Országos Atomenergia Hivatal elnökét 9 év helyett 4,5 milliárd évre nevezzék ki, mert ennyi idő az urán 238 izotóp felezési ideje? Az abszolút komolytalan atomellenes szólamok mögött megint csak elsikkad a lényeg. Nevezetesen az, hogy immár az Európai Unió is belátta, hogy az atomenergia nélkül nincs sem klímasemlegesség, sem fenntartható jövő, amire Németország, a hazai atomellenes sötétzöldek mintaországa, egyre több elrettentő példával szolgál.
Kategóriák: Energiaválság

Jöhet a nap, de ésszel!

2021, május 10 - 11:51
Vitán felül áll, hogy a klímaváltozás a természetre és az emberre nézve fenyegető következményekkel jár. Az éghajlatváltozás átalakítja a világot, hatással van a mezőgazdasági termelésre, a vízkészletekre, sőt a saját egészségünkre is. A globális klímavédelmi célok elérése érdekében a villamosenergia-termelésben a fosszilis alapú áramtermelés radikális csökkentésére, és ezzel párhuzamosan az atomerőművek és a megújuló energiaforrások részarányának növelésére van szükség. Magyarország ebben a tekintetben is példaértékű, hiszen az atomenergia mellett ? a megújuló energiaforrások közül ? a naperőművek fejlesztésében látja a klímabarát áramtermelés megteremtésének zálogát. Ugyanakkor a naperőművi kapacitások fejlesztése rendszerszintű kérdéseket is felvet, amelyekre adekvát szakmai válaszokat kell adni.
Kategóriák: Energiaválság

Atomhatás: 35 évvel a csernobili katasztrófa után

2021, április 26 - 13:57
2021. április 26-án második adásához érkezett a XX. Század Intézet Félmúlt című beszélgetéssorozata. Ahogy előző alkalommal, úgy most is egy történelmi témát feldolgozó, közelmúltban bemutatott filmsorozat adta a beszélgetés kiindulópontját: a csernobili atomerőmű katasztrófájának 35. évfordulója alkalmából a beszélgetéssorozat második része a 2019-es Csernobil című nagysikerű minisorozat köré szerveződött. A résztvevők azt elemezték, hogy mi volt Csernobil szerepe az atomenergiához fűződő viszonyunk megváltozásában és az 1986-os katasztrófa mennyiben jelentett fordulópontot a zöldmozgalmak történetében.
Kategóriák: Energiaválság

Az atom esélyt ad Európának a józan energiapolitikára

2021, április 25 - 12:16
Európa fenntartható, azaz klímasemleges fejlődésének alfája és omegája a 2020-as taxonómia rendelet, amely alapján eldönthető a jövőben, hogy melyik beruházás van összhangban a fenntarthatósági célokkal - ezért adott esetben támogatható - és melyik nem. A megújuló és gázlobbi, zsebükben a zöldszervezeteikkel, ezért is hördült fel, amikor az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja kizárólag szakmai alapon arra jutott, hogy a nukleáris energia és az atomerőművek építése igenis fenntartható, mert az életciklus-elemzések szerint egyik legkisebb szén-dioxid-kibocsátással járó áramtermelési módként előmozdítja az európai zöld megállapodás céljainak teljesülését és a klímasemlegesség 2050-re tervezett megvalósulását. Ezt a megállapítást pedig már az Európai Bizottság is teljes mértékben elfogadta, és néhány nappal ezelőtt döntött arról, hogy az éghajlat-politikai uniós taxonómiáról szóló rendeletet kiegészíti az atomerőművek általi villamosenergia-termeléssel.
Kategóriák: Energiaválság

Kijózanító a zöldforradalom eddigi mérlege

2021, április 2 - 14:34
A Paks II. Atomerőmű megépítésének itthoni ellenzői változatlan vehemenciával próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy Németország a követendő példa. Azt hirdetik, hogy a németek le tudnak mondani az atom- és szénerőműveikről, miközben az ?ingyenes" megújuló energiaforrásokkal biztosítani lehet az olcsó áramot, az ellátásbiztonságot és a klímavédelmi célokat. Az elmúlt években számtalan cikkben írtam arról (például itt és itt), hogy ennek semmi köze sincs a valósághoz, és a német energiaforradalom átgondolatlanságát és célszerűtlenségét már maguk a németek is felismerték. Ezt támasztja alá a német Szövetségi Számvevőszék legfrissebb, 2021. március 30-án publikált jelentése is, amelyben a testület élesen bírálja az energiaátmenet eddigi végrehajtását, mert emiatt csökken az ellátásbiztonság, és az Európában már most is rekordmagas - a magyar áramárat háromszor meghaladó - német villamosenergia-tarifák még inkább az egekbe szöknek.
Kategóriák: Energiaválság

Biztonságos és fenntartható forrás az atomenergia az EB tudományos szolgálata szerint

2021, március 30 - 19:06
Az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás - állapította meg frissen megjelent tanulmányában az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC).
Kategóriák: Energiaválság

Németország kijózanodott: katasztrófához vezet az atomstop

2021, március 27 - 12:10
A németekben mára megérett a felismerés, hogy az atomenergiáról való lemondás és a megújuló energiaforrások tömeges rendszerbe állítása katasztrófához vezet. Erről tanúskodik a független openpetition.de véleményközlő portálon megjelent felhívás, amely szerint a Bundestagnak, a német parlament alsóházának sürgősen vissza kellene vonnia atomellenes döntését, amelyet néhány hónappal a fukusimai atomerőmű balesete után, 2011. június 30-án hozott meg. Miközben a németek mára belátták, hogy totális zsákutca az Energiewende és az atomstop, a magyarországi ellenzéki politikusok még mindig abból próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni, hogy a Paks II. projekt leállításával kampányolnak.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös levelet írt az Európai Bizottságnak

2021, március 25 - 18:09
Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kezdeményezésére közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz hét uniós tagállam, amelyben azt kérik, a testület fejezze be az atomenergia hátráltatását - írja a Magyar Nemzet.
Kategóriák: Energiaválság

A negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is megkezdte a kereskedelmi üzemet

2021, március 23 - 11:57
Egy újabb sikertörténet, hogy 2021. március 22-én kereskedelmi üzembe állt a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja. A Paks II. Atomerőmű két új blokkjához hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a negyedik kereskedelmi üzembe lépett egység, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot, valamint a versenyképes árú áram rendelkezésre állását.
Kategóriák: Energiaválság