Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 12 óra 43 perc

Megkezdődhet az utóbbi évek legnagyobb olajfelfedezésének hasznosítása

2021, július 24 - 22:00
Az utóbbi évek egyik legnagyobb olajfelfedezése akár teljesen átrajzolhatja a Föld nyersanyag-térképét, és egy olyan országot tehet olajnagyhatalommá, amely történetében eddig egyetlen hordó kőolajat sem termelt ki. Az olajbányászatnak azonban hatalmas ára lehet, méghozzá az ország természeti kincsei.
Kategóriák: Energiaválság

A szaúdiak elárulták, ki lehet a világ utolsó olajhatalma

2021, július 23 - 19:24
Szaúd-Arábia azzal tervez, hogy lenyomja az egész olajpiacot, és végül nagyot fog profitálni a globális energiapiaci folyamatokból. Az ország energiaminisztere közölte, minden csepp olajat ki fognak termelni, amit csak lehet.
Kategóriák: Energiaválság

Tíz tipp, hogy aranybarna, ropogós és alakbarát legyen a sült krumplink

2021, július 20 - 14:10
Nem pontosan ismert, hogy a nemzeti sült krumpli nap (National Fry Day) ötlete honnan származik, az viszont biztos, hogy van miért megünnepelni ezt a világszerte kedvelt ételt. Mert bár se nem zsírszegény, se nem sószegény, sokan rajonganak érte. Amennyire könnyűnek tűnik az elkészítése, annyira nehéz eltalálni a tökéletesen ropogós állagot, és kétségtelen, hogy frissen sütve az igazi. Az alábbiakban dietetikus kolléganőnk minden fontos tudnivalót összegyűjtött arról, hogy mire érdemes figyelni sütésekor, és hogyan lehet úgy alakítani a receptet, hogy akár egy alakbarát étrendbe is beleférjen.
Kategóriák: Energiaválság

Meglepő, de erőre kapott a venezuelai olajkereskedelem

2021, július 5 - 13:35
Megugrott Venezuela olajexportja a múlt hónapban, ahogy a kereskedők lendületesen adták el az országban megtermelt kőolajat a kínai vevőknek. A mostani felpattanást egy új adó bevezetése előtti roham eredményezte, de Venezuela vezetése optimista a jövővel kapcsolatban.
Kategóriák: Energiaválság

Mi vár az olajra az első féléves hullámvasút után?

2021, július 2 - 14:54
Kilőtt az olajár az idei első félévben, ahogy a fekete arany több mint 45 százalékot ralizott, megközelítve a 80 dolláros hordónkénti árfolyamot, amire két és fél éve nem volt példa. Az elemzők és a piaci szereplők számára a nagy kérdés most az, mi vár az olajra az év második felében.
Kategóriák: Energiaválság

Megvan az étel, amivel visszaszorítható a migrén

2021, július 1 - 10:42
Világszerte milliók életét keseríti meg a migrénes fejfájás, ezért a kutatók teljes erőbedobással keresik azt a módszert, amivel enyhíteni lehet a kellemetlen tüneteken. Most találtak egy étrendet, ami segíthet az érintetteken.
Kategóriák: Energiaválság

Egy évtizedes káosz után 130 dollárig drágulhat a kőolaj

2021, június 23 - 14:22
Kaotikus évek jöhetnek az olajpiacon egyes elemzők szerint. Egy friss vélemény alapján ugyanis 35 és 130 dollár között ingadozhat a kőolaj világpiaci ára, és a legfontosabb szempont az lesz, a kereslet vagy az új beruházások futnak-e előbb csúcsra.
Kategóriák: Energiaválság

Használt sütőolaj ömlött az útra Szombathelyen, balesetet lett a vége

2021, június 21 - 09:08
Több autós tapasztalta egy szombathelyi körforgalomban, hogy extrán csúszik az út, egy motoros el is esett. Kiderült, öt liter használt sütőolaj ömlött ki.
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, mennyire népszerűek itthon a prémium üzemanyagok

2021, június 17 - 13:22
A hazai autósok több mint 50 százaléka részben, minden hatodik pedig kizárólag prémium üzemanyagot tankol ? derült ki a Mol megbízásából készült országos kutatásból. A vásárlók elsősorban az autó motorját védik ezzel a fajta üzemanyaggal, de a kisebb fogyasztás, az alacsonyabb környezetterhelés is ott van a döntési szempontok között. A legtöbben (74 százalék) az üzemanyag minősége alapján választanak töltőállomást - olvasható a Mol közleményében.
Kategóriák: Energiaválság

A legbotrányosabb dolgok, amiket cégek valaha elkövettek - I. rész

2021, június 14 - 09:55
Világunkban fontos szerepet töltenek be a nagyvállalatok. Hozzájárulnak a gazdaság pörgéséhez, technológiai fejlesztésekhez, és innovatív ötletekkel támogatják a jövőt. Azonban a nagy hatalommal sokszor vissza is élnek ezek a cégek. A következő vállalat olyan botrányos dolgot művelt, amelyre nem nagyon van mentség.
Kategóriák: Energiaválság

Több mint kétéves csúcsra emelkedtek az olajárak

2021, június 11 - 14:20
Több mint kétéves csúcsra kúszott fel pénteken a kőolaj világpiaci ára, és már a harmadik egymást követő hetet zárhatja emelkedéssel, ami azokra a várakozásokra vezethető vissza, hogy az Egyesült Államokban, Európában és Kínában is élénkül az üzemanyagok iránti kereslet a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan.
Kategóriák: Energiaválság

A Mol-csoport megvásárolja az OMV 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatát Szlovéniában

2021, június 8 - 13:56
A Mol-csoport megállapodott az OMV-vel, hogy az OMV Downstream GmbH-tól, mint közvetlen részvényestől megvásárolja az OMV Slovenija d.o.o. 92,25 százalékát, amelyben az INA d.d. már 7,75 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik. A felek 301 millió eurós vételárban egyeztek meg (az OMV Slovenija 100 százalékos tulajdonrésze).
Kategóriák: Energiaválság

Hajlandó a világ két nagy olajkitermelő országa visszafogni olajipari beruházásait?

2021, június 7 - 16:02
Különös és igen éles szóváltás alakult ki a globális energiaszektorban. Oroszország és Szaúd-Arábia ugyanis igen kemény szavakkal utasította el a Nemzetközi Energiaügynökség arra vonatkozó felvetését, hogy le kellene állítani az olaj- és gázipari beruházásokat.
Kategóriák: Energiaválság

Forró nyárra számítanak az olajpiacon

2021, június 3 - 14:51
Idén nyáron akár gyorsan 80 dollár fölé is ugorhat a kőolaj hordónkénti árfolyama, ahogy visszapattan a nyersanyag globális kereslete.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb olaj- és gázipari óriás indul el a megújuló energiaforrások felé

2021, május 31 - 13:50
A Total olaj- és gázipari óriás TotalEnergies néven kezdené meg a profilváltást, melynek során a vállalat egyre inkább ellépne a megújuló energiaforrások felé.
Kategóriák: Energiaválság

Olaj és törmelék borítja Srí Lanka strandjait a korábban kigyulladt tartályhajó miatt - videó

2021, május 28 - 14:16
A Srí Lanka partjainál lángoló konténerszállító hajóról származó olaj és törmelék borította be az ország nyugati részén található strandokat - számolt be a BBC. Mint arról korábban az Origón beszámoltunk, kimentették annak a szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajónak a 25 tagú legénységét, amely a múlt héten Srí Lanka partjainál kapott lángra, és kedden a reggeli órákban robbanást lehetett hallani a hajóról.
Kategóriák: Energiaválság

Irak szerint 150 milliárd dollárnyi olajpénzt loptak ki az országból

2021, május 27 - 16:04
Szaddam Husszein 2003-as bukása óta mintegy 150 milliárd dollár olajbevételt loptak el és csempésztek ki Irakból ? nyilatkozta az iraki elnök, a korrupció elleni küzdelemre irányuló új törvénytervezet bemutatásakor.
Kategóriák: Energiaválság

Külön intézkedésekkel készül az utazási szezonra a Mol

2021, május 25 - 15:14
Az utazáshoz és az autózáshoz való viszonyunkat is átalakította a járvány: a higiénia iránti megnövekedett igény a járványhelyzet enyhülése után is velünk marad, és a szolgáltatásválasztásnál rendkívül fontos döntési szempont lesz a jövőben ? derül ki a Mol által készített, legfrissebb, reprezentatív felmérésből. Minden második válaszadó kizárólag belföldi utazást tervez, ráadásul tízből hatan úgy nyilatkoztak, hogy ha út közben szükségük van valamire, ott fognak megállni, ahol egészségügyi szempontból is biztonságban érzik magukat.
Kategóriák: Energiaválság

Ezek most a világ legnagyobb olajvállalatai

2021, május 21 - 17:10
Két kínai vállalat vezeti a világ legnagyobb olaj- és gázvállalatainak listáját. A két cég együtt több mint 500 milliárd dolláros bevételt produkált 2020-ban, megelőzve olyan óriásokat, mint a Saudi Aramco vagy a BP.
Kategóriák: Energiaválság

Veszélyes hulladékot öntött a szennyvízcsatornába egy bajai férfi

2021, május 21 - 10:54
Egy bajai férfi két köbméter veszélyes hulladékot, ásványolajat öntött a szennyvízcsatornába, amivel veszélyeztethette volna az élővilágot, valamint napokra leállíthatta volna a szennyvíztisztító telep működését.
Kategóriák: Energiaválság