Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 21 óra 18 perc

Tíz hónapos csúcson az olajárak

2021, január 13 - 11:03
Több hónapos csúcsra emelkedett a kőolaj ára, köszönhetően a dollár gyengülő árfolyamának, és a kitermelés visszafogásának hírére.
Kategóriák: Energiaválság

35 éve nem látott fordulat következett be a szaúdi olajkivitelben

2021, január 7 - 13:26
35 éve nem történt olyan, hogy az Egyesült Államok egyáltalán nem importált szaúdi nyersolajat.
Kategóriák: Energiaválság

Új rekorddal kezdte az évet az orosz tőzsde

2021, január 5 - 11:58
Mindenkori rekordot döntött hétfőn az orosz részvénypiac, amit jelentősen megtámogatott a rubel erősödése, köszönhetően az emelkedő olajárnak.
Kategóriák: Energiaválság

Többhavi csúcson a világpiaci olajárak

2021, január 4 - 16:07
Többhavi csúcsra emelkedtek a világpiaci olajárak hétfőn azokra a várakozásokra, hogy a legnagyobb olajexportáló országokat tömörítő csoport a jelenlegi szinten hagyhatja a kitermelést februárban, a tömeges védőoltási kampányok pedig megfékezhetik a koronavírus-járványt, ezáltal lökést adva a világgazdaságnak.
Kategóriák: Energiaválság

Már 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről

2020, december 18 - 13:18
Eddig mintegy 6500 liter olajszármazékot szállítottak el a szigetszentmiklósi szennyezés helyszínéről.
Kategóriák: Energiaválság

Így forradalmasítja a 3D nyomtatás az olajipart

2020, december 14 - 13:19
Az elmúlt időszakban több különböző technológia kapcsán is felmerült, hogy megmentheti a szenvedő olaj- és gázipart. A legutóbbi ilyen technológia a 3D nyomtatás volt, amely talán nem olyan látványosan, de igen jelentős mértékben forradalmasíthatja a szektort.
Kategóriák: Energiaválság

Dánia 2050-re kivonul az Északi-tenger olajkitermeléséből

2020, december 7 - 14:05
Dánia 2050-re teljesen leállítja az olajkitermelését az Északi-tengeren, közölte a dán kormány. A skandináv ország egyébként azt tervezi, hogy a gazdasága teljesen karbonsemleges az évszázad közepére.
Kategóriák: Energiaválság

Megmentheti az OPEC az olajárat a zuhanástól?

2020, december 4 - 12:54
Januártól növelik az olajkitermelést az OPEC tagállamok és a külsős szövetségeseik. Erről állapodtak meg a felek, miután napokon keresztül feszült viták során próbálták összehangolni az álláspontokat. Ez tehát enyhítést jelent az eddigi kitermelés-csökkentésekhez képest. Mindazonáltal a döntés után olyan elemzői jóslatok érkeztek, melyek szerint érezhetően süllyedhet az olaj ára 2021-ben.
Kategóriák: Energiaválság

Kína csúcsra tör a globális energiapiacon

2020, december 1 - 17:32
Ahogy a világ egyre inkább távolodik el a fosszilis energiahordozóktól a tiszta energia felé, úgy alakulnak át folyamatosan a globális energiapiaci viszonyok. Kína pedig ennek során igyekszik egyre nagyobb szerepet kiharcolni magának.
Kategóriák: Energiaválság

Szénerőművet helyeznek üzembe Dubajban

2020, november 29 - 14:25
Az Egyesült Arab Emírségek lesz az első olyan állam az Öböl-menti arab országok sorában, amely szénből állít majd elő villamos energiát. Mivel a kormányok ugyanakkor erőteljesen szorgalmazzák a tisztább energiaforrások felé forduást, és ahogy a megújuló hordozókból nyert energia ára is csökken, valószínűleg ez egyúttal az utolsó ilyen létesítmény is lesz, írja a Bloomberg alapján a Mining.com.
Kategóriák: Energiaválság

Gigantikus ráfizetéssel végződhet, hogy tőzsdére vitték a világ legnagyobb olajvállalatát

2020, november 24 - 14:50
Hatalmas sikerként könyvelte el a szaúdi vezetés, amikor 2019 decemberében megkezdődött a kereskedés a Saudi Aramco állami olajóriás részvényeivel. A cég irányítása mindent megtett, hogy magához csábítsa a nemzetközi befektetőket, beleértve a kiemelkedő osztalékfizetést is. Mára azonban a helyzet megváltozott, és a szaúdi állam számára milliárdos ráfizetést jelent az Aramco vonzereje.
Kategóriák: Energiaválság

Miért kell Kínának ennyi olaj?

2020, november 20 - 09:44
Kína a világ legnagyobb olajimportőre és a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója is. Az ország olajéhsége csillapíthatatlan, bár folyamatosan zajlanak az új olaj- és gázmezők feltárásai.
Kategóriák: Energiaválság

A világ 2019-ben túljuthatott a szén-dioxid-kibocsátás csúcspontján

2020, november 17 - 07:41
Alapvető átalakulásokon mehet keresztül a globális energiapiac a következő évtizedekben ? derül ki egy friss, átfogó jelentésből. Mindez pedig arra utal, hogy nem csupán a vezetőknek és az energiapiaci vállalatoknak, hanem a befektetőknek is alkalmazkodniuk kell majd a változásokhoz.
Kategóriák: Energiaválság

Az ígéretes vakcinafejlesztések egyes részvényeket és az olaj árát is felfele húzzák

2020, november 10 - 15:19
A Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártók képviselői hétfőn bejelentették, hogy pozitív eredményeket értek el a COVID-19 vakcinakísérletükben. Ennek hatására több gyógyszer- és szórakoztatóipari vállalat részvényei is erősödtek, illetve az olajárak is emelkedtek.
Kategóriák: Energiaválság

Az olajárrobbanásoktól az olajháborúkon keresztül az olajpiaci válságokig

2020, november 9 - 07:59
Hatvan évvel ezelőtt hozták létre a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét, az OPEC-et (Organization of the Petroleum Exporting Countries), amelynek elsődleges célja a kezdetektől fogva a tagországok kőolaj-kitermeléssel kapcsolatos politikájának koordinálása. A hat évtized alatt sok vihart megélt szervezet a hetvenes években még ármeghatározó szerepet töltött be az olaj világpiacán, mára azonban sokat veszített az erejéből.
Kategóriák: Energiaválság

Így omlott össze a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkező országa

2020, november 8 - 16:28
Venezuela egykor Latin-Amerika vezető olajkitermelője volt, és a világ egyik meghatározó olajpiaci nagyhatalma. Mára azonban az évszázad legnagyobb gazdasági válsága sújtja az országot. Így omlott össze a nyersanyagpiaci óriás.
Kategóriák: Energiaválság

Megvan az első Öböl-menti állam, amely bevezeti az SZJA-t

2020, november 3 - 15:43
Omán lesz az első olyan állam az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai közül, amely bevezeti a személyi jövedelemadót. Az új, 2024-ig tartó gazdasági tervvel így Omán történelmi lépésre szánta el magát a nagy olajállamok körében.
Kategóriák: Energiaválság

Több száz méter hosszan olaj ömlött ki az úttestre Zirc és Nagyesztergár között, két autó is felborult

2020, október 31 - 09:45
Egymástól függetlenül kicsúszott az úton, majd felborult két autó a Zircet és Nagyesztergárt összekötő úton, Zirctől ötven méterre - írta honlapján a Katasztrófavédelem. A baleset az útra kiömlött olaj miatt történhetett.
Kategóriák: Energiaválság

Már az utcán folyt az olaj, amikor felfedezték a luxemburgi illegális hulladéklerakót

2020, október 11 - 14:46
Nagy mennyiségű ásványi olaj szivárgott ki a luxemburgi Troisvierges melletti ipari telepen egy illegális hulladéklerakóból - közölte a luxemburgi rendőrség vasárnapra virradóra.
Kategóriák: Energiaválság

Mit érdemes vásárolni, ha kilő az olajár?

2020, október 9 - 13:27
Az idei évben több iparág is komoly felfutást könyvelhetett el, miközben a világgazdaságot a mélybe rántotta a járvány. Az energiaszektor azonban eddig lemaradt, viszont egyes iparági vélemények szerint 2021-ben komoly fölpattanás jöhet az olaj piacán. Ez pedig bizonyos nagyvállalatok részvényeit is a magasba emelheti.
Kategóriák: Energiaválság