Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 16 óra 17 perc

Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

2022, december 3 - 18:36
Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól - közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.
Kategóriák: Energiaválság

Elárulta a Mol, hogy mit tervez Algyőn

2022, november 29 - 15:14
Még sokáig a hagyományos olaj- és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
Kategóriák: Energiaválság

Arannyal fizetne egy ország az olajért

2022, november 28 - 13:27
A ghánai kormány új politikán dolgozik, hogy a finomított olajtermékeket ne amerikai dollárért, hanem aranyért vásárolja meg ? jelentette be a napokban az afrikai ország alelnöke.
Kategóriák: Energiaválság

Lengyelország bejelentése mindent megváltoztathat

2022, november 26 - 12:20
Lengyelország vámot akar kivetni a Barátság kőolajvezetéket használókra, Varsó emellett felmondaná a meglévő szerződéseket Oroszországgal. Az egyelőre kétséges, hogy a lengyeleknek sikerül-e ténylegesen megvalósítaniuk az ötletet. 
Kategóriák: Energiaválság

Egy ország olajtermelésének harmadát ellopják a helyi bűnbandák

2022, november 23 - 14:22
Nigéria olajtermelésének harmadát ellopják a tolvajok - állapította meg a kormány által elrendelt nyomozás. Rengeteg bűnbanda szakosodott arra, hogy az olajvezetékeket csapolja.
Kategóriák: Energiaválság

Szenzációs bejelentést tett a Mol

2022, november 21 - 21:27
Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen. A Mol júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolaj-kitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését - írja a Mol közleménye.
Kategóriák: Energiaválság

Kegyetlenül szenvednek a madarak az olajszennyezés miatt

2022, november 18 - 14:24
Emlékezetes esemény volt a világ számára, amikor 2010-ben egy BP olajfúrótorony katasztrofális meghibásodást szenvedett. Elkezdett olajat lövellni a tengerbe, ami az emberiség történetének egyik legrosszabb környezeti katasztrófájává vált. Az olajszennyezés címlapokra került és a vállalat heves kritikákat kapott, végül pedig bírsággal sújtották. De az olajszennyezések, különösen a kisebbek, nem mindig kerülnek a híradások központjába.
Kategóriák: Energiaválság

Mutatjuk, hogy mennyi szén-dioxid került a levegőbe az ipari forradalom óta

2022, november 9 - 18:46
A világ vezetői a napokban gyűltek össze a Cop27 klímacsúcsra, Egyiptomban, hogy megvitassák a klímaváltozás elleni küzdelem lehetőségeit. Az egyik fő cél a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Egy friss összesítés készítői megvizsgálták, az emberiség mennyi szén-dioxidot engedett a légkörbe az ipari forradalom után.
Kategóriák: Energiaválság

Így nyernek a spekulánsok az orosz-ukrán háborún

2022, október 31 - 12:41
Míg ukránok milliói kényszerülnek arra, hogy otthonukat elhagyva meneküljenek a háború elől, és európaiak szintén milliói rettegnek attól, hogy nem tudnak megélni az egekbe szökő energiaárak és a szankciók infláció miatt, addig vannak, akik rengeteget keresnek a háborún, egyenesen mások tragédiáján nyerészkednek. Mondjuk a részleteket.
Kategóriák: Energiaválság

Rémületes adatokat közöltek egy meg sem épült kőolajvezetékről

2022, október 27 - 12:53
Egy új elemzés szerint hatalmas környezeti kockázatot jelenthet majd a Kelet-Afrikában tervezett új kőolaj-vezeték. Az EACOP nevű projekt körül egyre hevesebbek a viták, és egyelőre kérdéses, mi lesz a sorsa.
Kategóriák: Energiaválság

Olyat tennének az olajtermelő országok, amire a koronavírus-járványnál volt példa

2022, október 3 - 15:27
A kőolaj ára több mint 4 dollárral (1737 forint) emelkedett hétfő kora délután azokra a várakozásokra, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ több mint 1 millió hordóval csökkentené napi olajtermelését, amely a legnagyobb visszafogás lenne a pandémia kezdete óta.
Kategóriák: Energiaválság

Tűz ütött ki egy lengyelországi olajgyárban, két ember meghalt

2022, szeptember 27 - 15:51
Lengyel tisztviselők szerint két ember meghalt a közép-lengyelországi PKN Orlen állami olajipari óriáscég egyik létesítményében keletkezett tűzben.
Kategóriák: Energiaválság

Újraindul a Mol százhalombattai finomítója

2022, szeptember 8 - 09:53
A Világgazdaság számolt be róla, hogy még július végén állt le a térség egyik legfontosabb olajfinomítója, mert nem volt tovább halasztható a karbantartása. Egy, a lakosságnak szóló tájékoztatásból most kiderült, hogy szeptember közepétől újra termelhet a Mol üzeme. Ez nagy könnyebbséget jelenthet az üzemanyag-ellátás jelenlegi, kifeszített helyzetében.
Kategóriák: Energiaválság

Csökkentette az olaj árát a szaúd-arábiai óriáscég

2022, szeptember 7 - 14:23
A Saudi Aramco szaúd-arábiai állami olajóriás négy hónap után először csökkentette az Ázsiába és Európába exportált kőolaj árát. Mindössze egy nappal azt követően, hogy az OPEC+ csoport arról döntött, hogy szimbolikusan visszafogja a havi olajkibocsátását.
Kategóriák: Energiaválság

Szeizmikus robbantásokra készült egy olajóriás az óceánban

2022, szeptember 2 - 11:30
Egy dél-afrikai bíróság helybenhagyta a Shell energiaipari óriásvállalatot érintő tilalmat, aminek értelmében az óriásvállalat nem használhat szeizmikus hullámokat olaj- és gázkutatásra az Indiai-óceán partjainál - írja a The Guardian. 
Kategóriák: Energiaválság

Rengeteg tűzoltó égett halálra a kubai olajraktár hatalmas tüzében

2022, augusztus 18 - 08:27
A nyugat-kubai olajraktárban egy hétig tartó tűzvészben 16 tűzoltó halt meg, közülük 14-et még nem sikerült azonosítani - jelentette be egy helyi igazságügyi orvosszakértő szerdán.
Kategóriák: Energiaválság

Olajszállító szerelvények lephetik el a vasutakat

2022, augusztus 16 - 09:58
Miután bizonytalanná vált az olajvezetékek működése, hazánkban és a szomszédos országokban vasúti kapacitásokat kötnek le tengeri kikötők irányába. A Magyar Nemzet cikke szerint Németországban kormányrendelet szabályozza, hogy a vasúton elsőbbséget élveznek az olaj- és szénszállítmányok.
Kategóriák: Energiaválság

Olajnagyhatalom lehet Afrikából?

2022, augusztus 15 - 15:52
Ahogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális kereslet egyre nő, az afrikai országok úgy növelik folyamatosan a kőolaj- és földgázkitermelésüket. A nyugati országok közben fokozatosan csökkentik a kibocsátást, vagyis Afrika szerepe egyre fontosabb lehet a következő évtizedekben az olaj- és gázpiacon.
Kategóriák: Energiaválság