Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 8 óra 33 perc

Elkerülhetetlen a globális olajhiány?

2021, október 27 - 16:48
A vártnál korábban jöhet el a globális olajkitermelés tetőpontja, vagyis az a pont, ahonnan a világ kibocsátása már tartósan csökkenni fog. Ahogy viszont az új kínálati infrastruktúra már évek óta alulfinanszírozott, a globális energiapolitikai átállás akár azt is eredményezheti, hogy világméretű olajhiány alakul ki.
Kategóriák: Energiaválság

Vlagyimir Putyin szerint is jöhet a 100 dolláros olajár

2021, október 14 - 11:30
Elég valószínű, hogy az amerikai típusú WTI kőolaj hordónkénti árfolyama el fogja érni a 100 dolláros szintet, ahogy egyre nő a világ nyersanyagigénye ? mondta Vlagyimir Putyin, orosz elnök egy panelbeszélgetésen az Orosz Energiahét rendezvényén. Ezzel Putyin arra az álláspontra helyezkedett, amelyet több elemző már korábban megfogalmazott a 100 dolláros, vagy akár azon túllépő olajárról.
Kategóriák: Energiaválság

Milliókat fenyeget a szomjúság a rémisztő szellemhajó miatt

2021, október 13 - 16:08
A brutális ökológiai katasztrófa mellett 8 millió ember ivóvíz-ellátását is fenyegeti, ha heteken belül nem oldják meg a 2017 óta a Vörös-tengeren Jemen partjaihoz közel rothadó, szellemhajóvá vált olajtanker, az FSO Safer jelentette problémát. A fejleményekkel a The Guardian jelentkezett. 
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, melyik évig nő még a világ olaj- és gázkereslete

2021, október 13 - 14:33
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azzal számol, hogy idén napi 5,2 millió hordóval nő a világ olajkereslete, és 2023-ra már visszatér a pandémia előtti szintre, míg a világ gázkereslete 15 százalékkal bővül 2030-ra, döntő részben az ázsiai és csendes-óceáni térség keresletnövekedésének a hatására.
Kategóriák: Energiaválság

Megmondták az évszámot, ameddig biztosan kitart a világ kőolajéhsége

2021, október 5 - 09:10
A globális olajkereslet várhatóan jelentős növekedést mutat majd a következő néhány évben, és a világ olajéhsége még évtizedekig nem fog érdemben visszaesni ? derül ki az OPEC jelentéséből. A szervezet úgy számol, hogy csak 2035 után jön majd el az olajkereslet tetőzése.
Kategóriák: Energiaválság

Hároméves csúcsot döntött meg az olajár

2021, szeptember 29 - 13:09
Átlépte a 80 dolláros hordónkénti árfolyamhatárt kedden a Brent típusú kőolaj. Ilyen magas olajárra három éve nem volt példa, és a Goldman Sachs elemzői szerint nem valószínű, hogy az OPEC közbe tud lépni a drágulás megállítása érdekében.
Kategóriák: Energiaválság

Kezd globálissá válni az energiaválság

2021, szeptember 28 - 14:43
Ahogy egyre közelebb kerülünk a téli szezonhoz, az európai földgázválság elkezdett globális válsággá erősödni, és már világszerte hatással van az energiaárakra. Az európai földgáztartalékok problémája így mára elkezdte az egekbe emelni nemcsak a gáz, de az olaj és a szén világpiaci árát is.
Kategóriák: Energiaválság

Éles viták kereszttüzébe kerülhet az Északi-sarkkör

2021, szeptember 24 - 22:11
Az északi sarkköri olaj- és gázkitermelés egyre izgalmasabb terület a vállalatok számára. Mindeközben a világ éppen távolodna el a fosszilis tüzelőanyagoktól, vagyis sokan ellenzik, hogy hatalmas projektek induljanak a térségben. Az északi sarkkör tehát a következő évek energiavitáinak fontos terepe lehet.
Kategóriák: Energiaválság

Vesztegetés és pénzmosás miatt nyomoznak egy amerikai nagybank ellen

2021, szeptember 24 - 16:27
Brazíliában vizsgálatot indítottak annak kiderítése érdekében, hogy az egyik legnagyobb amerikai befektetési banknak számító JPMorgan Chase részt vett-e egy állítólagos vesztegetési és pénzmosási ügyben. A vizsgálat egy 2011-es ügyletre vonatkozik, amelyben érintett a Petrobras állami olajóriás is.
Kategóriák: Energiaválság

Kína történelmi lépésre szánta rá magát, felfordulhat az olajpiac

2021, szeptember 17 - 15:38
Kína nemcsak a világ második legnagyobb olajfogyasztó ország az egész világon, de globálisan a legnagyobb importőrnek számít. Peking célja évek óta az volt, hogy megteremtse az ország energiabiztonságát. Ennek érdekében pedig az állam folyamatosan jelentős tartalékokat halmozott fel. Most azonban történelmi döntés született, ami az egész olajpiacra hatással lehet. Kína ugyanis elkezdte felszámolni a felhalmozott készleteit.
Kategóriák: Energiaválság

Irak több tízmilliárd dolláros olaj-, gáz- és napenergia-üzletet kötött

2021, szeptember 10 - 16:52
A francia TotalEnergies 27 milliárd dolláros szerződést írt alá az iraki olaj-, gáz- és napenergia-termelésbe történő beruházásról, miközben a közel-keleti ország akut energiaválsággal küzd. A részleteket a Channel News Asia közölte.
Kategóriák: Energiaválság

Évszázadokra elég olaj- és gáztartalékot hozhat felszínre Oroszország

2021, szeptember 8 - 15:50
A kormány tervei szerint Oroszország elkezdheti feltárni és kitermelni az Északi-sarkvidéken található olaj- és gáztartalékokat. Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint évszázadokra elég nyersanyag található a térségben.
Kategóriák: Energiaválság

Lehet, hogy a chip lesz az új kőolaj

2021, szeptember 1 - 13:00
Az olaj nemcsak világgazdasági, de geopolitikai szempontból is meghatározó tényezővé vált a világban az elmúlt hosszú évtizedekben, de egyre inkább úgy tűnik, kihívója akadt a fekete aranynak. A számítógépes chipek iránt ugyanis hatalmas a globális kereslet, részben épp a zöldenergia elterjedése miatt. Egyesek szerint pedig lehet, hogy a chip az új olaj.
Kategóriák: Energiaválság

Az Ida hurrikán miatt a Mexikói-öböl szinte teljes olajkitermelését leállították

2021, augusztus 31 - 16:54
Az Ida hurrikán fenyegetése miatt a Mexikói-öböl amerikai olajkitermelő kapacitásának mintegy 95 százalékát leállították, elsősorban elővigyázatossági okokból. A lezárások a gázkitermelést és az olajfinomítást is jelentősen érintették.
Kategóriák: Energiaválság

Fontos olajlétesítményeket is érint a természeti csapás

2021, augusztus 30 - 16:46
Az Ida hurrikán vasárnap 4-es kategóriájú viharként ért partot a louisianai Port Fourchon közelében, és óránkénti 240 kilométeres széllel sújtott le a kritikus amerikai olajipari infrastruktúrára. A részletekről a gCaptain hajózási szakportál számolt be.
Kategóriák: Energiaválság

Elképesztő, nem várt fordulat történt az olajpiacon

2021, augusztus 13 - 09:32
Júliusban megfordult az olajpiacon tapasztalt keresletnövekedési trend, és várhatóan a második félév bővülése is visszafogottabb lesz a korábban vártnál ? derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség jelentéséből. Eközben az amerikai kormány arra kérte az OPEC-et, hogy a szervezet és külsős szövetségesei emeljék meg az olajkitermelést.
Kategóriák: Energiaválság

Megdöbbentő nyereségről jelentett a szaúdi olajóriás

2021, augusztus 9 - 10:55
A Saudi Aramco, az olajtermelése és -tartaléka alapján a világ vezető olajcége, 25 milliárd 460 millió dollár adózott eredménnyel zárta az idei második negyedévet, ami 288 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 6 milliárd 600 millió dollárt.
Kategóriák: Energiaválság

A világ legveszélyesebb anyaga: mi a baj a pálmaolajjal?

2021, augusztus 3 - 16:31
Még sosem hallottál róla? Pedig szinte mindenben benne van. Akkor miért ez korunk legveszélyesebb anyaga?
Kategóriák: Energiaválság

Tíz éves a világ legfiatalabb állama, melynek GPD-je 80 százalékát a kőolaj adja

2021, július 31 - 06:17
A Földön ma sem ritka, hogy új államok születnek, és a legfiatalabb önálló ország épp júliusban ünnepelhette függetlenedésének 10. évfordulóját. Dél-Szudán 2011. július 9-e óta független állam.
Kategóriák: Energiaválság