Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 5 óra 52 perc

Az ukránok miatt leállt a Barátság kőolajvezeték

2022, augusztus 9 - 15:50
Oroszország bejelentette, hogy leállítják a szállítást a barátság kőolajvezeték déli ágán, az ukránok miatt. Ellentmondásos hírek jönnek, de a lényeg, hogy egy szakaszon az oroszoknak kellene tranzitdíjat fizetni, az ukránok - ahogy fogalmaztak - nem fogadják el a véres pénzt. Az ukránok célja nyilvánvalóan a Barátság Kőolajvezeték leállítása. Úgy tudjuk, a MOL felajánlotta, hogy kifizetik a tranzitdíjat az oroszok helyett, de nem kaptak választ az ukránoktól.
Kategóriák: Energiaválság

Olajraktár felrobbanása: hihetetlen felvételek a lángoló Kubáról - videó

2022, augusztus 9 - 14:48
Kedden is folytatódott Kubában a múlt héten kigyulladt üzemanyagraktár oltása. A lángok megfékezése akár napokba is telhet, miközben a katasztrófa Kuba egész áramtermelésére is hatással lehet. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért jelent komoly csapást a mostani katasztrófa az amúgy is nehézségekkel küzdő ország gazdaságának.
Kategóriák: Energiaválság

Bloomberg: Az európai országok titokban vásárolnak olajat Oroszországtól

2022, augusztus 8 - 21:55
A dél-európai országok titokban olajat vásárolnak Oroszországtól. A Bloomberg augusztus 8-án számolt be erről a tankerek mozgására vonatkozó adatokra hivatkozva.
Kategóriák: Energiaválság

A nyugati szankciók ellenére is eljut a piacra az orosz olaj, de trükkös utakon

2022, augusztus 5 - 14:29
A Világgazdaság számolt be róla, hogy nyugati szankciók ide vagy oda, Oroszország úgy tűnik, mégis megtalálta a trükkös utakat az olajpiacra. Az egyik új "ösvény" például az egyiptomi El Hamra olajterminálon át vezet.
Kategóriák: Energiaválság

Rengeteg olajat találtak a kakaó országában

2022, augusztus 2 - 15:49
Elefántcsontpart 2023-ra jelentős olajkitermelő országgá kíván válni, amit megtámogat egy most feltárt hatalmas olaj- és földgázlelőhely.
Kategóriák: Energiaválság

Elhagyta Hawaiit az utolsó szénszállító hajó

2022, augusztus 2 - 12:59
Az utolsó szénszállító hajó is elhagyta a napokban a Hawaii-szigeteket. Ezzel az állam még utoljára feltölti az utolsó széntüzelésű erőművét, mielőtt az szeptemberben bezár. Hawaii így teljesen maga mögött hagyja a szénalapú energiatermelést.
Kategóriák: Energiaválság

Így lett Dubaj a világ egyik leggazdagabb városa

2022, augusztus 1 - 11:12
Dubaj ma már a világ egyik üzleti központja, és a turisták által is kedvelt város. Ennek eléréséhez azonban hosszú út vezetett. A település felemelkedése a 19. század végén kezdődött, majd a 20. század második felében gyorsult fel. Bemutatjuk, hogy lett Dubaj a világ egyik leggazdagabb városa.
Kategóriák: Energiaválság

Meghalt a történelem egyik legnagyobb olajkatasztrófáját előidéző hajó kapitánya

2022, július 26 - 12:33
Meghalt az amerikai történelem egyik legnagyobb olajszerencsétlenségéért felelős hajó, az Exxon Valdez egykori kapitánya. Joseph Jeffrey Hazelwood 75 éves volt.
Kategóriák: Energiaválság

240 ezer négyzetkilométer területet bocsátana olajárverésre egy ország

2022, július 20 - 15:51
A Kongói Demokratikus Köztársaság növeli az árverésre bocsátandó olaj- és gázfeltárási területek számát. A környezetvédők szerint azonban ennek borzalmas következményei lehetnek, mivel nem ritkán természetvédelmi területekről van szó, ráadásul alapvető erőforrásoktól vághatják el a helyi lakosokat.
Kategóriák: Energiaválság

Enyhül a nyomás a nemzetközi élelmiszerárakon

2022, július 8 - 11:21
Tovább csökkent az alapvető termények ára a nemzetközi piacokon júniusban ? hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Kategóriák: Energiaválság

Orosz-ukrán háború: drámai hír az európai olajszállításról

2022, július 8 - 10:40
Az orosz bíróság 30 napra felfüggesztette a Caspian Pipeline Consortium munkáját, így a vállalat egy hónapig nem exportálhat olajat Európába. A bíróság közleménye szerint a vállalat a környezetvédelmi követelmények be nem tartása miatt részesült a szankcióban - írja a Reuters.
Kategóriák: Energiaválság

Gigantikus olajmezőt jelentettek be az oroszok

2022, július 7 - 16:33
Az orosz Rosznyeft bejelentette, hogy 82 millió tonnás olajmezőt fedeztek fel az északi sarkvidéki Pecsora-tengerben.
Kategóriák: Energiaválság

Pert nyert a Mol, százmilliárd forintos kártérítéshez juthat

2022, július 6 - 16:03
A magyar olajtársaságnak adott igazat a washingtoni választottbíróság a Mol?INA-ügyben indított eljárásban.
Kategóriák: Energiaválság

Meghalt az OPEC főtitkára

2022, július 6 - 11:41
64 éves korában Nigériában meghalt Mohammed Barkindo, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára - tudatta az állami tulajdonú nigériai nemzeti olajtársaság (NNOC).
Kategóriák: Energiaválság

Brüsszel elítélt terroristákat engedhet szabadon egy kis olcsó olaj reményében

2022, július 6 - 00:25
Belgium rövid időn belül olyan kiadatási egyezményt köthet Iránnal, amely lehetővé tenné a terrorizmus vádjával elítélt bűnelkövetők átadását a két ország között. Noha az erről szóló szerződés már hónapok óta kidolgozás alatt áll, a belga kormány a napokban váratlanul felgyorsította a ratifikációs folyamatot, és az egyezmény vitáját már a héten megkezdik a brüsszeli nemzeti parlamentben. Szakértők szerint a kabinet azért döntöttek így, mert sok nyugat-európai országhoz hasonlóan, Belgium is pánikba esett az egyre csak növekvő energiaárak miatt, és igyekszik helyreállítani a kapcsolatait Iránnal, abban a reménykedve, hogy az iszlám köztársaság ismét jelentős olaj- és gázszállítójává válhat az öreg kontinensnek - írta meg a Ripost. 
Kategóriák: Energiaválság

Szexvideóval akarták lebuktatni a magyar színészt, aki egy amerikai milliárdos lányát szöktette meg

2022, július 3 - 14:05
Kiváló teniszező is volt a női szívek meghódítója, aki az egyik leggazdagabb amerikai olajmágnás lányát is megszöktette. Bemutatjuk Salm Lajos gróf különlegesen izgalmas életét, akinek még a halála is rendkívüli volt.
Kategóriák: Energiaválság

Itt az olajkartell bejelentése a kitermelésről

2022, június 30 - 17:00
Az OPEC+ korábban tett ígéretének megfelelően napi 648 ezer hordóval növeli termelését augusztusban - jelentette be a kőolaj-exportáló országok szervezete csütörtökön a Bécsben tartott havi rendszeres online ülése után.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Balázs: Az oroszok elleni szankciókkal az Európai Unió csak saját magának árt

2022, június 27 - 12:03
Az Oroszország elleni szankciókkal az EU csak saját magának árt ? ez derült ki a Centre for Research on Energy and Clean Air finn kutatóintézet a napokban megjelent, az orosz energiahordozók exportjára vonatkozó elemzéséből - írta Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója hivatalos Facebook-oldalán.
Kategóriák: Energiaválság

Ezektől az országoktól várja Brüsszel az orosz gáz és olaj pótlását - elmondjuk, mindez miért lehetetlen

2022, június 27 - 11:27
Európában egyre súlyosabb problémát jelent a háborús infláció és az energiaárak elszabadulása. Brüsszel az átgondolatlan és pusztán ideológiai alapon hozott döntéseivel mély válságba sodorta az Európai Uniót, ráadásul az olaj után hamarosan az orosz gáz embargójáról is tárgyalások kezdődhetnek, amely ha megvalósul, katasztrofális helyzetet teremthet. A nyugati országok abban reménykednek, hogy Türkmenisztán, Kazahsztán és Azerbajdzsán, a Kaszpi-tenger melletti országok jelenthetik majd a megoldást a problémára. Ugyan ezen országok tényleg jelentős olaj- és földgázkészletekkel rendelkeznek, mégis lehetetlen, hogy pótolják az Oroszországból érkező olajat és gázt. Elmondjuk, miért!
Kategóriák: Energiaválság