Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - olaj
Frissítve: 16 óra 41 perc

Ukrajna duplájára emeli az olajszállítás tranzitdíját, hogy Magyarországot büntesse

2023, március 27 - 13:10
Ukrajna idén már másodszor akarja megemelni a Barátság kőolajvezetéken keresztül a kelet-európai országokba irányuló orosz kőolaj tranzitdíját ? jelentette a Kommerszant című orosz lap az Argus ügynökségre és annak forrásaira hivatkozva ? írta meg az oroszhirek.hu.
Kategóriák: Energiaválság

Több száz hordónyi olaj ömlött a tengerbe Angliában - videó

2023, március 27 - 11:02
Kétszáz hordónyi olaj ömlött a tengerbe Anglia déli részén. A szivárgást már sikerült megfékezni, de arra kérik a lakosságot, hogy ne ússzanak Poole kikötőváros környékén. 
Kategóriák: Energiaválság

Történelmi bejelentést tett a Mol-csoport

2023, március 21 - 08:45
Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezett a Mol-csoporthoz az azerbajdzsáni ACG mezőről, amelyben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos. A 90.000 tonna kőolaj a Seavelvet tartályhajón érkezett a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba, ahonnan aztán az Adria vezetéken keresztül a szlovákiai Slovnaft Finomítóba kerül. Az Azeri Light Mol finomítóiba történő szállítása és finomítása lehetővé teszi, hogy a vállalatcsoport megvalósítsa értékláncának teljes integrációját a kitermeléstől az értékesítésig. Az új forrásból származó kőolaj erősíti a Mol-csoport rugalmasságát és ellenállóképességét, amely különösen fontos az orosz eredetű kőolajtermékek exportjára kivetett EU-s szankciók életbe lépését követően - írja a cég közleménye.
Kategóriák: Energiaválság

Ezek az olajok a legjobbak a konyhában, de nem mindegy, melyiket mire használod

2023, március 14 - 21:30
A napraforgóolaj szinte minden magyar háztartásban megtalálható és népszerűsége, valamint felhasználási lehetőségeinek sora vetekszik a szintén közkedvelt zsírokéval. Egyesek még keverni is szokták a kettőt, mondván, ettől lesz finomabb, igazán házias íze a rántott ételeknek. De tudjuk vajon, hogy pontosan melyik olaj mire is alkalmas? Melyikben lehet rántani és melyiket használjunk inkább csak salátaöntethez?
Kategóriák: Energiaválság

Pokol lesz Hawaii-on, ha nem állítják meg az olaj szivárgását egy luxusjachtból

2023, február 23 - 12:33
Zátonyra futott egy luxusjacht a Hawaii államnál található Honolua-öbölben. A hatóságok azonnal reagáltak, és próbálják enyhíteni a károkat. A hajó elszállítása azonban napokba is telhet.
Kategóriák: Energiaválság

Itt a Mol-csoport jelentése a tavalyi évről

2023, február 17 - 10:47
A Mol-csoport ma közzétette a 2022-es év és a 4. negyedév pénzügyi eredményeit. A változékony külső környezet ellenére a Mol-csoport 1,074 milliárd dollárt (438,8 milliárd forint) termelt 2022 utolsó negyedévében, így az egész éves EBITDA-ja elérte a 4,702 milliárd dollárt (1773,9 milliárd forint). Az upstream és downstream együttesen az eredmény 95 százalékát adta fele-fele arányban, amit az általános pozitív olajipari makrokörnyezet is támogatott. A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben - írja a cég közleménye.
Kategóriák: Energiaválság

Egy országban 14 ezren perelték be az egyik legnagyobb olajvállalatot

2023, február 2 - 14:23
Két nigériai közösség csaknem 14 ezer lakosa perli a Shell olajipari óriást a londoni legfelsőbb bíróságon. A lakosok azt állítják, hogy a vállalat felelős a vízforrásaik szennyezéséért és az életmódjuk tönkretételéért.
Kategóriák: Energiaválság

Rekord profittal zárhatták a tavalyi évet az olajóriások

2023, január 30 - 16:06
Várhatóan rekordnyereségről számolnak be a következő napokban a világ legnagyobb olajipari cégei, 2022-re vonatkozóan. Az előrejelzések szerint az óriásvállalatok együtt mintegy 200 milliárd dolláros éves profitot könyvelhettek el.
Kategóriák: Energiaválság

Az európaiak többsége nem kér az olaj-és gázszankcióból

2022, december 14 - 13:17
Az Európai Bizottság tavasz óta az unió orosz energiaimportjának leépítését sürgeti. A brüsszeli tisztségviselők azzal érvelnek a szankciók kiterjesztése mellett, hogy az energiaszállítások korlátozásával Oroszország ? Európa számára elviselhető költségek árán ? rákényszeríthető a háború lezárására, és hogy a többségi társadalom egyetért ezekkel a törekvésekkel. Az európai polgárok szerint azonban az orosz olaj- és gázszállítások tiltásának több kára lesz, mint haszna Európában - közölte a Századvég. 
Kategóriák: Energiaválság

Hiába teszik tönkre a szankciók Európát, a magyar dollárbaloldal még mindig újabbakat akar

2022, december 8 - 12:38
A hétfőn bevezetett brüsszeli olajszankció következtében szankciós benzinárak alakultak ki Európában, így Magyarországon is el kellett törölni a benzinárstopot. A kormány ezután azonnal úgy döntött, hogy a MOL extraprofitját elvonja, 95 százalékos adót vet ki rá.  A magyar dollárbaloldal azonban továbbra is minden szankciót támogat, ahogy amerikai szponzoraik megkövetelik. A guruló dollárokat ugyanis a baloldal pontosan erre a feladatra kapta, ők pedig a több milliárd forintért cserébe boldogan szolgálják ki a külföldi érdekeket és pontosan azt teszik, amit Washington és Brüsszel akar.
Kategóriák: Energiaválság