Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - gáz
Frissítve: 6 óra 59 másodperc

Titokzatos tömeges megbetegedések, amelyekre máig nincs magyarázat

2022, augusztus 7 - 11:59
Tömeghisztéria, járványhisztéria vagy hisztérikus fertőzés. A pszichológiában mindez annak a jelenségnek adott név, amikor ugyanazok a hisztériás tünetek egyszerre, egynél több embernél és egyértelmű orvosi ok nélkül jelentkeznek. A tudomány gyakran csak egyfajta placebo-hatásként aposztrofálja, ahol a betegség úgy tűnik, mintha valódi lenne, de nem az. A tömeghisztéria okát a tudós társadalom évszázadok óta igyekszik azonosítani. Több kutató úgy véli, hogy a tömeges hisztériák az adott kor barométerei, amelyek tükrözik kollektív félelmeinket. A valódi tünetek mögött meghúzódó elképzelt okok ugyanis felfedhetik az egyes korszakok szorongásait. Most összeszedtük a történelem legizgalmasabb tömeghisztéria eseteit.
Kategóriák: Energiaválság

Hajóztunk a gyilkos tavon, melynek mélyéről ősi veszedelmet emelnek ki

2022, augusztus 6 - 21:19
Egyszerre lenyűgöző, és egy sajátos okból ijesztő is a Kivu-tó látványa. A Kivu egyike az Afrikai Nagy Tavaknak, ugyanakkor potenciálisan a Föld egyik legveszélyesebb, akár milliók életét is kioltani képes természeti képződménye. A sűrűn lakott partvidékű tó mélye ugyanis nagy mennyiségben rejt metánt és szén-dioxidot, ezek pedig a felszínre jutva felfoghatatlan pusztítást végeznének. Ugyanakkor az elmúlt néhány évben elkezdődött a mélyben rejlő gázok hasznosítása. Amikor nemrég eltöltöttünk néhány napot a tónál, bepillantást nyertünk abba, hogyan hasznosítják ezeket a gázokat az energiatermelésben.
Kategóriák: Energiaválság

Döbbenet: 431 százalékkal nőtt egy mosoda gázszámlája

2022, augusztus 6 - 19:46
Egy 46 alkalmazottat foglalkoztató német nagyüzemi mosoda vezetője nem akart hinni a szemének, mikor meglátta, mennyit kell fizetniük az elmúlt hónapok gázfogyasztásáért.
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, mennyi földgáz van a hazai tárolókban

2022, augusztus 5 - 11:57
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint továbbra is megfelelő ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése. Augusztus 1-jére az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban. Az eddig betárolt 3,25 milliárd köbméter az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka - írja a MEKH közleménye.
Kategóriák: Energiaválság

Fontos változást jelentett be az MVM a mérőállás bediktálásának határidejéről

2022, augusztus 2 - 21:25
Minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására az augusztus 1-jei árváltozás miatt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., ezért a bediktálás határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítja - tette közzé a vállalat kedden a honlapján.
Kategóriák: Energiaválság

Szijjártó Péter: Magyarország csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű gázt vásárolni

2022, augusztus 2 - 17:29
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News üzleti tévécsatornáján Maria Bartiromo műsorának volt a vendége kedden New Yorkban, ahol arról beszélt, hogy jelenleg Magyarország a meglévő közép-európai infrastrukturális és földrajzi adottságok miatt csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű földgázt vásárolni.
Kategóriák: Energiaválság

Rezsiemelés Nyugat-Európában: a németek még egy extraadóval is terhelik a gázfogyasztókat

2022, augusztus 1 - 07:21
A német kormány októbertől gázilletéket is kivet, amelyet 2024 március végéig kell fizetniük a háztartásoknak.
Kategóriák: Energiaválság

5 ehető gyomnövény, ami a te kertedben is biztosan ott van

2022, július 27 - 21:24
Mindenki azt szereti, ha a kertje vagy a magaságyásai szépen rendben vannak, ám a gazolás az egyik legjobban utált kerti munka. Átkozódunk, nem értjük, hogy nőhet a gaz ezerszer gyorsabban, mint a paradicsom, vagy a paprika, és sokszor kívánjuk azt, bárcsak a gyomoknak is lenne valami haszna. Van egy jó hírünk: pár gyomnövény szuper finom és szuperegészséges.
Kategóriák: Energiaválság

A gázzal fűtőknek sem kell aggódniuk: kisebb lesz a számla, mint elsőre gondolták volna

2022, július 27 - 09:27
Aki úgy értelmezte az új rezsifizetési szabályokat, hogy havonta 144 köbméter gázt használhat kedvezményesen, tévedett, és ez bizony nagyon jó hír! Különösen azoknak, akik havonta diktálják be a szolgáltatónak a fogyasztásukat. 
Kategóriák: Energiaválság

Megjelent a rezsicsökkentés módosítása: itt vannak az új energia- és földgázárak

2022, július 21 - 11:13
Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök reggel rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a rezsicsökkentés módosításának részleteit.
Kategóriák: Energiaválság

Szijjártó Péter: Hivatalos javaslatot vár a kormány a EB-től a gázfelhasználás csökkentéséről

2022, július 21 - 08:37
A kormány várja a hivatalos javaslatot az Európai Bizottságtól (EB) a gázfelhasználás csökkentéséről - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel az amerikai Fox Newsnak adott interjújában.
Kategóriák: Energiaválság

240 ezer négyzetkilométer területet bocsátana olajárverésre egy ország

2022, július 20 - 15:51
A Kongói Demokratikus Köztársaság növeli az árverésre bocsátandó olaj- és gázfeltárási területek számát. A környezetvédők szerint azonban ennek borzalmas következményei lehetnek, mivel nem ritkán természetvédelmi területekről van szó, ráadásul alapvető erőforrásoktól vághatják el a helyi lakosokat.
Kategóriák: Energiaválság

Oroszország rekordmennyiségű gázt szállított Kínába

2022, július 19 - 10:13
A Gazprom bejelentette, hogy az év első felében 60 százalékkal emelkedett meg a Kínába szállított gáz mennyisége.
Kategóriák: Energiaválság

"Kemény időszak következik" - Dömötör Csaba részleteket árult el az új rezsirendeletről

2022, július 17 - 23:25
Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozással a családokat - emelte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette: az áremelkedések szinte minden európai országban közvetlenül a családokat terhelik.
Kategóriák: Energiaválság

Kit érint a rezsicsökkentés változása?

2022, július 14 - 18:17
Tegnap óta mindenki arra próbál rájönni, hogy vajon mennyi áramot és gázt fogyaszt, ha pedig többet, mint az átlag, mennyivel kell többet fizetnie. Magyarországon nagyjából minden negyedik embert érint a változás.
Kategóriák: Energiaválság

Gazprom: Nem lehet garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését

2022, július 13 - 20:06
A Gazprom orosz állami energetikai óriáscég azt közölte szerdán, hogy nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik kritikus fontosságú létesítmény biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését - írja a Magyar Nemzet.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor: Energia-veszélyhelyzet van Európában

2022, július 13 - 10:48
A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Kategóriák: Energiaválság

Brüsszel elítélt terroristákat engedhet szabadon egy kis olcsó olaj reményében

2022, július 6 - 00:25
Belgium rövid időn belül olyan kiadatási egyezményt köthet Iránnal, amely lehetővé tenné a terrorizmus vádjával elítélt bűnelkövetők átadását a két ország között. Noha az erről szóló szerződés már hónapok óta kidolgozás alatt áll, a belga kormány a napokban váratlanul felgyorsította a ratifikációs folyamatot, és az egyezmény vitáját már a héten megkezdik a brüsszeli nemzeti parlamentben. Szakértők szerint a kabinet azért döntöttek így, mert sok nyugat-európai országhoz hasonlóan, Belgium is pánikba esett az egyre csak növekvő energiaárak miatt, és igyekszik helyreállítani a kapcsolatait Iránnal, abban a reménykedve, hogy az iszlám köztársaság ismét jelentős olaj- és gázszállítójává válhat az öreg kontinensnek - írta meg a Ripost. 
Kategóriák: Energiaválság

Gazdasági sokkot okozna a hirtelen orosz gázstop Európában

2022, június 30 - 10:25
Jelentős makrogazdasági sokkot okozna és megterhelné az államadós-minősítéséket Közép- és Kelet-Európában az orosz földgázszállítások esetleges hirtelen és teljes leállása - áll a Fitch Ratings Londonban bemutatott átfogó térségi tanulmányában.
Kategóriák: Energiaválság

Ezektől az országoktól várja Brüsszel az orosz gáz és olaj pótlását - elmondjuk, mindez miért lehetetlen

2022, június 27 - 11:27
Európában egyre súlyosabb problémát jelent a háborús infláció és az energiaárak elszabadulása. Brüsszel az átgondolatlan és pusztán ideológiai alapon hozott döntéseivel mély válságba sodorta az Európai Uniót, ráadásul az olaj után hamarosan az orosz gáz embargójáról is tárgyalások kezdődhetnek, amely ha megvalósul, katasztrofális helyzetet teremthet. A nyugati országok abban reménykednek, hogy Türkmenisztán, Kazahsztán és Azerbajdzsán, a Kaszpi-tenger melletti országok jelenthetik majd a megoldást a problémára. Ugyan ezen országok tényleg jelentős olaj- és földgázkészletekkel rendelkeznek, mégis lehetetlen, hogy pótolják az Oroszországból érkező olajat és gázt. Elmondjuk, miért!
Kategóriák: Energiaválság