Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - gáz
Frissítve: 13 óra 59 perc

Jövőre elindul a gázszállítás a horvát-magyar összekötő vezetéken

2018, szeptember 1 - 13:55
A Dubrovniki Fórum elnevezésű kül- és biztonságpolitikai nemzetközi tanácsozáson vett részt Szijjártó Péter. A tanácskozáson többek között arról volt szó, hogy Horvátország 2019 végére fizikailag lehetővé teszi, hogy Magyarország gázt vásároljon tőle. 
Kategóriák: Energiaválság

Károsanyag-kibocsátást csökkent, és közben olajországgá válik Panama

2018, augusztus 26 - 09:17
A Panama-csatorna nemcsak a hajózási útvonal és a tengeren töltött idő lerövidüléséhez járul hozzá, hanem ezek révén a tengerjáró hajókhoz köthető emisszió csökkentéséhez is. A csatorna bővítésével az igazán nagy hajók számára is megnyílt a közvetlen óceáni átjáró, miközben Panamában abban bíznak, hamarosan olajkitermelő országgá válhatnak.
Kategóriák: Energiaválság

Új fejezet nyílik a világ legnagyobb járműveinek történetében - képek

2018, augusztus 16 - 16:48
Egyre kevesebb hasznot termelnek tulajdonosaiknak az úgynevezett szupertankerek, azaz a világ legnagyobb tengeri olajszállítói, így azok közül egyre több végezheti hajóbontóban - írja a Bloomberg. A jövő óceáni régi-új slágerei, pontosabban gigahajói, a cseppfolyósított gázt szállító LNG-tankerek lesznek.
Kategóriák: Energiaválság

Beindult a kitermelés a világ egyik legnagyobb tengeri gázplatformján

2018, augusztus 13 - 07:24
Elindult a kitermelés az Ichthys-projektben, mely jelenleg talán a világ legnagyobb gázkitermelő vállalkozása. Az Oilprice ennek kapcsán arról ír, hogy a felhozott gáz nagyja ? cseppfolyósított formában, azaz LNG-ként ? Japánba kerül majd, aminek köszönhetően Ausztrália akár a világ vezető exportálójává is válhat.
Kategóriák: Energiaválság

A hazai szénhidrogén-kitermelés a gázfogyasztás 18-20 százalékát adja

2018, július 9 - 11:02
A hazai kitermelés a teljes magyar gázfogyasztás 18-20 százalékát biztosítja - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn, ahol bemutatta a hivatal és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat kiadványát.
Kategóriák: Energiaválság

Évente 10 milliárd köbméter gáz érkezik majd Azerbajdzsánból Európa felé

2018, június 29 - 12:56
Magyarország szorgalmazza az EU és Azerbajdzsán stratégiai partnerségének megújítását, mert az európai gázbeszerzés diverzifikációjára az azerbajdzsáni gáz felhasználása lehet a megoldás - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteki bakui látogatásáról beszámolva.
Kategóriák: Energiaválság

2022-től új útvonalon érkezhet a gáz Magyarországra

2018, június 13 - 14:32
Az energiaellátás biztonságának garantálása az egyik legjelentősebb kihívás, amely Közép-Európa előtt áll, ezért szükség van a gázbeszerzési útvonalak diverzifikálására, ami Magyarország szempontjából is kritikus fontosságú - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban, miután tárgyalást folytatott Aleksandar Antic szerb energetikai és bányászati miniszterrel, valamint Temenuzska Petkova bolgár energetikai miniszterrel.
Kategóriák: Energiaválság

Ismeretlen objektumok bukkantak fel a galaxisunk centrumában

2018, június 11 - 14:29
Az 1970-es években a csillagászok egy masszív rádióforrást fedeztek fel galaxisunk centrumában. Mint később kiderült, a jelek egy szupernagy tömegű fekete lyuk felől érkeztek, amely a Sagittarius A* nevet kapta. Egy közelmúltbéli kutatásban az is kiderült, hogy nagyjából ugyanebben a régióban további több száz vagy ezer kisebb fekete lyuk is megbújhat. A NASA Chandra röntgenteleszkópjának és a W. M. Keck obszervatóriumnak a legújabb megfigyelése azonban még ennél is izgalmasabb eredményeket hozott: titokzatos objektumok mozognak a központi, nagy fekete lyuk körül.
Kategóriák: Energiaválság

Megállapodott a kormány a Gazprommal a 2019-es orosz gázszállításokról

2018, május 26 - 07:06
Sikerült megállapodni a Gazprommal a Magyarországra irányuló gázszállítások jövő évi mennyiségéről és áráról, illetve megkezdődtek az egyeztetések a 2020-as szállításokról is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel telefonon pénteken, miután részt vett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.
Kategóriák: Energiaválság

Napfelkeltekor kel életre a különös formájú üstökös

2018, május 24 - 14:15
Napfelkeltekor gáz- és porsugarakat lövell ki magából a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös a Rosetta-misszió során készült felvételek tanúbizonysága szerint.
Kategóriák: Energiaválság