Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - gáz
Frissítve: 8 óra 41 perc

Lenyűgöző gázkészleteket termelnének ki a világ legritkább drágakövének országában

2021, október 22 - 16:41
Tanzánia partjainál az elmúlt évtizedben jelentős gázfelfedezések történtek, amelyeket kiaknázva az állam akár Kelet-Afrika potenciális gáznagyhatalmává is válhat. A lenyűgöző gázkészletek felszínre hozásához ugyanakkor hatalmas beruházás is szükséges, ami úgy tűnik, hogy hamarosan meg is valósulhat az ambíciózus elnöknő által vezetett országban.
Kategóriák: Energiaválság

Világsiker lett a rezsicsökkentés

2021, október 20 - 11:20
Számtalan gazdaságpolitikai vívmányt tudhat maga mögött az Orbán Viktor által vezetett nemzeti, konzervatív kormány, melyek meghozatalakor heves nemzetközi támadás alá került Magyarország kormánya. Többek között egy ilyen intézkedés  a magyar rezsicsökkentés is, mely jogosságát az élet és a világgazdasági folyamatok igazolták. A mostani energiaválságban egyre több ország nyúl hasonló szabályozói eszközökhöz - írja a Magyar Nemzet. 
Kategóriák: Energiaválság

Kiderült, melyik évig nő még a világ olaj- és gázkereslete

2021, október 13 - 14:33
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azzal számol, hogy idén napi 5,2 millió hordóval nő a világ olajkereslete, és 2023-ra már visszatér a pandémia előtti szintre, míg a világ gázkereslete 15 százalékkal bővül 2030-ra, döntő részben az ázsiai és csendes-óceáni térség keresletnövekedésének a hatására.
Kategóriák: Energiaválság

Még egy hideg és hosszú tél esetén sem lesz gázhiány Magyarországon

2021, október 12 - 11:13
A rendszerüzemeltetők felkészültek, a hazai tárolók töltöttségi szintje megfelel az elmúlt 10 év átlagának, ezáltal még egy hideg és hosszú tél esetén sem lesz gázhiány Magyarországon ? mondta a Növekedés.hu-nak Deme Krisztián, a Magyar Földgáztároló Zrt. kereskedelem, marketing és szabályozás vezetője. Az európai gáztárolók ellenben több mint 10 éves mélyponton vannak a fűtési szezon kezdete előtt.
Kategóriák: Energiaválság

Rekordot dönthet Oroszország idei európai energiaexportja

2021, október 6 - 17:18
Megdöntheti a 2018-ban elért eddigi abszolút rekordot Oroszország idei energiahordozó-exportja, beleértve a gázkivitelt is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai online energetikai tanácskozáson.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor: Ukrajnának semmi köze a magyar-orosz gázszerződéshez

2021, szeptember 29 - 17:32
A magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze, ez egy magyar szuverenitási kérdés - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a csehországi Ústí nad Labemban.
Kategóriák: Energiaválság

Éles viták kereszttüzébe kerülhet az Északi-sarkkör

2021, szeptember 24 - 22:11
Az északi sarkköri olaj- és gázkitermelés egyre izgalmasabb terület a vállalatok számára. Mindeközben a világ éppen távolodna el a fosszilis tüzelőanyagoktól, vagyis sokan ellenzik, hogy hatalmas projektek induljanak a térségben. Az északi sarkkör tehát a következő évek energiavitáinak fontos terepe lehet.
Kategóriák: Energiaválság

Európa versenyképességére is hatással van a földgáz ára

2021, szeptember 17 - 14:36
Az Európai Unió globális versenyképességét is ronthatja a földgáz drágulása ? mondják a Saxo Bank elemzői. Emellett az áremelkedés környezetvédelmi szempontból is problémát okozhat, mivel elkezdheti a szén felé terelni a gazdaságokat.
Kategóriák: Energiaválság

Irak több tízmilliárd dolláros olaj-, gáz- és napenergia-üzletet kötött

2021, szeptember 10 - 16:52
A francia TotalEnergies 27 milliárd dolláros szerződést írt alá az iraki olaj-, gáz- és napenergia-termelésbe történő beruházásról, miközben a közel-keleti ország akut energiaválsággal küzd. A részleteket a Channel News Asia közölte.
Kategóriák: Energiaválság

Évszázadokra elég olaj- és gáztartalékot hozhat felszínre Oroszország

2021, szeptember 8 - 15:50
A kormány tervei szerint Oroszország elkezdheti feltárni és kitermelni az Északi-sarkvidéken található olaj- és gáztartalékokat. Az orosz miniszterelnök-helyettes szerint évszázadokra elég nyersanyag található a térségben.
Kategóriák: Energiaválság

Idén csaknem 750 millióból fejleszt az E.ON Zalaegerszegen

2021, július 22 - 07:37
Több mint hárommilliárd forintos beruházást hajtott végre 2015 óta Zalaegerszegen az E.ON Hungária Csoport, ebből idén mintegy 750 millió forintot fordítanak az áram- és a gázhálózat bővítésére és rekonstrukciójára - közölte sajtótájékoztatón az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója, egyben az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgató-helyettese.
Kategóriák: Energiaválság

Egyetlen gáz eldöntheti a milliárdosok űrversenyét

2021, július 19 - 10:34
Van egy gáz, amelyben bővelkedik az univerzum, de amely a Földön csak viszonylag csekély mértékben áll rendelkezésünkre. Ez pedig komoly gond lehet, mivel számos iparágban kritikus fontosságú, például az egészségügyben vagy a technológiai szektorban. Ráadásul még a milliárdosok űrversenyére is döntő hatással lehet. Ez a gáz a hélium. Most, hogy Richard Branson milliárdos vállalkozó az űr széléig jutott, a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos pedig hamarosan szintén űrturistáskodni indul, az űrverseny kevésbé szenzációs, ám annál fontosabb szempontjaira is ráirányulhat a figyelem, mint például erre a gázfélére.
Kategóriák: Energiaválság

Ezért fogyott jóval több gáz májusban, mint egy évvel korábban

2021, július 8 - 13:07
A 2020. májusi adatokhoz képest idén májusban 19,5 százalékkal volt magasabb a hazai fölgázfogyasztás. A növekedés hátterében a gáztüzelésű erőművek magasabb kereslete, a hónap első felében tapasztalható alacsonyabb átlaghőmérséklet és az otthoni munkavégzés áll ? derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májusi trendeket elemző földgázpiaci jelentéséből.
Kategóriák: Energiaválság