Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - gáz
Frissítve: 16 óra 28 perc

Horvát államfő: Az EU háromszor drágábban veszi a gázt az Egyesült Államoktól

2022, november 29 - 19:34
A gáz nem árucikk, hanem erőforrás, amely biztonságot, függetlenséget és erőt ad. Az Európai Unió (EU) pedig jelenleg olyan helyzetben van, hogy az Egyesült Államoktól veszi a gázt "háromszor drágábban" - jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő kedden Zágrábban, a horvát-szlovén gazdasági fórumon.
Kategóriák: Energiaválság

Elárulta a Mol, hogy mit tervez Algyőn

2022, november 29 - 15:14
Még sokáig a hagyományos olaj- és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetőségét - mondta Kardos László, a társaság algyői termelési régió vezetője újságíróknak a helyszínen.
Kategóriák: Energiaválság

A magyar háztartások energiaköltségei továbbra is az egyik legalacsonyabbak

2022, november 9 - 13:00
Amíg októberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások Európában az egyik legalacsonyabb áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.
Kategóriák: Energiaválság

Így nyernek a spekulánsok az orosz-ukrán háborún

2022, október 31 - 12:41
Míg ukránok milliói kényszerülnek arra, hogy otthonukat elhagyva meneküljenek a háború elől, és európaiak szintén milliói rettegnek attól, hogy nem tudnak megélni az egekbe szökő energiaárak és a szankciók infláció miatt, addig vannak, akik rengeteget keresnek a háborún, egyenesen mások tragédiáján nyerészkednek. Mondjuk a részleteket.
Kategóriák: Energiaválság

Orbán Viktor: Erősödni fognak Európában a békepárti hangok

2022, október 28 - 09:48
Mindenki megpróbálja kihasználni Európa szorult helyzetét, a magas energiaárakkal szemben egyetlen megoldás van: minél több gázt kell beszállítani a kontinensre. Ebben az esetben lemennek majd az árak - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, most a tározók feltöltése miatt néhány hónapig van elegendő gáz Európában, de ezt követően, ha nem lesz elegendő mennyiség, hamarosan ismét drágulhat a földgáz. A kormányfő kiemelte, lehet, hogy Európában nincs elég az energiahordozóból, de ez Magyarországra nem vonatkozik. A kormány olyan szerződéseket kötött, amelyek biztosítják az ország gázellátását.
Kategóriák: Energiaválság

Senkit ne tévesszen meg a gázárak zuhanása

2022, október 26 - 07:32
Köszönő viszonyban sincs a valósággal az az állítás, hogy a gáz árának jelenlegi csökkenése az energiaválság végét jelentené. Csupán egy pillanatnyi állapotról van szó szerencsés csillagzat alatt, ami bármikor a feje tetejére állhat. A helyzet ugyanis változatlan: ha hideg lesz a tél ? és erre van esély ?, akkor azonnal visszatér a 300 euró fölötti tőzsdei jegyzés - írja a Világgazdaság.
Kategóriák: Energiaválság

Mérséklődött a gáz ára, és ez nagyon jót jelent

2022, október 25 - 12:56
Javultak a gazdasági kilátások, miután enyhült az energiaárak okozta sokk az elmúlt hetekben a VIlággazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint. A növekedés minden szakértő szerint fékeződik, de összességében 2023-ban is pozitív tartományban maradhat.
Kategóriák: Energiaválság

Szenzációs hír érkezett a hazai földgáztárolókról

2022, október 21 - 12:07
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) október 15-ei adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 4,938 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 78,02 százaléka. Az éves fogyasztásarányos töltöttség 49,41 százalék, ami 22,22 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál.
Kategóriák: Energiaválság

Az ársapkának álcázott gázszankcióval Brüsszel Amerikának szolgáltatja ki Európát

2022, október 20 - 10:28
Brüsszel ársapkának álcázva szeretné elérni, hogy az Európai Unió szankciókat vezessen be az orosz gázra. Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban jelezte, hogy amennyiben ez megtörténik, akkor többet nem fog gáz érkezni Oroszországból Európába, és hasonlóan nyilatkozott a napokban a Gazprom vezérigazgatója is, aki a szerződések egyoldalú felrúgására hivatkozott. Egy ilyen intézkedés tehát hatalmas gázhiányt okozna a kontinensen, ami még feljebb hajtaná az árakat. Az Európai Bizottság ráadásul megint elővette a Covid-járvány alatt már megbukott ötletet: megint szeretnék elérni, hogy akárcsak a vakcinabeszerzés esetében, ismét közösen legyen jelen az Unió a piacon. A vásárlást a tagállamok helyett tehát az az Ursula von der Leyen irányítaná, aki óriási korrupciós botrányba keveredett a vakcinák miatt. Eközben az Európai Unió folyamatosan veszi a sokkal drágább amerikai cseppfolyósított gázt, vagyis az orosz függőséget amerikaira cseréli Európa.
Kategóriák: Energiaválság

Az újabb szankció, a gázársapka az orosz gázszállítás leállításához vezetne

2022, október 18 - 16:50
Az ársapkának álcázott újabb szankcióról szeptember eleje óta vitáznak a tagállamok vezetői, és az eheti uniós csúcstalálkozón is téma lesz. Magyarország nem támogatja a gázársapka bevezetését, az ugyanis az árak további emelkedéséhez és az ellátásbiztonság csorbulásához vezetne. Oroszország pedig többször egyértelművé tette: ha jön az ársapka, nem szállít több gázt az EU-ba.
Kategóriák: Energiaválság

Rengeteget keres az Egyesült Államok az Európának eladott földgázon

2022, október 18 - 12:51
Az amerikai ár négyszereséért adja el az Egyesült Államok a földgázt Európának, ami egyre több kritikát vált ki. Olcsóbb gázra azonban a jövőben sem számíthatunk, de a tartós ellátásban segítene, ha Európa pénzt fektetne az amerikai LNG-termelésbe.
Kategóriák: Energiaválság

Emmanuel Macron meglepően keményen üzent Amerikának

2022, október 17 - 11:58
Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzni a viszonyt az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát a ?barátságosabb viszonyra" ? azaz arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat ? írja a Mandiner a Bloombergre hivatkozva.
Kategóriák: Energiaválság

Hatalmas bejelentést tett a kormány: sosem látott mértékű béremelést kapnak a hazai pedagógusok

2022, október 13 - 14:06
A 2022. október 13-i kormányinfó legtöbbet vitatott témája minden bizonnyal a magyar pedagógusok fizetése volt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel és más napirendi pontokkal kapcsolatban is jelentőségteljes bejelentéseket tett a sajtótájékoztatón.
Kategóriák: Energiaválság

Továbbra is a magyarok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat Európában - itt vannak a részletek!

2022, október 11 - 13:33
A magyarok továbbra is a legvédettebbek az európai energiaár-emelkedéstől, ez derült ki egy friss felmérésből. Van olyan európai ország, ahol áramért a magyar árak hétszeresét, a gázért pedig a tizenhétszeresét kell fizetni. Szeptemberben több európai városban is brutálisan megemelkedett a gáz és az áram, a magyar családok azonban ? az augusztusban bevezetett változásokkal együtt is ? példátlanul alacsony áron jutnak energiához.
Kategóriák: Energiaválság

Brüsszel értelmetlen szankciói Európának ártanak, Amerikát viszont gazdagítják

2022, október 5 - 13:19
Számos Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésről döntött a nyugati világ az ukrajnai háború kitörése óta, és egyre nyilvánvalóbb, hogy ezek a szankciók ? azon túl, hogy Európának kárt okoznak és Oroszországot nem rendítik meg ? az Egyesült Államoknak kifejezetten jól jönnek. Az Oroszországgal és az orosz energiahordozókkal szembeni fellépés ugyanis azt hozta magával, hogy Európa kénytelen máshonnan beszerezni az olajat vagy a gázt, Amerika pedig már évek óta vár a lehetőségre, hogy átvegye a beszállítói szerepet. Az európai energiaválság miatt ráadásul több cég is áttelepült az USA-ba. Az sem lehet véletlen, hogy a tőzsdespekulánsok ? köztük Soros György ?százmilliókat keresnek a háború és a szankciók okozta bizonytalanság közepette.
Kategóriák: Energiaválság

Már sehol sem ömlik a gáz a tengerbe

2022, október 2 - 17:26
Már az Északi Áramlat-1 gázvezetéken sem ömlik a gáz a tengerbe. Erről tájékoztatta vasárnap a dán hatóságokat az üzemeltető, a Nord Stream AG.
Kategóriák: Energiaválság

Itt a legújabb hír az orosz gázról!

2022, október 1 - 20:50
Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat 2 vezetéken - közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője. Joe Biden amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy (nyilvánvalóan az ukránok támagatása érdekében) elpusztítja az Északi Áramlat vezetékét.
Kategóriák: Energiaválság

Fontos félreértéseket tisztáz az MVM Next a rezsiszámlákkal kapcsolatban

2022, szeptember 29 - 10:18
Az egyetemes szolgáltató ügyfelei többféleképpen is módosíthatják, hogy mennyi gázt kívánnak vételezni fűtési, és mennyit egyéb célra, válthatnak a diktálós és az átalánydíjas fizetés között, és csökkenthetik a várható éves felhasználásuk nagyságát is. Ám bármit is lépnek, ha az év során nem használnak többet a kedvezményes áron vásárolható mennyiségnél, akkor a végső elszámolásnál nem is fizetnek többet - írja a Világgazdaság.
Kategóriák: Energiaválság

A gáz árának szabályozásán dolgozik a német pénzügyminisztérium

2022, szeptember 22 - 11:06
Az áram után a földgáz árát is korlátozhatják Németországban, a pénzügyminisztérium külön munkacsoportot alakított a szabályozás előkészítésére - jelentették csütörtökön német hírportálok.
Kategóriák: Energiaválság