Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - válságkezelés
Frissítve: 10 óra 34 perc

Matolcsy György: Visszatérnek-e az 1970-es évek?

2022, január 15 - 09:02
Egyre többen egyre több hasonlóságot látnak az 1970-es és a 2020-as évtizedek között. Adódik a kérdés: visszatérnek-e a '70-es évek a mi évtizedünkben? A válasz röviden: nem, mert semmi sem ismétlődik azonosan a történelem során. Hosszabban pedig: igen, mert a világpolitika, a gazdaság és a pénz területén sok hasonlóság lehet a két évtized között. Az élet és a történelem kettős törvénye az ismétlés és a változtatás. Mindkettő egyszerre lehet érvényes az 50 évvel ezelőtti 1970-es és a mostani, 2020-as évekre. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének írása.
Kategóriák: Energiaválság

A válságkezelés módja mutatja meg, mi a különbség a jobboldal és a sikertelen baloldal között

2021, december 23 - 12:50
Jól mutatja a baloldali és a jobboldali kormány válságkezelése közötti különbséget, hogy míg a 2008-as válság alatt 212 ezer munkahely szűnt meg, addig a jobboldal a világjárvány okozta válság során nemcsak megvédte a munkahelyeket, de a vállalkozásokkal közösen még újakat is hozott létre - mondta el az Origónak adott interjúban György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László kiemelte, hogy ma 38 ezer fővel dolgoznak többen, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Az államtitkár azt is elárulta az Origónak, hogy szerinte míg a baloldal nyíltan a rezsicsökkentés eredményeinek eltörlésével kampányol, ellenzi a benzinár csökkentését és a minimálbér-emelést, illetve adóemeléssel fenyeget, a kormányoldal nemrég szavazta meg Magyarország történetének valaha volt legnagyobb adócsökkentését. A beszélgetés a hét elején készült.
Kategóriák: Energiaválság

Matolcsy György: A jegybank sikeresen vett részt a válságkezelésben

2021, november 8 - 13:58
A jegybank sikeresen vett részt 2020-ban a válságkezelésben; intézkedéseinek eredménye az is, hogy tavaly az infláció a toleranciasávon belül, a jegybanki cél körül alakult: átlagosan 3,3 százalék volt - értékelte Matolcsy György jegybankelnök hétfőn, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020-as üzleti jelentését és beszámolóját az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Kijelentette: Magyarország jegybankja 2020-ban is sikerrel teljesítette a küldetését és a törvény által megszabott feladatait.
Kategóriák: Energiaválság

Varga Mihály: Idén 6,8 százalékkal nőhet a gazdaság

2021, november 4 - 12:54
Az energiaárak megugrása, az infláció megemelkedése és a vírushelyzet romlása miatt a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi várakozásait csökkentve, 6,8 százalékos gazdasági növekedésre számít idén - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) nemzetközi biztosítási konferenciáján csütörtökön Budapesten.
Kategóriák: Energiaválság

Szijjártó Péter: Tények igazolják a kormány válságkezelési stratégiájának sikerességét

2021, október 29 - 15:37
Nem pusztán politikai kijelentés, hanem tények bizonyítják, hogy sikeres volt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csillapítását célzó magyar kormányzati stratégia - hangoztatta a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
Kategóriák: Energiaválság

Sikeresnek bizonyult a kormány válságkezelési stratégiája

2021, október 25 - 14:24
Sikeresnek bizonyult a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csillapítását, a tömeges munkanélküliség megelőzését célzó magyar kormányzati stratégia - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Kategóriák: Energiaválság

Válságkezelések a mérlegen: a baloldal képtelen volt kezelni a munkanélküliséget

2021, október 6 - 21:17
Az elmúlt két évtized egyedi lehetőséget kínál a hazai elemzőknek a baloldali és jobboldali gazdaságpolitika sikerességének patikamérlegen történő összevetésére. 2008-ban hat év baloldali kormányzás után érte el Magyarországot a globális pénzügyi válság forgószele. 2020-ban pedig egy tíz év hosszú jobboldali konzervatív ciklus után "támadta meg" gazdaságunkat a koronavírus - olvasható a Századvég Gazdaságkutató elemzésében.
Kategóriák: Energiaválság