Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - extrém időjárás
Frissítve: 12 óra 52 perc

A klímaváltozás több villámcsapát indít be az Arktiszon

2021, június 17 - 08:39
Alaszka felett az északi szélessség 65 foknál magasabban észlelt villámcsapások kb. 35.000-ről kb. 240.000-re gyarapodtak 2010-től 2020-ig, egy a Geophysical Research Letters geofizikai magazinban március 22-én megjelent tanulmány szerint. A villámcsapás követi az emelkedő hőmérsékletet a régióban, és a tudósok úgy gondolják, hogy a melegebb klíma tüzelőanyaggal látja el a viharokat. A kutatók megmutatták, hogy a villámlások száma az Arktiszon az északi szélesség 65 fok felett növekszik és, hogy a villámcsapások hányadának növekedése a globális villámcsapásokhoz képest jól korrelált a globális hőmérséklet anomáliával.
Kategóriák: Klímaváltozás

Pusztulnak a korallzátonyok

2021, június 14 - 20:40
Globálisan súlyos helyzetben vannak a korallzátonyok. Van, ahol már elérték a kritikus helyzetet, el kezdődött a feloldódásuk, vagyis pusztulnak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Természeti jelenségek adják fel a leckét a szakértőknek

2021, június 3 - 10:02
Vízszintes tornádók, földből kicsapó villámok és rejtélyes zöld égi fények ? néhány olyan természeti jelenség, amelyet látva sokszor a szakértők is rácsodálkoznak: vajon hogyan alakulhatott ki? A Viasat Nature Furcsa Föld című műsora 2021. június 5. szombat 20:20-tól ilyen meglepő és sokszor sokkoló fenoménokat sorakoztat fel. A sorozat azonban nem csupán bemutatja, de meg is magyarázza ezeket a bizarr eseményeket ? ehhez pedig szemtanúk beszámolóit, helyszíni felvételeket, tudományos kísérleteket és vezető tudósok szakértelmét hívja segítségül.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kína károsanyag-kibocsátásának mértéke túlszárnyalja az összes fejlődő országét együttvéve

2021, május 7 - 17:35
Kína éves károsanyag-kibocsátásának mértéke túlszárnyalja az összes fejlődő országét együttvéve. A Rhodium Group amerikai agytröszt becslései szerint a bolygó legnépesebb országa 2019-ben először lépte túl a 14 gigatonnányi szén-dioxid-ekvivalenst, amely a világ emissziójának 27 százalékát jelenti.
Kategóriák: Klímaváltozás

Extrém időjárást okoz a klímaváltozás Magyarországon: nem fogunk örülni annak, ami ránk vár

2021, május 7 - 16:42
Fokozódó, extrém szélsebességű viharokat és ezzel együtt növekvő viharkárokat hoz a klímaváltozás Magyarországon - állapította meg Péliné Németh Csilla meteorológus pénteken a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően oldalon közzétett cikkében.
Kategóriák: Klímaváltozás

Akár tíz éven belül eltűnhetnek Németország gleccserei

2021, április 29 - 19:11
Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit, akár tíz éven belül elolvadhat az "örök" jég - derült ki a csütörtökön Münchenben bemutatott második bajorországi gleccserjelentésből.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kevesebb, mint a felére csökkent a kacsacsőrű emlősök élettere a klímaváltozás miatt

2021, április 27 - 17:43
Kevesebb, mint a felére csökkent a kacsacsőrű emlősök élettere, számuk pedig 30 százalékkal esett vissza a klímaváltozás miatt.
Kategóriák: Klímaváltozás

WMO: a három legmelegebb év között van 2020

2021, április 19 - 21:03
A koronavírus-világjárvány feltartóztatását célzó korlátozások sem tudták elejét vennie annak, hogy 2020 a három legmelegebb év egyike legyen a meteorológiai feljegyzések kezdete óta - közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).
Kategóriák: Klímaváltozás

ENSZ: fogytán az idő a klímaváltozás "katasztrofális" hatásainak megelőzésére

2021, április 19 - 19:41
Fogytán az idő az éghajlatváltozás "katasztrofális" hatásainak megelőzésére, 2021-nek a cselekvés évének kell lennie - figyelmeztetett hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár, néhány nappal az amerikai kezdeményezésű klíma-csúcstalálkozó előtt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a termesztőket a klímaváltozás elleni küzdelemben

2021, április 19 - 18:58
Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a klímaváltozás elleni küzdelemben a kávétermesztőket.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az emberi tényezők miatt csökken az esőzés mértéke Közép-Ázsiában

2021, április 16 - 17:31
Az üvegházhatású gázok és az emberi tevekénységből származó aeroszolok okozzák az esőzés mértékének csökkenését Közép-Ázsia északi részén.
Kategóriák: Klímaváltozás