Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - extrém időjárás
Frissítve: 8 óra 40 perc

Ketten meghaltak a Szicíliát sújtó heves viharokban - videó

2021, október 27 - 10:37
Legalább ketten meghaltak a Szicíliát napok óta sújtó heves esőzésekben, viharokban. A sziget egy része víz alá került, a polgári védelem pedig a legsúlyosabb riasztást adta ki Dél-Olaszország, és Szicília egyes részeire. Ráadásul a Szicíliai Gazdálkodók Szövetsége szerint vasárnap néhány óra alatt több mint 300 mm csapadék hullott, ami csaknem fele annak, mint amennyi átlagosan egy év alatt várható a Földközi-tenger szigetén -írja a Sky hírportál.
Kategóriák: Klímaváltozás

A fosszilis tüzelőanyagok globális kitermelési tervei kétszerese annak, amit biztonságosan elégethetünk

2021, október 21 - 16:17
A világ országai a Párizsi Klímaegyezmény legszigorúbb éghajlatváltozási célja által megengedett fosszilis tüzelőanyagok több mint kétszeresének kitermelését tervezik, állapította megy az Egyesült Nemzetek Szervezetének analízise.
Kategóriák: Klímaváltozás

A globális felmelegedés további felmelegedést okoz, ezt állapítja meg egy új paleoklíma tanulmány

2021, szeptember 23 - 21:06
Egyre világosabb, hogy az utóbbi években tapasztalt hosszú szárazság, rekordöntő hőség,  erdőtüzek, s gyakori extrémebb viharok közvetlen következményei a globális hőmérséklet emelkedésnek. Egy új, a földtörténeti extrém klímaeseményekről szóló, és a Science Advances magazinban augusztus 10-én megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a bolygó volatilisebbé válhat, ahogy melegszik.
Kategóriák: Klímaváltozás

Amerikai kutatók jelentős lépést tettek a tornádók előrejelzésében

2021, szeptember 15 - 21:44
A Stanford Egyetem tudósi rájöttek, hogy pontosan mi okozza a tornádókat. A tanulmány épp egy héttel azután jelent meg, hogy szupercella, viharok és tornádók, az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó rekordot döntő óriási esőzést és villámáradásokat okoztak a régióban. A tanulmányt jegyző kutatók azt állítják, hogy megállapításaik előrejelzést adhatnak a tornádó kockázatáról,  az orkánokról, és jégverésről, különösen olyan helyeken, ahol a Doppler-radar rendszeren alapuló technológia nem működik, vagy nem használható.
Kategóriák: Klímaváltozás

A Stanford Egyetem kutatói mesterséges intelligenciával tárják fel az extrém időjárás rejtélyeit

2021, szeptember 14 - 20:38
Mesterséges intelligencia segít a tudósoknak megérteni, hogy miért egyre gyakoribbak az extrém csapadékos napok Középnyugaton, az Egyesült Államokban. Segíthet a tudósoknak a jobb előrejelzések elkészítésében, és hogy ezek, illetve más extrém időjárási események hogy fognak változni a jövőben.
Kategóriák: Klímaváltozás

Sivatagosodás és pusztító árvizek várnak ránk, ha nem cselekszünk

2021, szeptember 6 - 10:07
Hirtelen lezúduló csapadék, villámárvizek, hosszú aszályok és emberemlékezet óta nem látott forróság jellemzi az idei nyarat. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tudományos bizonyítékokkal alátámasztott legfrissebb jelentésében bemutatta, hogy nem csupán érzéki csalódásról vagy a véletlenek összjátékáról van szó: az éghajlatváltozás itt van velünk, a saját bőrünkön érezhetjük, és csakis rajtunk múlik, hogy mekkora veszteségekkel vészeljük át a küszöbön álló klímaválságot.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az idei texasi hideg krízis az olvadó Jeges-tenger jegével áll kapcsolatban

2021, szeptember 3 - 18:13
Az extrém hideghullámot, ami emberek millióit hagyta áram nélkül múlt télen, úgy tűnik, hogy valószínűleg a több ezer kilométerrel arrébb lévő Jeges-tenger jegének olvadása okozta, sugallja egy kutatás.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az extrém áradások Európában kilencszer valószínűbbek a klímaváltozás miatt

2021, augusztus 27 - 17:20
Az extrém esőzés, ami Európa részeit pusztította múlt hónapban valószínűbbek és súlyosabbak voltak a klímaváltozás miatt, egy új jelentés szerint. A felhőszakadások, melyek végigsöpörtek Németországon és Belgiumon júliusban, 3-19 %-kal intenzívebbek és 1.2-9-szer valószínűbbek voltak az ember okozta felmelegedés miatt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagytömegű vulkánok jobban hűthetik a Földet egy melegedő világban

2021, augusztus 26 - 14:08
Kevés erő a Földön, ami erőteljesebb, mint egy nagy vulkánkitörés. Amikor legnagyobb erejükben vannak a vulkánok több millió tonna részecskét dobnak be az atmoszférába, melyek blokkolják a Napot, ami képes lehűteni a Földet majdnem 5 évig, veszélyeztetve a gabonát és nyár nélküli éveket idéz elő. A legfrissebb, a fülöp-szigetei Pinatubo-hegy kitörése 1991-ben, átmeneti 0.5 Celsius-fokos globális hőmérséklet esést okozott.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az IPCC legrosszabb forgatókönyve szerint a globális felmelegedés eléri a 4.4 Celsius-fokot

2021, augusztus 19 - 08:02
Egy klíma tudomány állapotáról szóló összegzésben, melyben augusztus 6-án 195 ország megegyezett és 8-án publikáltak, az IPCC jelentése szerint várhatóan a Föld eléri a kritikus 1.5 Celsius-fokos melegedési küszöbértéket a következő 20 éven belül a klímaváltozásnak köszönhetően, függetlenül attól, hogy a globális kormányok csökkentik az üvegházgáz emissziókat. A klímakatasztrófa elkerüléséhez sürgősen cselekedni kellene és ehhez összefogásra volna szükség.
Kategóriák: Klímaváltozás

A Föld 20 éven belül eléri az 1.5 Celsius-fokos klíma limitet, közli az IPPC jelentés

2021, augusztus 16 - 17:14
Várhatóan a Föld eléri a kritikus 1.5 Celsius-fokos melegedési küszöbértéket a klímaváltozásnak köszönhetően a következő 20 éven belül, függetlenül attól, hogy a globális kormányok csökkentik az üvegházgáz emissziókat, mind az öt fő forgatókönyv szerint, amit a tudományos jelentés megvizsgált.
Kategóriák: Klímaváltozás