Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - extrém időjárás
Frissítve: 3 óra 50 perc

Tudjuk, hogy változnunk kéne, mégsem tesszük

2022, március 28 - 13:46
Tudjuk, hogy változnunk kéne, mégsem tesszük: az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése szerint egy rövid időablak áll előttünk, amíg megmenthetjük azokat az ökoszisztémákat és fajokat, amelyekkel együtt nőttünk fel, és amelyek kultúránk központi elemei, és nyelvünk alapját képezik. - írja a Kék Bolygó Alapítvány közösségi oldalán.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János látogatása a Pilisi Parkerdőben

2022, március 27 - 21:45
Áder János köztársasági elnök ? Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára kíséretében ? 2022. március 21-én látogatást tett a Pilisi Parkerdőben, ahol megtekintette a 2014-ben jelentős jégkárt szenvedett, azóta helyreállított területeket, valamint tájékozódott a Pilisi Parkerdőben folyó örökerdő-gazdálkodás részleteiről. A látogatás érdekessége, hogy a jégkár következményeinek helyreállítására 2015-ben Áder János kezdeményezett társadalmi összefogást.
Kategóriák: Klímaváltozás

Még mindig érvényben van a tűzgyújtási tilalom!

2022, március 25 - 10:17
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában, és a tűz eloltásában, ezért ismételten szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben! ? írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hogyan alakul a vízbáziskészlet mennyisége és minősége a jövőben?

2022, március 22 - 21:29
Gödöllő, 2022.03.22 - Az ENSZ Vízügyi Szervezete (UN-Water) minden évben egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnapjának mottója is kapcsolódik. Ez 2022-ben a ?Felszín alatti vizek - Láthatóvá tenni a láthatatlant". A jeles nap alkalmából a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Környezettudományi Intézete Nemzetközi Víztudományi Konferenciát szervezett, illetve számos kutatása kapcsolódik a nélkülözhetetlen természeti kincshez.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az ausztrál fekete nyár megatüzei károsították az ózonréteget

2022, március 19 - 16:33
A déli félteke közepe feletti ózon szintek 13 %-kal csökkentek Ausztrália feljegyzett legsúlyosabb tüzei után, a füst indukálta kémiai reakciók miatt.
Kategóriák: Klímaváltozás

A kisebb sűrűségű erdők ellenállóbbak a többes stresszel szemben

2022, március 7 - 21:18
Egy reziliens erdőben sokkal kevesebb a fa, mint amihez szokva vagyunk a Kaliforniai Egyetemnek az erdőtüzek hatásairól publikált tanulmánya szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Modern technológiai eszközökkel vizsgálják a Bermuda-háromszög rejtélyeit

2022, január 10 - 10:51
A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legszelesebb területe: évente átlagosan 130 nagyobb viharral kell itt számolni, ráadásul az év felében pusztító hurrikánok is megjelennek. Számos tragédia történt már itt, de vajon mindegyikért a természeti jelenségek a felelősek? Ezt kutatta egy tudományos forgatócsapat, és azt tapasztalta, hogy a katasztrófák mögött sokszor emberi mulasztások is szerepet játszanak. A Bermuda-háromszög titkai című látványos dokumentumsorozatot itthon a Viasat History történelmi csatorna tűzi képernyőre január 10-12. között 21 órától, amely a jövőbeli technológia áttörésekről, így például az új generációs fekete dobozról is mesél.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rengeteg hó esett Tokióban, négy év után adtak ki emiatt figyelmeztetést

2022, január 6 - 13:28
A japán fővárosban négy év óta először adtak ki figyelmeztetést a hatóságok, a város teljes területén. A környéken helyi idő szerint kora délutánra már öt centiméter hó esett, de az előrejelzések szerint további havazás várható.
Kategóriák: Klímaváltozás

?Hamis? évgyűrűk új adatokat nyújthatnak a régmúlt hurrikánokról

2021, december 21 - 21:09
Az évgyűrűk megmutathatják a vihar gyakoriságban évezredek alatt történt változásokat.
Kategóriák: Klímaváltozás

2021 áttekintése: Az időjárási rekordok nem csak megdőltek, csúcsot döntöttek

2021, december 17 - 16:54
A rekordtörő tüzek, fagyok és csapadék világszerte teljesen túl világossá tette, hogy az extrém időjárás gyorsan az új normává válik.
Kategóriák: Klímaváltozás