Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímavédelem
Frissítve: 10 óra 35 perc

A magyar vállalatok ismerik és reálisan ítélik meg a klímacélokat

2021, június 17 - 12:11
Az Európai Unió vezetése 2019-ben fogadta el új, Tiszta energia minden európainak című szabályozási csomagját, aminek fókuszába az energiaszektor dekarbonizációja került. A közösség ambiciózus kibocsátáscsökkentési céljainak elérésében kulcsszerepük lesz a vállalatoknak, így a tagországok szakpolitikai érdeke megismerni a területükön működő gazdasági társaságok éghajlatvédelemmel összefüggő törekvéseit. A Századvég egy 2020-as kutatás keretében mérte föl a magyar vállalatok klímatudatossággal, karbonsemlegességgel és energiahatékonysággal kapcsolatos általános attitűdjét, valamint terveit.
Kategóriák: Klímaváltozás

A klímavédelmi intézkedések káros hatással lehetnek a faji sokszínűségre

2021, június 10 - 19:28
A klímavédelmi intézkedések káros hatással lehetnek a faji sokszínűségre - figyelmeztettek a veszélyre tudósok.
Kategóriák: Klímaváltozás

A klímavédelem költségeit a nagy szennyező vállalatok fizessék meg!

2021, május 25 - 15:24
A magyar kormány álláspontja az, hogy a klímavédelem költségeit nem az emberekkel, hanem a nagy szennyezőkkel, a nagyvállalatokkal kell megfizettetni - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egyre könnyebb ellenőrizni, valóban klímabarát-e egy adott befektetés

2021, május 5 - 15:24
Sokan egyre etikusabb fogyasztói döntéseket hoznak, például kevesebb műanyagot vásárolnak vagy csökkentik a húsfogyasztást annak érdekében, hogy egy fenntarthatóbb és zöldebb jövőt hagyhassanak az utódaikra. Ennél jóval kevesebben hoznak azonban hasonló ?klímabarát" döntéseket a pénzügyi befektetéseik terén, holott egy kis utánajárással könnyen kideríthető lenne, hogy a megtakarított forintokat mibe is fektetik a bankok.
Kategóriák: Klímaváltozás

A rezsicsökkentésből és a munkahelyek megvédéséből nem enged a kormány

2021, március 23 - 11:01
A baloldalnak csak addig fontos a környezet védelme, amíg üres jelszavakat skandálhatnak. Karácsony Gergely másfél éve tartó főpolgármestersége is rámutat: a gyakorlatban semmit nem tesznek a klíma és a természet védelme érdekében, csak rontanak a helyzeten, például a budapesti szemetesek negyedének a leszereltetésével ? többek közt erről beszélt az Origo.hu-nak Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy a kormány a koronavírus-járvány egy éve alatt is folytatta a munkát a teremtett világ védelméért, amelyben az igazi áttörést a körforgásos gazdaságra való átállás hozza majd.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az óceánok klímavédő szerepére hívta fel a figyelmet a WMO

2021, március 22 - 17:33
Az óceánok klímavédő szerepére hívta fel a figyelmet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a meteorológia világnapja alkalmából.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiderült, mennyivel járulnak hozzá az élelmezési rendszerek az üvegházhatású gázok kibocsátásához

2021, március 10 - 10:17
Beleszámolva a megváltozott földhasználatot, a mezőgazdasági termelést, a csomagolást és hulladékkezelést ? az élelmiszer-ellátási rendszerek mintegy 18 milliárd tonna szén-dioxid-egyenértékkel járultak hozzá a kibocsátáshoz 2015-ben. Ez a teljes mennyiség 34 százaléka, ami bár arányaiban csökkenő tendenciát mutat (1990-ben még 44 százalék volt), de abszolút értéken emelkedik.
Kategóriák: Klímaváltozás

Javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága

2021, március 5 - 21:08
1988 óta március hatodika az Energiahatékonyság Nemzetközi Napja, melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása. Hazánkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ingatlanok energetikai korszerűsítésére, ráadásul egy kormányzati intézkedés értelmében idéntől már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely közel nulla energiaigényű. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az emberek próbálják az új technológiákkal nullára csökkenteni a rezsijüket, ezzel azonban meg is elégednek, a visszatéríthető plusz pénzt az esetek 80 százalékában bent hagyják az energiaszolgáltatóknál.
Kategóriák: Klímaváltozás