Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 6 óra 3 perc

Elképesztő mennyiségű műanyag szemétet találtak egy bálna gyomrában

2019, május 20 - 10:31
Egy hétéves ámbránscet tetemét mosta partra a tenger még pénteken Szicíliában. Az olasz partoknál ez egyre gyakoribb jelenség, szinte havonta egyszer partot ér egy elpusztult bálna.
Kategóriák: Klímaváltozás

A kapszulás kávé nem annyira környezetszennyező, mint eddig gondoltuk

2019, május 19 - 06:40
Sokan úgy gondolják, hogy nincs nagyobb pazarlás, mint a kapszulás kávé. Egy tanulmány most az ellenkezőjét állítja. Mutatjuk az eredményeket. 
Kategóriák: Klímaváltozás

Terméketlenséget és rákot okozhatnak a tengerbe kerülő nehézfémek

2019, május 16 - 19:22
A nehézfémek és a veszélyes vegyi anyagok elegye továbbra is komoly mértékben mérgezi az európai tengereket, és a legfrissebb jelentések szerint a területek több mint háromnegyede erősen szennyezett.
Kategóriák: Klímaváltozás

Milliónyi műanyagpapucs ékteleníti el a Kókusz-szigetek fövenyét

2019, május 16 - 18:58
Mintegy 414 millió darab műanyag, köztük csaknem egymillió strandpapucs és -cipő árasztotta el az Indiai-óceánban található Kókusz-szigetek partjait kutatók becslései szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egy jó hír, amitől még nem szabad hátradőlni

2019, május 14 - 18:35
Egyelőre nem jelent azonnali veszélyt az európai édesvizekben lévő mikroműanyag - derült ki egy új svájci felmérésből.
Kategóriák: Klímaváltozás

A rosszul kezelt hulladék évente egymillió embert öl meg világszerte

2019, május 14 - 12:28
A legfrissebb jelentések szerint a rosszul kezelt hulladék miatt több százezer, de akár egymillió ember is meghalhat évente a fejlődő világban, pedig a baj könnyen megelőzhető lehetne. A kutatók szerint a műanyagszennyezés új és minden eddiginél veszélyesebb fenyegetést jelent.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ez a műanyag mentheti meg a világot

2019, május 10 - 18:48
Állítólag sikerült létrehozni egy teljesen újrahasznosítható műanyagot, amely molekuláris szinten szétszedhető és újra összerakható, továbbá a minőség romlása nélkül tudnak újabb tárgyat létrehozni belőle.
Kategóriák: Klímaváltozás

Korallzátonyokat nyomtatott 3D-s nyomtatóval egy svájci kutató

2019, május 10 - 07:11
A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatója olyan szerkezeteket alkotott 3D-s nyomtatóval, amelyek lehetővé teszik mesterséges korallzátonyok kialakítását ellenállóbb korallokkal.
Kategóriák: Klímaváltozás

WWF: az európai túlfogyasztás napja május 10-ére esik

2019, május 9 - 16:28
Ha a világon mindenki úgy élne, mint az átlag európai lakos, a természet ez évi erőforrásait május 10-ig teljesen ki is merítenénk, és nagyjából 2,8 bolygóra lenne szükségünk a fennmaradáshoz - olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kőzetekben próbálják tárolni a szén-dioxidot

2019, május 9 - 08:01
Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást.
Kategóriák: Klímaváltozás

Veszélyben vannak a méhek - Ültess olyan virágokat, amelyekkel jövőt adsz az emberiségnek!

2019, május 8 - 22:21
Nem titok, hogy a méheket a kipusztulás veszélye fenyegeti. Már az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete is arra szólította fel a világ országait, hogy tegyenek a szorgos beporzók védelme érdekében, valamint termesszenek nekik biztonságos és elegendő beporzandó növényt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Három cetfaj veszélyben, egyiket a kihalás fenyegeti

2019, május 7 - 19:05
A kanadai vizekben előforduló cetfélék közül három is veszélyben van a veszélyeztetett fajok státuszával foglalkozó kanadai bizottság (COSEWIC) hétfői jelentése szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

A szovjetek súlyosan szennyezték a Strázsa-hegyet

2019, május 3 - 14:09
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) megkezdte az esztergomi Strázsa-hegy közelében lévő volt szovjet gyakorló- és lőtér környezeti kármentesítését, a 2,7 hektáros területen jelentős az üzemanyag- és fémszennyezés - közölte az intézmény kommunikációs referense az MTI-vel pénteken.
Kategóriák: Klímaváltozás

A fényszennyezésért súlyos árat fizetünk

2019, május 2 - 13:37
Thomas Edison 1879. október 22-én hajtotta végre első sikeres kísérletét a szénszálas izzóval. A találmány forradalmasította életünket, de az emberiség túlzásba vitte használatát, emiatt és a helytelen használat miatt súlyos következményekkel kell számolnunk. Komoly károkat okoz a környezetre, természetre, élővilágra és az emberi egészségre is. Évente rengeteg millió állat pusztul el a fényszennyezés miatt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Véres dráma bontakozik ki a brazil erdőirtások árnyékában

2019, április 26 - 14:33
Több, mint 600 európai tudós és 300 brazíliai őslakos csoport intézett csütörtökön felhívást az Európai Unióhoz, hogy kiemelten foglalkozzon az erdőirtás ügyével a folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások során, amelyeket Brazíliával folytat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Súlyos veszélyeket okoz az európai e-hulladék Afrikában

2019, április 25 - 15:02
Bejut a ghánai táplálékláncba az Európából érkező, illegálisan hasznosított elektronikai hulladékból származó néhány igen veszélyes vegyi anyag - mutatták ki környezetvédők a nyugat-afrikai ország fővárosa, Accra egyik nyomornegyedéből származó tyúktojások vizsgálatából.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egy német tanulmány szerint az elektromos autók sem környezetbarátok

2019, április 18 - 14:52
München, 2019. április 18., csütörtök (MTI/dpa) - Egy német tanulmány megkérdőjelezte az elektromos autók környezetbarát jellegét, mondván az csak papíron létezik, sőt, lényegében rosszabb hatással vannak a környezetre, mint a dízelautók.
Kategóriák: Klímaváltozás

A kakapóknak nincs magánéletük, minden lépésüket figyelik

2019, április 18 - 13:44
Rekordszámú kakapófióka kelt ki idén Új-Zélandon a szokatlanul hosszú költési időszaknak köszönhetően, ezzel ugrásszerűen megnőtt a röpképtelen, súlyosan veszélyeztetett madárfaj populációja.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiszámolták, mennyit veszítenek értékükből a teleszemetelt óceánok

2019, április 5 - 20:15
A halászterületeket, az akvakultúrákat, a rekreációs tevékenységeket és a globális jólétet mind súlyosan negatívan érinti a szennyezés. Ha ezt számszerűsítjük, akkor évente 1-5 százalékos mértékben csökkennek azok a gazdaságilag is megfogható előnyei a tengereknek és óceánoknak, melyeket most az ökoszisztéma részeként nyújtanak az embereknek.
Kategóriák: Klímaváltozás