Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 20 óra 56 perc

Eltávolítják a zátonynak szánt mérgező autógumikat a tengerből

2018, szeptember 25 - 11:07
Eltávolítják a mesterséges zátonynak szánt autógumikat a dél-franciaországi part menti vizekből, mert kiderült, hogy mérgező anyagokkal szennyezik a környezetet.
Kategóriák: Klímaváltozás

A tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot, ami halálos lehet

2018, szeptember 14 - 22:15
A világ vizeiben élő tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot, amelyből akár egyetlen darab is halálos lehet egy ausztrál kutatás szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

A Disney-meséknek sincs mindig jó vége: fotók

2018, szeptember 7 - 19:27
És boldogan éltek, míg meg nem haltak? Nos, arról korábban már írtunk, hogy ezek eredeti története nem épp vidám, sőt némelyik inkább emlékeztet egy horrorsztorira, semmint gyerekeknek szánt kedves történetekre. Most azonban azt mutatjuk meg, hogy a feljavított verziók befejezése is könnyen lehetett volna ?bad end".
Kategóriák: Klímaváltozás

A Disney meséknek sincs mindig jó vége: fotók

2018, szeptember 7 - 08:57
Kategóriák: Klímaváltozás

Környezetszennyezés, ha a használt óvszert a wc-kagylóba dobjuk

2018, szeptember 4 - 17:03
A szexuális együttlétek után sokan nem törődnek azzal, hogy hová dobják a használt gumióvszert. Vannak, akik a wc-kagylót választják. A szakértő most ezzel kapcsolatban figyelmeztet.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nyomoznak a Hatvan melletti bűzös iszapszennyezés miatt

2018, augusztus 31 - 09:16
Egészen pontosan környezetkárosítás miatt indítottak nyomozást. Hatvan mellett, egy hulladéklerakó környékén vált elviselhetetlenné a bűz.
Kategóriák: Klímaváltozás

Lebomló, eperízű szívószállal hódít sokak kedvenc alkoholos itala

2018, augusztus 22 - 09:04
A környezetszennyezés miatt egyre több vállalat igyekszik lecserélni a műanyagot. Most az alkoholos italokat forgalmazó Gordon's rukkolt elő ötletes megoldással. A műanyag szívószálak helyett többféle ízben kapható, természetes módon lebomló szívószálat kínálnak a dobozos üdítőik mellé.
Kategóriák: Klímaváltozás

Eltékozolt egészség, Magyarország szennyezett területei

2018, augusztus 21 - 13:12
Magyarország területén 35 000 potenciálisan szennyezett területet találtak az ezredfordulóig. Ebből kevesebb, mint 600 területen történtek kármentesítési intézkedések, és az egészségünkre kockázatot jelentő tevékenységek és események sora nem zárult le. Térképen mutatjuk meg a legsúlyosabb ismert pénznyelő szennyezéseket.
Kategóriák: Klímaváltozás

Bűzös algák inváziója fenyegeti a népszerű üdülőövezetet

2018, augusztus 6 - 15:04
Bűzös barnaalga-vész fenyegeti Mexikó egyik népszerű üdülőövezetét.
Kategóriák: Klímaváltozás

Újabb helyen tiltották be a műanyag szatyrokat

2018, augusztus 5 - 15:36
A dél-amerikai országok közül elsőként Chile tiltotta be a műanyag bevásárlószatyrokat, amelyek súlyosan szennyezik a környezetet, főleg a tengereket sokfelé a világon.
Kategóriák: Klímaváltozás

Újabb súlyos, eddig ismeretlen gond a műanyag-hulladékokkal

2018, augusztus 2 - 18:21
Üvegházhatású gázokat, köztük metánt és etilént bocsátanak ki a mindennapos tárgyakban használt műanyagok, ha napfény éri őket ? mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukban arra is felhívták a figyelmet, hogy az ilyen forrásból származó üvegházhatású gázkibocsátást eddig nem vették figyelembe a klímakutatásokban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagy Britanniában eltűnőben vannak a nejlonzacskók

2018, július 29 - 17:01
Nyolcvanhat százalékkal csökkent a hét legnagyobb szupermarketlánc üzleteiben eladott nejlonzacskók száma 2015 óta Angliában, de még így is évi egymilliárd fölött van.
Kategóriák: Klímaváltozás

Szeméthullámok a Dominikai Köztársaság partjain

2018, július 24 - 18:40
A helyieknek talán nem annyira meghökkentő, de a világ többi részét elborzasztja, hogy micsoda szeméthullámok ostromolják jelenleg is a Dominikai Köztársaság partjait. A gyakran előforduló felhőszakadások és viharok ide sodorják a töménytelen mennyiségű szemetet.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rekordidő alatt fosztjuk ki a Földet

2018, július 23 - 12:17
Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 1-jén elérkezik a túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy 2018-ban mindössze 212 nap alatt használja el a Föld lakossága azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson ? derült ki egy új tanulmányból.
Kategóriák: Klímaváltozás

A politika falazott, a vegyipari lobbi eltussolt

2018, július 21 - 09:12
1956 májusában borzalmas, rejtélyes betegség ütötte fel a fejét Japán Minamata városában. A központi idegrendszert megtámadó ismeretlen eredetű járvány sorra szedte az áldozatait, a szakemberek pedig sokáig tanácstalanok voltak abban a kérdésben, hogy vajon mi okozhatja az ijesztő tünetekkel járó kórt. A nyomok a város előtt elterülő öböl iszapjához, illetve a Chisso vegyipari konszern helyi üzeméhez vezettek.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nem látjuk, mégis 4,5 millió embert ölt meg egy év alatt

2018, július 7 - 12:15
Azt kiszámítani, hogy hányan haltak meg légszennyezettség, vagy bármilyen más szennyezés miatt, nem egyszerű feladat. Pedig a probléma nagyon valós és aktuális, a rendkívül finom szemcséjű anyagok és mérgező gázok könnyen korai elhalálozást idézhetnek elő az által, hogy károsítják a tüdőt, valamint a szív- és érrendszert. Tisztázni az ok-okozati összefüggést, és számszerűsíteni azt ugyanakkor nem egyszerű feladat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Drámai a helyzet, fuldoklik a Balti-tenger partvidéke

2018, július 7 - 10:15
Ezerötszáz éve nem tapasztalt oxigénhiány alakult ki a Balti-tenger partjainál az elmúlt évszázadban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nyáron száműzik a szívószálat és a PET palackot Budapestről

2018, július 5 - 06:50
Augusztus 1-én indul a Felelős Gasztrohős civil szervezet Szívószálmentes augusztusi kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra. Júliusban pedig a műanyag palackokat száműzik a nyárból.
Kategóriák: Klímaváltozás

Mikroműanyagok úsznak a Duna mellékfolyóiban

2018, június 29 - 12:43
A Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot annak a projektnek a keretében, amelynek célja, hogy megmérje Magyarország felszíni vizeinek mikroműanyag-tartalmát.
Kategóriák: Klímaváltozás