Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 4 óra 35 perc

Már az esővíz is mérgez minket

2022, augusztus 3 - 10:34
Egy új kutatás szerint az esővízben lévő "örök vegyszerek" mennyisége jóval meghaladja a biztonságos szintet a világ legtöbb helyén - olvasható kedden a BBC hírportálján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Így került a műanyag a szupergonosz szerepébe

2022, július 21 - 16:31
A műanyagra sokáig csodaanyagként tekintettük: forradalmasította a dolgok szállítását és tárolását, miközben olyan módon változtatta meg az életünket, ahogyan kevés más társa. Az utóbbi években azonban környezeti csapássá vált. Tehát hogyan találták fel a műanyagot, és hogyan vált ?fegyverré" alig egy évszázad alatt?
Kategóriák: Klímaváltozás

Itt nézheti meg, hol lehet leadni a használt sütőolajat az országban

2022, július 20 - 13:23
Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy használt sütőolajat semmiképp sem szabad a lefolyóba önteni, mivel az több szempontból is káros. De akkor mégis mihez kell vele kezdeni? A helyes eljárás, ha a használt étolajat otthon külön gyűjtjük egy műanyag flakonban, majd az erre kijelölt gyűjtőpontokon leadjuk. Egyre többfelé lehet ilyen gyűjtőpontokat találni országszerte, ezért ebben a cikkben sorra vesszük őket, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a hozzá legközelebbit! ? hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Óriási ózonlyuk jelent meg a trópusok felett, több milliárdan lehetnek veszélyben

2022, július 6 - 10:22
A Föld trópusi régiói felett egy új ózonlyukat észleltek a szakemberek; ez az ózonlyuk egész évben nyitva van, és a kutatók szerint globális hatásokkal kell számolni.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiderült, mi okozza a rákbetegségek egy részét Európában

2022, június 29 - 11:36
A rákmegbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában - hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), hangsúlyozva, hogy az esetek legtöbbje megelőzhető lenne.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megdöbbentő: ez okozza a rákos megbetegedések 10 százalékát Európában

2022, június 28 - 14:34
A rákos megbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában - hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), hangsúlyozva, hogy az esetek legtöbbje megelőzhető lenne.
Kategóriák: Klímaváltozás

Szuperférgek menthetnek meg minket a műanyagoktól

2022, június 10 - 11:49
Forradalmasíthatják a műanyagok újrahasznosítását egyes enzimek, amelyeket a gyászbogárlárvák emésztőrendszerében találtak - állítják ausztrál tudósok.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rémisztő, mit találtak az antarktiszi hóban

2022, június 8 - 12:20
Első ízben mutattak ki mikroműanyagot - öt milliméteresnél kisebb plasztikdarabkákat - antarktiszi hóban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Veszélyes vegyi anyag strandpapucsban, fürdőruhában: az online piactereken találták a legtöbbet

2022, június 5 - 15:05
Fürdőruhák, strandmatracok, strandpapucsok, hűtőtáskák, kerti cuccok ? a nyári, szezonális termékek 16%-a tartalmaz a megengedettnél több veszélyes vegyi anyagot, mutatta ki a Kemi svéd vegyianyag ügynökség. A probléma az online piactereken a legsúlyosabb, de még a nagyobb üzletláncoknál is kifogásolható volt számos termék. - hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Gigantikus szemétsziget úszkál az óceánon - rengeteg élőlény pusztul el a szemetelés miatt

2022, június 4 - 22:00
Ma már senki számára sem újdonság, hogy oda kell figyelni a környezetvédelemre. Tudjuk, látjuk, a bőrünkön tapasztaljuk a környezetszennyezés következményeit, és ma már eljutottunk arra a pontra, hogy komoly lépéseket kell tennünk mindannyiunknak, ha szeretnénk megőrizni a bolygónkat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Dohányosok, figyelem! Ez történik az eldobott cigarettacsikkekkel

2022, június 2 - 08:02
A dohányipar súlyosbítja a talaj, a levegő és a vizek szennyezettségét, valamint fokozza az erdőirtásokat egy mexikói szakértő szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

A dohányipar súlyosbítja a környezetszennyezést és fokozza az erdőirtást

2022, június 1 - 15:13
A dohányipar súlyosbítja a talaj, a levegő és a vizek szennyezettségét, valamint fokozza az erdőirtásokat egy mexikói szakértő szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ijesztő, mit vettek észre az óceánokban

2022, május 27 - 13:57
A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kilencmillióan is meghalhattak a rossz levegő miatt

2022, május 18 - 14:33
Világszerte kilencmillió halálos áldozatot követelt 2019-ben a környezetszennyezés - áll a The Lancet tudományos folyóirat szerdán közzétett jelentésében, amely hozzáteszi, hogy ez a szám 2015 óta semmit sem javult.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rábatakarítás

2022, április 25 - 14:32
Csütörtökön elkezdődött a legtermészetesebben kanyargó, vadregényes folyónk, a Rába tavaszi nagytakarítása. - írja Szekeres Zsófia az Őrségii Nemzeti Park honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás