Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 11 óra 18 perc

Durva: ennyi tonna élelmiszer kerül a szemétbe évente

2021, július 21 - 23:32
Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. 
Kategóriák: Klímaváltozás

Példátlan méretű lamantinpusztulás sújtja Floridát

2021, július 12 - 17:34
Még sohasem pusztult el annyi lamantin egy év alatt Floridában, mint az idei év első felében. A tengeri tehenek rendjébe tartozó vízi emlősök zömmel az éhezés miatt pusztultak el, mivel táplálékforrásuk, a tengeri fű eltűnt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ki viselje a környezetszennyezés terheit?

2021, július 10 - 13:32
Magyarország kormánya új videót töltött fel a közösségi oldalára a nemzeti konzultációval és a környezetszennyezéssel kapcsolatban.
Kategóriák: Klímaváltozás

A Nyitra folyóba öntötte egy betonkeverő tartalmát egy sofőr - videó

2021, július 8 - 13:29
Kedden egy férfi a Nyitra folyóba öntötte betonkeverője tartalmát. Az esettel kapcsolatban az érsekújvári rendőrség eljárást indított a sofőrt alkalmazó cég ellen, miután az incidensről valaki felvételt készített, és elküldte azt a Nyitra Megyei Rendőrkapitányság közösségi oldalára - olvasható a Paraméter felvidéki hírportál beszámolójában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évente 4,5 billió cigarettacsikk nem a szemetesben végzi

2021, július 8 - 10:34
A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente mintegy 4,5 billió cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón - közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet.
Kategóriák: Klímaváltozás

6 érdekes tény a kihalás veszélyeztetett méhekről

2021, július 1 - 09:21
A méhek a világ legfontosabb fajai közé tartoznak, példányszámuk azonban sajnos folyamatosan csökken. Hogy megelőzzék kipusztulásukat, számos kezdeményezés jött létre ? egy közülük Charlie Agar nevéhez fűződik, aki az amerikai Texas állam szívében üzemelteti méhmentő cégét. Fanatikus csapata csípések százaival sem törődve gyűjti és költözteti át veszélybe került szárnyas barátainkat. Tevékenységüket a Charlie méhmentő cége című alkotás rögzítette, amelyet nálunk a Viasat Nature természetcsatorna mutat be július 4. vasárnap 18 órától. A dokumentumsorozat rámutat arra, hogy miért létfontosságúak ezek a kis csíkos állatok a mezőgazdaság, meg úgy általában a földi túlélésünk szempontjából. Íme néhány érdekesség a méhekről és a méhészetről:
Kategóriák: Klímaváltozás

Az online divat márkák fele szűz műanyagból készül

2021, június 23 - 16:47
A gyors divat fellendülése miatt növekszik a fosszilis üzemanyagból készült szintetikus rostok használata, mutatja az Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA)  tanulmánya, írja a The Guardian.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nálunk egyre jobban szeretik, Angliában betiltanák a műpázsitokat

2021, június 22 - 19:00
A fűnyírás és locsolás terhei alól megváltást hozó műpázsitok egyre élethűbb alternatívát jelentnek, és a kereslet láthatóan Magyarországon is erősen felfutott az utóbbi időben, a nálunk fejlettebb piacokon azonban már azon gondolkodnak, hogy a környezeti terhelésük miatt egyenesen be kellene tiltani a használatukat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Több mint öt tonna szeméttől tisztították meg a Tisza-tavat

2021, június 22 - 17:18
Több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők a II. Tisza-tavi PET Kupán. A tizenegy csapat összesen 1222 zsák szeméttől tisztította meg a tavat és az ártéri erdőket.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egy tököli vállalkozó okozhatta a szigetszentmiklósi olajszennyezést - videó

2021, június 16 - 22:02
A rendőrök elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel - számolt be a TV2 Tények.
Kategóriák: Klímaváltozás

A COVID-19 miatt súlyosan szennyezzük a Földet: napi 53 millió darab maszk kerül a kukába

2021, június 15 - 14:38
A koronavírus-fertőzés miatt rengeteg arcmaszk került forgalomba, melyek nagyrésze egyszerhasználatos. Ezt a hulladékmennyiséget pedig a környezetünk bánja.
Kategóriák: Klímaváltozás

Műanyaghulladékon szörfözve érkeznek a betolakodó fajok

2021, június 15 - 10:23
Az óceánokban felhalmozódott műanyaghulladékokon utazva tesznek meg hatalmas távolságokat a betolakodó fajok, amelyek aztán súlyos fenyegetést jelenthetnek az őshonos állatokra és növényekre, ha megvetik lábukat egy-egy új területen.
Kategóriák: Klímaváltozás

A partok közelében halmozódik fel a tengerekben lévő műanyag szemét

2021, június 3 - 17:08
A tengerekben lévő műanyagszemét 80 százaléka a partokra kerül vagy a part menti vizekben úszik, a Berni Egyetem kutatócsoportja szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon - itt vannak a részletek

2021, június 2 - 08:52
Július 1-jétől a fültisztító pálcikától a szívószálon át a nejlonzacskóig tilos az egyszeri használatra készült műanyag termékek forgalomba hozatala.
Kategóriák: Klímaváltozás

Autókat, ablakokat "támadó" madarak

2021, május 26 - 14:03
Nem csak Magyarországon és Európában, de más kontinenseken is rendszeresen megfigyelnek ? elsősorban tavaszonként ? autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, melyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket a mesterséges objektumokat. Ezekben az esetekben ? függetlenül az érintett madarak csoportbeli hovatartozásától ? nagyon sok a közös vonás, melyek egyben magyarázattal is szolgálnak a viselkedésre.
Kategóriák: Klímaváltozás

Döbbenet, amit ennek a cetnek a gyomrában találtak

2021, május 11 - 17:15
Egy elpusztult csőröscetet találtak a francia partoknál a napokban. Ám ami igazán megdöbbentő, hogy az állat gyomrában 16 kiló műanyag volt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Legalább 170 elpusztult fiatal fóka vetődött a Kaszpi-tenger partjára

2021, május 7 - 19:51
Legalább 170 elpusztult fiatal fókát mosott a Kaszpi-tenger partjára a víz. Az orosz környezetvédelmi hatóság szerint az állatok halászhálóba kerülhettek és bőrüket lenyúzták, mielőtt visszadobták őket a vízbe.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kína károsanyag-kibocsátásának mértéke túlszárnyalja az összes fejlődő országét együttvéve

2021, május 7 - 17:35
Kína éves károsanyag-kibocsátásának mértéke túlszárnyalja az összes fejlődő országét együttvéve. A Rhodium Group amerikai agytröszt becslései szerint a bolygó legnépesebb országa 2019-ben először lépte túl a 14 gigatonnányi szén-dioxid-ekvivalenst, amely a világ emissziójának 27 százalékát jelenti.
Kategóriák: Klímaváltozás

Már hetven éve nyelik a halak a mikroműanyagot

2021, április 30 - 17:48
Már hetven éve nyelik a halak a mikroműanyagot. Kutatók múzeumi gyűjteményekben megőrzött példányok beleit vizsgálva jutottak erre a következtetésre.
Kategóriák: Klímaváltozás