Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetszennyezés
Frissítve: 7 óra 13 perc

Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag

2021, október 19 - 12:59
Az ausztrál strandokon talált szemét több mint 80 százalékát műanyag hulladék teszi ki - mutatott rá egy tanulmány, amely a déli félteke egyik legnagyobb tengerihulladék-adatbázisának elemzésén alapult.
Kategóriák: Klímaváltozás

A tengeri madarak több mint fele káros kémiai anyagokkal van tele

2021, október 18 - 13:43
A tengeri madarak több mint felének szervezetében talált műanyag kémiai alkotóelemeket egy nemzetközi kutatócsoport.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: 2050-re több műanyag lehet a tengerekben, mint hal

2021, október 13 - 09:49
Tíz másodpercenként egy kamionnyi műanyagszemét kerül a tengerekbe és óceánokba, az ENSZ becslése szerint ez 2050-re oda vezethet - a túlhalászással kiegészülve -, hogy több műanyagszemét lesz ezekben a vizekben, mint hal - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Légköri változásokat okozott a maorik Új-Zélandra érkezése

2021, október 7 - 11:14
Az erdőégetés miatt légköri változásokat idéztek elő a maorik, amikor 700 évvel ezelőtt benépesítették Új-Zélandot - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egy új technológiával tisztítják meg az óceánokat a műanyag szennyezéstől

2021, szeptember 30 - 10:01
A hulladék öt óceáni szemétszigetben akkumlálódik a legnagyobb a Hawaii és Kalifornia közt elhelyezkedő Nagy csendes-óceáni szemétsziget. Ha hagyjuk cirkulálni, a műanyag hatással lesz az ökoszisztémáinkra, egészségünkre, és a gazdaságra évtizedekig, vagy évszázadokig. Ennek megoldásához a szennyezés forrásának elzárása és az óceánban már akkumlálódott szemét eltakarításának kombinációja szükséges. Egy új óceán tisztító technológiát fejleszt a The Ocean Cleanup nonprofit szervezet.
Kategóriák: Klímaváltozás

A beerdősítés segíthet megmenteni a korallzátonyokat a katasztrófától

2021, szeptember 27 - 21:59
A tengerparti régiók növekvő újraerdősítése meglehetősen csökkentheti korallzátonyokat elérő kifolyó üledék mennyiségét és javítja rezilienciájukat, ezt találta egy az ausztrál Queensland Egyetem által vezetett tanulmány, melyet augusztus 4-én a Global Change Biology magazinban publikáltak.
Kategóriák: Klímaváltozás

London legnagyobb taxitársasága elektromos autókra vált 2023-ig

2021, szeptember 22 - 13:50
Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb járműkölcsönző vállalata 160 millió fontos befektetéssel, illetve a Volkswagennel kötött partnerség révén teljesen elektromos lesz 2023-ra.
Kategóriák: Klímaváltozás

Óriásit változtak a korallzátonyok fél évszázad év alatt

2021, szeptember 20 - 17:31
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta a túlhalászat, a bolygó melegedése, a környezetszennyezés és az élőhelyek pusztulása miatt - derült ki több ezer kutatás elemzéséből.
Kategóriák: Klímaváltozás

Sivatagosodás és pusztító árvizek várnak ránk, ha nem cselekszünk

2021, szeptember 6 - 10:07
Hirtelen lezúduló csapadék, villámárvizek, hosszú aszályok és emberemlékezet óta nem látott forróság jellemzi az idei nyarat. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tudományos bizonyítékokkal alátámasztott legfrissebb jelentésében bemutatta, hogy nem csupán érzéki csalódásról vagy a véletlenek összjátékáról van szó: az éghajlatváltozás itt van velünk, a saját bőrünkön érezhetjük, és csakis rajtunk múlik, hogy mekkora veszteségekkel vészeljük át a küszöbön álló klímaválságot.
Kategóriák: Klímaváltozás

A világ legnagyobb hajózási vállalata csökkenteni igyekszik a hajózás klímaváltozásra gyakorolt negatív hatását

2021, szeptember 1 - 18:15
A hajózás hatása erősebben járul hozzá a klímaváltozáshoz, mint a repülés, és az egyik olyan szektor, ahol az emisszió növekszik, ahelyett, hogy csökkenne.
Kategóriák: Klímaváltozás

Belefulladnak a műanyaghulladékba a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában

2021, augusztus 31 - 15:23
Ázsia szárazföldi és édesvízi állatfajai a "legsebezhetőbbek közé tartoznak" a műanyagszennyezettség szempontjából - derült ki egy új ENSZ-jelentésből, amely elsőként vizsgálta, hogy a műanyaghulladékok milyen hatással vannak a vándorló állatfajokra.
Kategóriák: Klímaváltozás

A klímaválság nem ok arra, hogy ne vállalj gyereket!

2021, augusztus 31 - 14:00
"A klímaválság miatt önzőség szülni!" "Milyen sors vár a gyerekemre a klímakatasztrófa küszöbén?" "Nem terhelem tovább a bolygót még egy szennyező homo sapiens-szel!"
Kategóriák: Klímaváltozás

Fulladoznak a műanyagszeméttől az állatok Ázsiában

2021, augusztus 31 - 13:31
Ázsia szárazföldi és édesvízi állatfajai a "legsebezhetőbbek közé tartoznak" a műanyagszennyezettség szempontjából - derült ki egy új ENSZ-jelentésből, amely elsőként vizsgálta, hogy a műanyaghulladékok milyen hatással vannak a vándorló állatfajokra.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az extrém áradások Európában kilencszer valószínűbbek a klímaváltozás miatt

2021, augusztus 27 - 17:20
Az extrém esőzés, ami Európa részeit pusztította múlt hónapban valószínűbbek és súlyosabbak voltak a klímaváltozás miatt, egy új jelentés szerint. A felhőszakadások, melyek végigsöpörtek Németországon és Belgiumon júliusban, 3-19 %-kal intenzívebbek és 1.2-9-szer valószínűbbek voltak az ember okozta felmelegedés miatt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagytömegű vulkánok jobban hűthetik a Földet egy melegedő világban

2021, augusztus 26 - 14:08
Kevés erő a Földön, ami erőteljesebb, mint egy nagy vulkánkitörés. Amikor legnagyobb erejükben vannak a vulkánok több millió tonna részecskét dobnak be az atmoszférába, melyek blokkolják a Napot, ami képes lehűteni a Földet majdnem 5 évig, veszélyeztetve a gabonát és nyár nélküli éveket idéz elő. A legfrissebb, a fülöp-szigetei Pinatubo-hegy kitörése 1991-ben, átmeneti 0.5 Celsius-fokos globális hőmérséklet esést okozott.
Kategóriák: Klímaváltozás

A Föld 20 éven belül eléri az 1.5 Celsius-fokos klíma limitet, közli az IPPC jelentés

2021, augusztus 16 - 17:14
Várhatóan a Föld eléri a kritikus 1.5 Celsius-fokos melegedési küszöbértéket a klímaváltozásnak köszönhetően a következő 20 éven belül, függetlenül attól, hogy a globális kormányok csökkentik az üvegházgáz emissziókat, mind az öt fő forgatókönyv szerint, amit a tudományos jelentés megvizsgált.
Kategóriák: Klímaváltozás