Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - atomerőmű
Frissítve: 7 óra 21 perc

Sugárfertőzött, haldokló gyerekek, megnyomorodott likvidátorok és megtört özvegyek vallanak

2021, augusztus 11 - 08:59
Bár a csernobili atomerőműben történtek 1996-tól folyamatosan foglalkoztatják az embereket, és azóta is a világ legnagyobb atomkatasztrófájaként tartják számon Fokozott figyelem terelődött ismét a tragédiára az HBO nagy port kavart 2019-es Csernobil minisorozatával. Így került az érdeklődés középpontjába Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című dokumentumregénye, ami a sorozat alapjául is szolgált, de megnőtt a kereslet több, a katasztrófával - ha csak érintőlegesen is - foglalkozó könyv iránt, mint amilyen például Alina Bronsky Baba Dunya utolsó szerelme. Ez egészen más szemszögből dolgozza fel a "csernobil utáni életet". Most ezt a két könyvet ajánljuk nektek. 
Kategóriák: Energiaválság

Vészhelyzeti leállást jelentettek be Irán egyetlen atomerőművében

2021, június 21 - 11:11
Golamali Raksanimer, az Irán egyetlen atomerőművét üzemeltető állami energiaszolgáltató vállalat szóvivője bejelentette, hogy vészhelyzeti leállás miatt ideiglenesen nem termel áramot a létesítmény. Az erőmű működését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyeli. A NAÜ egyelőre nem reagált a történtekre.
Kategóriák: Energiaválság

Radiológiai veszélyről tájékoztatott az üzemeltető - Elismerte az atomerőmű kisebb meghibásodását Kína

2021, június 16 - 14:31
A délkelet-kínai atomerőmű kisebb mértékű meghibásodását ismerte el Kína, ám azt cáfolták, hogy bármilyen radioaktív gáz szivárgott volna.
Kategóriák: Energiaválság

Egy új korszak kezdete az atomenergetikában

2021, június 9 - 13:18
A globális atomenergetikában új korszak kezdődött, miután a megvalósulás útjára lépett a világ első olyan gyorsneutronos atomerőművének az építése, amely mellett kiégett üzemanyagot újrafeldolgozó üzem is létesül. Ezzel életre kel, amiről a szakemberek évtizedek óta mindig jövő időben beszéltek: az üzemanyagciklus zárása. Mindez a Roszatomhoz tartozó szeverszki Szibériai Vegyi Kombinát területén valósul meg, ahol 2021. június 8-án megkezdődött az innovatív BRESZT-OD-300 típusú, ólomhűtésű gyorsneutronos blokk alapozása.
Kategóriák: Energiaválság

Erősödő nukleáris reakciót észleltek Csernobil mélyén

2021, május 12 - 12:37
35 évvel a katasztrófa után újra beindult a maghasadás a csernobili atomerőmű egyik alagsori szobájában. Újabb katasztrófától azonban a szakértők szerint nem kell tartani ? olvasható az IFL Science tudományos portálon.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb atomkatasztrófa fenyegeti Csernobilt: fel kell készülni

2021, május 12 - 10:48
1986-ban óriási katasztrófát okozott a csernobili atomerőműben történt robbanás. Minden bízik abban, hogy ez nem ismétlődhet meg, azonban aggodalomra ad okot, hogy a reaktorcsarnokban újra beindultak a hasadási reakciók.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb katasztrófával számolhatnak Csernobilban: izzik az erőmű eltemetett reaktora

2021, május 9 - 14:48
1986-ban óriási katasztrófát okozott a csernobili atomerőműben történt robbanás. Minden bízik abban, hogy ez nem ismétlődhet meg, azonban aggodalomra ad okot, hogy izzik az erőmű eltemetett reaktora.
Kategóriák: Energiaválság

Mozgalmárság a józan ész ellen

2021, május 2 - 10:57
Európa után Magyarországon is egyre inkább azt látjuk, hogy a politika baloldalán a diskurzusban eluralkodni látszik az a fajta mozgalmárság, ami fittyet hány a józan észre. Európában ma ideológiai és politikai megfontolások mentén - emberéletekkel nem törődve - tiltanak ki vakcinákat. Ha az Európai Parlament mozgalmárjain múlna (szerencsére nem múlik), abba is beleszólnának, hogy épüljenek-e atomerőművek, amelyekről az Európai Unió független szakértői is megállapították, hogy nélkülözhetetlenek a klímacélok eléréséhez. Ezek után Németország esetét szemügyre véve nyilván akár még logikus is, hogy egyre népszerűbb Annalena Baerbock, a német zöldek kancellárjelöltje. Arrafelé nem múlik el szinte nap, hogy valamelyik megszólalása miatt ne kellene magyarázkodni. Sajnos Magyarországon is terjedőben van ez a jelenség.
Kategóriák: Energiaválság

Képeken a csernobili atomerőmű-baleset

2021, április 26 - 21:55
Kategóriák: Energiaválság