Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - atomerőmű
Frissítve: 14 óra 57 perc

Meghibásodott egy belga atomerőmű egyik reaktora

2022, december 4 - 19:15
Hibát jelzett és automatikusan készenlétbe helyezte magát a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt, a hiba forrását még nem sikerült azonosítani - tájékoztatott az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató vasárnap.
Kategóriák: Energiaválság

Leállították Svédország legnagyobb atomerőművét egy hiba miatt

2022, november 9 - 17:03
Váratlanul le kellett állítani szerdán Svédország legnagyobb nukleáris reaktorát, az Oskarshamn 3-at egy turbina leállása miatt - jelentette az SVT svéd közszolgálati televízió.
Kategóriák: Energiaválság

A franciaországi atomerőművekben folyó sztrájk miatt leáll a létfontosságú karbantartási munka

2022, október 12 - 12:44
A fizetési követelésekkel kapcsolatos munkabeszüntetés miatt öt franciaországi atomreaktorban leállt a karbantartási munka, a többi között a Lyon melletti Bugey atomerőműben, de a létesítmények teljesítményét nem csökkentették - jelentette be a francia FNME szakszervezet egy képviselője szerdán.
Kategóriák: Energiaválság

Borús prognózist tett közzé a Meteorológiai Világszervezet

2022, október 11 - 17:10
Veszélyben van a világ energiatermelése a klímaváltozás miatt - közölte kedden a Meteorológiai Világszervezet (WMO) Genfben.
Kategóriák: Energiaválság

Ijesztő, éjfekete lényeket fogtak Csernobil mellett

2022, október 7 - 14:30
Több mint 35 évvel később a csernobili baleset hatásai még mindig láthatóak; egy kutatócsoport éjfekete színű békákat fogott a sérült atomerőmű környékén. Az is kiderült, miért változtak ilyen sötétté ezek az eredetileg élénkzöld színű állatok.
Kategóriák: Energiaválság

Zavartalanul üzemel a Paksi Atomerőmű minden blokkja

2022, október 6 - 09:32
A kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Miközben Európa egyes részein az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energia elérhetőségében rendszeres fennakadásoktól lehet tartani és drasztikusan megemelkedett az energiahordozók világpiaci ára, hazánkban biztosított a folyamatos ellátás és az atomenergia jelenti az olcsóbb áram garanciáját. A rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában Magyarországon a második legalacsonyabb az áram ára. A Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel ? jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.
Kategóriák: Energiaválság

Több civilszervezet perli a belga államot az atomerőművek leállítása miatt

2022, szeptember 29 - 19:59
Több belga civilszervezet bíróság elé viszi a belga államot, illetve az Engie-Electrabel energiaipari és az Elia szállításirendszer-üzemeltető vállalatot a Doel 3 és a Tihange 2 atomerőművek leállítása miatt ? közölte az RTBF hírportál szerdán.
Kategóriák: Energiaválság

A koreai nukleáris fúziós reaktor eléri a 100 millió Celsius-fokot 30 másodpercen át

2022, szeptember 13 - 08:45
Egy hosszantartó, stabil kísérlet a legújabb bizonyítéka annak, hogy a nukleáris fúzió a fizikai problémától a mérnöki problémára tér át.
Kategóriák: Energiaválság

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

2022, szeptember 6 - 21:53
Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben - állapította meg kedden közzétett jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat.
Kategóriák: Energiaválság

Mégsem állítják le a két utolsó atomerőművet Németországban

2022, szeptember 5 - 19:03
Az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében az idei év vége helyett 2023 áprilisában zárják be a két utolsó atomerőművet Németországban - jelentették be hétfőn Berlinben.
Kategóriák: Energiaválság

Spiegel: Elhalaszthatják a három utolsó németországi atomerőmű leállítását

2022, augusztus 30 - 18:24
A villamos energia drágulása miatt elhalaszthatják az utolsó három németországi atomerőmű év végére tervezett leállítását - jelentette kedden a Der Spiegel című német hírmagazin.
Kategóriák: Energiaválság

Látványos képeken a Paks II. nagytömegű földmunkái - fotók

2022, augusztus 30 - 09:58
Az Országos Atomenergia Hivatal megadta a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó létesítési engedélyt, így megkezdődhet a valós építkezési fázis, és 2030-ra működésbe léphetnek az új blokkok. A földmunkák már meg is kezdődtek a területen. 
Kategóriák: Energiaválság

Megkapta a létesítési engedélyt a két új paksi blokk

2022, augusztus 26 - 08:57
Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a két új paksi atomblokk létesítési engedélyét. A projekt indítása óta ez a legfontosabb engedély, a következő majd a működési engedély lesz az 5. és a 6. blokk felépítése után.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb atomerőműveket építhet Japán

2022, augusztus 24 - 06:58
Japán feladhatja eddigi politikáját, miszerint az országban nem épülnek új nukleáris reaktorblokkok, és újabb atomerőművek építésére szánhatja el magát, hogy szén-dioxid-kibocsátását korlátozza, és biztosítsa az ország energiaellátását - jelentette szerdán a Kyodo japán hírügynökség az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva.
Kategóriák: Energiaválság