Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - atomerőmű
Frissítve: 11 óra 30 perc

Vészhelyzeti leállást jelentettek be Irán egyetlen atomerőművében

2021, június 21 - 11:11
Golamali Raksanimer, az Irán egyetlen atomerőművét üzemeltető állami energiaszolgáltató vállalat szóvivője bejelentette, hogy vészhelyzeti leállás miatt ideiglenesen nem termel áramot a létesítmény. Az erőmű működését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyeli. A NAÜ egyelőre nem reagált a történtekre.
Kategóriák: Energiaválság

Radiológiai veszélyről tájékoztatott az üzemeltető - Elismerte az atomerőmű kisebb meghibásodását Kína

2021, június 16 - 14:31
A délkelet-kínai atomerőmű kisebb mértékű meghibásodását ismerte el Kína, ám azt cáfolták, hogy bármilyen radioaktív gáz szivárgott volna.
Kategóriák: Energiaválság

Egy új korszak kezdete az atomenergetikában

2021, június 9 - 13:18
A globális atomenergetikában új korszak kezdődött, miután a megvalósulás útjára lépett a világ első olyan gyorsneutronos atomerőművének az építése, amely mellett kiégett üzemanyagot újrafeldolgozó üzem is létesül. Ezzel életre kel, amiről a szakemberek évtizedek óta mindig jövő időben beszéltek: az üzemanyagciklus zárása. Mindez a Roszatomhoz tartozó szeverszki Szibériai Vegyi Kombinát területén valósul meg, ahol 2021. június 8-án megkezdődött az innovatív BRESZT-OD-300 típusú, ólomhűtésű gyorsneutronos blokk alapozása.
Kategóriák: Energiaválság

Erősödő nukleáris reakciót észleltek Csernobil mélyén

2021, május 12 - 12:37
35 évvel a katasztrófa után újra beindult a maghasadás a csernobili atomerőmű egyik alagsori szobájában. Újabb katasztrófától azonban a szakértők szerint nem kell tartani ? olvasható az IFL Science tudományos portálon.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb atomkatasztrófa fenyegeti Csernobilt: fel kell készülni

2021, május 12 - 10:48
1986-ban óriási katasztrófát okozott a csernobili atomerőműben történt robbanás. Minden bízik abban, hogy ez nem ismétlődhet meg, azonban aggodalomra ad okot, hogy a reaktorcsarnokban újra beindultak a hasadási reakciók.
Kategóriák: Energiaválság

Újabb katasztrófával számolhatnak Csernobilban: izzik az erőmű eltemetett reaktora

2021, május 9 - 14:48
1986-ban óriási katasztrófát okozott a csernobili atomerőműben történt robbanás. Minden bízik abban, hogy ez nem ismétlődhet meg, azonban aggodalomra ad okot, hogy izzik az erőmű eltemetett reaktora.
Kategóriák: Energiaválság

Mozgalmárság a józan ész ellen

2021, május 2 - 10:57
Európa után Magyarországon is egyre inkább azt látjuk, hogy a politika baloldalán a diskurzusban eluralkodni látszik az a fajta mozgalmárság, ami fittyet hány a józan észre. Európában ma ideológiai és politikai megfontolások mentén - emberéletekkel nem törődve - tiltanak ki vakcinákat. Ha az Európai Parlament mozgalmárjain múlna (szerencsére nem múlik), abba is beleszólnának, hogy épüljenek-e atomerőművek, amelyekről az Európai Unió független szakértői is megállapították, hogy nélkülözhetetlenek a klímacélok eléréséhez. Ezek után Németország esetét szemügyre véve nyilván akár még logikus is, hogy egyre népszerűbb Annalena Baerbock, a német zöldek kancellárjelöltje. Arrafelé nem múlik el szinte nap, hogy valamelyik megszólalása miatt ne kellene magyarázkodni. Sajnos Magyarországon is terjedőben van ez a jelenség.
Kategóriák: Energiaválság

Képeken a csernobili atomerőmű-baleset

2021, április 26 - 21:55
Kategóriák: Energiaválság

Biztonságos és fenntartható forrás az atomenergia az EB tudományos szolgálata szerint

2021, március 30 - 19:06
Az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás - állapította meg frissen megjelent tanulmányában az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (JRC).
Kategóriák: Energiaválság

Biztonsági hibák miatt nem engedélyezik egy japán atomerőmű újraindítását

2021, március 24 - 15:38
Súlyos biztonsági hiányosságokat találtak a japán Kasivazaki-Kariva atomerőműben, és ezért helyi hatóságok várhatóan nem fogják engedélyezni, hogy újrainduljon - közölte szerdán a szigetország atomenergia-hivatala (NRA).
Kategóriák: Energiaválság

Fukusima tanulságaiból tanult a világ

2021, március 9 - 11:35
Tíz éve, 2011. március 11-én történt Japánban az atomenergetika történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája. A hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) a legsúlyosabb, 7-es besorolású ?nagyon súlyos baleset" közvetlen előzménye egy ? japán viszonylatban is rendkívül erős ? tenger alatti földrengés és az azt követő pusztító szökőár volt.  
Kategóriák: Energiaválság