Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - napenergia
Frissítve: 15 óra 21 perc

Júliusban is nőtt a napenergiából termelt villamos energia mennyisége

2022, október 10 - 09:02
A napelemek által termelt villamos energia mennyisége összesen 32,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia közel háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 20 százalékát a napenergia biztosította. A napenergia által termelt villamos energia a mindenkori legnagyobb júliusi értéket eredményezte ? derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, hetedik havi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából.
Kategóriák: Energiaválság

Egy észak-afrikai királyságban falja a Nap energiáját a világ legnagyobb naphőerőműve

2022, szeptember 14 - 09:00
Elképesztő technológiai megoldásaival, méreteivel, és persze hatalmas teljesítményével az egyik legimpozánsabb megújulóenergia-vállalkozás az északnyugat-afrikai Marokkóban a Noor Ourzazate nevű projekt, vagyis a világ jelenleg legnagyobb naphőerőműve. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan szolgálhatja egy ekkora létesítmény egy olyan ország energiafordulatát, mely energiatermelését jórészt még mindig a fosszilis hordozókra építi. Kitérünk arra is, miért lehet Európa számára is nagy jelentősége annak a távolabbi jövőben, ha a kopár, egyébként csekély gazdasági értékkel bíró sivatagos területeket különleges nappanelekkel szórják tele.
Kategóriák: Energiaválság

Lehet, nem lesz elég földterület a megújuló energiaforrásoknak

2022, augusztus 30 - 15:15
Ha a világ el akarja érni a 2030-ig kitűzött klímacélokat, és gyorsítani kívánja az áttérést a megújuló energiaforrásokra, akkor egy jelentős, azonban kevesebbet emlegetett problémát is le kell küzdeni. Kérdéses ugyanis, hogy lesz-e elég felhasználható földterület a megújuló energiaforrások bővítéséhez.
Kategóriák: Energiaválság

5 szenzációs női találmány, melyek egész életünket megváltoztatták

2022, augusztus 26 - 01:33
A női zsenialitás csak hosszú évek fáradságos és kitartó munkája árán kapott helyet a tudományos világban, de mint láthatjuk, ezeknek az úttörő hölgyeknek megérte harcolniuk azért, amiben hittek.
Kategóriák: Energiaválság

Óriási, szennyező bányákon múlhat a megújuló energiák jövője

2022, július 28 - 16:24
A globális energiaátállás a következő évek egyik legfontosabb témája lesz, ahogy a zöld energia egyre nagyobb szerepet játszik a világban. Arról azonban még mindig kevés szó esik, hogy ez az átmenet elképesztően nagy nyersanyagigénnyel bír. Egyre inkább úgy tűnik, a bányákon múlhat a zöld energia jövője.
Kategóriák: Energiaválság

Már a napelemeknek is túl meleg van Európában

2022, július 21 - 14:48
Bár elsőre logikusnak tűnhetne, hogy a rekkenő európai hőség és a tűző nap fokozza a napelemek teljesítményét, messze nem ez a helyzet. A szakértők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy ilyen melegben már egyenesen romlik a napelemek hatékonysága.
Kategóriák: Energiaválság

Nagy gond lehet abból, hogy egyetlen országtól függ a napelemek gyártása

2022, július 10 - 13:27
A Nemzetközi Energiaügynökség új jelentésében arra figyelmeztet, hogy a napelemek globális ellátási lánca túlságosan Kínában összpontosul. Ez pedig egyre inkább kockázatot jelent a világ számára.
Kategóriák: Energiaválság