Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 5 óra 19 perc

Egyre aggasztóbb a helyzet az Antarktisznál

2022, augusztus 10 - 10:48
Az Antarktisz jégrétege a múlt hónapban elérte a műholdfelvételek által az elmúlt 44 év alatt valaha mért legkisebb területet - közölte a Copernicus európai klímavédelmi szolgálat, megerősítve, hogy aggasztóak az eddig mért éves adatok is.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egzotikus betegségek fenyegetik Németországot

2022, augusztus 9 - 09:44
Messzi földről származó különleges betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt, amire fel kell készíteni az orvosokat - hangsúlyozta egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hihetetlen! A tojásokból kikelő teknősök nemére is hatással van a klímaváltozás

2022, augusztus 7 - 18:34
Felborult a nemi egyensúly a tengeri teknősök körében Floridában, mert a tengerpart egyes szakaszain csaknem kizárólag nőstény egyedek kelnek ki a tojásokból az egymást követő hőhullámok miatt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Több ezer mérges pókrák nyüzsög Anglia strandjain

2022, augusztus 7 - 15:58
Ahogy a tenger hőmérséklete emelkedik, egyre több mérges pókrák nyüzsög az angliai Cornish strandjain. A vándorlények ezrei azért gyűltek össze a sekély vízben St Ives területén, hogy ledobják a páncéljukat és megvédjék magukat a ragadozóktól.
Kategóriák: Klímaváltozás

Borzalmas dolgot állít a meteorológus: egyre gyakrabban várható ez hazánkban

2022, augusztus 4 - 22:13
A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa cikkében, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé csütörtökön.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hogyan vészeljük át a hőséget?

2022, augusztus 4 - 21:03
Egy olyan aszályos évben, mint amilyen az idei is, talán nem kell hosszan magyarázni, hogy milyen következményekkel jár a hőhullám a környezetre nézve. De mi a helyzet az emberi szervezettel? A negatív következményeket mi sem kerülhetjük el, mégis sokat tehetünk érte, hogy mérsékeljük ezeket. Tippjeink következnek a kánikula közepén. - írja a Kék Bolygó Alapítvány honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Szinte csak nőstény tengeri teknősök születnek a klímaváltozás miatt

2022, augusztus 2 - 11:40
Felborult a nemi egyensúly a tengeri teknősök körében Floridában, mert a tengerpart egyes szakaszain csaknem kizárólag nőstény egyedek kelnek ki a tojásokból az egymást követő hőhullámok miatt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hol áll meg a túlfogyasztás száguldó vonata? - Ma fogynak el a Föld éves erőforrásai

2022, július 29 - 20:23
Idén július 28-ára esik a túlfogyasztás világnapja: a Global Footprint Network adatai szerint a Föld lakossága mára használja el a bolygó egy évnyi erőforrásait. Ma, amikor a hatalmas infláció, az energia-vészhelyzet és a rezsicsökkentés korlátozása miatt a legtöbben arra kényszerülnek, hogy visszafogják fogyasztásukat, az eddigieknél is fontosabbá vált a fenntartható életmód. A túlfogyasztás napja ? ahogyan minden évben ? idén is korábbra tolódott, de fel kell ismernünk, hogy az emberiség csak akkor boldogulhat, ha sokszor mértéktelen fogyasztását valóban csökkenti. Ehhez pedig nagymértékben hozzájárulhatunk személyes döntéseinkkel. - íhívja fel a figyelmet a WWF Magyarország honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Gyorsuló ütemben emelkedik a tengervíz szintje Nagy-Britannia körül

2022, július 28 - 14:10
Gyorsuló ütemben emelkedik a tengerek szintje az Egyesült Királyság körül a klímaváltozás hatására, és ez sebezhetőbbé teszi a brit tengerpartot - közölte csütörtökön a brit meteorológiai hivatal.
Kategóriák: Klímaváltozás

Történelmi szárazság, fokozott tűzveszély a Budapest környéki erdőkben is

2022, július 25 - 19:21
Az elmúlt hónapok szélsőségesen csapadékmentes időjárása és az utóbbi hetek hőhullámai komoly hatással voltak a Budapest környéki erdőkre. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály. A rendkívüli szárazság és a nagy meleg együtt jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát. A Parkerdő felhívja a figyelmet, hogy az ország egész területén ? így a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Gödöllői-dombságban is ? tűzgyújtási tilalom van érvényben, a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A rendkívüli helyzetben a Parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen, de az erdőlátogatók segítségére is szükség van: a rendkívüli helyzetben mindenki váljon tűzőrré. - hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Így étkezünk majd a közeli jövőben

2022, július 19 - 16:50
A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint az orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. Az OTP Agrár szakértői legutóbbi szakcikkükben azt tekintették át, hogy mi várható a jövőben a világ és Magyarország élelmiszergazdaságában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Borzasztó felvétel a tomboló portugál tüzekről - videó

2022, július 15 - 16:00
Az Origo is beszámolt róla, hogy fullasztó kánikula és erdőtüzek pusztítanak Portugáliában, Spanyolországban, Horvátországban, Törökországban és Görögországban is. Portugália kormánya a hét elején az egész országra veszélyhelyzetet hirdetett, azonban így sem sikerült megfékezni a lángokat. A tűzvész már a legexkluzívabb környékeken is tombol, ott, ahol az ingatlanokat rendszerint 400 és 4000 millió forint közötti áron adják el, és olyan sztárok is élnek, mint Roman Abramovics, Duncan Bannatyne, John Terry és Steven Gerrard.
Kategóriák: Klímaváltozás

Új kihívások a szárazság idején

2022, július 14 - 14:54
Az elmúlt időszakban jelentkező extrém vízhiány újabb kihívások elé állítja Igazgatóságunkat is. Sajnos egyre inkább szembesülnünk kell a klímaváltozás negatív hatásaival, melyek egészen új feladatokat rónak ránk. ? hívja fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

A déli barázdás bálnákat nagy számban fedezték fel újra az Antarktiszon

2022, július 12 - 07:20
Légi felmérés legfeljebb 150 barázdás bálnából álló csoportokat talált táplálkozni az Antarktisz közelében, mely annak jele, hogy a populáció visszaugrott, mióta 1976-ban betiltották vadászatukat. - írja a New Scientist magazin.
Kategóriák: Klímaváltozás

Félelmetes dolog olvadhat ki a tibeti gleccserekből

2022, július 11 - 17:09
Több mint 900, eddig soha nem látott mikrobafajt fedeztek fel a Tibeti-fennsík gleccsereiben. Ha kiszabadulnak, akár egy új világjárványt is elindíthatnak, idézi a szakértőket a Live Science.
Kategóriák: Klímaváltozás

Mutatjuk, mennyire csökkenthetik a hőterhelést a városi zöldfelületek

2022, július 10 - 20:23
Jelentősen csökkenthetik a hőterhelést és javíthatják az ott élők komfortérzetét a városi zöldfelületek a Szegedi Tudományegyetem városklíma-kutatócsoportjának mérései szerint ? tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Kategóriák: Klímaváltozás

Így lettek a dinoszauruszok a világ urai

2022, július 10 - 13:38
A dinoszauruszok a versenytársaikat kipusztító hirtelen globális lehűlések után vették át az uralmat a Föld fölött.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az élővilág gyorsabban és érzékenyebben reagál a klímaváltozásra, mint gondolták

2022, július 5 - 13:39
Az ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tudományos munkatársa, Dr. Tóth-Hubay Katalin részvételével folytatott kutatás keretében nemzetközi szakemberek a németországi Hämelsee tóból vett üledékminták vizsgálata alapján megállapították, hogy a természetes ökoszisztéma az eddigi ismeretekhez képest gyorsabban és érzékenyebben reagál a klímaváltozásra. A vizsgálatok eredményei szerint a régmúlt időkben lezajlott folyamatok jobb megértése révén lehetővé válik a napjainkban zajló klímaváltozás hatásainak előrejelzése és ennek alapján hatékony kárenyhítési tervek elkészítése. Az eredményeket bemutató tanulmány a rangos Nature folyóiratban jelent meg.
Kategóriák: Klímaváltozás