Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 6 óra 40 perc

Ez az oka a májusi szeszélyes időjárásnak

2019, május 20 - 18:05
Szakértő adta meg a magyarázatot arra, miért is ilyen szeszélyes a májusi időjárás.
Kategóriák: Klímaváltozás

A melegedő Északi-sark miatt pusztulnak a szürke bálnák

2019, május 20 - 16:10
Az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése lehet a felelős annak a több tucatnyi szürke bálnának az elpusztulásáért, amelyek tetemét az elmúlt hetekben sodorta partra a víz az Egyesült Államok nyugati részén.
Kategóriák: Klímaváltozás

A szakértő szerint ez okozza a szokatlan időjárást

2019, május 20 - 15:17
Az utóbbi években kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya: míg korábban általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, most a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas nagy légáramlások, ezt a jelenséget a globális felmelegedés okozhatja, és ez lehet a magyarázata az elmúlt hetekben tapasztalt szélsőséges időjárásnak is.
Kategóriák: Klímaváltozás

Még a fáraók idején lehetett facsemete az idős mocsárciprus

2019, május 11 - 15:33
Egy legalább 2624 éves amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) az Egyesült Államok keleti felének legidősebb ismert fája - közölték kutatók az Environmental Research Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban, amely szerint az észak-karolinai mocsárvidéken felfedezett növénymatuzsálem egyike a világ legidősebb, ivaros módon szaporodó fáinak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évente egy métert veszítenek vastagságukból az ausztriai gleccserek

2019, május 10 - 13:56
Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) hegységkutató intézetének tudósai új módszert alkalmaztak a jég vastagságának mérésére. A Frontiers című szaklapban bemutatott tanulmány szerint a gleccserek 2006 és 2016 között tömegük egyötödét veszítették el.
Kategóriák: Klímaváltozás

Korallzátonyokat nyomtatott 3D-s nyomtatóval egy svájci kutató

2019, május 10 - 07:11
A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatója olyan szerkezeteket alkotott 3D-s nyomtatóval, amelyek lehetővé teszik mesterséges korallzátonyok kialakítását ellenállóbb korallokkal.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kőzetekben próbálják tárolni a szén-dioxidot

2019, május 9 - 08:01
Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást.
Kategóriák: Klímaváltozás

Magyarország megduplázta erdőterületeinek nagyságát

2019, május 7 - 13:58
Magyarország megduplázta erdőterületeinek nagyságát 1921 óta, ami világviszonylatban is egyedülálló - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök kedden a Soproni Egyetem hallgatóinak tartott előadásában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók

2019, május 7 - 11:23
Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók: még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett a növény - közölte az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.
Kategóriák: Klímaváltozás

Víz alá kerülhetnek az amerikai templomok

2019, május 4 - 14:19
A 21. század közepére csaknem 500, az Egyesült Államok alacsonyan fekvő part menti területein álló templomot fog fenyegetni a veszély, hogy évente legalább egyszer elönti a víz a klímaváltozással összefüggő globális tengerszint-emelkedés miatt ? derül ki egy amerikai nonprofit klímakutató szervezet jelentéséből.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rövidesen eltűnhetnek a világörökségi helyszíneken lévő gleccserek

2019, május 3 - 13:18
A területükön gleccserrel rendelkező természeti világörökségi helyszínek csaknem fele teljesen jégmentessé válhat 2100-ig, ha a globális károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik - derült ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatóinak tanulmányából, amely az Earth's Future című folyóiratban jelent meg.
Kategóriák: Klímaváltozás

A talaj károsítása gyorsíthatja a klímaváltozást

2019, április 30 - 12:09
A talaj károsítása gyorsíthatja a klímaváltozást, ha folytatódik a kihasználása, megállíthatatlanná válik a folyamat a bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (IPBES) jelentése szerint.
Kategóriák: Klímaváltozás

Minden eddiginél veszélyesebb szörnyeteghullámok a világtengeren

2019, április 29 - 18:52
Ahogy a bolygó légköre egyre nagyobb mértékben felmelegszik, úgy az időjárás is egyre szélsőségesebbé válik. Ezzel párhuzamosan a viharok és az árvizek gyakoribbá, és sokkal pusztítóbbá váltak. Az időnként elszabaduló féktelen természeti erőknek az ember és a technika is kiszolgáltatott. A világóceánon az elmúlt három évtizedben folyamatosan fokozódó intenzitásúak a viharok, és a pusztító óriáshullámok minden eddiginél veszélyesebbé váltak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Riadó: drasztikusan csökken a Föld biológiai sokfélesége

2019, április 29 - 15:19
Drasztikusan csökkenhet a Föld biológiai sokfélesége, ami ugyanolyan fenyegetést jelent az emberiségre nézve, mint a globális felmelegedés - figyelmeztetett hétfőn a bonni Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (IPBES) elnöke, a szervezet Párizsban megrendezett hetedik plenáris ülésének nyitónapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Véres dráma bontakozik ki a brazil erdőirtások árnyékában

2019, április 26 - 14:33
Több, mint 600 európai tudós és 300 brazíliai őslakos csoport intézett csütörtökön felhívást az Európai Unióhoz, hogy kiemelten foglalkozzon az erdőirtás ügyével a folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások során, amelyeket Brazíliával folytat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megmutatjuk, mi fog történni, ha a Föld összes jege elolvad

2019, április 23 - 12:28
2015-ben a NASA azt találta, hogy a tengerek szintje a vártnál gyorsabb ütemben emelkedik. Animáción mutatták meg, milyen hatással lesz ez a földrészek arculatára.
Kategóriák: Klímaváltozás

Csontsoványan tántorgott be egy jegesmedve egy orosz faluba

2019, április 18 - 11:38
A Kamcsatka-félsziget egy falujánál bukkant fel egy elcsigázott jegesmedve, amely élőhelyétől mintegy hétszáz kilométert vándorolt dél felé, mivel a klímaváltozás miatt nem talált táplálékot.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megállíthatatlanul nyomulnak észak felé a trópusi betegségek

2019, április 15 - 14:31
Gyorsan terjedhetnek Európa északi részei felé a trópusi betegségeket, köztük a csikungunya- és denguelázat, valamint kullancstól származó agyhártyagyulladást hordozó kórokozók a globális felmelegedéssel - állapította meg egy új kutatás.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rossz hírt kaptak az allergiások

2019, április 12 - 14:51
Rossz hír azoknak, akiket pollenallergia gyötör: direkt kapcsolatot talált egy amerikai-magyar kutatópáros a felmelegedés, a hőmérsékleti maximumok és minimumok együttes növekedése, valamint a pollentermelődés között.
Kategóriák: Klímaváltozás