Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 16 óra 9 perc

Nőhet a természeti katasztrófák gyakorisága, de fel tudunk rá készülni

2023, március 24 - 13:51
Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált - tájékoztatta szerkesztőségünket pénteken a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Az intézmény Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett ?Natural Hazards and Climate Change" címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit, de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
Kategóriák: Klímaváltozás

Élő folyók, élő árterek: egy esély a súlyosbodó szárazságokkal szemben

2023, március 23 - 21:57
A kiegyenesített, töltések közé szorított folyók az ártereikkel való élő kapcsolat hiányában gyorsan elvezetik a vizet. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy a vizek szétterítésével és természetes visszatartásával helyet adjunk a folyóknak, lassítsuk a vízkészletek gyors távozását, megtartsuk a csapadékot és a belvizet. Március 22-e a víz világnapja, ennek alkalmából pedig fontos hangsúlyozni, hogy takarékos vízhasználatra és a vizek megőrzésére alkalmas gazdálkodásra van szükség, hogy a súlyosbodó károkat enyhíteni tudjuk. - hívja fel a figyelmet a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rémisztő dolgot fedeztek fel az óceán mélyén, hatalmas katasztrófát idézhet elő

2023, március 23 - 18:12
Riasztó hőhullámokat azonosítottak az óceánok mélyén, ennek pedig pusztító hatása lehet a partvidékek élőlényközösségére.
Kategóriák: Klímaváltozás

Több millió elpusztult halat mosott partra a víz a hőhullám alatt Ausztráliában

2023, március 20 - 17:21
Több millió elpusztult hal vetődött partra Ausztrália délkeleti részén, amit nem régiben történt áradások és a forró időjárás után a folyóban elhasznált oxigén okozott. - írja a phys.org.
Kategóriák: Klímaváltozás

A káoszelmélet pontosíthatja a klímamodelleket

2023, március 20 - 12:50
Az ELKH-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport munkatársai a káoszelmélet alapján új, az eddig ismertnél szigorúbb feltételt fogalmaztak meg arra, hogy egy klímamodell mikor adhat megbízható előrejelzést. E feltétel alapján a szerzők azt találták, hogy a sokaságszimulálással készült jóslatok jól tükrözik a valóságban zajló klímaváltozást.
Kategóriák: Klímaváltozás

Itt az új veszély: zombi vírusok támadtak fel, és pusztító járványt okozhatnak

2023, március 16 - 17:13
A szibériai permafroszt mélyén közel 50 000 éves vírusokat találtak. Ami különösen rémisztő, hogy ezek a kórokozók még mindig aktívak, azaz fertőzőképesek. Kutatók egy csoportja tudományos céllal most felébresztette őket ? írja egy új tanulmány.
Kategóriák: Klímaváltozás

Tragédia az autópályán: a klímaváltozás állhat a porviharok hátterében

2023, március 15 - 20:21
Az utóbbi idők legnagyobb tömegbalesetét porvihar okozta Magyarországon ? mutat rá a Szegedi Tudományegyetem a hozzánk eljuttatott közleményben. Ahogy azt kiemelik: a porviharok kialakulása részben a klímaváltozásra, részben pedig a nem körültekintő területhasználatra vezethető vissza. A SZTE Földrajz és Földtudományi Intézet geográfusai több oldalról vizsgálták meg az eseményt.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az elmúlt évtizedekben harmadára csökkent a hóvastagság a magyarországi hegyekben

2023, február 24 - 14:05
Az elmúlt 60 év alatt harmadára csökkent Magyarország magasabban fekvő területein az átlagos hóvastagság - írta pénteki cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagy a baj Franciaországban

2023, február 22 - 13:44
Franciaországban 32 napja nem esett nagyobb mennyiségű eső: ez volt a leghosszabb aszályos időszak azóta, hogy 1959-ben elkezdték vezetni a csapadékadatokat az országban - tájékoztatott a meteorológiai szolgálat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Miért melegszik Európa kétszer gyorsabban, mint a világátlag?

2023, február 22 - 13:38
Az elmúlt években sajnos egyre többet olvasunk és hallunk a klímaváltozással összefüggő katasztrófákról szerte a világon, és a WMO, vagyis a Meteorológiai Világszervezet legutóbbi kiadványából az is kiderült, hogy Európa a világátlaghoz képest kétszer gyorsabban melegszik. De milyen hatással lesz ez a társadalomra, a gazdaságra és az ökoszisztémákra? 
Kategóriák: Klímaváltozás

Felmérik a hazánkban is megjelenő, akár halálos vírusokat is terjesztő, nem őshonos kullancsfajokat

2023, február 19 - 19:28
Kora tavasztól folytatódik az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja, amelynek során a szakemberek a lakosság bevonásával gyűjtenek adatokat a Magyarországon újonnan megjelenő veszélyes fajokról.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nincs megállás: újabb szörnyű rekord dőlt meg, szó szerint felforrnak az óceánok

2023, február 16 - 13:44
Az óceánok felmelegedése újabb rekordokat döntött meg, a feljegyzések kezdete óta tavaly volt a legnagyobb arányú - ezt állapította meg egy frissen publikált nemzetközi kutatás.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kutatás: ?Gyermekkori traumáim miatt lettem zöld aktivista??

2023, február 15 - 15:43
Egy új kutatás erős összefüggést talált a gyermekkori traumák és a későbbi zöld aktivizmus között.
Kategóriák: Klímaváltozás

Amerikai terv: a Holdon akarnak robbantani, aztán onnan lövöldözni

2023, február 13 - 19:01
Évről évre egyre szembetűnőbbek a klímaváltozás hatásai, az idő elteltével pedig egyre kevesebb esélyünk van, hogy megállítsuk a kedvezőtlen folyamatokat. Nem csoda hát, hogy időről időre egészen hajmeresztő ötletekkel állnak elő a tudósok; a legújabb terv, hogy a Holdról folyamatosan port lőnének a Föld és a Nap közé. A fő cél bolygónk leárnyékolása ? írja a Science Alert.
Kategóriák: Klímaváltozás

Faültetéssel harcolhatunk a halálos hőhullámok ellen

2023, február 1 - 17:05
Több fa ültetésével csökkenthető a közvetlenül a nyári hőhullámok okozta halálesetek száma a városokban - állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The Lancet című orvosi szaklap ismertetett szerdán.
Kategóriák: Klímaváltozás

Folyamatosan növekszik a magyar erdők területe és élőfakészlete

2023, január 29 - 12:11
Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések; folyamatosan növekszik a magyar erdők területe és élőfakészlete - közölte a Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
Kategóriák: Klímaváltozás

A régészek versenyben vannak, hogy feltárják a rejtett kincseket az olvadó gleccserek alatt

2023, január 27 - 15:33
A gyorsan olvadó jég az Alpokban mindenféle ősi leletet napvilágra hoz. A kutatók versenyt futnak az idővel, hogy megvédjék ezeket az antikvitásokat, mielőtt túl késő lesz.
Kategóriák: Klímaváltozás

Klímaváltozás: Be kell fektetni a technológiába, hogy eltávolítsuk a szén-dioxidot

2023, január 20 - 13:28
Sürgősen fel kell futtatni a technológiát, hogy eltávolítsuk az atmoszféránkból a bolygót melegítő üvegházgázt, a szén-dioxidot, mondják egy új jelentésben vezető klímaszakértők. - írja a BBC Science, a BBC tudományos magazinja.
Kategóriák: Klímaváltozás

Több mint ezer éve nem történt ehhez fogható Grönlandon

2023, január 19 - 11:19
Több mint ezer éve nem volt ilyen meleg Grönlandon: a jégmagminták új vizsgálata szerint az északi sziget hőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal melegebb a 20. századi átlagnál.
Kategóriák: Klímaváltozás

Förtelmes lények másznak elő az olvadó gleccser mélyéről - videó

2023, január 17 - 20:19
A melegebb hónapokban titokzatos jégférgek másznak elő az észak-amerikai gleccserek mélyéről. A jelenség pontos oka ismeretlen.
Kategóriák: Klímaváltozás