Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 20 óra 24 perc

Már volt globális felmelegedés, akkor sem volt benne sok köszönet

2018, szeptember 18 - 19:08
56 millió évvel ezelőtt egy gyors globális felmelegedési epizód extrém áradásokat okozott, és teljesen átalakította a tájat. Lehet, hogy a mostani klímaváltozással kapcsolatos apokaliptikus víziók még mindig túl derűlátók.
Kategóriák: Klímaváltozás

Gigantikus mangroveerdőbe fektet az 1000 milliárd dolláros Apple

2018, szeptember 18 - 11:11
Mangroveerdőbe fektet az Apple Dél-Amerikában, hogy ezzel is hozzájáruljon a környezet védelméhez és a klímaváltozás elleni harchoz ? írja a Fast Company.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiderítették, miért volt ilyen szokatlan nyarunk

2018, szeptember 13 - 14:32
Erdőtüzek és melegrekordok Svédországban, aszály Nagy-Britanniában, példátlanul hosszú kánikula az Alföldön. A különös nyár hátterében olyan légkörfizikai változások állnak, amelyeket a globális felmelegedés erősít fel, és minden valószínűség szerint gyakoribbá is tesz.
Kategóriák: Klímaváltozás

Komoly pénzt termelhet a világ 2030-ig, ha megvédi a bolygó klímáját

2018, szeptember 12 - 05:25
Bemutatta jelentését a Global Commission on the Economy and Climate nevű nemzetközi testület, amelynek munkájában korábbi vezető politikusok, közgazdászok, klímakutatók, meghatározó befolyással bíró üzleti vezetők vesznek részt. A szervezet átfogó tanulmánya állást foglal a klímaváltozás elleni küzdelem folytatása, illetve annak erősítése mellett.
Kategóriák: Klímaváltozás

Év végén visszatér az El Nino, mindenütt érezni majd a hatását

2018, szeptember 11 - 10:21
Hetven százalék az esély rá, hogy visszatér az év végén az El Nino légköri jelenség, amelynek intenzitása egyelőre bizonytalan, de nagy valószínűséggel nem lesz olyan erőteljes, mint 2015-2016-ban volt - közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).
Kategóriák: Klímaváltozás

A műhús forradalmasíthatná az élelmiszeripart

2018, szeptember 10 - 13:01
Látványosan lehetne csökkenteni szakértők szerint a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ha az emberek laboratóriumban előállított húsokat fogyasztanának ? olvasható az agrarszektor.hu-n. A világ szén-dioxid-kibocsátásának jelentős része ugyanis az állattartásból származik, de sokan szkeptikusan fogadják a ?műhúsokra? alapozott elképzeléseket.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: civilizációnk jövőjét fenyegeti a klímaváltozás

2018, szeptember 3 - 10:12
Az előző évtizedek felelőtlenségének következményeire ez a nyár még drámaibban figyelmeztetett, mint az eddigiek. Erdőtüzek Svédországtól Görögországon át Kanadáig, súlyos aszálykárok Európa számos országában, emberek millióinak szenvedést okozó árvizek Ázsiában több helyütt - mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján, aki  szerint a klímaváltozás az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nem elég a forróság, még a rovarok is felzabálják a termést

2018, augusztus 31 - 12:08
A klímaváltozással egyre melegebb időjárás miatt több millió tonnával több termést pusztítanak el az egyre éhesebb rovarok 2050-re még akkor is, ha sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet növekedését ? állapította meg egy új kutatás.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az emelkedő vízszint miatt lebontják a híres viking hajómúzeumot

2018, augusztus 30 - 18:21
Lebontják a híres roskilde-i viking hajómúzeumot, amelyben komoly károkat okozott a tengervíz - közölte csütörtökön a dán kulturális miniszter.
Kategóriák: Klímaváltozás

A pestis és a lépfene is előkerülhet a jégtáblák olvadásával

2018, augusztus 29 - 13:20
A klímaváltozás során olyan kórokozók olvadhatnak ki a jégtáblákból, mint például a pestis vagy épp a lépfene.
Kategóriák: Klímaváltozás

A klímaváltozás miatt halálos kórokozók jelenhetnek meg újra

2018, augusztus 29 - 09:31
A jégtáblák olvadásával olyan régi kórokozók kerülnek elő, mint a pestis vagy a lépfene - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kinek a felelőssége, ha elpusztul a Föld?

2018, augusztus 28 - 07:50
Időről időre felbukkannak a globális klímaváltozás pusztításáról szóló cikkek. Bennük kivesézik, hogy állnak az északi jéghegyek (rosszul), mennyi az erdőtűz, a kihalás szélére sodródott állatfaj, a bolygószerte pusztító szélsőséges időjárás (sok, sok és sok).
Kategóriák: Klímaváltozás

Kiderült, mi okozta az amerikai bozóttüzeket

2018, augusztus 22 - 10:27
A kevesebb eső és a hosszabb aszályos időszakok a fő okai az Egyesült Államok nyugati részén tomboló, nagy kiterjedésű, intenzív bozóttüzeknek - állapította meg egy új tanulmány.
Kategóriák: Klímaváltozás

Összeomlott a Mojave sivatagban élő madárfajok populációja

2018, augusztus 21 - 14:52
A klímaváltozás okozhatja, hogy "összeomlott a Mojave sivatagban élő madárfajok populációja" - állítják amerikai kutatók.
Kategóriák: Klímaváltozás

Beteljesedett egy 1912-ben megjelent rémisztő jóslat

2018, augusztus 17 - 10:21
Százhat évvel ezelőtt egy ijesztő jóslatot tartalmazó írás jelent meg egy új-zélandi napilapban. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy az alig néhány soros cikkecske előrevetítette mindazt, amivel mára az egész emberiség szembesült: a globális felmelegedést.
Kategóriák: Klímaváltozás

A kutatók is megijedtek attól, ami az óceánokkal történik

2018, augusztus 16 - 15:14
Az óceánokban is rekordmagas hőmérsékletet mértek a hőhullám hatására: San Diego partjainál a mérések 1916-os kezdete óta legmagasabb tengeri hőmérsékletét jegyezték fel a hónap elején.
Kategóriák: Klímaváltozás

2022-ig szenvedni fogunk az iszonyatos hőségtől

2018, augusztus 15 - 10:50
"Abnormálisan meleg" lesz az időjárás 2022-ig, nagyobb lesz az esély a szélsőséges hőmérsékletek kialakulására - figyelmeztettek francia és brit kutatók egy új előrejelzési rendszer adatai alapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rettenetes jóslat: 140 millió migráns zúdulhat Európára

2018, augusztus 15 - 08:56
Akár 140 millió migráns is érkezhet Európa felé Afrikából 2050-ig egy friss világbanki tanulmány alapján. Johannes Teyssen, a német E. ON vezérigazgatója szerint többek között azzal lehetne megállítani ezt a folyamatot, ha felgyorsulna a fekete kontinens villamosítása. Az Afrikából kiinduló migráció szinte biztos, hogy a következő évtizedekben is folytatódni fog, mivel egy tanulmány szerint 2100-ra 4,5 milliárdra is nőhet a kontinens népessége.
Kategóriák: Klímaváltozás

Eltűnhetnek a turistacsalogató törpe pingvinek Ausztráliából

2018, augusztus 13 - 10:28
Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára a klímaváltozás és az emberi tevékenység - figyelmeztetnek a kutatók.
Kategóriák: Klímaváltozás