Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 12 óra 1 perc

Az Ausztráliában tomboló bozóttüzek a klímaváltozás fő mozgatói

2021, július 28 - 18:18
Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint. A hatalmas tüzek oly sok ként és más füstrészecskéket bocsátanak a légkörbe, amelyek képesek szétzilálni az időjárási rendszert, a trópusi viharokat az Egyenlítőtől északra tolják és hatással vannak a Csendes-óceán trópusi térségének időszakos felmelegedésére, hűtésére, azaz az el Nino és a la Nina jelenségekre.
Kategóriák: Klímaváltozás

Drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani: gyengül a Föld "életjele"

2021, július 28 - 10:28
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ősi strucctojás héja mesél az évezredekkel ezelőtti klímaváltozásról

2021, július 19 - 17:05
Az ősi tojáshéjból származó bizonyítékok fontos új információkat tártak fel az évezredekkel ezelőtt bekövetkezett, szélsőséges éghajlatváltozásról. Egy új kutatás azt mutatja, hogy Dél-Afrika belső részének azon részei, amelyek ma már szárazak és gyéren lakottak, 250?350 ezer évvel ezelőtt, az emberi evolúció kulcsfontosságú időszakában vizes élőhelyek és gyepek voltak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ki a felelős az éghajlatváltozásért?

2021, július 17 - 20:24
Az ipari forradalom óta az emberek több mint másfél trillió tonna szén-dioxidot engedtek a Föld atmoszférájába. Természetesen itt nem álltunk meg, hisz a szén-dioxid mellett más üvegházhatású gázokkal sem vigyáztunk, ilyen például a metán, vagy a dinitrogén-oxid.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ezek az aktivisták egyre fiatalabbak - Greta Thunberg története

2021, július 16 - 22:59
Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek!- mondta Neil Armstrong a Holdra lépést megelőzően és Greta esetén sincsen másként. Ki gondolná, hogy ilyen apró teremtés, a maga tizennyolc évével kiáll és felnőtteket megszégyenítő módon képvisel globális szintű problémát? Hallottál már Greta Thunbergről? Ha nem, akkor most bemutatjuk!
Kategóriák: Klímaváltozás

Katasztrófát okozhat a Hold pályakilengése a közeljövőben

2021, július 14 - 19:04
Az éghajlatváltozás napjainkra megnövelte a hurrikánok és más szélsőséges időjárási események gyakoriságát és súlyosságát, szerte a világon. De felbukkant egy kevésbé ismert fenyegetés is a közeli jövő láthatárán, ami súlyos pusztításokat okozhat az óceáni partvidékeken.
Kategóriák: Klímaváltozás

A klímaváltozás megértéséért együtt dolgozik az ESA és a NASA

2021, július 14 - 13:43
Stratégiai partnerként dolgozik együtt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az európai űrügynökség (ESA) a klímaváltozás és a Föld működésének megértése érdekében - olvasható az ESA honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Megdöbbentő adatok! Évente ennyi ember halálát okozza a klímaváltozás

2021, július 9 - 17:10
Évente több mint ötmillió ember hal meg világszerte a szélsőséges hőmérsékletek miatt. Az elmúlt 20 évben többen vesztették életüket az extrém hideg, mint a meleg következtében, a klímaváltozás azonban fokozatosan kiegyenlíti az arányokat.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évente több millió ember hal meg a szélsőséges hőmérsékletek miatt

2021, július 9 - 12:42
Évente több mint ötmillió ember hal meg világszerte a szélsőséges hőmérsékletek miatt. Az elmúlt 20 évben többen vesztették életüket az extrém hideg, mint a meleg következtében, a klímaváltozás azonban fokozatosan kiegyenlíti az arányokat.
Kategóriák: Klímaváltozás

A változó éghajlat befolyásolta az ember testének és agyának méretét

2021, július 9 - 11:00
A változó éghajlat befolyásolta az ember testének és agyának méretét egy új evolúciós kutatás szerint, mely 300 kövület adatait vetette össze klímamodellekkel.
Kategóriák: Klímaváltozás

A hetekben zajlik több cincérfaj rajzása

2021, július 8 - 19:51
A Nagykapornak melletti Remetekertben havasi cincérrel (Rosalia alpina), gyászcincérrel (Morimus funereus), valamint kis hőscincérrel (Cerambyx scopolii) találkoztunk erdei adatgyűjtéseink során. Mindhárom említett cincérfaj védett Magyarországon, utóbbi kettő pedig Natura 2000 jelölőfaj.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az Észak-Amerikát sújtó hőhullám oka a klímaváltozás állítják a kutatók

2021, július 8 - 14:52
"Gyakorlatilag lehetetlen" lett volna egy ilyen rekordhőmérsékletekkel és számos halálos áldozattal járó hőhullám kialakulása az Egyesült Államokban és Kanadában a klímaváltozás hatásai nélkül - ezt állapította meg egy nemzetközi tudóscsoport elemzése.
Kategóriák: Klímaváltozás

Több mint száz éve nem mértek ilyen meleget Lappföldön

2021, július 6 - 12:20
A finnországi Lappföldön több mint száz éve nem mértek olyan meleget, mint vasárnap, az idei június pedig az eddigi legforróbb volt az országban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Most vannak csak igazán veszélyben a jegesmedvék

2021, július 2 - 18:57
Egy új kutatás szerint a jegesmedvék túléléséhez fontos "utolsó jeges térség" néven emlegetett északi-sarki terület jege a klímaváltozás miatt gyorsabban olvad, mint korábban gondolták.
Kategóriák: Klímaváltozás

6 érdekes tény a kihalás veszélyeztetett méhekről

2021, július 1 - 09:21
A méhek a világ legfontosabb fajai közé tartoznak, példányszámuk azonban sajnos folyamatosan csökken. Hogy megelőzzék kipusztulásukat, számos kezdeményezés jött létre ? egy közülük Charlie Agar nevéhez fűződik, aki az amerikai Texas állam szívében üzemelteti méhmentő cégét. Fanatikus csapata csípések százaival sem törődve gyűjti és költözteti át veszélybe került szárnyas barátainkat. Tevékenységüket a Charlie méhmentő cége című alkotás rögzítette, amelyet nálunk a Viasat Nature természetcsatorna mutat be július 4. vasárnap 18 órától. A dokumentumsorozat rámutat arra, hogy miért létfontosságúak ezek a kis csíkos állatok a mezőgazdaság, meg úgy általában a földi túlélésünk szempontjából. Íme néhány érdekesség a méhekről és a méhészetről:
Kategóriák: Klímaváltozás

Hirtelen kihalásuk előtt már csökkenni kezdett a dinoszauruszok száma

2021, június 30 - 19:18
Mielőtt a 66 millió éve becsapódott aszteroida eltűntette őket a Földről, a dinoszauruszok száma már hanyatlóban volt - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
Kategóriák: Klímaváltozás

Madarak millióit mentette meg az úgynevezett ?kalaptörvény?

2021, június 29 - 19:55
Száz évvel ezelőtt a természetvédők figyelemre méltó győzelmet arattak a bolygó élővilágának védelmében. Az újonnan megalakult Királyi Madárvédelmi Egyesület tagjai rábeszélték a képviselőket az úgynevezett ?tollazatról szóló törvény" elfogadására, ami megtiltotta a női kalapok készítéséhez használt egzotikus madártollak exportját. Több tucat madárfajt mentettek meg a kihalástól.
Kategóriák: Klímaváltozás

Pusztító szívverése van a Földnek

2021, június 24 - 23:00
A Földet és az élővilágot jelentősen befolyásoló geológiai események 27,5 millió évente ciklikusan ismétlődnek ? erre jutott most egy kutatócsoport. A szakértők szerint az egész jelenség olyan, mintha bolygónknak ?pulzusa lenne".
Kategóriák: Klímaváltozás

Az online divat márkák fele szűz műanyagból készül

2021, június 23 - 16:47
A gyors divat fellendülése miatt növekszik a fosszilis üzemanyagból készült szintetikus rostok használata, mutatja az Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA)  tanulmánya, írja a The Guardian.
Kategóriák: Klímaváltozás