Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 7 óra 55 perc

Meglepő, mik pusztítják az új-zélandi erdőket

2021, október 27 - 10:29
Szarvasok, vaddisznók és kecskék inváziója fenyegeti az új-zélandi erdőket - figyelmeztetett egy helyi környezetvédő szervezet.
Kategóriák: Klímaváltozás

Két brit egyetem mesterséges intelligenciát használ az ipari emissziók gigatonnákkal való csökkentésére

2021, október 26 - 18:36
A Londoni Egyetem és a Cambridge-i Egyetem világelső fenntarthatósági kutatását olyan technológia létrehozására használták fel, amely csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást a globális cement iparban és más energiaigényes kereskedelmekben.
Kategóriák: Klímaváltozás

Vészesen nő a tengerszint Hollandia partjainál

2021, október 26 - 10:24
Az alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban emelkedhet a tengervíz, 2100-ra akár két méterrel is - közölte a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI).
Kategóriák: Klímaváltozás

Hínár mentés gépi tanulással

2021, október 25 - 15:18
A Massachusetts kutatói olyan alacsony költségű rendszert fejleszenek, ami monitorozza a hínár farmok mikrobiomát és azonosítja a betegségeket, mielőtt elterjednének.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: Újra kell gondolni a rossz uniós döntéseket

2021, október 24 - 12:15
A korábbi Budapesti Víz Világtalálkozókkal szemben a Planet 2021 egy sokkal komplexebb kiállítás és tudományos konferencia lesz a megújult Hungexpón ? minderről Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke beszélt az Origónak adott interjújában.
Kategóriák: Klímaváltozás

A fosszilis tüzelőanyagok globális kitermelési tervei kétszerese annak, amit biztonságosan elégethetünk

2021, október 21 - 16:17
A világ országai a Párizsi Klímaegyezmény legszigorúbb éghajlatváltozási célja által megengedett fosszilis tüzelőanyagok több mint kétszeresének kitermelését tervezik, állapította megy az Egyesült Nemzetek Szervezetének analízise.
Kategóriák: Klímaváltozás

A környezetet védi, aki ilyen szeszes italt iszik

2021, október 21 - 12:51
Napjaink egyre fenyegetőbb klímaválságának következményei láttán vannak, akik az alkohol felé fordulnak, mások azonban tenni szeretnének valamit a katasztrófa elkerülése érdekében. Egy amerikai vállalat a levegőből kivont szén-dioxid felhasználásával készít alkoholos italt, amivel hozzájárul a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez. 
Kategóriák: Klímaváltozás

A klímaváltozást a tudósok zöme szerint az emberi tevékenység okozta

2021, október 20 - 12:45
A klímaváltozást a tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység okozta - számolt be erről egy új tanulmány alapján a The Guardian.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: Alig található a Földön tisztítás nélkül fogyasztható víz

2021, október 20 - 10:20
Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Kategóriák: Klímaváltozás

Már nincs sok idő: 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie hamarosan a súlyos aszállyal, áradásokkal

2021, október 20 - 07:43
Kelet-Afrika gleccserei két évtized alatt eltűnhetnek, 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie a súlyos aszállyal, áradásokkal és szélsőséges hőhullámokkal - figyelmeztetett az ENSZ klímaügynöksége kedden.
Kategóriák: Klímaváltozás

Új obszervatórium szondázza a Föld elfelejtett altalajának titkait

2021, október 18 - 18:58
A Depp Soil Ecotron meg fogja vizsgálni, hogy a bolygó óriási földalatti szénraktára hogyan reagál a klímaváltozásra.
Kategóriák: Klímaváltozás

A szegényebb nemzeteket klímaváltozásból származó emelkedő energia árak fogják sújtani

2021, október 16 - 15:03
A klímaváltozás a globális energia költségek kis eséséhez fog vezetni a század végére, de sok közepes bevételű ország, ideértve Indiát is, emelkedő árakkal szembesül, mivel az emberek a hűtéshez légkondicionálókat fognak bekapcsolni, sugallja egy tanulmány.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ezt a négy dolgot egyszerűen megtehetjük, ha nem akarunk ételt kidobni

2021, október 16 - 12:30
Az idei élelmezési világnap mottója, hogy a tetteink alakítják a jövőt. Ez a jelmondat nem is lehetne aktuálisabb abban a korban, amikor a klímaválság hatásait már a bőrünkön tapasztaljuk, s a jövőnk élelmiszer-ellátásának biztonságossága, stabilitása is kockázatossá vált. Minden napi döntéseinkkel, hogy honnan, mit, mennyit eszünk és iszunk, jelentős hatással lehetünk a saját egészségünk mellett a bolygóéra és a jövőnkre is.
Kategóriák: Klímaváltozás

Veszélyben van a ritka ausztrál mocsári teknős

2021, október 15 - 21:33
Az alkalmanként alga réteget viselő ausztráliai mocsári teknős egyike a sok evolúciósan egyesi állatnak, melyek aránytalanul nagy veszéllyel néznek szembe az emberi aktivitás, miatt, ideértve a klímaváltozást.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nincs esély megállítani a tengerszint emelkedését

2021, október 13 - 11:27
Ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest 1,5 Celsius fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje, és félmilliárd ember otthonát mossa el - erre figyelmeztettek kedden amerikai és német tudósok.
Kategóriák: Klímaváltozás

Áder János: 2050-re több műanyag lehet a tengerekben, mint hal

2021, október 13 - 09:49
Tíz másodpercenként egy kamionnyi műanyagszemét kerül a tengerekbe és óceánokba, az ENSZ becslése szerint ez 2050-re oda vezethet - a túlhalászással kiegészülve -, hogy több műanyagszemét lesz ezekben a vizekben, mint hal - mondta Áder János köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Kategóriák: Klímaváltozás

A világ legnagyobb fáit is elpusztíthatták a kaliforniai erdőtüzek

2021, október 8 - 14:49
A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, és az szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A természetvédelmi park 15 mamutfenyőligetében okozott károkat, közölte a Sequoia and Kings Canyon nemzeti park.
Kategóriák: Klímaváltozás

Szövettakaróval védtek egy svéd gleccsert a globális felmelegedéstől

2021, október 8 - 10:20
Szövettakaróval védték nyáron a svédországi Helags gleccser egyes részeit a globális felmelegedéstől. Ezzel legalább 3,5 méternyi vastag jég elolvadását akadályozták meg. A projekt kitalálói remélik, fel tudják hívni a társadalom figyelmét azokra a veszélyekre, melyek a gleccserek eltűnésével fognak együtt járni.
Kategóriák: Klímaváltozás