Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - klímaváltozás
Frissítve: 5 óra 49 perc

Hárommilliárd fát ültetnének a következő tíz évben

2020, október 19 - 15:00
A biológiai sokféleség védelme és a biodiverzitás megőrzésébe való befektetés hosszú távon nem csak stratégiai beruházást jelent, amely a járványok megelőzésében is fontos szerepet játszhat, hanem rövid távú társadalmi-gazdasági helyreállítási intézkedésként is funkcionál. Az úgynevezett Európai Zöld Megállapodás az éghajlatváltozás és a környezet károsodására reagál, amely az október közepén tartott Európai Városok és Régiók Hetének (EURegionsWeek) egyik fókuszpontjába került, amelyen mi is részt vettünk.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nem fogod elhinni, mi mellett kampányol Pumped Gabo

2020, október 16 - 15:18
A sztár most olyan posztot osztott meg Instagram-odalán, amihez hasonlót eddig nem igen láthattunk tőle. Pumped Gabo egy komoly ügy mellé áll, úgy döntött felszólal a környezetvédelem mellett.
Kategóriák: Klímaváltozás

Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek

2020, október 16 - 14:38
Aggasztó mértékben olvadtak a svájci gleccserek 2020-ban, s közben még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében - erre figyelmeztetett egy pénteken megjelent új tanulmány.
Kategóriák: Klímaváltozás

Extrém gyorsan emelkedik a hőmérséklet az óceán legmélyebb pontjain

2020, október 15 - 10:59
Bár igen messze vannak az emberek élőhelyeiről és a fosszilis tüzelőanyagok káros hatásaitól, mégis lassan felmelegednek az óceán mélyén a korábban szinte dermesztően fagyos vizek. A Geophysical Research Letters tudományos szaklapban most publikált tanulmány szerint a hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint azt korábban a tudósok gondolták.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kéjgáz melegíti a bolygót

2020, október 8 - 09:08
A növekvő kéjgázkibocsátás (N2O) veszélyeire figyelmeztet egy nemzetközi kutatócsoport nagyszabású tanulmánya.
Kategóriák: Klímaváltozás

Újra kilyukadt az ég az Antarktisz fölött

2020, október 7 - 16:57
Az elmúlt 15 év egyik legnagyobb méretű ózonlyukát mérték az Antarktisz felett az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) kutatói.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egyedülálló elektromos kamiont állított szolgálatba egy, az Audinak szállító győri cég

2020, október 7 - 15:49
Elektromos kamiont állított szolgálatba az Audinak szállítást végző, győri logisztikai vállalkozás, az Innovatív-cégcsoport. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járművet bemutató győri sajtótájékoztatóján európai és globális összevetésben is egyedülállónak nevezte a fejlesztést, hiszen sehol máshol nem fejlesztettek még, és nem állítottak ipari hasznosítási szolgálatba 40 tonna össztömegű, teljesen elektromos kamiont.
Kategóriák: Klímaváltozás

Az idei volt az eddigi legmelegebb szeptember

2020, október 7 - 12:20
Az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon - jelentette be szerdán az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (CAMS).
Kategóriák: Klímaváltozás

Több ezer éves múmiákat találtak az Antarktiszon

2020, október 7 - 09:45
Több tucat mumifikálódott ősi pingvintetemet talált kutatók egy csoportja az Antarktiszon - írja a Live Science tudományos portál.
Kategóriák: Klímaváltozás

Három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén

2020, október 4 - 11:07
Több mint három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén - közölte a Santiago de Chile-i Egyetem.
Kategóriák: Klímaváltozás

El tudja képzelni, hogy a Szaharában vízilovak éljenek?

2020, szeptember 28 - 12:26
Valamikor 11 ezer és 5 ezer évvel ezelőtt, nem sokkal az utolsó jégkorszak vége után a Szahara sivataga teljesen átalakult: zöld növényzet nőtt a homokos dűnék tetején, és a fokozott csapadékmennyiség a száraz barlangokat tavakká változtatta. Ez a buja paradicsom már rég a múlté, de azóta is foglalkoztatja a kutatókat a tudományos kérdés: visszatérhet-e valaha ez az állapot?
Kategóriák: Klímaváltozás

Egyre hosszabbak és melegebbek az óceánok hőhullámai

2020, szeptember 25 - 08:38
Egyre hosszabbak, melegebbek és gyakoribbak lesznek az óceánok hőhullámai az ember okozta klímaváltozás miatt - állapították meg a Berni Egyetem kutatói a Science című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.
Kategóriák: Klímaváltozás

Részletes ajánlás készült a Budapestre hulló esővíz hatékonyabb felhasználására

2020, szeptember 17 - 10:56
A globális éghajlatváltozás és a fokozódó környezeti problémák egyre komolyabb kihívások elé állítják a városépítészetet is, így korunk tervezőinek sürgősen és radikálisan újra kell gondolniuk számos eddigi alapvetést. Ennek egyik módja, hogy városi környezetben ? így Budapesten is ? hatékonyabban kellene helyben tartani és felhasználni az értékes csapadékvizet, melynek alkalmazhatóságát a városszövetben Magyarországon elsőként Csizmadia Dóra, a Szent István Egyetem fiatal kutatója vizsgálta.
Kategóriák: Klímaváltozás

"Bár az életünk számos területe széttöredezett 2020-ban, a klímaváltozás zavartalanul folyik tovább"

2020, szeptember 10 - 06:53
A koronavírus-járványra adott globális válasz nem elég a klímaváltozás lassításához - derült ki a Meteorológiai Világszervezet által összeállított United in Science 2020 című jelentésből. A tanulmány szerint a globális járványügyi korlátozások jelentős és azonnali hatással voltak az üvegházhatású gázok kibocsátására: áprilisban a napi globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza az előző év becsült napi átlagához képest - olvasható a BBC hírportálján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Évezredek óta nem volt ilyen kevés jég a Bering-tengeren

2020, szeptember 3 - 14:11
Évezredek óta a legalacsonyabb volt a Bering-tenger felszínén lebegő jégmező kiterjedése a 2018-as és a 2019-es teleken - derült ki egy új tanulmányból.
Kategóriák: Klímaváltozás

Világszerte gyors ütemben növekednek a gleccsertavak

2020, szeptember 1 - 15:47
Világszerte gyors ütemben növekedtek a gleccsertavak az elmúlt néhány évtizedben - állapították meg brit kutatók, akik műholdfelvételekre alapozták eredményeiket.
Kategóriák: Klímaváltozás