Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetvédelem
Frissítve: 19 óra 27 perc

Bíztató elemzői előrejelzés érkezett, rekordot érhet el idén a világgazdaság bővülése

2021, január 14 - 13:14
Az előrejelzések szerint a világgazdaság 2021-ben piaci árfolyamon számítva hozzávetőleg 5 százalékkal ? a 21. században az eddigi leggyorsabb ütemben ? bővülhet, vagyis a világgazdaság teljesítménye 2021 végére vagy 2022 elejére összességében elérheti a világjárvány előtti szintet.
Kategóriák: Klímaváltozás

Ötször akkora területen pusztult el a trópusi őserdő négy év alatt, mint Ausztria területe

2021, január 13 - 06:28
Ötször akkora területen pusztult el a trópusi őserdő 2004 és 2018 között, mint amekkora Ausztria területe. A pusztulás nagy részét az erdőirtások, a mezőgazdaság okozták. A műholdas felvételek szerint mostanra legalább 24 trópusi, illetve szubtrópusi válsággóc alakult ki, ahol az erőirtás már jelentős méreteket öltött.
Kategóriák: Klímaváltozás

Miért vegyél bio-t? Nem csak az egészséged, de a környezet is megköszöni!

2021, január 12 - 11:32
A biotermékek fogyasztása és az ökológiai gazdálkodások támogatása nemcsak saját egészségünk szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenység is egyben. Ahogyan azt már előző cikkünkben írtuk a bio alapanyagok és ételek vásárlásával hozzájárulsz a biológiai sokféleség megőrzéséhez, mely napjainkra szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek.
Kategóriák: Klímaváltozás

Egyre csökken a disznódelfinek száma az Északi-tengerben

2021, január 7 - 17:23
Egyre csökken a disznódelfinek száma az Északi-tenger németországi részén, 2002 és 2019 között a populáció évente átlagosan 1,8 százalékkal csökkent.
Kategóriák: Klímaváltozás

A nagy amerikai folyók csaknem egyharmadának változott a színe

2021, január 6 - 17:55
Az Egyesült Államokban lévő nagy folyók nagyjából egyharmadának változott a színe az elmúlt csaknem három évtizedben - állapították meg amerikai kutatók, akik a Geophysical Research Letters című folyóiratban ismertették eredményeiket.
Kategóriák: Klímaváltozás

Magas bónuszt is fizethet az Apple a vezetőinek, de az értékelés módja rejtély

2021, január 6 - 16:25
A cég közleménye szerint 2021-től a vállalati értékeken alapuló ösztönző programot építenek be az éves vezetői bónusz juttatásokba. A javaslat értelmében 10 százalékkal is lehet emelni vagy csökkenteni a bónuszokat, amennyiben az ebben döntő bizottság úgy ítéli meg. A cég azonban arra nem tért ki, hogy hogyan fogják értékelni a vezetők ez irányú erőfeszítéseit.
Kategóriák: Klímaváltozás

Rengeteg szemét lepte el a világ egyik leghíresebb strandját ? képek

2021, január 4 - 14:28
Nem elég, hogy a koronavírus-járvány miatt leállt a turizmus Balin, most újabb csapás érte az ott élőket: a monszun rengeteg szemetet sodort ki a máskor rendkívül népszerű strandokra.
Kategóriák: Klímaváltozás

Szeméttel teli a Kuta Beach Balin

2021, január 4 - 13:35
Kategóriák: Klímaváltozás

Kilencven tonna szemetet gyűjtöttek össze a hétvégén Bali partjain

2021, január 4 - 12:51
Kilencven tonna szemetet gyűjtöttek össze a hétvégén Bali híres strandjain, ahol a hatóságok már alig tudnak lépést tartani a monszunszezonban partra vetődő hatalmas mennyiségű műanyaghulladékkal.
Kategóriák: Klímaváltozás

8 egyszerű tipp a mindennapokra, amiért hálás lesz a bolygó

2021, január 2 - 17:51
Környezettudatosan élni manapság egyre divatosabb, ám jó lenne, ha kötelesség lenne. A gazdaságos és fenntartható kifejezések esetében azonban olykor nem egyértelmű, melyik választás a zöldebb megoldás. Egyszerű, mégis betartható dolgokat mutatunk, amik nem bonyolítják az életedet, mégis sokat számítanak a bolygónak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Tíz évig tilos a halászat Ázsia leghosszabb folyamán

2021, január 1 - 13:55
Egy évtizedes halászati tilalom lépett életbe az Ázsia leghosszabb folyójának számító Jangce főbb vizein pénteken.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagyszerű program újévkor a téli erdőben kirándulni

2021, január 1 - 09:29
Magyarország erdeiben túrázni remek lehetőség a kikapcsolódásra a fárasztó hétköznapok után. A természetjárók száma 2020-ban meredeken emelkedett, ami érthető is, hiszen a járványügyi korlátozások betartása jelenleg szűk teret szab a testi-lelki felfrissülésre. De nem árt tisztában lenni néhány alapszabállyal, ha erdei kirándulást tervezünk.
Kategóriák: Klímaváltozás

Minden rosszban van valami jó: 8 pozitív hír 2020-ból

2020, december 31 - 14:26
Az év vége mindig nagyszerű alkalom a visszatekintésre és a dolgok értékelésére. 2020 mindenképpen meghatározó élmény marad mindnyájunk életében az egész világunkat érintő változások miatt. A sok negatívum mellett azonban érdemes áttekinteni pár olyan eseményt is, amelynek hallatán örülhetünk egy kicsit. Szívmelengető válogatás következik!
Kategóriák: Klímaváltozás

Jane Goodall, minden csimpánz jóságos nagymamája

2020, december 24 - 17:02
Társas lények vagyunk, akik igénylik, manapság meg szinte sóvárognak az együttlétért. December tájéka ünnepi időszak a legtöbb kultúra számára, amikor az emberek összegyűlnek ? sajnos most csak módjával tudjuk ezt megtenni. Jane Goodall az elsők között volt, aki az emberhez hasonló, érző, családban élő lényekként tekintett legközelebbi ?rokonainkra", a csimpánzokra.
Kategóriák: Klímaváltozás

8+1 bolygómntő gyorstipp a mindennapokra

2020, december 23 - 20:51
Környezettudatosan élni ma már nem trendiség, hanem kötelesség. A gazdaságos és fenntartható tényezők mellett azonban olykor nem egyértelmű, melyik választás a zöldebb megoldás. Georgina Wilson-Powell brit újságíró 12 éve kutatja a környezetkímélő élet gyakorlatias részleteit, hogy az otthonokban, munkahelyeken, illetve a hétköznapokban felmerülő kérdésekre okos, megalapozott és kiegyensúlyozott választ adjon. Hazánkban is megjelent könyve, amelyet tudatos embereknek szán az élhető, de fenntarthatóbb mindennapokhoz, 143 dilemmára ad megfejtést. Íme 8 ökotipp a Tényleg zöld? -ből szemezgetve, plusz 1 karácsonyi tanáccsal megspékelve.
Kategóriák: Klímaváltozás

Kreatív ötletek: csomagoljunk ajándékot maradékokból!

2020, december 23 - 18:43
Kidobásra ítélt papírokból, valamint megmaradt gyümölcs- és zöldségszárból is válhat mutatós csomagolás a karácsonyi ajándékoknak.
Kategóriák: Klímaváltozás

Környezetvédelmi intézkedéseket vésték fel a kínai kőtáblára

2020, december 22 - 15:41
A térségre vonatkozó környezetvédelmi intézkedéseket vésték fel arra a több mint 300 éves kőtáblára, amelyet kínai régészek tártak fel az észak-kínai Hopej tartományban.
Kategóriák: Klímaváltozás