Tartalom átvétel ORIGO
ORIGO címkék - környezetvédelem
Frissítve: 4 óra 15 perc

Kiderült, mekkora a weboldalak károsanyag-kibocsátása

2022, augusztus 9 - 11:22
Egy átlagos internetfelhasználó éves szinten 414 kilogramm károsanyag-kibocsátásért felelős. Egy közepes weboldal pedig 60 kilogramm széndioxid éves kibocsátással ugyanakkora környezeti lábnyommal jár, mint 4,3 millió SMS vagy napi 63 percnyi TikTok aktivitás. Bár a digitalizációra úgy tekintünk mint a zöld megoldásra, de az igazság az, hogy minden digitális folyamat termel karbont. A fenntartható jövő ezért nem képzelhető el a digitális marketingtevékenységek racionalizálása nélkül. A megoldást egy magyar csapat, a Carbon.Crane mesterséges intelligenciát használó szolgáltatása jelentheti, ami méri és optimalizálja például a weboldalak karbonlábnyomát, így a szakértőik tapasztalatai alapján akár tizenheted részére csökkenthető a karbonkibocsátás - írja a Carbon.Crane. 
Kategóriák: Klímaváltozás

Orfűre utazik? Ezzel kísérleteznek, hogy csökkentsék a turisták szén-dioxid-kibocsátását!

2022, augusztus 8 - 07:47
Kísérleti jelleggel indított karbonsemlegesítési projektet Orfű. A pécsiek egyik kedvelt üdülőtelepülése annyi turistát fogad egy évben (több mint tízezren nyaralnak itt), hogy faültetéssel szeretnék kompenzálni az ide érkezők szén-dioxid-kibocsátását. ? írja a Pécsi Aktuál.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hogyan vészeljük át a hőséget?

2022, augusztus 4 - 21:03
Egy olyan aszályos évben, mint amilyen az idei is, talán nem kell hosszan magyarázni, hogy milyen következményekkel jár a hőhullám a környezetre nézve. De mi a helyzet az emberi szervezettel? A negatív következményeket mi sem kerülhetjük el, mégis sokat tehetünk érte, hogy mérsékeljük ezeket. Tippjeink következnek a kánikula közepén. - írja a Kék Bolygó Alapítvány honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hatalmas bejelentést tett a Spar: ez mindenkit érint

2022, augusztus 1 - 21:17
Augusztustól már csak biológiailag lebomló nejlontasakba csomagolhatjuk a megvásárolni kívánt zöldség-, gyümölcs, és pékárut a Sparban. A zacskó ára 15 forint lesz. 
Kategóriák: Klímaváltozás

Fontos bejelentést tett a Spar: ezt már hiába keresik náluk a vásárlók

2022, augusztus 1 - 11:40
Augusztustól országszerte már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a Spar és Interspar zöldség- és gyümölcsosztályain. Az egyszer használatos hagyományos műanyag tasakok így végleg kikerülnek az üzletekből.
Kategóriák: Klímaváltozás

Hol áll meg a túlfogyasztás száguldó vonata? - Ma fogynak el a Föld éves erőforrásai

2022, július 29 - 20:23
Idén július 28-ára esik a túlfogyasztás világnapja: a Global Footprint Network adatai szerint a Föld lakossága mára használja el a bolygó egy évnyi erőforrásait. Ma, amikor a hatalmas infláció, az energia-vészhelyzet és a rezsicsökkentés korlátozása miatt a legtöbben arra kényszerülnek, hogy visszafogják fogyasztásukat, az eddigieknél is fontosabbá vált a fenntartható életmód. A túlfogyasztás napja ? ahogyan minden évben ? idén is korábbra tolódott, de fel kell ismernünk, hogy az emberiség csak akkor boldogulhat, ha sokszor mértéktelen fogyasztását valóban csökkenti. Ehhez pedig nagymértékben hozzájárulhatunk személyes döntéseinkkel. - íhívja fel a figyelmet a WWF Magyarország honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Polgár Tünde és férje nem költenek feleslegesen, de náluk a spórolás a környezetvédelemről szól

2022, július 27 - 17:27
Tihanyi présházukból jelentkeztek be Polgárék. Tünde és Árpád is könyvet ír, ezért töltik idejüket a balatoni présházukban. 
Kategóriák: Klímaváltozás

Ákosnak fontos a környezetvédelem, gyermekeit is ebben a szellemben neveli

2022, július 26 - 13:57
A Kossuth-díjas dalszerző igyekszik felelősségteljesen bánni a világgal, és gyermekeinek is próbálja átadni ezt a szemléletmódot. A zenész hamarosan fellép hazánk első környezettudatos könnyűzenei fesztiválján, a ráckevei Duna-part Feszten is.
Kategóriák: Klímaváltozás

"Aggódnak, hogy sosem megyek férjhez" - Félti a családja a népszerű magyar színésznőt

2022, július 26 - 08:02
Erdélyi Timeának szívügye az állatok és a környezetvédelem ? ez a két téma az, ami a mai napig ki tudja billenteni az egyensúlyából. Örülne, ha többet tehetne, picit bátrabban merne felszólalni az ügy érdekében. A színésznő minderről a friss hot! magazinban mesél.
Kategóriák: Klímaváltozás

Mutatjuk, mennyire csökkenthetik a hőterhelést a városi zöldfelületek

2022, július 10 - 20:23
Jelentősen csökkenthetik a hőterhelést és javíthatják az ott élők komfortérzetét a városi zöldfelületek a Szegedi Tudományegyetem városklíma-kutatócsoportjának mérései szerint ? tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Kategóriák: Klímaváltozás

Védett tengerterületen szabadulna meg hulladékától az egyik olajipari óriás

2022, július 7 - 11:31
Az Atlanti-óceánon található Shetland-szigetek jogilag védett tengeri élővilágának veszélyeztetésével vádolják a BP (régebbi nevén: British Petroleum) olajvállalatot, mivel a több ezer tonna olajcső és kábel tengerbe dobásával szennyező ipari hulladékot juttatott a vízbe - adta hírül a The Guardian. 
Kategóriák: Klímaváltozás

Szijjártó Péter: Komoly kihívások előtt áll az európai gazdaság és az autóipar is

2022, június 27 - 13:37
Ahogy az európai gazdaság egésze, úgy az európai autóipar is komoly kihívások előtt áll a következő időszakban - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.
Kategóriák: Klímaváltozás

Nagy bejelentést tett a Tesco, ennek örülni fognak a házhozszállítással vásárlók

2022, június 23 - 14:32
Magyarországon elsőként vezetett be teljesen elektromos meghajtású furgonokat házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco. Az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja kiszállítani. Az első autók Budapesten álltak forgalomba - írja a Tesco.
Kategóriák: Klímaváltozás

Így védekeznek a klímakatasztrófa és a kánikula ellen a világ városaiban

2022, június 21 - 14:24
Felforrósodó betonfelületek, álmatlan éjszakák, csúcsra járatott légkondicionálók. Árvizek, káros sugarak, szennyezett levegő. A városok a világ minden táján szenvednek a globális felmelegedés káros hatásaitól, de vannak olyanok is köztük, akik okosan megkezdték a védekezést. High-tech és olcsó, egyszerű megoldások a világ minden tájáról. - írja a Kék Bolygó Alapítvány honlapján.
Kategóriák: Klímaváltozás

Milyen naptejjel ártunk a legkevesebbet?

2022, június 16 - 14:13
Vannak országok, ahol betiltották a naptejek használatát környezetvédelmi szempontok miatt. Más országokban még az sincs rajta a naptej címkéjén, hogy rákkeltő hatású lehet. Mi a baj a naptejekkel? Lehet-e naptej nélkül élni? Erről tájékoztat a Tudatos vűsrlók Egyesületének honlapján Biczó Gabriella.
Kategóriák: Klímaváltozás

6 növény, ami távol tartja a szúnyogokat vegyszerek nélkül

2022, június 13 - 19:42
A szúnyogok éjszakai zümmögése, harapásszerű csípése a nyár egyik legtöbb bosszúságot okozó élménye. Annak, aki mégsem akarja azonnal vegyszeres füstölőkkel, mérgekkel átitatott lapocskákkal, spray-kel terhelni a család egészségét, természetes megoldásként a következő növények adhatnak segítséget. - tájékoztat a Tudatos Vásárlók Egyesüete honlapján Markovics Vera
Kategóriák: Klímaváltozás

A trópusi szigetország, ami exkluzív élményeket kínál, ha jól viselkedünk

2022, június 9 - 13:55
A Palau Köztársaság egy trópusi éghajlatú szigetország Óceániában, amely elsősorban idegenforgalmáról nevezetes. Annak ellenére, hogy kevesebb mint 20 ezer lakosa van, nagy tetteket hajt végre azért, hogy megőrizze Földünk egészségét.
Kategóriák: Klímaváltozás