A könnyűolaj exportcsúcsa Posted in: Egyéb kategória

A legutóbbi olajár-robbanás idején (2008 környéke) vált ismertebbé az Export-Land Modell, amely lényegében arra mutatott rá, hogy egy olyan olajtermelő országban, ahol a kitermelés már csökken, illetve a belső fogyasztás még növekszik – hiszen legtöbbször fejlődő országról van szó – az exportált olaj mennyisége nemcsak a kitermelés esése miatt csökken, hanem a belső fogyasztás növekedése miatt e két utóbbi folyamat eredőjeként.
Számos esetben igazolódott, hogy a modellnek valóságos országok helyzete is megfelel, legutóbb például Egyiptomban, ahol 2010-ben az export megszűnt, vele pedig a jelentősebb bevételek is; és ez egybeesett a búza világpiaci árnövekedésével, így az „arab tavasz” eseményeinek gyújtópontjául szolgált.

1. ábra. Az egyiptomi olajtermelés (szürke), belső felhasználás (fekete vonal) és export (zöld) alakulása 201-ig.

A világ olajexportjáról már 2009-ben lehetett tudni, hogy 2006 óta nem növekszik, mostanra pedig teljesen nyilvánvaló lett, hogy az export lassan hanyatlik, dacára annak, hogy több ország palaolajat termel, illetve cseppfolyós földgázt is használ olaj helyett, de ez is csak lassítja az import esését.

2. ábra. A világ könnyűolaj-exportja 2012-ig. (Forrás: peakoilbarrel.com)

Az ábrán jól látható, hogy a belső fogyasztás 2012-es jelentős ugrása miatt (ez főleg Szaúd-Arábia) az export esése gyorsul. Egyes elemzők szerint azzal, hogy a közel-keleti királyság valójában kitermelésének esését kozmetikázza és fedi el azzal, hogy belső fogyasztását erőteljesen növekvőként jelenti le.

Mit mond nekünk a fenti ábra? Ha megvizsgáljuk, a jelenleg még éppen egyensúlyban lévő kereslet és kínálat helyzetét, azt látjuk, hogy tulajdonképpen a világ kitermelésének esését az USA palaolaj-kitermelése ellensúlyozta eddig. Azaz: ha az amerikai palaolaj-kitermelés esni kezd, nemcsak az export, de a kitermelés csúcsa is látható lesz.