A Pentagon szerint előbb lesz olajhiány – kommentár Posted in: Egyéb kategória

Egy újabb hír, aminek a fele igaz, de ami fontos, arról nem szól. Idézem:

Az amerikai védelmi minisztérium egy friss tanulmánya szerint a vártnál előbb olajhiány köszönthet a világra. Az elemzést a hétvégén ismertetett a Defence Talk katonai hírportál.
A világon 2015-ben már naponta tízmillió hordóval kisebb lesz a termelés a szükségesnél, a 2030-as években pedig, az akkori napi 118 millió hordós igénnyel szemben csak százmillió hordót fognak kitermelni – ezt jósolják az Összhaderőnemi Parancsnokság (JFC) szakértői, akik ugyanakkor hangsúlyozzák: nem tudományos következtetésről, hanem elméleti feltevésről van szó. (mr1 hír)

A hír értéke fontos. Rávilágít egy olyan jelenségre, amivel sokkal régebben kellene foglalkoznunk. Mégis, a jelenséget eddig nem vették eléggé komolyan, mert lám, most sem arról van szó, amiről kéne. Ami azonban ennél is meglepőbb, én ezt az adatot 2009 közepe óta használom előadásaimban, amint arról a letölthető diasoron is meggyőződhetnek, de írtam róla 2009 augusztusában is. A mostani hír semmit nem tesz ehhez hozzá, sőt ennek szó szerinti megismétlését tartalmazza. A teljes tanulmány elérhető itt, 2008. november 25 óta. Miért csak akkor hír valami, ha az MTI teszi közzé?

Maga a hír érdekes annyiban, hogy arról számol be, nem lehet kielégíteni a növekvő olajigényt. Az igény 2030-ra 118 millió hordó/nap, a kitermelés pedig csak 100 millió hordó lesz. Tehát itt szó nincs olajcsúcsról, a mai 84 millió hordós kitermelés az US Army mérnökei szerint még nő, egésze 2030-ig is akár, de nem elég gyorsan. Az az állításuk pedig, hogy 2015-ig 10 millió hordós hiány várható, úgy értendő, hogy a kitermelés 89, míg az igény 99 millió hordó lesz. Pedig, ez lehet, hogy túlzásnak vehető. Az igény évi 3%-os növekedéssel lehet csak 99 millió hordós 2015-re. Ennyit meg nem nő mostanában, hacsak Kína nem robban még nagyobbat gazdaságilag…

A kitermelés alakulása azonban ennél a kutatásnál az IEA adataira épül, amelyek nem túl megbízhatóak, erről már írtunk. A kitermelés csúca sokak szerint 2008, mások szerint 2012 előtti, de a legtöbb kutató lassan egyetért, hogy nagyon valószínű, hogy 2020 előtti. A hír pedig NEM ERRŐL SZÓL.