Amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra Posted in: Egyéb kategória

Hetekben egyre többször merült fel bennem az a gondolat, hogy tényleg túlléptünk e a válságon, vagy csak jótékony feledés homálya fedi a problémát. Nem kellett magamat sokáig győzködni, gyorsan arra a megállapításra jutottam, hogy a mindennap küzdelmei, és a világ hangos hírei szépen elfeledtették a problémát, miközben nem hogy csökkent, inkább még mélyült is a körülöttünk formálódó válság.

Pénzügyi rendszer semmit se változott, ugyan olyan kapzsi és „kaszinó játékos”, mint 2008 előtt, szénhidrogéneket ugyan úgy égetjük, ráadásként még bele is húztunk(főleg Kína), világunk morálisan ugyan úgy erjed továbbra is.

Ebben a felettébb „kellemes” életérzésben futottam össze egyik ismerősömmel, aki többek között arról panaszkodott, hogy nem megy a bolt, nincs munka, mindenki vár, és csak halogatja azokat a beruházásokat, amiket már tegnap kellett volna elkezdeni. Kérdeztem ennek okáról, és erre egy egyszerű válasza volt: „Mindenki be van etetve, azt hiszik hogy az állam majd segíteni fog, lakossági pályázatokra várnak, miközben lassan 1 éve nincs semmi kilátásban, csak a marketing megy…” Ismerősöm problémája nem egyedi, erre nagyon jó példa ez a cikk:

http://www.naplopo.hu/palyazat/palyazat_tortenelem.html

Szomorú az egészben az, hogy a hivatalosan kilábalást jelentő megújuló technikák hazai forgalmazása és építése nemhogy nőne, inkább stagnál/csökken. Ebben a szellemben felettébb érdekes lesz elérni a 2020-ra 20% megújuló részarányt… Aki kicsit is megértette az energia válságot, tudja és érzi, hogy gőzerővel kellene a megújulókat építeni, ennek ellenére idehaza nem történik semmi, szó szerint visszalépünk, és még jobban leszakadunk a nyugattól, de lassacskán már a kelettől is. Mit lehet tenni? Egy dolog biztos, várni már nem lehet!
Személyes véleményem az, hogy ha tehetjük támogatások nélkül már most vágjunk bele olyan beruházásokba, ami csökkenti az energia fogyasztásunkat(épület szigetelés, nyílászáró csere, szellőztető rendszer), háztartásunk számára villamos energiát és hőt állít elő(pl napelem, pellet kazán, faelgázosító kazán, napkollektor,stb), mert arra kár spekulálni, hogy olcsóbb lesz a gáz vagy a villany. Tegyük a szívünkre a kezünket, 2008 után biztosak vagyunk abban, hogy a banki megtakarításaink érték állóak lesznek 10 év múlva? Egy energiaválságban nyakig elmélyült társadalomban lesz pénzünk és erőforrásunk megújulókat megvenni és felszerelni?
Nem hiszem, hogy így lenne…

Zárszóként csak annyit mondanék, amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra. Ebben a szellemben tekintsünk a megújulókra is.