Az atomenergia rövid távú jövője Posted in: Egyéb kategória

Japánban úgy tűnik, vége van a gazdaság lejtmenetének. (China Post) A cikk szerint Japán március-áprilisban 0.9%-os GDP növekedést ért el, ezzel a világ második legnagyobb gazdasága újra emelkedik, Németország és Franciaország után.
Times Online: Mivel magyarázható a viszonylag magas (kb 65-70$/bl) olajár? A kereslet a legjobb becslések szerint is 2 millió hordó / nap-pal visszaesett 2008-hoz képest. Ezért aztán a másik, kitermelési oldalon van a megoldás. A cik arra jut, hogy az olajkor vége itt van. No nem azért, mert elfogy, hanem mert a tartósan magas árakat megelégelik a fogyasztók.
Az US Army Csatolt Erőinek parancsoksága kiadott jelentéséből egy idézet: legkésőbb 2012-ig eltűnik az olajkitermelés többletkapacitása (azaz nem lehet a piac igényei miatt feljebb menni) és legkorában 2015-re kialakul egy kb. 10 millió hordó/nap-os hiány a kitermelésben. A … következmények világosak.
The Oil Drum: Az atomenergia rövid távú jövőjéről szóló cikk (szerzője fizikus, a CERN kutatója) megállapítja, hogy a felhasznált urán mennyiségét eleddig fedező polgári urántartalékok az elkövetkező 5 évben kimerülnek. Mivel az előbbi készletek és a bányászat együtt szolgált az erőműveknek „üzemanyagul”, a tárolt készletek fogyását csak a bányák hozamnövelése lenne képes ellensúlyozni. Évente 5000 tonnával kellene több uránt bányászni, ez jelenleg valószínűtlennek tűnik, ezért 2009 végére kb 1200-1400 tonnás hiány lép majd fel. Ez főképp olyan országokat érinthet kellemetlenül, mint Japán, ahol a nukleáris energia az áramtermelés tetemes részét teszi ki.