„Az USA egy szétesőben levő birodalom, ütközési pályán Kínával” Posted in: Egyéb kategória

A cím Niall Ferguson professzor állítása, aki a Harvardon professzor és az Ascent of Money szerzője. A múltban bárki jósolta meg az USA végét, tévedett – jegyzi meg. De nézzünk szembe a tényel, 9 ezer milliárd dollár, és az államadósság felét már külföldről kezelik, nos ez nem az emelkedő fázis, az biztos.

A professzor szerint Kína nem partner, hanem egyre inkább rivális. A helyzet az 1900-as Angliára emlékeztet, ők sem vették észre, hogy felemelkedett egy rivális: Németország. A professzor a III. világháborút vetíti elénk. (Yahoo Finance)

Szintén a Yahoo Finance számol be néhány kijózanító párhuzamról 1929 és 2009 között. Mindkét válság idején derűlátás uralkodott a megelőző évben (1929 és 2007). Mindkét esetben időszakos javulást lehetett látni az első esés után – ma azonban a ’29-30-at jellemző második hullám még visszavan, de a cikkben közölt adatok szerint nem kell sokat várni rá. Amikor elér a tőzsde kb. 50% javulást, utána jön a második. kör. (lásd az ábrát, kék a korábbi váslág tőzsdeindexe, piros a mostani; mindkét esetben be van rajzolva az emelkedés maximuma: 1929-ben 50%, most még csak 38,2%-nél tartunk)