B terv 4.0. Mozgósítás a Föld megmetésére – egy amerikai könyv apropóján Posted in: Egyéb kategória

Lester R. Brown immár negyedi átiratával jelentkezik a Plan B. (B terv) című könyvnek. Az idő mindig sürgetőbb, a könyv által várt mozgósítás egyre késik.

Brown egyébként a WorldWatch Institute alapítója és az Earth Policy Institute elnöke, tehát neves kezdeményezésekkel kapcsolható össze. Könyve mégis, a helyes felismerések, a betegség tüneteinek helyes megállapítása ellenére is úgy tűnik, nem a megfelelő megoldást írja le – nem csoda, szerintem a tüneteket helyesen írja le, de a betegséget mégsem.

Az első 3 fejezet a helyzet ismertetése éghajlati, szennyezési, energiakimerülési szempontok alapján. A sok összegyűjtött tünet azonban nem vezeti el a szerzőt oda, ahova mások már eljutottak: mindez nem azért történik, mert nem voltunk elég hatékonyak, hanem azért, mert túl sokan túl sokat akartunk elvenni a bolygótól. A természetet leigáztuk, ahelyett, hogy együttműködtünk volna vele.

Épp ezért az utolsó 5 fejezet megoldásai sem lehetnek valódiak. Itt ugyanis az áll, hogy több műtrágyázás, kétszeri vetés ahol az éghajlat megengedi majd segít, hogy ehessen még több ember. Az energiáról pedig azt olvashatjuk, hogy 2020-ra az USA áramának 44 százaléka szélfarmokról jön majd. Geotermikus erőművek adnak 11%-ot. Napelemek a háztetőkön: 5%. 7% vízeenrgiából, a maradék 25 pedig atomenergiából,  biomasszából és gázból. Így, ennyiben marad a dolog. Nincs több arról, hogy miből, milyen infrastruktúraátalakítás kell ehhez, a máshol említett villamos kocsikat ez elbírja-e, miből lesz rá pénz, stb.

Összességében a könyv bízik a technológia sikerében. Mintegy 110 milliárd dollár ráfordítást gondol elegendőnek évente a Föld helyreállítására.

Még mindig a növekedést, a többet, a bonyolultabbat kívánják tehát megoldásnak. Lesz ehhez még elég energiánk, gazdaságunk? Kétlem.

Forrás: The Oil Drum