Ébresztő! Ritkafémhiány… Posted in: Egyéb kategória

„Egy teljesen új és szokatlan nyersanyagválság van kibontakozóban: a világ felhasználásának 97 százalékát biztosító Kína radikálisan csökkentette a ritkaföldfémek kivitelét.”

Idézem a Magyar Nemzet cikkét. Mi ennek az oka?

„A csökkentés okaként Kína az alacsony árak mellett nemzetbiztonsági érdekeit, környezetvédelmi megfontolásokat és az illegális kitermelés elleni harcot hozta fel. A kínálat mesterséges csökkentése természetszerűleg az árak emelkedését vonja majd maga után, és a kitermelésben érdekelt bányavállalatok piaci tőkeértéke is az egekbe szökik majd.”

Nos. Mintha ismerős lenne, nem? 2009-ben jelent meg mértékadó tudományos szaklapokban, hogy némely ritka fémből már csak 10-30 évnyi van, a kitermelés meg tetőzött. Én csak egyet nem értek… ha mi beszélünk róla, az áltudomány, meg zöldség, meg miegyéb, ha ténnyé válik, akkor meg meglepődik rajta mindenki.

Mihez kellenek ezek a fémek? Elektronika, akkumulátorok, napelemek, üzemanyag-cellák, stb. Csupa olyan dolgot találunk e listán, ami hi-tech, és azt reméljük tőlük, hogy segítenek bennünket elszakadni a fosszilis forrásoktól. De ha nem lesz elég belőlük?

Summa summarum: olvassák az oldalunkat, legalább nem lepődnek majd meg…

A TOD egy táblázatot is ad (angolul van sajnos…):