Fatih Birol: A világ hagyományos olajtermelése tetőzhet 2020-ig Posted in: Egyéb kategória

Az Economist összefoglalót közöl Fatih Birol gondolataiból – Birol a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezető közgazdásza. Birol többször tett már olyan nyilatkozatot, amelyben elmozdult a korábbi – 2030-ig nincs csúcsnak jele – állásponttól. Az IEA eleddig ugyanabba a táborba tartozott, mint pl. a CERA (Cambridge Energy Research Associates), ahol úgy vélik – és úgy is modellezik – hogy elegendően nagy pénzügyi igény esetén megfelelő mennyiségű olaj állítható rendszerbe. Nem merül fel a pénzügyi megtérülésen túl az energetikai megtérülés kérdése, amely pedig előbb jelent korlátot, mint a pénz. Az olaj mennyisége és a nettó energiát termelő olaj kitermelése nem ugyanaz.

Birol hozzátette, hogy 2030-ig négy teljes Szaú-Arábiának megfelelő olajlelőhelyre lenne szükség, ha csak laposan akarja a világ tartani a kitermelési görbét. Arról a növekedésről, mely 2005-ig jellemezte a termelést (1.5-2 millió hordó/nap növekedés évente) szó sincs.

Ezzel a nyilatkozattal az IEA is lassan elindult abba a táborba, ahol az olajkitermelés közeli tetőzése és ebből fakadó gazdaásgi válság képe rajzolódik ki.

Az EWG ábrája az olajtermelésről. 2008 után csökken, míg a gazdaság a piros szaggatott vonalat kívánná meg, a WEO 2006-os előrejelzése szerint.