Globális kitekintő – 2010-ig dönteni kell az EU-nak: merre tovább Posted in: Egyéb kategória

A GEAB összefoglalója a jelenlegi folyamatokról

A GEAB (Global Europe Anticipation Bulletin) olyan stratégiai előrejelzések kibocsátásával foglalkozik, melyek a fontos nemzetközi folyamatok irányát eleddig helyesen jelezték előre. A kutatócsoport legfrisebb (38. számú) elemzése arról szól, hogy Európa előtt 4 lehetőség is adott, hogy lépjen és hogy kikerülje a 2010-ig biztosan összeérlelődő nemzetközi rendszerszintű válságot, melynek elemei:

  • menthetetlen pénzügyi rendszer
  • kezelhetetlen költségvetési hiányok
  • az egyre súlyosabb USA/Irán/Izrael konfliktus
  • átveszik a vezetést a BRIC országok a világ GDP-előállításában (Brazília, Oroszország, India, Kína)

Az elemzés a dollárt 2010-re már menthetetlenként jellemzi. Idézet: „Amerika csődje nem várat magára, már csak a felszámolóbiztos megnevezése és a csőd bejelentése van hátra.” „Nem az USA, vagy az EU válaszotta ezt az időpontot … hanem a történelem.” A tanulmány 2010-re gyökeres fordulatot jelez a világgazdaságban. Európa „vagy Washingtonnal süllyed el, vagy nélküle úszik tovább.” Az elemzés is úgy képzeli a dollár végét, hogy az Arab-öböl országai, Brazília, India, Kína és az oroszok többé nem ebben mérik majd olajkereskedelmüket. (Korábbi hírünk erről)

2009 júniusig 100 milliárd $ hagyta el a USA kincstárát. Hova? A saját polgárai fele nem, Kína, Oroszország stb. nemzeti bankja fele szintén nem, hanem Angliába! Így a feszültséget is importálták ezzel együtt. Ezt nem szabad folytatni. Ha az EU nem szakad el az USA-barát vonaltól és a másodhegedűs szereptől, az euró, és vele a gazdaság is megfüllad az EU-ban. Jólétileg ugyanis az EU a legerősebb a világon:

Tehát

  1. ha a dollárhoz kötődik továbbra is az EU, akár elszámolását, akár kölcsöneit tekintve, vele fog süllyedni
  2. ha hagyják nőni az államadósságot, azzal olyan terhet raknak az euróra, hogy az Észak és Dél (Európa gazdag és szegény fele) harcának áldozata lesz
  3. ha továbbra is az USA és Izrael nyomán politizálnak Irán és Afganisztán kérdésében, áldozátul esnek a növekvő elégedetlenségnek
  4. ha nem veszik figyelembe a BRIC országok növekvő szerepét, szintén gazdaságuk látja kárát.

India és Kína súlya gyorsan nő:

Ezen a négy téren kell lépni, és nincs rá több idő, mint 1 év. A folyamatokat megint, mint sokszor, külső erő, a dollár összezuhanása (1 EUR = 2 USD is elképzelhető, látva az árfolyamokat, nincs is messze) indíthatja el.

Izrael-Irán helyzet:

Az amerikai hadsereg olyan bombákat fejlesztett ki, melyek bunkerek ellen vethetőek be.  A nemrég kifejlesztett eszköz iránt nagy az érdeklődés Izrael részéről.

Egy régebbi, ún.  GBU-39 bomba pedig olyan létesítmények ellen való, mint pl. az iráni atomprogram épületei, bunkerei. A Kongresszus 1000 ilyen bomba eladásáról döntött Izrael részére. (Global Research)