Hiba az Index olajkitermeléssel kapcsolatos hírében Posted in: Egyéb kategória

Szarvashiba az Index tegnapi hírei között. A BP elemzése kapcsán megjelent cikk az olajkitermelés jövőjét egyszerűen abból számította ki, hogy elosztotta a készletnagyságot a mostani kitermeléssel. Ezt R/P aránynak nevezik (Reserve/Production), és nem mond semmit a kitermelés jövőjéről, csak két feltétellel.
1) A kitermelés a mostani szinten akadály nélkül fog folyni a jövőben is
2) Az összes készlet kitermelhető
Egyik feltevés sem igaz. Az 1) a mezők fizikája miatt nem teljesül, hiszen a kitermelés logisztikus görbét követ. A 2) sem igaz, hiszen a bizonyított készletek nem mindig kitermelhetők, másrészt ismert, hogy méretük sokszor durva „bemondásokkal” növekedett az OPEC-országok adatai alapján. A cikk egyik legfontosabb képe viszont itt van tanulságul:

Ábra. A top 9 olajtermelő ország közül csak Szaúd-Arábia tudta 2008-ban emelni a kitermelést.

 

Global Research: „A többpólusú világ felé…” Jekatyerinburgban tartott találkozót Kína, Oroszország, Üzbegisztán, Kazakisztán, Kirgizisztán, Tádszikisztán, mint teljes jogú SCO (Shanghai Cooperation Organization) tagok és Irán, Pakisztán, India és Mongólia, mint megfigyelők részvételével. Michael Hudson elemző szerint ez a világkereskedelem „dollártalanításának” kezdete és az amerikai borodalom vége. A találkozó célja ugyanis az említett országok kereskedélmének összehangolása, a dollár helyettesítése és az USA kiszorítása a térségből. Az elemzők szerint ezzel az USA még egy lépéssel közelebb került a weimarizálódáshoz, azaz a hiperinflációhoz, az állami szolgáltatások akadozásához, stb.
Ábra. SCO-országok

Yahoo Finance: tovább emelkedik a nem fizető hitelek száma a hitelkártyapiacon is. Ez jelzni, hogy az USA lakossága még mindig lefele csúszik.
Business Week: Ha Kalifornia nem tudja fizetni a hiteleit, az egész rendszerbe vetett hit megrendül.

Az FFEK kutatócsoportja régi igényt teljesít. Néhány, a területen nem járatos kutató (fizikus, mérnök, stb.) állítása szerint a vizsgálatok, melyeket az FFEk végez, inkább áltudomány jelzővel illethetők. A letölthető dokumentumban tézisszerűen állításokat fogalmaztunk meg, melyek főképp a Felélt jövő c. írás tézisei. A téziseket támasztottuk alá szakmai folyóiratok cikkeinek hivatkozásaival, melyeket a tudományos közvélemény már régen elfogadott (itthon néha megáll az idő…).