Hogy látják a jövőt az USA Energiaminisztériumában? Posted in: Egyéb kategória

Az Egyesült Államok Energiaminisztréiuma minden évben kiadja az éves kitekintőjét. Az ez évi jelentés 2035-ig tartalmaz érdekes kitekintőket. Az első, ami szembeszökő lehet számunkra, hogy a jövőben nem számolnak jelentős növekedéssel a megújulók terén, a növekedést a fosszilis források felhasználás-növekedése fogja fedezni:

Külön érdekes észrevenni, hogy a megújuó energiaforrások lassú növekedése (felső zöld) alatt a szürke vonalkákkal jelölt terület a bioüzemanyagok aránynövekedését jósolja. Lassan nő a szén és az atomenergia szerepe is…

De miből állnak a megújulók? Részletesen ezen az ábrán lehet látni:

Itt a folyékony, nem olaj-alapú üzemanyagok szerepelnek, ahol alegnagyobb részarányt a növekedésben az etanol  képviseli és a biomassza alapú üzemanyagok. Az etanolgyártás esetén nem mindig, sőt legtöbbször nem megújuló forrásról van szó, hanem petrolkémiai folyamatról. Ahol a növekedés jelentős, az a biomassza-felhasználás.

A villamos áram-termelésben szintén a biomassza felhasználás megugrásáé a vezető szerep (lila), illetve  a szél (zöld):

Tanulság: hi-tech ide, kutatás-fejlesztés oda, a jó öreg és nagyétvágyú USA mégiscsak olyan jövőképet álmodik, ahol nő a biomassza felhasználás. Márpedig a természettel most sem gazdálkodunk jól, mi lesz vele így?

(A cikk ábráinak forrása: The Oil Drum)