Készüljünk az olajcsúcsra! Az „Angol Ipari Munkacsoport az Olajcsúcs és az Energiabiztonság Vizsgálatára” 2010-es jelentése Posted in: Egyéb kategória

Ha valakinek még mindig nem lenne egészen biztos, hogy a világ más hely lett 2007 óta, amióta például ez az oldal is működik, megint egy érdekes és hasznos írás, 2010 február 10-i dátummal. Származási helye a Brit Tudományos Akadémia (Royal Society) által létrehozott Angol Ipari Munkacsoport az Olajcsúcs és az Energiabiztonság Vizsgálatára (UK Industry Task-Force on Peak Oil and Energy Security (ITPOES)).

A jelentés letölthető innen.

Rövid összefoglaló:

A 6 komoly energetikai céget magába foglaló tömörülés (Arup, Foster + Partners, Scottish and Southern Energy, Solarcentury, Stagecoach Group és a Virgin) fleadatul tűzte ki, hogy megfelelő módon tájékoztatja az angol kormányt a várható következményekről. Az olajválság okozta összeroppanásból nem lehet úgy kihúzni Nagy-Britanniát, ahogyan a pénzügyi válságból ki lehetett – áll a szervezet honlapján.

Az írásban az egyik szakértő Chris Skrebowski, aki a következő – általunk már jól ismert – előrejelzést adja: Az olajkitermelés 90-91 millió hordó/nap termeléssel fog tetőzni várhatóan 2010 végén, 2011 elején, majd 2015 után visszavonhatatlanul elkezd csökkenni.

A kiadvány egyik kulcsábrája ugyanezt erősíti meg, 2015 után elválik egymástól a kereslet és a kínálat, a kínálat esése miatt.

Az ábra elfogadja egyébként az IEA 2009-es eneregiajelentését (World Energy Outlook), mely az OECD-országokban évi 0.5 százalékos igénycsökkenéssel, de a nem-OECD országokban évi 1% igényövekedéssel számol. 2015-ig az új mezők tervezett beállása még fölötte tartja az igényeknek a kitermelést (production cap), de utána elkezd esni.

Mit kérnek az angol kormánytól? Legyen ez kulcstéma a 2010-es választásokon és „a felismerés után jöjjön a cselekvés. Azonnali cselekvést!”