Kitekintő – Hó és fagy… Posted in: Egyéb kategória

Hát ide is eljutottunk, interneten kell tanácsod adni a túlcivilizált városi lakosságnak, hogy mit tegyen, ha nagy a hideg és a hó. De legalább van, aki ezt teszi, és nem a sztárokról ír. Figyelemre méltó a társadalom jelen állapotának összefoglalása. Bár az olaszoknak íródott, sok mindent itthon is megfogadhatunk.

Olajos Tibor

Havas hétvége: az alkalmazkodási technikák próbája, íme a tanácsok.

Havazás, és rosszidő érkezik. Néhány tanács hogy a legjobban szálljunk szembe a nehézségekkel, tudatában annak hogy csak magunkra számíthatunk, anélkül hogy várnánk a felszabadító sereg érkezését.

 

Hát itt van, eljött az óra hogy kipróbáljuk azokat csevegéseket, amiket évek óta ezen a válság blogon folytatunk. A hétvégére olyan fagyhullám és rosszidőt jeleztek előre, melyhez eddig nem volt fogható az egész országban, ez megadja a lehetőséget, hogy jobban süljön el a dolog, mint a múlt héten. (ford. megj. megbénult egész Itália)

Válságidőket élünk, a benzinár az egekbena gázból hiány van, és főleg kevés vagy semmi szervezettség a közhatalom részéről: a kormány nem létezik, csak a pénzügyekre gondol, az Önkormányzatoknak egy fillérjük sincs, a Kataszrófa védelem romokban, sőt még a hadsereg is pénz kér, hogy havat lapátoljon. Itt a lehetőség tehát hogy megtegyük az első kis lépést a “paradigma váltásunkban”.

Fűtés: vegyétek le a termosztátot. Igen, jól értettétek. Amellett, hogy polgári kötelességünk elkerülni az újabb rekord gázfogyasztás, teljesen felesleges 23 fokra beállítani a termosztátot, ha kint -8 fok van. A kazán úgy se tud elérni egy adott hőmérsékletet, és az eredmény csak annyi hogy a maximumon megy egész nap, rengeteget fogyasztva és csak 18/19 C fokot elérve. Tegyétek hát most 17/18 fokra. és vegyetek fel még egy vastag pulóvert.

Víz: A csövek könnyen elfagyhatnak: a vízórát takarjátok be egy pokróccal, ha lakáson kívül van.  Ha olyan szerencsétlenek vagytok, hogy egy modern villában laktok, ahol falon kívüli csövek is vannak, hagyjátok nyitva egész éjszakára kicsit a csapot.

Nem túl környezetbarát, de így elkerülhető a csövek elfagyása és az elöntés.

Tartsátok készen a hólapátokat, vagy legalább a seprőt. Ahogy abbamarad a havazás, seperjétek el a havat a kapu előtt, a társaház vagy a boltotok előtt, (anélkül hogy a közös képviselő jóváhagyására várnátok) Ha délen laktok és nincs lapát se a háznál, a friss hóban elég egy régi seprű. Tisztítsátok meg a garázsbejárókat, és a lépcsőket is egyébként lefagy minden és májusig el lesztek vágva. Turnusokban dolgozzatok a családtagokkal, segítsétek ki a nyugdíjasokat.

Élemiszer. Nem vagyunk az Északi sarkon: felesleges kiűríteni a nagyáruházakat, és júliusig bekészletezni. Vegyetek friss tejet, gyümölcsöt, és lisztet meg élesztőt, hogy otthon süthessetek kenyeret fare il pane in casa. Meleg kenyér, kint a hó, mi van ennél szebb?

Közlekedés: Ne legyetek ostobák: kerüljétek el hogy autóba üljetek. Főleg a hétvégén, tényleg kevés az elkerülhetetlen utazás. Az első hópelyhekre tegyétek el az autót, különben azt kockáztatjátátok, hogy benne töltitek az éjszakát. Ha abbamarad a havazás, gyalog közlekedjetet, vagy metróval a városban. Emlékezttek rá, hogy a terepjárók, 4×4, nem biztosítják a jégen maradást, főleg ha nem vagytok hozzászokva a terepvezetéshez, és csak arra használjátok, hogy bevásárolni menjetek.

Öltözködés: Ne menjetek a hóra, jégre akármilyen lábbeliben, hogy aztán az Önkormányzatot hibáztassátok a lábtörés után. Síbakancs, túrabakancs, vagypedig maradjatok otthon.

Helyes hozzállás. Ne várjátok el, hogy mindazt tehetitek, amihez hozzászoktatok, és ne mindenáron akarjátok betartani az egy hónappal ezelőtti vállalásokat. Ez nem az Alkotmány által biztosított jog. Nehéz idők következnek ránk, és ezt jobb minél hamarabb a fejünkbe vésni, mielőtt kellemetlen meglepetések érnek bennünket. A paradigma váltás ezen a hétvégén kezdődik!

Fordította: Olajos Tibor