Messze van-e a Mexikói-öböl? Posted in: Egyéb kategória

Lehet-e válaszolni a címben feltett kérdésre egyszerűen? Hisz a Mexikói-öböl néhány ezer kilométerre lehet tőlünk… mondhatná bárki. Az írás végére lehet, hogy megváltozik e véleményük, véleményünk.

A BP olajkútjának tragédiájáról nem írtunk sokat. Katasztrófa, a maga nemében egyedülálló, és rádöbbentette az USA elnökét, hogy el kell szakadnia a kőolajtól, de egyelőre fogalma sincs, hogy mire kéne áttérni.

Az írás apropója azonban nem ez, még csak nem is az, hogy sikerült elzárni a szivárgást. Egészen más. A kiömlött olaj megváltoztatta a Mexikói-ööl tengeri áramlásait. Ezen az ábrán látható, hogy amíg a rendszer megfelelő módon működött, a Golf-áramlat egy része hurkot alkotva járta be a Mexikói-öböl belsejét.

Nyíl jelöli a szennyeződést okozó fúrótornyot.

A kiömlött olaj a (2)-vel jelölt hurok áramlása révén lejutott Kubától északra, és ott egy örvény képződött miatta. Ez látható a következő ábrán (1)-el jelölve.

Végül, a modellek azt mutatják, hogy emiatt a hurokáramlás le fog szakadni a Golf-áramlatról és az olaj nagy részét magában tartva körkörös áramlást alakít ki:

Az (1)-el jelölt hurok önálló életet él, a (2) helyen pedig egy örvény működik. Az örvény előbb utóbb megszűnik majd, ekkor a Golf-áramlat ismét benyomulhat a Mexikói-öbölbe, és ismét kialakíthatja a hurkot, ahogy az első ábra mutatta. Azonban ez nem két hét alatt történik meg. AZ óceánokban ezek az áramlatok néhány száz-néhány ezer év alatt stabilizálódnak.

Egyéb mérésekből már tudjuk, hogy 1957 és 2005 között a Golf-áramlat szállítószalagja 30%-al lassult. Ez önmagában is megdöbbentő, hiszen ez az áramlat fűti télen Észak-Európát, és ellensúlyozza a Szibéria felől érkjező hideg légtömegek hatását. Lassulása azzal függ össze, hogy olvad az Északi-sark és Grönland jege, mely hígitja az áramlás környezetét. Az áramlást magát a sókoncentráció különbsége hajtja, így az olvadó jég (amely édesvíz) ezt boríthatja fel – szemmel látható, hogy már el is kezdte.

És akkor most még itt van nekünk ez is: a Mexikói-öbölből egy ideig nem jut ki a hurokáramlat meleg vize a Golfba, ezzel csökken a Golf-áramlat hőmérséklete. Reméljük, csak ezen a télen. Olasz kutatók modelljei azonban azt mutatják, hogy a rendszer kaotikus jellege miatt félő a „Golf-áramlatra gyakorolt végzetes hatás”. (Akik szeretik a tudomány csodáit, itt kipróbálhatják az Ocean Circulation Group modelljét.)

Szóval, a címben feltett kérdése, miszerint milyen messze van a Mexikói-öböl, azt kell felelnünk: nem elég messze…