Nincsenek csodafegyverek Posted in: Egyéb kategória

Minap olvastam a portfolio.hu-n, hogy az elkövetkező idők energetikai térképét átrajzolja majd a csodafegyverként lefestett nem hagyományos földgáz és kőolaj kitermelése, sőt a kitermelés növekedése miatt még az USA exportőrré válásának lehetőségét is elképzelhetőenk tartja a cikk által idézett Nemzetközi Energiaügynökség. A valóság azonban kicsit bonyolultabb…

A megnövekedett palagáz-termelés ellenére az USA továbbra is nettó földgáz importőr, az import mennyisége körülbelül kétszerese az exportnak. A megnövekedett gáztermelés lenyomta az árakat Észak-Amerikában, olyannyira, hogy egyes források szerint sok termelő cég mára veszteséges (Oil & Gas Journal 2013 aug.). Ennek megfelelően a fúróberendezések száma a 2008-as válságot követően gyors csökkenésnek indult.

Az utóbbi időben rengeteg kérdőjel merült fel a palagáz termelésre vonatkozóan. A megszerzett információk szerint a palagáz termelés tulajdonképpen veszteséges.

Az valószínűsíthető, hogy – bár túlzásokkal – de a jelentős készletekről szóló beszámolók igazak, azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a környezeti veszélyek a kitermelés során nem hanyagolhatók el, a felszín alatti vizek veszélyeztetéettek a bányászat során. A kitermelés jóval költségesebb a vártnál, az előbb idézett Oil & Gas Journal adatai alapján 7 dollár körül van ezer köblábra vetítve, míg a gáz ára alig 3,5 dollár ezer kölbálbanként. Mivel a kőzetet repíteni kell, a kutak hamarabb merülnek ki, több kutat kell fúrni ugyanazon hozam eléréséhez, így a bányászat sebessége sem veheti fel a versenyt a hagyományos földgázzal – több éven keresztül semmiképp sem -, így a palagáz a hagyományos gázt kiváltani nem képes, legföljebb a hagyományos gáztermelés esését képes ellensúlyozni egyes régiókban.