Szaúd-Arábia szakított a WTI-vel, drámai mozgások az olaj piacán; EU és a gáz. Gáz? Posted in: Egyéb kategória

Szaúd-Arábia felmondta a West Texas Intermediate-vel a közel-keleti ország külföldre eladott olajának árát eleddig megszabó szerződést. A szaúd-arábiai döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy válaszolni kívántak az USA részéről fellépő növekvő elégedetlenségre, továbbá válaszlépés arra, hogy az olaj ára, melyet eddig a WTI „fémjelzett” (meg a Brent, de a WTI ismertebb és nagyobb vonatkoztatási pont) ebben az évben nem tükrözte a globális olajpiac helyzetét, elszakadt attól.

A szaúdiak januártól az Argus Sour Crude Indexet használják majd. Szaúd-Arábia a Föld legnagyobb olajexportáló országa holtversenyben Oroszországgal.(Financial Times)

Az EU országai nem hajlandók emelt árú szerződéseiket meghosszabítani, vagy megkötni Oroszországgal, illetve a GAZPROM-mal. Pedig ezek a szerződések biztosabbá tennék az ellátást, hiszen hosszú távra lekötnék az orosz gázkitermelés egy részét és bebiztosítanák Európa gázellátását is. Mivel erre nem hajlandók, valószínűsíthető, hogy Oroszország nem fogja az EU-t megbízható félként kezelni és

  • más vásárlók (pl. Kína) felé fordul, arra épít ki szállítókapacitást
  • nem ruház be új európai területein lévő még ki nem aknázott mezői fejlesztésébe (ilyen pl az állandósult esésbe kezdett Jamburg mező helyébe állítani tervezett Bovanenszkoje)

Amennyiben – és ez a legfontosabb következtetés – elmarad a befektetés, és nem indul be a Jamal-félsziget 3-4 új mezője (köztük a Bovanenszkoje), akkor Európa gázellátása a növekvő igények mellett veszélybe fog kerülni. (The Oil Drum, Uppsala Hydrocarbon Depletion Study Group)