Takarékosság internetezés közben Posted in: Egyéb kategória

Hajnal László korábbi cikke felhívta a figyelmet az internet világát jellemző fogyasztási adatokra. Egy év alatt a spamek szűrésével kb 25 TWh/év energiát spórolhat meg a világ.

Ne essünk természetesen bele abba a csapdába, mint amibe sokszor beleesnek mások, főképp CO2-vel, klímával foglalkozó oldalakon lehet ilyesmit olvasni: „Ha Magyarországon mind a 11 millió mobiltelefon töltéje üresen is a konnektorba marad dugva, akkor együtt annyit fogyasztanak, amennyi elegendő lenne 29 000 ház energiaellátásához (kb. 96 GWh/év).” Ez nagyon soknak tűnik, de mennyi ez valójában? Ez mindössze a magyar házak, háztartások kevesebb, mint 1%-a. Tehát a sok kicsi nem megy sokra…. Hiszen a csatlakozva felejtett töltő lakásunk fogyasztásának 0.1-0.5%-át képzeheti csak, függően a fogyasztástól. Sok nagy lépés együtt, az már sokra megy. Pl. az energiatakarékos, vagy a LED-világítás, vagy az 1C-al hűvösebb szoba télen…

Persze húzzuk ki a töltőt a konnektorból, de ne gondoljuk, hogy ezzel minden meg van oldva! Mégis, ha ilyen apró trükköket is szeretünk használni, akkor ajánlok egy hatékonyabbat. Amikor olyan weboldalt töltünk le, amin rengeteg felesleges flash-reklám villog, megnő a gép fogyasztása is. Egy ilyen oldal 5-25 W-al is növelheti a gép teljesítmény-felvételét, ami napi 3-4 óra internetezés esetén már 0.02 kWh/nap – 0.1 kWh/nap többlet-teljesítmény is lehet, szemben a konnektorban felejtett telefontöltő 0.003-0.02 kWh/nap értékével.

Jó, de mit tegyünk? Ne internetezzünk? Azt – már csak az ffek oldala miatt is – nem tesszük… Inkább telepítsünk a Mozilla böngésző alá olyan kisalkalmazást, amely gátolja a flash- és egyéb reklámok betöltődését. A prograomcska letölthető, teljesen biztonságos.

Ami szintén ajánlatos, a kéretlen levélszemét szűrése, mert a gépünk azt is letölti, és amíg mi eldöntjük, hogy szemét-e, már fogy is az áram. Itt sem kell döntő áttörésre gyanakodnunk a hatékonyság terén, demindkét említett eljárás előrébb való, mint kihúzni a töltőt a falból, bár azt is ki kell!