Újabb megerősítés: olajhiány várható 15-30 éven belül, állítja a Bundeswehr Posted in: Egyéb kategória

Ahogy telik az idő egyre több helyről és egyre komolyabb forrásokból értesülhetünk róla, hogy az olajellátás  jövőbeli fenntartása komoly nehézségekbe fog ütközni. Most éppen a Német Hadsereg kutatóközpontjából szivárgott ki egy ilyen.

Korábban már több hasonló hírről számolhattam be:

  • A Pentagon Műszaki Divíziója 2008 végén adott ki egy jelentést, melynek 2010 áprilisában lett világhír-értéke. A jelentés arról szólt, hogy a kereslet gyorsabban nő, mint a kínálat, és 2015 után már napi 10 millió hordós hiányra kell felkészülni. A jelentés adatait itt elemeztem.
  • 2010 februárjában a Brit Tudományos Akadémia által létrehozott bizottság tett közzé egy hasonló jelentést, amely 2015 körülre teszi az olajkitermelés tetőzését, és utána fokozódó olajhiánnyal számol. (Hasonlóképp nyilatkozott a brit energiaminiszter is, aki 10 éven belül szintén olajválsággal számol Angliában, a növekvő behozatal-függés miatt.) A jelentés sürgető kormányzati beavatkozást javasolt.

Most pedig itt a legújabb hír. A Bundeswehr jövőkutató műhelye egy belső jelentést készített, melyben az olajkitermelés csúcsának lehetséges idejét elemzi, illetve az ebből fakadó következményeket részletezi. A dokumentumot egyértelműen titkosan akarták kezelni. Amint arról a Der Spiegel újságírója névtelen német kormányzati forrásból értesült az elemzés valódi. A helyzet komolyságát mutatja, hogy sem a Bundeswehr, sem a Védelmi Minisztérium nem nyilatkozott az ügyben.

A dokumentum fő állítása, hogy 2010 környékén valószínű az olajkitermelés tetőzése. Ez összevág mindazokkal a nemzetközi kutatásokkal, melyek a témát vizsgálják, így Chris Skrebowski, az ASPO, Matt Simmons és TOD kutatóinak adataival is. (Skrebowski adatbázisát használta a fentebb említett brit jelentés is.) Ezek után 15-30 éven belül biztosan ellátási nehézségek lépnek fel, írja a tanulmány. (Ebből következik a Német Hadsereg szakértői nem látják helyettesíthetőnek az olajat még 30 éves időskűálán sem, és ebben megerősitik a mi eredményeinket is.) A következő fontos pontokat emeli ki a jelentés, mint következményeket:

  • Nőni fog az olaj szerepe a nemzetközi kapcsolatok alakításában. Már látható, hogy az olajtermelő országok jelentősége emelkedőben van, a politikai játéktér átrajzolódik.
  • Az olajexportáló országok saját céljaik esetleges agresszív megvalósítását is megkezdhetik.
  • A szabad piaci olajkereskedést kétoldalú szerződések kezdhetik el felváltani, amint a hiány fokozódik.
  • Létfontosságú cikkek hiányozhatnak majd a szállításban és a gyártásban is az erőteljesen olajfüggő piac és gazdaság hanyatlása miatt.
  • Elképzelhető a tervgazdaság részelges újraéledése a szabad piac valószínű összeomlása mellett.
  • Világméretű láncreakció indul be, mely először azokat az országokat érint, melyek nem voltak képesek felkészülni ezen nehézségekre, később, a hiány növekedtével másokat is.
  • A Bundeswehr elemzése kérdésessé teszi, hogy maga a demokratikus rendszer egyáltalán képes-e túlélni mindezt.

Eddig az elemzés ismertetése. A végére csak egy kérdésem maradt…. Nem ismerős mindez valahonnan? Egy 2007-es, neten terjengő  tanulmányból, ami akkor hülyeségnek tűnt? Dehogynem. Eltelt 3 év, remélem elég volt arra, hogy komolyabban tűnjön mindaz, ami az oldalunkon megjelent és meg fog jelenni.