Uránkészletek és kitermelés – egy észrevétel Posted in: Egyéb kategória

Annak kapcsán, hogy ellátható-e a magyar uránnal Paks, vagy az esetleges Paks II, egy-két számítást kellett végeznem (a magyar uránról később írok majd) és érdekes összefüggést fedeztem fel. Sok helyen olvasni, hogy „óriási” uránkészletek vannak mág felfedezetlen, ezeket becsülik is és IR-készleteknek (Inferred Resources, feltételezett készlet) nevezik.

A Földön bizonyított készletből (RAR, Reasonably Assured Resource, Ésszerűen biztos készlet) 3,3 millió tonna van, feltételezett (IR, Inferred Resorce) készletből pedig 1,7 millió tonna. Még felfedezésre vár 2,5-4.5 millió tonna. Ha mindez összejönne, akkor az uráncsúcs még 40-50 évnyire lenne a jövőben. A feltételezett készletek és a felfedezésre váró készletek bizonytalansága azonban nagyon nagy, sok kutató szerint nincsenek valójában, csak papíron.  A feltevéseket az a képzet táplálja, hogy nő a biztos készletek bányászatának éves hozama. Amikor csökken majd, ezek a készletek is csökkenni fognak. Igaz lehet ez? Ezzel kapcsolatban némi találgatásra vagyunk utalva.

Mindenesetre az USA bányái már lényegében kimerültek. Nézzük meg, hogyan alakult az uránkitermelés és az IR-készletek becsült nagysága 1968-tól napjainkig az USA-ban:

Az ábrán piros vonal mutatja az USA urántermelését, a kék pedig a feltételezett (IR) készletek becslésének eredményét. Az adatok ezer tonnában szerepelnek.

Azt érdemes észrevenni, hogy a kitermelés csúcs közeledtével csökkenni kezd az IR-készletek nagysága, majd a csúcs évében lényegében eltűnik, 0 lesz.

Vajon a világ IR-készleteire is igaz lehet ez? Ha igen, akkor 3,3 millió – 4 millió tonna urán lehet a Föld mélyén, a csúcs közeli. Természetesen ezt a következtetést még korai levonni egyetlen ország adatsorából. Franciaország bányái ugyanígy kimerültek, ennek a vizsgálatnak a párját ott is el lehet végezni. (Hamarosan következik.)