A Guardian a globalizációról – érdekes gondolat Posted in: Egyéb kategória

A Guardian cikkében írja Larry Elliot a következőket (nagyjából hű fordítás):

Nem nagyon volt várható ez a vég. Amikor a berlini fal leomlott, … egy szuperhatalom maradt kettő helyett. Az idősebb Bush azt mondta, hogy a világnak meg kell tanulnia az amerikai utat. „Mi tudjuk mi működik” mondta. „A szabad piacok működnek.”

A piac egyre nagyobb lett 20 évig, magába olvasztva Kínát, Indiát és a volt Szovjetuniót is. … Csökkent a szegénység Kínában és Indiában is.

De nem volt kétséges, hogy a globalizáció előbb-utóbb válságba szalad, és amit láttunk az elmúlt két évben csak a kezdet volt. Ne dőljünk be a balekok elmúlt hat hónapos pörgésének, Amerika még egyszer elpazarolja tartalékait, hogy olyan dolgokat vegyen, amiket nem engedhetne meg magának, a kínai export robbanásszerűen nő.

A világméretű ki nem egyensúlyozottság visszatér. A politikai változás és a technológiai áttörés kapcsolata mindig felfordulást hozott. Igaz volt ez, amikor a fonó jenny (fonógép) találkozott a felvilágosodással, és igaz volt, amikor a találmányok egy második hulláma – mozi, villanyáram, gépkocsi, repülő – találkozott a politikai erők 19. századi egyensúlyával.

….

Az új globális válság magvait most vetették el – pont itt, pont most.