Arany és dollár Posted in: Egyéb kategória

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Telegraph a dollár végéről írt, a kedélyek egyre csak fokozódnak. A Market Watch szerint az évtized vége előtt legalább 2000 $-t fog érni az arany egy unciája. A lapnak nyilatkozó híres befektető Jim Roger mindezeket egy New York-i, a témával foglalkozó konferencián mondta el. Szerinte a dollár gyengülése elleni védekezés jelenik meg az arany árának növekedésében. A dollár gyengüléséért pedig a felelőtlenül felvett kölcsönöket okolta, melyekkel „Washington úgy látszik, nem törődik.” A befektető ráadásul arra figyelmeztet, hogy  különféle nyersanyagok piacán alig volt új kapacitás rendszerbeállítása az elmúlt 30 évben, így hiányok várhatók; érdemes a pénz egy részét nyersanyagok részvényeibe tenni. Utalt az olajra, mely a februári 35 dolláros mélypontról 8 hónap alatt 75 $-ig jött fel.

A UK Guardian cikke szerint az Independent az aranyról, mint a dollár időszaki helyettesítőjéről írt. A World News oldala összefoglalja a témába vágó cikkeket.

Gerald Celente egy vele készült februári interjúban gazdasági összeomlást jósolt 2009-re, továbbá olyan zavargásokat, melyből forradalom is kinőhet és kialakulhat egy harmadik erő az USA két pártja mellé.

We’re going to see the economic collapse the likes of which the world has never seen before. It’s not only in the United States; it’s going global.

I’m not exaggerating, the facts are there. I have a saying: when people lose everything and they have nothing to lose, they lose it. You’re going to see people saying, off with their heads. There’s going to be another revolution in this country.

Más interjúban ugyanezek jelennek meg, illetve a dollár alkonya még 2009 vége előtt.