Európa kísérlete az orosz gázfüggés csökkentésére Posted in: Egyéb kategória

Time: Európa kísérlete az orosz gázfüggés csökkentésére: a Nabucco. Ma írták alá a szerződést az érintett országok Törökországban. A vezeték (ha megépül valaha) önmagában nem tudja ellátni Európát, ezért a két Áramlat megépítése is fontos. Ugyanakkor a Nabuccot 2 ország képes ellátni gázzal, Azerbajdzsán és Türkmenisztán. Az utóbbinak még át kell vinni valahogy a gázt a Kaszpi-tenger alatt; ráadásul e két ország gázkészleteire fáj a GAZPROM foga is, és a múlt eseményei alapján nem eredménytelenül nézte ki magának a Kaszpi-medencét az orosz cég.
Bloomberg: Mexikó „kezelhetetlen hiánnyal” néz szembe. Az ország olajmezőinek hozama erőteljesen csökkent, ezzel elesik egy csomó bevételtől.
Jim Kunstler: A villamos autók ötlete abszurd. A villamos hálózat jelenleg a kocsik negyedét sem tudná ellátni, hanem összeomlana. Az is képtelenség, hogy hirtelen ennyi elektromos kocsit gyártsanak.
A fenti okfejtés lehet, hogy gondot fog okozni annak az európai vállalkozásnak is, mely a Szaharában termelne áramot, és az EU igényének 15%-át fedezné. Az ilyen nagyívű tervek ritkán valósulnak meg