Ha nem jön a líbiai olaj…. Posted in: Egyéb kategória

Líbia még kitermelhető kőolajkészleteit az OPEC 44 milliárd hordóra becsüli, melynek körülbelül kétharmada lehet valós. Az ország teljes kőolajvagyona lehetett 45 és 55 milliárd hordó között (Jean Laherrére és Wood Mackenzie elismert szakértők becslései), melyből 27 milliárd hordót már kitermeltek. Kadhafi hatalomra jutása óta az olajtermelés csökkent, másodlagos csúcs azonban még lehetséges, de már nem fogja meghaladni az 1970-es 3.3 millió hordó/nap-os kitermelést. Líbia népessége 6 millió fő, és folyamatosan nő. Ennek köszönhetően a saját olajfogyasztás is növekszik, így exportra csak mintegy 1.4 millió hordó olaj jut naponta, mely lassan csökken.

Líbia olajkitermelése (fedőgörbe), saját fogyasztása (kék), exportja (sárga) a múltban és előrejelzés a jövőre nézve. (The Oil Drum)

Amennyiben a zavargások kiterjedése miatt leáll az olaj- és gázexport az országból, a világpiacról hiányozni fog a teljes exportolaj-mennyiség 3.6%-a. Ekkora hiány az olajpiacon képes az árat tartósabban 100 $/hordó fölé tolni, ugyanis Szaúd-Arábia csak lassan, és vélhetően nem a kívánt szinten tudja pótolni a kieső líbiai olajat. Mindeközben ugyanis a világ kőolajigénye ismét erőteljesen növekszik és összevethető az OPEC-országok valós fölös kapacitásával, melyet akkor vetnek be, ha krízis állna elő (lejelentett fölös kapacitásuk nagyobb, mint a valóságos).

Az igény két forrású:

  • Kína és India növekvő olajigénye
  • Az OECD-országok a gazdasági válság miatt 2008-9-ben csökkentették fogyasztásukat, most ezt szedik vissza.