Háborús fogyasztáscsökkentés kell az euróövezet túléléséhez Posted in: Egyéb kategória

A fogyasztási kiadások háborús időszakokra jellemző csökkentésére lenne szükség az euróövezet leggyengébb pénzügyi helyzetű tagállamaiban ahhoz, hogy a valutaunió jelenlegi formájában fennmaradhasson, ám erre kevés az esély – vélekedtek hétfőn londoni gazdasági elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn kiadott helyzetértékelése szerint a közös valutarendszer megtartása végett Írországban, Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban 15 százalékkal vagy még nagyobb mértékben vissza kellene fogni a fogyasztási kiadásokat.
Ez nagyobb fogyasztási visszaesés lenne, mint amekkorát a II. világháború idején Nagy-Britanniában mértek, a brit fogyasztási kiadások ugyanis a háború éveiben 14 százalékkal csökkentek – áll a CEBR hétfőn ismertetett tanulmányában. A ház szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy e békeidőben példátlan életszínvonal-csökkenést el lehetne fogadtatni, ezért a CEBR szakértői „legjobb esetben is” 1:5 – vagyis 20 százalék – esélyt látnak arra, hogy az euróövezet jelenlegi formájában fennmarad.