„Több olajat, különben a fellendülés kérdésessé válik” Posted in: Egyéb kategória

Egy még mindig aktuális érdekesség Olajos Tibor tolmácsolásában:

A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency) friss közleménye szokatlanul fenyegető hangnemű.
Így számol be róla a legrangosabb olasz gazdasági lap, a Sole24ore és egy blog http://petrolio.blogosfere.it/
http://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2011-05-20/petrolio-rip…
A most választott stílus határozottan szokatlan: egy hivatalos közlemény, amit a szervezet Igazgató Tanácsa adott ki, melynek a stílusa, hangneme, rendkívül kemény, szinte már burkoltan fenyegető. A közlemény egy nyilatkozattal zárul: Az IEA kész figyelembe venni tagországainak minden rendelkezésre álló eszközét.
A közleményében az IEA nem nevezi meg nyíltan az Opec-et, de nyilvánvaló, hogy hozzájuk fordul, megerősítve hogy „nyilvánvaló és sürgető szükség van kiegészítő, többlet szállítmányokra” tekintettel a nyersolaj szezonális kereslet növekedésére május és augusztus között.
Felszólítják az Opecet, hogy növelje a kitermelést, azért hogy így csökkentsék a magas olajár okozta gazdasági károkat. Az Igazgató Tanács „komolyan aggódik, hogy az olaj ár növekedés kétségessé teszi a gazdasági fellendülést. További áremelés ebben a gazdasági ciklusban visszavetné a növekedést, ami nem használna se a fogyasztóknak se a termelőknek”
Mi történt velük? Egy kétségbeesés szülte támadás? Beizzították a bombázókat? Semmi ilyesmi. Egyszerűen az Opec elnökségét most Irán tölti be, és az Opec következő ülése június 8-án lesz, ahová az iráni elnök mint az Opec elnöke érkezik. Így most mindenki keménykedik, és ököllel üti az asztalt: ha drága az olaj, ha a benzin ára az egekben, akkor ez Irán bűne.
Valójában az Opec kitermelése áprilisban 1,3 millióval kisebb volt, mint még a libai krízis előtti szint, és többen azt gyanítják, hogy a szaúdiak, és az irániak megegyeztek, hogy a piacot szomjasan tartják, és így kaszálnak az árakon. De hogy-hogy, a szaúdiak nem Iránnal akartak háborúzni, aki Bahreinbe akar bevonulni? Igen, valóban. Ez egy folyamatos ellentmondás, de kit érdekel.