2010: Peak Oil. Beismerés a PetroBras-nál. Posted in: Egyéb kategória

A TOD részletezi a brazil PetroBras olajtársaság ügyvezetőjének perezentációját, mely 2009 decemberében hangzott el és amelyben részletezi a világ olajtermelését beleértve a bioüzemanyagokat is.

A prezentáció legkomolyabb állítása, hogy a meglévő mezők kimerülésének rátáját nem lesz képes ellensúlyozni az új mezők hozama, és 2010 után csökkeni fog a hozam.

1. ábra. A PetroBras forgatókönyve. A forgatókönyv 5% ürülési rátával számol a meglévő mezőkre (világoskék). Világosszürke: a nem-OPEC országok mezőbővítési projektjei, sötétszürkék a nem-OPEC új projektjei és ugyanez az OPEC-re világos és sötét sárgával. Az OPEC két legnagyobb új hozzájárulása a Khurais (1.3 millió hotdó/nap) és a Khursaniyah (0.8 millió hordó/nap) lesz 2010-ben. Amennyiben ezek nem teljesülnek – ami elő szokott fordulni Szaúd-Arábia házatáján, akkor 2008 volt a csúcs éve és 2011-12-ig alig, utána jól érzékelhetően lecsúszik a platóról a kitermelés. Nem lehetetlen, hogy 2012-re 7-10% hiány legyen a kereslet és a kínálat között, bár az ábra szerint 2012 lesz az utolsó év, amikor a kereslet és a kínálat még egybe fog esni, a fölös kapacitás (sparse capacity) tűnhet el addigra.

A PetroBrastól származó állítás egyébként összhangban van Sadad Al-Husseini állításával (szaúdi Aramco), aki azt mondta, hogy a világ olajtermelése egy platón van és csökkenni fog, illetve a Total olajcégtől származó állítással, mely szerint a kitermelés valószínűleg nem haladja meg soha a 89 millió hordó/nap-ot. Manapság 86 millió hordó/nap, a csúcs idején 88 millió hordó volt naponta.