Egy ausztrál szenátor az USA csődjéről Posted in: Egyéb kategória

Ez egy vendégbejegyzés, az összefoglalót írta Bobkó Csaba.

Joyce ausztrál szenátor az USA Armageddonjára figyelmeztet (Forrás)

Az ellenzék pénzügyi szóvivője Barnaby Joyce, úgy véli, az Egyesült Államok kormánya képtelenné válhat adósságai törlesztésére, „gazdasági Armageddont” előidézve, amelyhez képest a jelen globális pénzügyi válság jelentéktelenné válhat.
Joyce szenátor azt mondta, hogy nem áll szándékában pánikot kelteni a közvéleményben, de meg kell vitatni Ausztrália szükséghelyzeti tervét az USA, vagy akár egyetlen szövetségi állama fizetésképtelensége esetére.

Az USA fizetésképtelensége világszerte teljes gazdasági összeomlást jelentene és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi lesz velünk akkor” mondta Joyce szenátor.
Wayne Swan kincstárnok szerint aggasztó, hogy Joyce szenátor a gazdaságról folyó vitánk reakciós szélsőségétől az ellenzéki árnyékkormány második legfontosabb gazdaságpolitikusi pozíciójába emelkedett. Joyce azt mondta, a Szövetségi Kormány adóssága felnyomná a kamatokat és azt jósolta, hogy egyes szövetségi álllamok munkáspárti kormányzatai nem lennének képesek visszafizetni hiteleiket.

A kérdésre, hogy milyen vészprogramot javasolna, Joyce szenátor azt válaszolta, hogy ez olyan, mintha egy szökőárra kellene felkészülni, de a helyi gazdaságnak nagyobb fokban önellátónak kell lennie.
A dolgok, amelyek fontosak egy gazdasági Armageddon esetén: hogy képesek legyünk élelmezni magunkat, hogy rendelkezésre álljanak az alapvető orvosi ellátás és az ország működésének legalapvetőbb szükségletei.