Stabilan 100 dollár felett az olajár – rossz politikai, vagy pontos tervezés? Posted in: Egyéb kategória

A jelenlegi politikai helyzet, elsődlegesen az arabválság „fokozódása” tartósan magas olajárat eredményezett. Az ember hajlamos azt hinni, mindez egyfajta szerencsétlenkedés, elhibázott politika eredménye. De valóban így van?

Varró László a Nemzetközi Energiaügynökség frissen kinevezett, kulcspozícióban lévő vezetője egy interjúban a következőket mondotta:

„A ’90-es évek fordulóján az olajár elindult felfelé. Tíz dollárról felemelkedett 20-ra, 40-re, 80-ra stb. Hihetetlen erőfeszítések mentek bele a kutatás-fejlesztésbe. Amikor tartósan magas az olaj ára, akkor a technológia fejlődik. Tengeri olajkitermelés létezik már a ’70-es évek óta, de a ’90-es évek közepéig nagyjából 500 méteres mélység volt kitermelhető az akkor létező technológiával. Ma a Tiberrel – ami 2010 legnagyobb felfedezése volt a mexikói öbölben – 3500 mélyen kezdtek fúrni a tengerfenéken és onnan még 5000 métert fúrtak lefelé. Mélyebbre fúrtak, mint a Mount Everest magassága, tengerszint felett.

És ezt is megéri kitermelni…

Hordónkénti 100 dolláros olajárért? Bármit. Annak ellenére, hogy az erre képes fúróhajó napi bérleti díja egymillió dollár körül van. De egy ilyen mezőről a kitermelés majd felmegy 100-200-300 hordóra naponta. Az tízmillió dollár naponta.”

Ha ezt nézzük, lehet, nem is bénáznak a Líbiában. A világ kitermelhető olajkészletei fokozatosan nőnek, feltéve, ha az olajár tartósan 100 dollár fölött van. Nem kizárt, hogy a két mozzanat között van összefüggés. Kérdés csak az, mit szól mindehhez a világgazdaság. Ezzel együtt erősödhet a gyanúnk: az olcsó energia korszakának vége. Kérdés, hogy a gazdasági fejlődéshez olaj, vagy olcsó olaj kell. Igen vékony határmezsgyén mozgunk. Egyfelől: milyen ár mellett éri meg a készletek kitermelése, másfelől, milyen ár mellett tartható fenn, esetleg fokozható a növekedés. A világgazdaság e két tényező között már most borotvaélen táncol.

(Az idézett riport itt olvasható: http://www.fn.hu/makro/20110324/varro_szisztematikus_olajhiany_lesz/ )