Újabb USA-hírek Posted in: Egyéb kategória

A Bloomberg beszámol róla, hogy rekordot döntött az adóbevételek esése az Államokban. Már harmadik negyedéve esik a számérték, és most mélyebb, mint az elmúlt 50 évben bármikor: az adókból bejövő jövedelem 27.5%-al, a forgalmi adó 9.5%-al esett.

Az államok kormányzóinak nem nagyon voltak más lehetőségeik, mint kiadást csökkenteni és adót emelni. Az USA 49 államát érintette a jelenség, és 17 államot fenyeget komoly költségvetési hiány, sok helyen nangyobb a  vártnál, Kalifornia pl. a csőd szélén áll, pedig ha a nemzetek rangsorában önállóan indulna, Schwarzenneger kormányzó állama lenne az 5. legnagyobb gazdaság a Földön…

A Rockefeller Intézet felmérése szerint bizonyos adatok terén 50 éves a mélypont, de az összesített 16.6%-os adóbevétel-csökkenés is rekord 1963 óta.

A Business Week arról ír, hogy a hagyományos piaci bölcsesség szerint (jaj Istenem, felejtsük már el, manapság már semmi sem hagyományos lassan – hzs) egy meggyengült valuta esetén eljön a pont, amikor újra erősödni kezdhet. A dollár 2002 óta folyton gyengül, a válság alatt látványosat, 15%-ot vesztett. Michael Moony elemző (Cavezon Capital, San Francisco) szerint egy gyengülési időszak az árfolyamátlag 20%-a alá nemigen megy, most meg már ott vagyunk.

Mégis, teszi fel a cikkíró a kérdést, mi van, ha mégis összedől a dollár? A gondolatkísérlet apropója: a tőzsdéről se hitték tavalyig, hogy ilyet is tud csinálni,mint tavaly ősszel, és lám.

Képzeljünk el 25% esést a dollár árfolyamában és mondujk 30-at a házpiacon. Ekkor megugrik a turizmus az USA-ba (katasztrófaturizmus?- hzs), és könnyebben tör be az amerikai termék a világpiacra, de ez az össze jó a dologban. A rossz: megugró infláció, csökkenő export, kereskedelmi háborúk, zavargások. A csökkenő export oka az, hogy a dollár értéktelenedése a hazai áru relatív olcsóságát szüli az USA-ban, kevesebb kell a kínai árukból.

Wall Street Journal: Az USA költségvetési hiánya negatív rekord, 1400 milliárd dollár, mely az amerikai GDP 10%-a.

Ha azonban beleszámoljuk a mentőcsomagra kidobott pénzt is, már 13.7%, lásd az ábrát

Ja és még valami! Vessünk csak egy pillantást az olajárra! 78 dollár….