USA Energiaminisztérium: lehetséges olajcsúcs: 2011 Posted in: Egyéb kategória

A francia Le Monde energiával foglalkozó blog-részében található ez a cikk.

Legfőbb állítása az, hogy 2011 és 2015 között lehetséges, hogy elkezdjen esni az olajkitermelés a világon, ha nem történnek meg a megfelelő befektetések. A nyilatkozó, aki az olajügyek szakértője a DoE-n (Energiaminisztérium) belül, nem állította, hogy nincs lehetőség a befektetésekre, hanem azt, hogy a válság után egyszerre

  • élénkült fel a kereslet az olaj iránt
  • nem történt meg sok tervezett beruházás.

Ennek lehet esés a következménye az olajhozamban. Mindezek mellett egy másik szakértő a DoE-n belül elutasította az olajcsúcs jelenségének lehetőségét, ehelyett arra hivatkozott, hogy a termelés a hullámzó fennsík elvét fogja követni: kicsit nő, kicsit visszaesik, de sokáig egy kitermelési fennsík lesz tapasztalható a kitermelés menetében. Ezt követi majd a termelés esése.

Mostantól jönnek az én megjegyzéseim.

  1. Ez nem mond ellent az olajcsúcs elméletének. Alig van az olajcsúccsal foglalkozó szakértők között, aki éles csúcsot jósolna, ez legföljebb az elméleti Hubbert-görbére lehet igaz. Legtöbbünk úgy véli, hogy a csúcs maga kb. a közepén lesz egy hosszan elnyúló állandó, nem növekvő termelés által meghatározott kitermelési fennsíknak.
  2. Sokan úgy vélik, mi is komoly valószínűséget adunk neki, hogy a 2008 nyári csúcs abszolút lesz, nem fogják felülmúlni. Ha mégis, az annak lesz köszönhető, hogy a fellendülő gazdaság még gyorsabban akar hozzájutni olajhoz, és a válság miatt elmaradt beruházások sűrűbbek lesznek, egymásra érnek, így 2011-13 között van esélye egy kicsit nagyobb kitermelésre, mint 2008 nyarán. De múlandó dolog lesz. (Ezt a legjobb esélyt felvonutató forgatókönyvek adják. Ilyen pl. a brit kormány részére kiadott jelentés, amiről néhány hete írtunk.)
  3. A plató 5 éve már tart…, nem vették észre kedves szakértő urak és hölgyek?